Şimdi Ara

Sigorta Kutusu ve Amper Değerleri Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
5.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Geçenlerde bir lazer epilasyon cihazı satın aldım ve kullanırken sigorta kutusundan tuaf tuaf sesler geldiğini fark ettim. Sonrasında da danışmak için bir elektrikçiye bu durumu sordum ve kendisi evin sigorta kutusunda yer alan sigortaların amper değerlerinin ve hangilerinin nerelere bağlı olduğunu sordu. Tek tek hepsini test ederek bir liste çıkarttım ve gönderdim. Söylediğine göre evde kullanılan sigortalardan 4'ü yetersiz amperdeymiş ve cihazlar için sorun yaratma riski bulunuyormuş.

Evdeki dağılım şu şekilde:

16A - Salon; TV Ünitesi altı prizler
    16A - Banyo; Ayna yanı tekli priz ve lamba anahtarı
    16A - Mutfak; Ocak, Fırın, Davlumbaz, Kombi, Mikrodalga
    16A - Çalışma Odası + Yatak Odası + Çocuk Odası Prizleri; Çalışma odasındaki bilgisayarlar yüksek güç tüketimi yapıyor.
    16A - Mutfak; Buzdolabı, Bulaşık Makinesi, Kettle, Tost Makinesi
    16A - Koridor; Tekli priz ve Akıllı Ev Sistemi
    16A - Salon; Lambalar
    16A - Banyo; Kurutma Makinesi ve Çamaşır Makinesi
    10A - Koridor + Mutfak + Çocuk Odası + Yatak Odası + Çalışma Odası; Lambalar
    10A - Koridor; Led Aydınlatma

Sigorta markaları Siemens. Elektrikçinin önerdiği büyük akım çeken grupları 25A bir Schneider sigorta markası ile değiştirmek. Sizce bu işlemi yapmalı mıyım? Açıkçası tek korkum evde kullandığım çoğu cihazın garantisi bitti ve sigortalardan dolayı herhangi bir yangına sebebiyet vermeleri.

• öyle bir durum varsa, sigorta ile bilikte, kabloları da değiştirmek gerekir. aksi durumda güvensiz bir uygulama olur. sigortalar, elektrik tesisatındaki aşırı yüklemelere karşı koruduğu için, projeden bağımsız bir şekilde yükseltilemez. gördüğüm kadarıyla, normal bir evde bulunan, standart değerdeler. kullandığın cihazın kaç amper akım çektiğini bilmiyorum ama, en az cihaz bağlı olan, salon, mutfak ve banyondan bağımsız bir yerde çalıştırmanı öneririm. aynı sesleri duyuyorsan, yetkin bir elektrikçiye başvurmanı öneririm.
  • Fırının kendi başına bir sigortası olması lazım. Mümkünse üç fazı birden kullansın ve başka bir şeye bağlanmasın.
    Çalışma odasında kaç bilgisayar var ki bu arada?
  • saçma!
    amperi yetersiz sigortanın ses yaptığını kim uydurmuş. Sigorta atar basittir.
    Siemens sağlam bir markadır dahasını aramaya gerek de yoktur.

Ses nerden geliyor siz ona odaklanmalısınız. Sigotadan mı? Kablolardan mı? Başka bir yerden mi?
    Hangi sigortadan ses geliyorsa onda diyelim bir üretim hatası var ses yapıyor atamıyor vs.. sadece onu değişirsiniz olur biter.

Sigortaları daha güçlü sigortalarla değiştirmeye kalkmak zaten aklı başında bir elektrikçinin önereceği şey değildir. Orayı kurtaran en düşük sigorta takılır ki bir sorun olduğunda kolayca atabilsin. Daha güçlü sigorta takmak ne saçma bi öneridir. 100 bin amper taksın da tam sağlam olsun. Hey Allahım ya. Fırını açınca, atıyorum bişeyi çalışınca sigorta atması gibi sorunlar yaşamadıkça sigorta amperiyle oynanmaz. Yeter zaten o amperler.
  • Ha bir de hatırlatma, Yangın tehlikesi Sigortadan daha çok tesisat ve kablolama hatalarından olur. Sigorta dediğin atar gider zaten. Yanacak bi kablo varsa sigorta atana kadar yanabilir, sigorta bunu bilmez.

