Şimdi Ara

sıvı yağ içinde çalıştırma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • meraba arkadaşlar bundan yıllar önce okumuştum.
    http://www.thgtr.com/howto/20060109/index.html

donanım bilgim orta seviyede. elimde riske atabilcegim ucuz yolu bir pc var. ne dersiniz arkadaşlar işe yarar mı? 30 lt yağ demişler ama bence 10 lt yağ yeter. yeteri kadar geiş bir kabın içine anakartı batırsak. üstüne güç kaynagı hdd yi onunda üstüne dvd disket sürücüsünü koysak kasaya ihtiyaç olmadan soguturuz gibime geliyor. sizin fikriniz nedir?

pcm sistem panelinde yazıyor.

sizce fandan daha mı iyi sogutur? şu anda biraz ocli ve işlemci 47 anakart 42 derecede
    (kasa kapagı açık)

• abı napcan yagı kabı yaw.o kadar sogutma merakı varsa al bı azot sogutma sıstemı olsun bıtsın yaw...( tr de var mı onu bılemem)
  • sogutma merakım yok. masraf yapmak da istemiyorum
  • Yazıdada söylendiği üzere bitkisel yağ kullanılırsa, asidik yapıdan ötürü uzun vadede zararlı olabilir ama motor yağında böyle bir sorun olmaz. Rahatlıkla denenebilir
  • İyi bir soğutma şekli ama pek te temiz bir uygulama olmaz
  • Teorik olarak mümkün ve basit pisliğini saymazsak.. tabi tavsiye etmem ayrı mesele..

Ayrıca şunu söyleyim, bu sistem aslında pasif soğutuculu bir sistemdir. Ancak bir yere kadar,

1 W-saat = 3600 J enerjiyi ifade eder. Yani 1 watt lık güç üreticisi 1 saatte bize 3600 Joule enerji verir;

Kasa içi donanımın 250W Mertebelerinde (100 W işlemci, 100 W Ekran Kartı, 50 W anakart, ram vs..) ısı ürettiğini var sayarsak 1 saatte çekilmesi gereken enerji; 250*3600 = 900000 J eder.. (900kJ)

Sayfa 4 , kitap sayfası 498no;
    http://medwelljournals.com/fulltext/jeas/2006/495-499.pdf

kabaca motor yağı ısı sığaları verilmiş, Cp isimli değer;
    çalışma sıcaklığımız ortalama 80C derece olursa yaklaşık Cp değeri 3000 olur...

Motor yağı yoğunluğunu;
    http://www.lloydminsterheavyoil.com/transportscience.htm
    yaklaşık olarak 880kg/m^3 alırsak;

1kasa dolusu yağın kütlesi (40*50*15 boyutu cm) Hacim =0.03 m^3
    Kütle => 26,4kg =>26400 gram eder,,

Cp birimi => Joule/ (gram*Celcius) ise;

Cp=Enerji (J) / (Sicaklik (C) * Kütle (g) )

olur;

3000 = 900000 / (C*26400)

C= 0.01

Buradan demek istedigim kaba hesaplar ile,, pc çalışmaya başladıktan sonra her saat yaklaşık 0.01 C derece sıcaklık artışına maruz kalacak,,
    Eğer yağın dış yüzeyi havaya bu ısıyı atabilecekse ne ala, ve içeride ısı dağılımını homojen yapmak için bir karıştırıcı (pervane) koyman gerekir, yoksa yağın ısı iletimini de hesaba katarsın ki sonuç acı olur :) Eğer homojen olmazsa işlemciye yakın yerler daha sıcak olur örneğin..

Her ne kadar degerler bana gerçekçi gelmese de kaba hesabı bu.. Ancak sunu unutmayın, bu ısı sığasına sahip motor yağı çıkan ısıyı güzel bir şekilde bize depolayacak gibi görünsede ismi üzerinde depolayacak.. Sonra bir de onu soğutmak var :) Döküm kalorifer peteklerinin geç soğuması misali...

• erciyes unuversitesisin proje yarısmasına bu konu uzerinde katıldım ve ikinci el ilanında satısa bugun cıkarttıgımprotatif bi kasa var ve pislik problemini czdum cd bile takabiliyorsunuz hemde kapak kapalı iken bi inceleyin bence
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sen sistemi yağa batırırsan yağın bi karıştırıcı tarafından karıştırılması lazım zaten yağın özelliği geç ısınması ve geç soğumasıdır pek tavsiye etmiyorum çünkü 3 saat kullandıktan sonra yağ sıcacık olacak 30 LT yağı da soğutmak pek kolay bir iş değil yağ ısındımı iş biter daha da soğutamassın kasanı boşver sen gene fan kullan
  • anlattıgım kasada karıstırıcı da termometreye baglı calısıyo yada manuel ilgilene anında satarım
  • Bence Değmez Gibi Geliyor . Tabi Zevk İşi Bunlar İstersen Deniyebilirsin .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halil İbrahim Çolak -- 3 Eylül 2009; 22:45:42 >
  • karıştırmaya gerek yok. ısınan yağın yoğunluğu düşer ve hemen yukarıya gider. Araç motorlarıda dahil zaten mekanik sistemlerde yağın sürtünme azaltmadan sonraki vazifelerinden biri soğutmaya yardımcı olmaktır.
  • bebek yagida kullanilabilir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.