Şimdi Ara

Sıvı Soğutmalar Uzun Ömürlü mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sıvı soğutma mı normal fanlı sistem mi alsam karar veremedim. İşlemcim 9900k.

Sıvı soğutmaların pompa arızaları ne sıklıkta meydana geliyor. Mesela 5 yıldan fazladır sorunsuz sıvı soğutma kullanan kaç kişi var aramızda?

3-5 sene sonra pompanın arıza yapacağını söyleyip beni sıvı soğutmadan soğutan arkadaşlarım var :)

• Bende NZXT Kraken X61 var. 6 yıllık garanti hizmeti var. 2,5 yılda pompa arızasından dolayı Amerika'ya (NZXT'ye) gönderdim. Garantisi olsa bile 2 ay gidip gelme süresini hesaba katınca gittim Akasa Venom Medusa aldım onunla idare ediyorum. Garantiden sıfır kapalı kutu gönderirlerse muhtemelen hiç açmadan satarım diye düşünüyorum.
  • sku kullanıcısına yanıt
    Custom sıvı soğutmalar nasıl acaba onlar da sıklıkla pompa arızası veriyor mu.

Eğer daha dayanıklı sistemler ise onlardan kurmak daha mantıklı mı
  • quote:

Orijinalden alıntı: lonely warrior

Custom sıvı soğutmalar nasıl acaba onlar da sıklıkla pompa arızası veriyor mu.

Eğer daha dayanıklı sistemler ise onlardan kurmak daha mantıklı mı
    Custom sıvı soğutmalar hakkında bir bilgim yok maalesef.
  • lonely warrior kullanıcısına yanıt
    Custom sıvı soğutmalarda da aldığın pompaya göre ömür değişebilir ancak laing d5, laing ddc ya da diğer model isimleriyle mcp 655, mcp 355 gibi pompalar ömürlük pompalardır. Benim sistemde iki adet d5-mcp 655 ve çift looplu bir sistem var. Pompalardan biri 15. yılına girdi sanırım. 20 senedir custom sıvı soğutma ile uğraşıyorum bozulan pompam olmadı.

Pompa dışında arıza çıkarma olasılığı olan diğer parçalar rakorlardır. Zamanla rakorların içindeki o-ring denilen plastik sızdırmaz contalar yıpranır ve sızdırma yapabilir ya da rotary dediğimiz başları 360 derece dönebilen tarzda olan elemanlar uzun kullanımlardan sonra sızdırma yapabilir. Ama bu sorunlar genellikle kurulmuş bir sistemde durup dururken değil de yeni yeni kasa ve sıvı soğutma sistemleri oluştururken olur. Yani yeni bir sistem oluşturdunuz ve custom sıvı soğutmayı üç sene kullandınız, atıyorum işlemci terfisi yapmayı düşündünüz, söktünüz sistemi, tekrar kurdunuz. Bu sırada o-ringlerin ve bahsettiğim rotarylerin kontrol edilmesinde fayda var. 3 senede bozulacak diye birşey yok. Ama aynı parçaları tekrar yeni kurulum yaparken kontrol etmek çok faydalıdır. O-ringler çok kolay temin edilip değiştirilir ama rotary'lerde bir sızdırma varsa onları çöpe atıp, yenisini temin etmeniz gerekir.

Yukarıda yazdıklarımın ışında custom sıvı soğutmalar aio sistemlere göre çok fazla ömürlü elemanlardan oluşur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZvAnA -- 29 Nisan 2019; 14:37:23 >

• ZvAnA kullanıcısına yanıt
    Çok iyiymiş hocam.
    Corsair 900d kasa aldım sistemi ufaktan dizdim. Ax1500i power ve 9900k işlemci var. Sistemi uzun ömürlü kurdum. Şu an en büyük eksik sıvı soğutma ve Sonra ekran kartı.

Bu custom soğutma işinde bayaa bilgi gerekiyor sanırım. Bu işlerin bir whatsapp grubu filan var mı. Yoksa da kurmayı düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Siz mesaj attığınızda önceki mesaja bir iki şey daha ekledim, onları da dikkate alın.

Öncelikle yeni sisteminiz hayırlı olsun. Custom sıvı soğutma işi için öyle süper bir bilgi birikimine gerek yok. Bir tane radyatör, bir tane pompa, isteğe göre bir rezervuar, uygun hortum-hard tubing ve rakorlarla herkes custom sıvı soğutma yapabilir. İlk tecrübenizden sonra zaten bazı tecrübeleri kendiniz edinir sonraki kurulumlarınızda bu konuda ustalaşmış olursunuz. Belli başlı şeylere dikkat ederseniz hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Bu belli başlı şeyler de birçok forumda bu işi yapanlar tarafından yıllarca anlatıldı. Biraz araştırma ile istediğiniz her bilgi internette mevcut.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ZvAnA kullanıcısına yanıt
    Anladım.