Eğer yüksek güç çeken, şofben, ocak gibi cihazlara yanlış şekilde ince kablolarla tesisat bağlandıysa yangın tehlikesi o zaman baş göstermeye başlar çünkü kablo ısınır sigorta atmaz. hiç bi sigorta kablo ısındı diye atmaz.

Ayrıca hayat kurtaran önlemler almak istiyorsanız en akılcı çözümlerden birisi de kaçak akım sigortası taktırmanızdır. Bu büyük kurtarıcı olabilir, eğer toprağa kaçan bir akım yakalanırsa ki genelde oluşur. Direk tüm evin elektriğini keser bu kaçak akım rölesi ve aldığı parayı tam olarak hak eder.
    Ayrıca kaçak akım rölesi çarpılma olaylarını önler veya zararı da azaltır, Allah korusun böyle bir şey olduğunda adı üzerinde kaçak akım algılanır ve tüm elektrik çok hızlıca kesilir ki kimse zarar görmesin.

İşte bu kaçak akım rölesine bir sürü para verebilirsiniz çünkü hak eder. Çok hızlı tepki vereninden daha yavaş tepki verenine kadar bir çok çeşidi vardır ve en hızlı tepki verenleri diğerlerine göre pahalıdırlar. Ama ben ondan alırım her zaman.

Yalnız nolur üçkağıtçı elektrikçilerle çalışmayın da elinde saçma şeyleri size, sigortalarınızı yükselteyim der gibi önermesin!
    NasiLL.com
    Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır? - NasiLL.com
    https://www.nasill.com/elektronik/kacak-akim-rolesi-nasil-calis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wikican -- 21 Haziran 2020; 1:24:45 >

• quote:

Orijinalden alıntı: wikican

Ha bir de hatırlatma, Yangın tehlikesi Sigortadan daha çok tesisat ve kablolama hatalarından olur. Sigorta dediğin atar gider zaten. Yanacak bi kablo varsa sigorta atana kadar yanabilir, sigorta bunu bilmez.

Eğer yüksek güç çeken, şofben, ocak gibi cihazlara yanlış şekilde ince kablolarla tesisat bağlandıysa yangın tehlikesi o zaman baş göstermeye başlar çünkü kablo ısınır sigorta atmaz. hiç bi sigorta kablo ısındı diye atmaz.

Ayrıca hayat kurtaran önlemler almak istiyorsanız en akılcı çözümlerden birisi de kaçak akım sigortası taktırmanızdır. Bu büyük kurtarıcı olabilir, eğer toprağa kaçan bir akım yakalanırsa ki genelde oluşur. Direk tüm evin elektriğini keser bu kaçak akım rölesi ve aldığı parayı tam olarak hak eder.
    Ayrıca kaçak akım rölesi çarpılma olaylarını önler veya zararı da azaltır, Allah korusun böyle bir şey olduğunda adı üzerinde kaçak akım algılanır ve tüm elektrik çok hızlıca kesilir ki kimse zarar görmesin.

İşte bu kaçak akım rölesine bir sürü para verebilirsiniz çünkü hak eder. Çok hızlı tepki vereninden daha yavaş tepki verenine kadar bir çok çeşidi vardır ve en hızlı tepki verenleri diğerlerine göre pahalıdırlar. Ama ben ondan alırım her zaman.

