Şimdi Ara

Şimdi Fikir Zamanı - 1 : CCTV Kamera Lensleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. İnternette öylece dolaşırken çok net anlamadıysam da CCTV kamera lensine benzeyen lenslerin fotoğraf makinelerinde kullanıldığını gördüm. İşi biraz daha araştırınca harbiden de kullanıyor millet. Hem de 50mm 1.4 Lens sadece 100 TL civarında :) Şimdi bende denemeye karar verdim. Ancak sizinde fikirlerinizi ve/veya bilgilerinizi merak ediyorum.

İlk aklıma gelen body kapağının tam ortasına uygun bir delik açarak 2.8 mm 1.2 bir CCTV lensi bu deliğe monte ederek denemeler yapmak. Ama emin olamadığım lensin önündeki mercek kısmı çok küçük acaba sensör üzerine nasıl bir görüntü düşürür. Acaba 2.8 mm yi ters bağlayarak sineklerin gözlerinin damarlarını da çekebilir miyiz ?

Fikirleriniz nedir ?

• Body kapağı
    Body cap
    Gövde kapağı
    Gövde cap
    Hangisi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

Body kapağı
    Body cap
    Gövde kapağı
    Gövde cap
    Hangisi?

Neyi sorduğunuz anlamadım ama benim bahsettiğim bu :

Edit : Fotoğraf eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufukdeniz -- 3 Nisan 2013; 18:29:36 >

• Kardeşim öyle lensi oraya takmakla olmuyor. Lensin sensörü uzakligi önemli milimetrik hesapla yerleştirilmesi lazım cctv lenslerinde de optik kalite aranmaz en kötü DSLR lensi en iyi kamera lensinden kat kat üstündür

• quote:

Orijinalden alıntı: madmax50

Kardeşim öyle lensi oraya takmakla olmuyor. Lensin sensörü uzakligi önemli milimetrik hesapla yerleştirilmesi lazım cctv lenslerinde de optik kalite aranmaz en kötü DSLR lensi en iyi kamera lensinden kat kat üstündür

Yanlış anlamaz iseniz muhalefet olmak için değil, gerçekten kafamdakileri netleştirmek için soruyorum.

Lensin sensöre uzaklığı madem o kadar önemli makro tüpleri neden var? Yada makro tüpleri belli mm kalınlığının dışında olur ise çalışmazlar mı ? Mesela ben geçenlerde 18-55 lensimi elimle sensörün önünde ters tutarak fotoğraf çektim. Düz iken ki sensöre olan uzaklığı ile , ters iken ki sensöre olan uzaklığı denk mi gelmiştir?

Elbette optik olarak çok fazla beklenti içinde değilim. Ama alternatif olarak değerlendirilebilir. En azından 50mm olanı kullanılıp, 50mm açının aşşağı yukarı nasıl birşey olduğu kafada canlandırılabilir. Belkide güzel lensler bulunarak normal lenslere yakın kaliteler yakalanabilir.

Olmaz mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: ufukdeniz

quote:

Kardeşim öyle lensi oraya takmakla olmuyor. Lensin sensörü uzakligi önemli milimetrik hesapla yerleştirilmesi lazım cctv lenslerinde de optik kalite aranmaz en kötü DSLR lensi en iyi kamera lensinden kat kat üstündür

Yanlış anlamaz iseniz muhalefet olmak için değil, gerçekten kafamdakileri netleştirmek için soruyorum.

Lensin sensöre uzaklığı madem o kadar önemli makro tüpleri neden var? Yada makro tüpleri belli mm kalınlığının dışında olur ise çalışmazlar mı ? Mesela ben geçenlerde 18-55 lensimi elimle sensörün önünde ters tutarak fotoğraf çektim. Düz iken ki sensöre olan uzaklığı ile , ters iken ki sensöre olan uzaklığı denk mi gelmiştir?

Elbette optik olarak çok fazla beklenti içinde değilim. Ama alternatif olarak değerlendirilebilir. En azından 50mm olanı kullanılıp, 50mm açının aşşağı yukarı nasıl birşey olduğu kafada canlandırılabilir. Belkide güzel lensler bulunarak normal lenslere yakın kaliteler yakalanabilir.

Olmaz mı ?

Makro tüpler gövdeye standart bayonet olarak takılır. Lense yakın şekilde objektifi milimetrik olarak yerleştirmelisiniz ki yanlardan kararma olmasın. Tam anlatamıyorum sanırım ama siz objektifi kapağa takınca demek istediğimi anlayacaksınız.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ufukdeniz

quote:

Olmaz mı ?

Makro tüpler gövdeye standart bayonet olarak takılır. Lense yakın şekilde objektifi milimetrik olarak yerleştirmelisiniz ki yanlardan kararma olmasın. Tam anlatamıyorum sanırım ama siz objektifi kapağa takınca demek istediğimi anlayacaksınız.

