Şimdi Ara

Sizce En İyi ve Modern Jet Savaş Uçağı Hangisi? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
96
Cevap
0
Favori
15.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • SU-35 açık ara en iyi fighterdır. F-35 aşırı sorunlu bir model yıllardır test uçuşları bitirilemedi her hafta yeni bir problem çıkıyor uçakta.

SU-35 in menzili 1.900 mil iken F-35'inki 1.380 mil
    SU-35 2.5 mach ı görebilirken F-35 1.57 mach a çıkabiliyor.
    Thrust-to-weight ratio (itiş/ağırlık oranı) olarak da su-35 baya önde .
    ve daha birsürü burda sayamadığım konuda su-35 çok öndedir.

hatta Su-35 i f-35 le karşılaştırmak bile yanlış bence F-22 daha başarılı bir model f-35ten.

o yüzden bilmeden etmeden araştırmadan F-35 demeyin.

Su-35 neler yapabiliyor görmek için şuna da bi göz atın derim.

http://youtu.be/yVlmoNtcyhY

• Şuan F22 Raptor yakın gelecekte yerini F35 Lightning II alacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6AEF290E0 -- 26 Temmuz 2014; 12:13:39 >
  • Eğer biraz araştırma yaparsanız , yapılan simülasyonlarda f-35 su-35 e çok ağır bir şekilde kaybettiğini , su-35 lerin nerdeyse kayıp vermediğini görebilirsiniz. sırf amerika üretiyor diye adının başında su değil de f var diye nasıl en iyi uçak olduğu kanısına varabiliyor insanlar gerçekten anlamıyorum. Su-35 hali hazırda kullanıma çıkmış bir modelken , amerikanın "Son model fighterı f-35" halen teknik arızalarla yazılım sıkıntılarıyla boğuşurken ve test uçuşlarında düşüşler kırımlar yaşarken neye dayanarak en iyi uçak olduğunu düşündüğünüzü merak ediyorum. gerçi uçağın adını bile doğru bilmeyişinizden belli oluyor pek fazla bilginiz olmadığı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Frantic Shadow

Eğer biraz araştırma yaparsanız , yapılan simülasyonlarda f-35 su-35 e çok ağır bir şekilde kaybettiğini , su-35 lerin nerdeyse kayıp vermediğini görebilirsiniz. sırf amerika üretiyor diye adının başında su değil de f var diye nasıl en iyi uçak olduğu kanısına varabiliyor insanlar gerçekten anlamıyorum. Su-35 hali hazırda kullanıma çıkmış bir modelken , amerikanın "Son model fighterı f-35" halen teknik arızalarla yazılım sıkıntılarıyla boğuşurken ve test uçuşlarında düşüşler kırımlar yaşarken neye dayanarak en iyi uçak olduğunu düşündüğünüzü merak ediyorum. gerçi uçağın adını bile doğru bilmeyişinizden belli oluyor pek fazla bilginiz olmadığı.

seni niye gerdi kardeşim sovyet mandası mısın sen?
    Edit: ayrıca uçağın adı nerde yanlış anlamadım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6AEF290E0 -- 26 Temmuz 2014; 12:13:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Jacques

quote:

Eğer biraz araştırma yaparsanız , yapılan simülasyonlarda f-35 su-35 e çok ağır bir şekilde kaybettiğini , su-35 lerin nerdeyse kayıp vermediğini görebilirsiniz. sırf amerika üretiyor diye adının başında su değil de f var diye nasıl en iyi uçak olduğu kanısına varabiliyor insanlar gerçekten anlamıyorum. Su-35 hali hazırda kullanıma çıkmış bir modelken , amerikanın "Son model fighterı f-35" halen teknik arızalarla yazılım sıkıntılarıyla boğuşurken ve test uçuşlarında düşüşler kırımlar yaşarken neye dayanarak en iyi uçak olduğunu düşündüğünüzü merak ediyorum. gerçi uçağın adını bile doğru bilmeyişinizden belli oluyor pek fazla bilginiz olmadığı.

seni niye gerdi kardeşim sovyet mandası mısın sen?