Yalnız nolur üçkağıtçı elektrikçilerle çalışmayın da elinde saçma şeyleri size, sigortalarınızı yükselteyim der gibi önermesin!
    NasiLL.com
    Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır? - NasiLL.com
    https://www.nasill.com/elektronik/kacak-akim-rolesi-nasil-calis
    Kesinlikle bu yorum da üstteki yorumunuz da güzel bir açıklama olmuş. Mutfağa tek sigorta ve tek hat bağlayıp onu da 25 amper seçen çevremdeki elektrikçilere buradan selam olsun. Ben elektrikçi değilim (hobi olarak uğraşıyorum elektronikle, gerekmedikçe de elektriğe bulaşmam pek) ama öyle olmaması gerektiğini de biliyorum. O yüzden babamın evine kendim yaptım ve 16 amper 2 sigorta kullandım. Bu arada tercih ettiğiniz kaçak akım rölesi hangisi hocam? Ben de taktıracağım. Kiracıyım da bir türlü ev sahibi ile bir araya gelemedim. Evde röle yok.

Konu sahibi arkadaşa. Gevşek kablolar da ses yapabilir. Siz o cihazı nerede kullanırsanız kullanın yine aynı şekilde ses geliyorsa kablolarda bir gevşeklik veya iyi sıkılmamış sigorta bağlantıları olabilir.

• karadvt K kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.
    Ben markada siemens'ciyim. Ama Schneider da iyi bir marka.
    30ma lık alırım ki hiç akım sürmeden atsın!

Ancak baştan söylüyeyim, şebeke sorunluysa veya tesisat sorunluysa. Ulan bize bişey olduğu yok. Çarpılmıyoruz bişey olmuyor 10 yıldır bu ev böyle bişey olmazken Ne atıp duruyo bu lanet şey diye İsa Peygamberi çarmıha germeleri gibi dandik elektrikçilerle birleşip suçu sürekli atan kaçak akım rölesine bulurlar da onun yaptığı uyarıyı dinlemezler. İnsanlar böyle olunca iki şey yapıyorlar

Ya 300ma lık la değiştiriyorlar (Bu da fena değil ama insan için 30ma eşik değer) ya o da atıyorsa arkadaş toptan atamayan dandik bir markayla değiştiriyorlar veya toptan onu iptal edip kısa devre atlıyorlar. Oh şalter atmıyor, ama koruyucu felan da kalmıyor...

Bunlara önceden karar verip girişin bu işlere. Sonra bu evin koruyucusu aleti suçlayıp çarmıha germeyin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: wikican

Teşekkür ederim.
    Ben markada siemens'ciyim. Ama Schneider da iyi bir marka.
    30ma lık alırım ki hiç akım sürmeden atsın!

Ancak baştan söylüyeyim, şebeke sorunluysa veya tesisat sorunluysa. Ulan bize bişey olduğu yok. Çarpılmıyoruz bişey olmuyor 10 yıldır bu ev böyle bişey olmazken Ne atıp duruyo bu lanet şey diye İsa Peygamberi çarmıha germeleri gibi dandik elektrikçilerle birleşip suçu sürekli atan kaçak akım rölesine bulurlar da onun yaptığı uyarıyı dinlemezler. İnsanlar böyle olunca iki şey yapıyorlar

Ya 300ma lık la değiştiriyorlar (Bu da fena değil ama insan için 30ma eşik değer) ya o da atıyorsa arkadaş toptan atamayan dandik bir markayla değiştiriyorlar veya toptan onu iptal edip kısa devre atlıyorlar. Oh şalter atmıyor, ama koruyucu felan da kalmıyor...

Bunlara önceden karar verip girişin bu işlere. Sonra bu evin koruyucusu aleti suçlayıp çarmıha germeyin.
    Aynen öyle. Adı üstünde kacak akim var ki atıyor. Önce onu bulmak lazım. Pensampermetre ile bulunabiliyor galiba.

Malum pensampermetre ya fazdan ya da notrden kontrol edildiginde akimi gösteriyor. 2 kablo birden icine alinca deger gostermiyor. Eger gösteriyorsa kacak var demek oluyor. Bunu da tek tek sigortaları kapatarak buluyor. Tabi bunun icin iyi bir cihaz gerek ki hassas ölçsün.