AIO larda yıllarca aynı su içeride kalıyor hiç pas korozyon vs oluşmuyor mu diye düşünüyorum.

Onlara göre suyu düzenli değişen bakım yapılan sistem daha uzun ömürlü olur bence.

Biraz daha uzaktan izleyeyim bilgi toplayayım ben öyleyse.

Teşekkürler
  • 2016'da LEPA AquaChanger 240mm AIO aldım, 2018'de pompadan ses gelmeye başladı. Ürünü dağıtınca sorunun sebebinin kirlenme olduğunu fark ettim. Temizliğin yaparak sıvıyı da değişerek kullanmaya devam ettim. Bilgi amaçlı şu konuyu inceleyebilirsiniz.
    bit.ly
    CLOGGED Cold Plate, Inside The LEPA Aquachanger 240 - Overclock.net - An Overclocking Community
    https://bit.ly/2ZAWv78
  • -BUR@K- kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam ben de ilk başta ucuz bi 240 lik la başlamak istiyorum ikinci el aldım kargo bekliyorum. Gelince ben de sizin gibi içini açıp temizleyeyim diyorum. Var mı dikkat edeceğim birşey. İçine saf su mu koydunuz siz nereden aldınız suyu eczane mi alışveriş merkezi mi hocam bir de içini full dolduruyor muyuz suyla boşluk kalıyor mu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Alette sorun yoksa dokunmanı tavsiye etmem. Bendeki modelde dolum tıpası vardı, bununla sıvı değişimi bir nebze kolay olabiliyor. Her set olacağı kesin değil. Tavsiye edilen Saf su ve oranlı antifriz, o an onlar olmadığı için antifrizli cam suyu koydum. :D Sistem çalışıyor ama tavsiye etmem.

Yinede seti açmak istiyorsanız, netten nasıl yapıldığına dair dokümanı bulmaya çalışın ve iyice inceleyin. Her vida için uygun uçu kullanın. Ortalığı sıvıya karşı hazırlayın. Boşaltma ve doldurma işlemlerinde sabırlı olun, işlemler yavaşça uygulayın. Boşaltırken yer çekimi ile büyük bölümü çıkabilir, yine de içeride kalanlar için hareket ettirin. Dolum sırasında, suyu azar azar ekleyin ve oluşan havanın çıkması için seti hareket ettirin.

Tekrar belirtmek istiyorum, sette sorun yoksa ve bakım sırasında oluşabilecek sorunları bertaraf edemeyecekseniz. Seti sakın sökmeyiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -BUR@K- -- 30 Nisan 2019; 10:5:12 >

• Merhaba. 2016 mart ayından beri Corsair H100i v2 sıvı soğutucu kullanıyorum i5 6600K işlemcime. Soğutucu en düşük hızda ve işlemciyi stok hızda kullanıyorum. Sıcaklık şu an 28 derece :D Not: 2 hafta önce ilk defa üzerindeki termal macunu değiştirdim. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ezio4141 -- 22 Mayıs 2019; 15:38:22 >
  • ezio4141 kullanıcısına yanıt
    Bende de H100i v2 var şu an sıfır aldım. 9900k da kullanıyorum. Genel işlerde yeterli geliyor soğutucu. Ama işlemciden 250w çekildiğinde yetersiz kalıyor. 93 derecelere geliyor.

Bir süre bununla idare etcem artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lonely warrior

Bende de H100i v2 var şu an sıfır aldım. 9900k da kullanıyorum. Genel işlerde yeterli geliyor soğutucu. Ama işlemciden 250w çekildiğinde yetersiz kalıyor. 93 derecelere geliyor.

Bir süre bununla idare etcem artık.
    Stok değerlerde ve sistem boştayken kaç dereceyi görüyorsun?
  • ezio4141 kullanıcısına yanıt
    28-32
    Bu değer çok baz alınacak bir değer değil.

İşlemciden 250w ı sadece Prime95 small fft testi çektirebiliyor. Vidyo atmıştım yine paylaşayım.
    GAME OVERyoutube
    i9 9900k Benchmark Test with H100i V2 And TX3, Cinebench 15, 20, Prime95 250w Maks Results
    https://www.youtube.com/watch?v=6nG7O7egjGQ

Ne vidyo render ne de cinebench testleri işlemciden 250w çektirebiliyor.

Yani cinebench testlerinde soğutucu yeterli.

İşlemcinin çekebileceği güç değeri stok ayarlarda 250w olduğu için ben bunu baz alarak yetersiz geliyor diyorum.

Normalde masaüstü uygulamalar oyunlar için yeterli bir soğutucu diyebiliriz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.