Baslikta belirttigim uzere sistem genelinde renk dagilmasi problemi yasiyorum arkadaslar. Iki ay boyunca sorunu cozmek icin adeta bir takla atmadigim kaldi. Sorunu elimden geldigince ozetlemeye calisacagim ama bunun kolay olacagini hic sanmiyorum.
Her sey iki ay once yeni bir bilgisayar toplamam ile basladi.-tabii daha sonra basima geleceklerden bi haberdim. - Bilgisayari kurup gerekli yazilimlari yukledikten sonra aci gerceklerle yuzlesmem pekte uzun surmedi. Karsilastigim aci gercek;
Problem: Sistem genelinde oyunlarda, videolarda, flash videolarinda, masaustunde kisaca her yerde renk dagilmasi problemi ile karsi karsiyayim. Internet uzerinde uzun ugraslarim sonucu bu duruma Colour banding, posterization adi verildigi bilgisine ulastim. Fakat maalesef sorunun cozumune yonelik elle tutulur bir bilgiye ulasamadim. Peki nedir bu colour banding, posterization denen meret? Hemen aciklayayim;
-----> Posterization...
-----> Colour banding...
Fuzzy, Washed-out diye tabir edilen bizim camur dedigimiz goruntu. Filmlerde goze batan en onemli sorunlardan biri.
Probleme geri donup olayin detaylarina inersek; en onemli goze carpan ozellikle siyah, gri ve mat renklerin yesilimsi pikseller seklinde goruntulenmesi. Bir cok zamanda goruntude ince yesil renkte bir tabakada goze carpiyor. Tabii bu durumda ozellikle sozum ona HD filmlerin camur (washed-out) gibi goruntulenmesine yol aciyor. HD filmin gercek kalitesinde uzaktan yakindan alakasi yok. Oyleki benim bundan once kullandigim 8600 GS ekran kartinin gosterdigi kalitenin yanina dahi yaklasamiyor.-su anda kullandigim GTX 670, varin hesap edin artik. - Ozellikle problemin cok belirgin oldugu iki filmden video ve ekran goruntuleri aldim. Buradan yasadigim problem daha net anlasilabilecegini dusunuyorum.
Ozellikle Assassin's Creed ekran goruntusune monitore yaklasarak alttan bakarsaniz yesil pikselleri ve renk dagilmasini rahatlikla gorebilirsiniz. Onceleri sadece oyunlarda, filmlerde kisaca hareketli goruntulerde oldugunu dusunurken; bu duruma, wallpaper ve diger bazi statik resimlere biraz dikkatli baktigimda gordukten sonra problemin sistem geneli olduguna emin oldum.
Problemin bariz bir sekilde gorundugu iki filmden belirli kesitleri aldim. Kayit, encoding gibi durumlardan olusan kaybi en fazla %10 dusersek, ortaya cikan goruntu benim elde ettigim goruntudur. Ayrica yesil pikselleri ve yesil tabakalarin rahat gorulmesi acisindan oynatmayi 'cok yavas' moduna aldim.
Problem kisaca (!) bu sekilde arkadaslar.
Asil iskence bundan sonra basliyor. Bu iki ay boyunca yasadiklarima taniklik etmek istiyorsaniz kemerlerinizi baglayin.
Saka bir yana olasi ayni cevaplar gelebileceginden denedigim yollar ve dusuncelerim;
2- HDTV ekranini PC ekrani olarak kullaniyordum. HDTV'de bu durumlar ile karsilasildigindan, iki farkli sifir PC monitoru ile denedim. Ayni problem ile karsilastim. Monitorler ve HTDV 'Generic PnP Monitor' olarak gorunuyordu. Suruculerini kurdum. Sonuc husran ayni hazin son.
3- Kodek problemi olmasi imkansiz. Bunu bile bile caresiz, bir umut defalarca kodek kurdum, kaldirdim. Farkli kodekler denedim, VLC ve Gomplayer'in dahili kodeklerini denedim. Sonuc ayni.
4- Hic huyum olmamasina ragmen defalarca Win 7'yi kurdum kaldirdim, herhangi bir surucu uyumsuzluk yaratiyordur diye dusunerek hic bir surucu kurmadan denedim, eski laptopin HDD sindeki isletim sistemine sadece ekran kartinin surucusunu yukleyerek denedim, kesmedi en son olarak birde Win 8 kurdum ustune. Maalesef bana misin demedi.
5- Win 7'de olsun 8'de olsun Renk derinligini, AMD, GeForce ve Intel suruculerinde Full RGB, Dynamic contrasti kapatma ve buna benzer goruntuyu etkileyebilecek secenekleri teker teker denedim. Nafile!
6- HDMI kablosunda, portunda vs problem olabilecegini dusunerek VGA kablosunu takarak denedim. Yazmaya gerek yok sanirim. Ayni aci gercek.
7- Denetim masasindan, guc yonetimine girerek butun olasi ayarlari talan, yagma her bir sey yaptim. Degisen bir sey olmadi.
8- PCI-Express slotunda bir problem olabilecegini dusunerek diger PCI-Express slotlarini denedim sonuc ayni.
10- Kullandigim Power 760W. Kanal cikislarinda sisteme gerekli beslemeyi saglayamiyordur belki diye dusunerek hem BIOS tan hemde diger yazilimlardan verdigi degerleri gozlemledim. Gayet normaldi. Kaldiki sistemi kurduktan sonra bunu isaret edecek herhangi bir donma, takilma, restart gibi olaylarla karsilasmadim.
11- Uzak ihtimal olsa dahi elemek adina CPU ve RAM'i stress testine tabii tutttum. Sonuc basarili.
12- Windows'un renk profil ayarlarina baktim. Herhangi bir anormallikle karsilasmadim.
13- Herhangi bir cakismaya falan neden olabilir dusuncesiyle HD4000 ekran kartini hem BIOS tan kapattim hemde surucusunu kaldirdim. Degisen bir sey olmadi.
Benim su anda son olarak dusundugum/dusunebildigim bir tek anakart kaldi. Sizin fikirlerinizi aldiktan sonra bunu artik son care olarak denemek durumunda kalacagim artik.
Arkadaslar farkindayim yazi biraz uzun oldu ama bu iki ay icerisinde resmen dagildim. Bu durumu daha once yasamis olaniniz yada herhangi bir cozum yolu bilen varsa paylasirsa sevinirim. :)
Yaptiklarim arasinda ekran kartini degistirmek ilk siradaydi. 2 farkli ekran karti + HD4000 ile denememde degisen bir sey olmadi. Yukarida da yazdim, gozunuzden kacti sanirim.
Bugun baska bir anakart ile deneme yaptim sonuc ayni maalesef. Ramleride tek tek takarak denedim. Buda bir ise yaramadi. Geriye islemci ile guc kaynagi kaldi. Onlarda da bir sorun cikacagini sanmiyorum. Yazilimsal bir sorun olabilecegi ihtimalini tekrar dusunuyorum fakat yapilacak bircok seyi yaptigimdan ne yapabilecegim konusunda en ufak bir fikrim yok maalesef.