• Merhabalar,

Sigortaya dair son bir kaç gündür yaşadığım bir sorundan bahsetmek istiyorum;

Mutfakta bulunan 4 adet prizin bağlı bulunduğu 16C tipi sigorta bir gece ansızın kaçak akım rölesini attırdı. Belli ki bir yerde kaçak var, adı üzerinde değil mi "kaçak akım rölesi" ama gel gör ki ben o kaçağı bir türlü tespit edemedim. Şu an o prizlerin bağlı olduğu sigorta inik vaziyette ve kaldırdığım an derhal kaçak akım rölesi atıyor. Prizlere hiç bir cihaz bağlı değil, dedim ki kendi kendime kötü aklımca acaba sigorta bozuk olabilir mi ? Değiştirdim yine aynı. Yine dedim ki ulan acaba bu prizlerde bir arıza neyin olabilir mi? Hepsini tek tek söktüm netice yine aynı.

Gerçi dikkatimi çeken bir şey oldu, şöyle ki; sigorta kapalı olmasına karşın prizlerden birisini kablolara bağlarken nötr kablo prizin metal kısmına değer değmez kaçak akım rölesi yine attı. Çözemedim. Priz buatına neyin baktım lakin hepsi yerli yerinde kabloların.

• nötr veya topraklama hatlarında bir sorun olabilir. tecrübeli bir elektrikçinin yapabileceği bir sorun gibi görünüyor. yakın zamanda, bina içinde veya dışında, elektrik çalışması oldu mu? ondan kaynaklı da olabilir.

• Omur1968 O kullanıcısına yanıt
    Nötr kablosu ,prizin kenarında toprak olduğu için attı. Kaçak akım sigortası nötr-toprak birleşincede atıyor.

Diğer mesele,faz-nötr-toprak arası nemde bile atıyor. Tekrar gözden geçirin.
    Buatı söküp tek-tek bağlayıp deneyin. Sonuca ulaşabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TUĞRUL 37

Nötr kablosu ,prizin kenarında toprak olduğu için attı. Kaçak akım sigortası nötr-toprak birleşincede atıyor.

Diğer mesele,faz-nötr-toprak arası nemde bile atıyor. Tekrar gözden geçirin.
    Buatı söküp tek-tek bağlayıp deneyin. Sonuca ulaşabilirsiniz.

Nemlenme sebebi ile atabileceğini söylemeniz üzerine aklıma geldi. Mutfak tezgahının üzerinde yer alan priz sürekli çaydanlıktan çıkan buhara maruz kalıyor, belki de sebebi budur.

• quote:

Orijinalden alıntı: dergul

nötr veya topraklama hatlarında bir sorun olabilir. tecrübeli bir elektrikçinin yapabileceği bir sorun gibi görünüyor. yakın zamanda, bina içinde veya dışında, elektrik çalışması oldu mu? ondan kaynaklı da olabilir.

Bİldiğim kadarıyla bina dışında herhangi bir çalışma yapılmadı. 16C tipi sigorta yerine 20C tipi sigorta taktım bir sorun yaratır mı sizce ?

sigortanın korumasını azaltmış oldun. normal değeri bile tsisatın izin verdiğinin 1,5 katıydı. fazladan 4 amper, bir kazaya veya yangına davetiye çıkartabilir.

Makine arkasında kalan ,sizin göremidiğiniz prizde olabilir.

16 -20 yazıyor üstünde fakat,belkide ikiside aynıdır.
    Uygun sigorta en iyisi ,olmazsada çok önemli değil.

Sigortanın bozuk olması , kaçak akımı attırmaz.Oralarda başka bişey var. Nem -küf veya kablo izolesinde açık olabilir. Yani biyerde temas var. Küçücük temasta bile atar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.