Hayır, bir uçak mühendisi olarak, sektörü takip eden bir insan olarak, kulaktan duyma şeylere inanmayıp bizzat kendim araştırarak öğrenen bir insan olarak yapılan yalan yanlış saçma yorumlar beni gerdi. bana sovyet mandası diyene kadar kendi amerikan hayranlığına bir göz at. o kadar saçma bir yorum yapmışsın ki diyecek kelime bulamıyorum.

• uçağın adı f-35 lightning II , phantom F-4 lere verilen lakap
  • quote:

uçağın adı f-35 lightning II , phantom F-4 lere verilen lakap

lightning yazdım zaten okuduğunu anlayamıyo musun?
  • quote:

quote:

hocam herkesi kendinle karıştırma. altta kocaman "Düzenlendi" yazıyor. üstüne utanmadan gelip doğru yazdım ki zaten diyosun . gerçekten komik duruma düşüyorsun daha fazla kendini rezil etme bence.
  • quote:

quote:

ayriyeten, eğer düzenlenme saatine bakarsak benim yanlış yazmışsın dediğim yorumdan 2 dakika sonra düzenlendiğini görebilir bence insanlar. lütfen biraz daha seviyeli , olgun ve nitelikli tartışmalar dönsün.
  • Frantic Shadow kullanıcısına yanıt
    Uçak Mühendisiyim diyorsan ama SU-35 ile F-35'i karşılaştırıyorsun.

SU-35 ne? Hava Üstünlük uçağı. Peki F-35 ? Multirole savaş uçağı yani F-15E'nin gelişmiş versiyosunu diyebiliriz ikiside aynı görevi yapıyor çünkü.

Senin şuan yaptığın Bugatti Veyron ile Jeep Wrangler'ı karşılaştırmak gibi bir şey.

SU-35 ile F-35 karşılaştırdıktan sonra bu iki uçağı karşılaştırmak yanlış diyorsun kendinle çelişkiye düşüyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ferrari

Uçak Mühendisiyim diyorsan ama SU-35 ile F-35'i karşılaştırıyorsun.

SU-35 ne? Hava Üstünlük uçağı. Peki F-35 ? Multirole savaş uçağı yani F-15E'nin gelişmiş versiyosunu diyebiliriz ikiside aynı görevi yapıyor çünkü.

Senin şuan yaptığın Bugatti Veyron ile Jeep Wrangler'ı karşılaştırmak gibi bir şey.

SU-35 ile F-35 karşılaştırdıktan sonra bu iki uçağı karşılaştırmak yanlış diyorsun kendinle çelişkiye düşüyorsun.

Bir jet fighterın ana amacı savaş alanında Hava üstünlüğünü sağlamaktır.

A fighter's main purpose is to establish air superiority over a battlefield.
    "Mitchell’s Theory" . Air & Space Power Course. College of Aerospace Doctrine, Research and Education. 22 September 2011.

• Frantic Shadow kullanıcısına yanıt
    Ben aksini iddaa etmedim zaten. F-35'de Hava Üstünlük görevini yerine getirebilir zaten adı üstünde Çok Rollü Savaş Uçağı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 26 Temmuz 2014; 19:56:40 >
  • Ferrari kullanıcısına yanıt
    benim de söylediğim şey şu. F-35 modern rakiplerine karşı hava üstünlük görevini yerine getiremiyor. geride kalıyor ve itdalaşında kaybediyor. Bu bir savaş uçağında aradığımız ilk özellik. keşif uçağı vesaire değil konunun başlığı. gelgelelim o konuda da düşük menzili ve hızıyla sınıfta kalıyor. Bunları bir kenara bırakırsak kendisi yazılımıyla donanımıyla belki de dünyadaki en sıkıntılı uçak. her hafta yeni bir kaza yada sorun duyuyoruz f-35 testleriyle ilgili.

veyron ve wrangler konusuna gelirsek. Bir jet fighterın amacı hayatta kalıp it dalaşını kazanmak. bunu senin yaptığın şekilde arabalara uyarlarsak burdaki amacın bir yarış kazanmak olduğunu söyleyebiliriz. ben önümdeki 2 seçenekten hangisinin yarışı kazanabileceğine bakıyorum.
  • F-35 Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere 'oyalansınlar' diye verilmiş ve değil her hafta; her gün ayrı bir sorunu çıkan bir hava aracıdır. Biz burada yok f35 üretiyoruz yok f35 parçalarını biz yapıyoruz diye ego tatmini yaparken, 'bütün konsantrasyonumuzu f35'e vermişken' diğer ülkeler çok daha üst seviye hava taşıtlarını geliştirmekle meşguller. İster komplo teorisi deyin ister işinize gelen ne varsa, bize üretmemiz için verdikleri bu saçma hava aracı görevi yüzünden bizim genç, zeki, dinamik mühendislerimiz daha üst seviye bir uçak tasarlamak yerine bu sorunlu uçağı nasıl daha iyi hale getiririz diye tabiri caizse bir yerlerini yırtıyorlar.

