Şimdi Ara

Siyasette Eğitimin etkisi üzerine kitap önerisi kaynak dergi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ya filozoflar kral olmalı ya da krallar filozof olmalı sözüne dayandırarak bir siyasi sistem inşa etmek istiyorum, ütopik olan bu konu, aslında bir çok soruna çözüm olacağını düşünüyorum kendime has fikirlerim var ve bu konu hakkında kitap dergi arıyorum önerebilecek olan var mı?
    özet gönderimi de sizinle paylaşmak istedim kabul edildi bu arada.

Dünden bugüne Türkiye’deki liyakat sadakat ve liyakat sisteminin nasıl olması gerektiğini hepiniz az çok fikir sahibiyiz, kimine göre kendilerini yöneten insanlar, dindar, laik, liberal, sosyalist olarak ayırıp hep buna göre seçimler yaptık, bize vaat ettikleri sistem bize makul geldiği için liderlere inandık, başarılı olanları ideolojilerinin doğru olduğuna karar kıldık, başarısız olanların düşüncelerine ise bir çizgi çektik, her kulvarda, her meslekte birini işe alırken biriyle konuşurken hep eğitim seviyesine yaptığı işe elinden gelen becerilere kaç dil bildiğine baktık, lakin toplum olarak bizi yöneten insanların, geleceğimize şekillendiren eğitim sistemimizden sağlığa, ekonomiden, savunmaya kadar birçok konuda söz sahibi olmasını sağladığımız kişilerin eğitim düzeyiyle ilgili bir sorun yaşamadık. Eğitimsiz bir doktora muayene olmayan bir hasta, eğitimsiz olduğu için oğlunu bir öğretmene emanet etmeyen veli, nasıl oldu da demokrasi ile yönetildiği ülkelerde herkese seçilme hakkı verebildi?
    İngiltere’de 1215 yılında ilk defa kralın yetkileri sınırlandırıldığında bunun ana sebebi tüccarların zenginliğiydi, bu zenginlik dağıldıkça demokrasi gelişti, düşündüğünüz kadar hızlı olmasa da bazı şeyler değişmeye başlamış, Fransız İhtilali ile devamı gelmiştir, biliyorsunuz ki Fransız İhtilalinin olmasındaki en büyük aktör burjuva sınıfıydı, uzaktan bakıldığında işçi sınıfının bir ayaklanması gibi görünse de kralın yetkilerinin kimseyle paylaşmaması burjuva sınıfını rahatsız etmişti, bu sebepledir ki demokrasinin bir yerde yaşayabilmesi için mutlaka refah düzeyinin belli bir düzeyde olması gerekmektedir, buna başka bir örnek vermek gerekirse daha geriye gidip Antik Yunan Polis devletlerini de gösterebiliriz.
    Bildirimde konumu 2 bölümde inceleyeceğim ilk olarak Siyasette liyakatin ve sadakatin tarihçesi ve son olarak Siyaset için, liyakatin önemi ve çözümü yollarını sizlere sunacağım.

• Yazındaki bazı noktalara değinmek istiyorum.
    quote:

Eğitimsiz bir doktora muayene olmayan bir hasta, eğitimsiz olduğu için oğlunu bir öğretmene emanet etmeyen veli, nasıl oldu da demokrasi ile yönetildiği ülkelerde herkese seçilme hakkı verebildi?

Bu, anlamlı bir argüman değil. Eğitimsiz doktor ya da öğretmen nasıl oluyor anlamış değilim. Ayrıca bu cümlede kastettiğin kişinin yani halkın seçilme hakkı verdiğini de nereden çıkardın. Halkların temel mücadelesi iktidardaki kişiyi seçmek olmamıştır hiçbir zaman. Bir kere en başında bu mücadelenin esas aktörleri halk değil senin de dediğin gibi iktidarla sıkıntılar yaşayan burjuva ve aristokrat kesimdir.

Bir diğer söyleyeceğim ise Magna Carta'dan Fransız İhtilali'ne atlamışsın. Aradaki birçok düşünceyi es geçmek oluyor bu ki bu düşüncelerin sahipleri arasında Machiavelli, Thomas Hobbes gibi düşünceleri döneme ve şu andaki devlet-halk ilişkilerine büyük katkı yapmış isimlerdir.

Yazından anladığım kadarıyla yönetme işinin elitlere bırakılması taraftarısın. Bu düşünce Platon'un düşüncesi ve kendisine haklı nedenleri var elbette. Ama bu düşünceyi empoze etmek yüzyıllar boyuncaki mücadeleyi anlamsız kılar. J.J.Rousseau Fransız İhtilali'nin temel düşünürlerindendir. Onun en ünlü eseri olan Toplum Sözleşmesi'nde açıkça halkın devletten üstün olduğu ve her bireyin eşit olduğu görülür. Devrimin de temel düşüncesi eşitlik,özgürlük kardeşlik olduğuna göre yazında kendinle çeliştiğin açıkça görülüyor. Bir diğer nokta ise bu tarz siyasi düşünceler değerlendirilirken dönemin şartlarına bakmak elzemdir.
    quote:

ya filozoflar kral olmalı ya da krallar filozof olmalı sözüne dayandırarak bir siyasi sistem inşa etmek istiyorum
    olayına gelirsek; Aristo: "Demokrasi yozlaşmış bir sistemdir." diyor. Bunun üzerine zaten demokratik bir yapı kuramazsın. Tabi Aristo'nun bunu söylemesinin nedenleri de var.

Velhasıl kelam yazın kendi içerisinde çok fazla çelişki barındırıyor ve tarihsel olarak kopukluklar var. Sistemli ve tutarlı bir düşünce yapısı oluşturmadığın bu çalışmanın için herhangi bir şeyin çözümü olamayacağı gibi ciddiye de alınman da pek muhtemel değil.

Kitap önerilerine gelirsek; Sokratesin savunması, Devlet (Platon), Politika (Aristo), Prens (Machiavelli), Leviathan (Thomas Hobbes),Toplum Sözleşmesi (Rousseau) Komünist Manifesto (Karl Marx), Ütopya (Thomas More). Ayrıca tarih okumaları için Halkların Dünya Tarihi (Chris Harman) ve Eric Hobsbawm'ın çağlar serisi. Bir tane de siyaset bilimi kitabı okuyabilirsin. Genelde Andrew Heywood'un siyaset bilimi kitabı önerilir. Halis Çetin'in siyaset bilimi kitabı da ders kitabımızdı. Onu da okuyabilirsin.

Umarım yapıcı bir eleştiri olmuştur. Amacım çok bilmişlik taslamak değil. Sadece çok fazla tutarsızlık barındırıyor yazın. Bence bu tarz bir çalışma için -bunun ne kadar ciddi olduğunu bilmiyorum- daha donanımlı olmalısın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.