Bahsettiğiniz eğer yanlardan kararma ise ondan yana açıkçası benimde endişelerim var. Konuyu ilk açarken de belirttiğim sensör lensin optiğine göre oldukça büyük olmasının sonucunun bu olacağını düşünüyorum. :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • :) Evet, el ile ters tutunca neler çıkıyor !
    madmax50 'in dediği milimetrik mesafe olayı lensten en iyi verimi alabilmek için tabi ki üreticilerin mühendislik aşamasında yaptıkları bir şey. Fakat biz deneysel girişimlerimizde icadımızı (en azından henüz) satıp para kazanma derdimiz olmadığından en yüksek verimi almak için pek fazla mühendislik ölçüm vs. yapmayız. Yine madmax50'in dediği gibi bu tür kamera lenslerinden zaten iyi bir verim beklenmemeli de... ben de bir ara bu olayı görmüş, bir yerlerde paylaşmıştım ama sanırım benim gördüğümde buna bir adaptör yapılmış ve direk takılıyordu. Sonuç tilt-shift tadında fotoğraflar idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2013; 19:43:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

:) Evet, ters elle tutunca neler çıkıyor !
    madmax50 'in dediği milimetrik mesafe olayı lensten en iyi verimi alabilmek için tabi ki üreticilerin mühendislik aşamasında yaptıkları bir şey. Fakat biz deneysel girişimlerimizde icadımızı (en azından henüz) satıp para kazanma derdimiz olmadığından en yüksek verimi almak için pek fazla mühendislik ölçüm vs. yapmayız. Yine madmax50'in dediği gibi bu tür kamera lenslerinden zaten iyi bir verim beklenmemeli de... ben de bir ara bu olayı görmüş, bir yerlerde paylaşmıştım ama sanırım benim gördüğümde buna bir adaptör yapılmış ve direk takılıyordu. Sonuç tilt-shift tadında fotoğraflar idi.

Adaptör bende gördüm. Özellikle canon makineler için ama nikon bayonet li olanına rast gelemedim.

Elbette çok aman aman kalite benim de derdim değil, en azından şahsi olarak. Ama neden sizin de diğiniz gibi tilt-shift tadında görüntüler elde etmeyelim ki.Toplamda 20-30 TL gibi maliyetlerde çok kaliteli olmayan ama keyif verebilecek kareler.

• Özetle bu işe girmeyin 80 liraya mis gibi Canon fd 50mm 1.8 alın yanına da adaptör 100 liraya harika bir lens sahibi olabilirsiniz.
  • quote:

Özetle bu işe girmeyin 80 liraya mis gibi Canon fd 50mm 1.8 alın yanına da adaptör 100 liraya harika bir lens sahibi olabilirsiniz.

Hocam siz de haklısınız ama arkadaş hayal gücü ve kendi yolunu zarar edecek olsa da izlemek istiyor. Bence desteklenmesi gereken bir cesaret örneği. Çok da ucuz şeyler diye okumuştum sanırım. ebay'dan falan bakmış mıydım ne yoksa, komik bir fiyatı var o lenslerin. Hiçbir şey kaybetmez hatta sonuç olumsuz da olsa uğraşısı bile güzel bir tat olur.
    Bir de su da lenstir aslında !.. Hani damla fotoğrafları çekilir ya, damlanın içinde bir çiçek, bayrak vb. obje görünür. O da işte lenslik yapıyor bir damlacık bünyesine göre .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2013; 19:45:22 >

• quote:

Özetle bu işe girmeyin 80 liraya mis gibi Canon fd 50mm 1.8 alın yanına da adaptör 100 liraya harika bir lens sahibi olabilirsiniz.

Asıl amacım lens sahibi olmak değil aslında. Şöyle örnekleyeyim uza<tma tüpüm yolda. Nikon 50mm 1.8G lensi de haftaya Almanyaya giden tanıdık ile getirtiyorum. O kısımda sorun yok yani. Ben kısa bir süre önceye kadar uzun bir süre akvaryum hobisi ile uğraştım. Orda da Kendin yap sistemler her zaman ilgimi çekmiştir. Her ne kadar el becerim yok denecek kadar az olsa da. Tüm ekipmanlarımın ziyadesi ile yeterli olmasına rağmen elimden geldiğince DIY sistemleri de yapmaya çalışıyordum. Buradaki amacım da belki sizin benim işime yaramayacaktır ama başkasının bir işine yarayabilir. Belki farklı fikirler vererek başkalarının düzeneği farklı şekillerde geliştirmesine vesile olabilir. Belki de çok daha farklı bir sistem için ilham kaynağı olabilir.

Umarım amacımı dile getirebilmişimdir. Ayrıca fikirlerinizi paylaştığınız için de çok teşekkür ederim.

• Anladım hocam hoş uğraşlar bunlar.

• quote:

Anladım hocam hoş uğraşlar bunlar.

İnanın çok hoş uğraşlar. Değeri bazen orjinaline yaklaşabiliyor, belkide geçebiliyor. Ama onu ortaya çıkarmanın hazzı çok başka. Bugün bir parasoley ve bir body kapağından ters bağlama adaptörü yaptım. 2 malzemenin maliyeti 3$. E internete bakıyorum ortalama 20-30 TL civarı. gayet de işe yarıyor. Yarın iş yerimdeki bilgisayarımdan atacağım resimlerini. Hobi olarak zaten pahalı bir hobi. Böyle ufak tefek şeylerle hem maddi olarak rahatlatıyor, hem manevi olarak.

• Bence Denemelerinle Kameraya zarar verirsin hiç bulaşma derim ben
  •  Şimdi Fikir Zamanı - 1 : CCTV Kamera Lensleri

Bu ne la
  • o ne f 1.4 cctv lensi 5d mk 2 ye bağlanmış makro çekmek için.

vaktim varken ilgilenen arkadaşlara kaynak bilgi olması için yazayım cctv lensler dslr lerde evet kullanılır ösellikle makro çekimlerde. crop yapma şansınızın çok olduğu yüksek mp kameralarda mantıken vigniyetin azalmasını sağlamak için (aslıında bu lensler gövdeye uygun adaptörler ile bağlandığı zaman oluşan vignet lens vignet i ile aynı olmayıp dırekt bir kararmadır )peki neden kullanılırlarla başlayalım çok ucuzdurlar makro lenslere göre ve ışık geçirgenlikleri yüksek olduğu için keskinlik daha ön diyaframlarda daha yüksektir. yani xx marka 90 mm f2.8 bir lensten 3 stopa kadar önde keskinlik verirler. şöyle 90mm ile f 8 çekersiniz keskinlik ve alan derinliği için cctv ile f4 sanırım bu yeterli. iki cam mamulüdürler. kaliteli büyük lenslerin kırpıntılarından yapılırlar ziyadesi ile bu sebeple 18 55 ile kıyas kabul etmezler kastım olan kaliteli lensler 300 500 mm lenslerin ön elemanları 82 mm 77mm arasında kalan boşluklardan. dayanıklıdırlar eski ürünlerin tamamı yenilerinde büyğk kısmı anotlaştırılmış metallerden yapılır. dışarıda güvenlik kamerasında uzun yıllar dayanarak işini yapabilsin yada video kamera ile yıllarca dağ bayır gezebilsin diye.bu sebeple doğa makrocuları için tercih sebebidir. hasarlanmazlar hasarlansalarda ucuzdurlar. uygun adaptörler mevcut e ticaret sitelerinden bulunabilir. kapak yada farklı bayonet uygulamaları doğru sonuç vermeyebilir tam ortasından delinemeyeceği için(hazırı 10 liar uğraşmaya değmez). makroda stack yapmak çok kolaydır çünkü eski cctv ler üç adımlı lenslerdir mesafe makro ve zoom diye söyleki önce zoomı ayarlarsınız yani ana kareyi sonra netliği ayarlarsınız sonra netliği ileri geri taşırsınız. bu sebeplede iyidirler. dslr de kullanımı kabiliyet ve tecrübe gerektirirken sonsör boyutu konu uygulaması vs gibi. aynasızlarda 4/3 kullanmak çok daha kolaydır cünkü sensör boyutuna fit tirler yani kararma yapmazlar. bu sebeple aynasız kullanıcıları dünyada çok tercih eder ışık geçirgenliği ve renk doygunluğu sebebi ile ( okuduğum bazı yabancı sitelerde en açık diyaframlarda bek dad vermiyo diye yazıyor gavurlar ) ben hiç aynasız kullanmadığım için bilmiyorum. geriye son bir özel durum var. bazı sinemacı arkadaşlar deneyselciler ve böcekçiler ki ben böyle tanıştım bu zıkkımla cctv de neyse. yeni full hd kameraları modlayarak go pro nun yakın çekimlerdeki balık gözü etkisinden kurtularak makro video çekmek için kullanıyo. uzun saatler ve çabaların sonunda bir canon marka kamerayı bu lenslerden biri ile kullanabildik ve kullanmaya devam ediyoruz. 21 yıllık uzman bir kameraman abimize sonuçları gösterdiğimizde dediği şey göğsümüzü kabarttı. handy cam e fujinon lens takmışınız lan dedi. (fujinon dan kasıt 30 bin dolarlık bir hayal :D ) eğer temiz bir lens kullanıyorsanız toz kr yağ barındırmayan bu lensler vidalı oldukları için aynaya çarpma olasılıkları yoktur kullandığınız adaptör ev yapımı değilse kameranıza asla zarar vermezsiniz. av ve m modunu kullanın zaten diğer modlarda çekim yapmayacaktır. umarım faydalı olur bol ışıklı günler . . .

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.