F 35 Türkiye için iyi bir 'üretim' deneyimi evet, fakat iddiam şudur ki hiç bir zaman gökyüzünde liderliği hatta 2.liği bile alamayacak.

Edit: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuftikufti -- 26 Temmuz 2014; 13:27:17 >

• en iyisi diye bir şey yok...insanın iyisi. köpeğin dayısı olmaz...
  • quote:

SU-35 açık ara en iyi fighterdır. F-35 aşırı sorunlu bir model yıllardır test uçuşları bitirilemedi her hafta yeni bir problem çıkıyor uçakta.

hatta Su-35 i f-35 le karşılaştırmak bile yanlış bence F-22 daha başarılı bir model f-35ten.

Su-35 ile F-35 arasında nesil farkı var :) 4. nesil savaş uçağı ile 5. nesil savaş uçağını karşılaştırmanın cehaletten de öte bir durum olduğu kanısındayım, Pak-FA'nın bile F-35'in aviyonik/elektronik altyapısına rakip olabileceği şüpeli iken kalkıp Su-35 ile mukayese etmek üstelik bunu savunurken menzil/seyir hızı gibi tamamen abuk sabuk kriterler öne sürmek daha da komik :) Zaten verdiğin bilgiler de yanlış, F-35 henüz maksimum seyir ve dalış hızı performans testlerine girmedi, ayrıca Su-35'de mach 1.9 ile test edildi.

F-35 ile Su-35 karşılaştırması yapalım peki madem araştırmışsın ve uçak mühendisi olduğunu iddia ediyorsun senin bilmen lazım bunları :)

Uzak mesafede çarpışma:

1- F-35'in sahip oldupu APG-81 AESA radarı, 10 metrekare radar kesit izine sahip olan Su-35'i 160 km mesafeden görebiliyor. Su-35'in sahip olduğu Irbıs-E PESA radarı ise 0.0015 metrekare radar kesit izine sahip olan F-35'i yaklaşık 30-40 km mesafeden tespit edebiliyor. Radar konusunda oldukça geride olan Su-35'in tek dayanağı IRST (kızılötesi arama ve tespit sistemi) fakat yine Su-35'in sahip olduğu ols-35 IRST ve anten, hedefi maksimum 25 km mesafeden görebilmesine imkan sanıyor. İşin özü, daha görünür menzile girmeden F-35 kedinin fareyle oynadığı gibi Su-35 ile oynayabilir. Su-35 daha radarında F-35'in kendisini göremeden F-35'ten fırlatılmış AIM120D'leri görecektir.

2- F-35'in sahip olduğu AESA radar çok daha iyi LPIR özelliklerine sahip olduğu için Pasif radarlı Su-35'in RWR'si tarafından tespit edilmesi çok düşük bir olasılık hatta imkansıza yakın.

Görünür mesafede çarpışma:

1- F-35'in sahip olduğu DAS ve JHMCS sistemleri neredeyse it dalaşına girmeyi bile gerektirmeden düşmanı etkisiz hale getirebilir.

DAS (AN/AAQ-37 electro-optical Distributed Aperture System) - 6 adet yüksek çözünürlüklü kızılötesi sensör sayesinde uçak bir kürenin içinde vaysayılır, pilottan bağımsız biçimde arama ve hedef tespiti yapabilir. JHMCS ile birleştiğinde hava-hava füzesini düşmanın geldiği yöne doğru atarak olası bir it dalaşı yaşanmasını da ortadan kaldırır. Sistemin prensibi için aşağıdaki videoya bakınız.

2- F-35'in DIRCM kabiliyetinden bahsetmeme gerek yok diye düşünüyorum :)

Sonuç:

Bahsettiklerim sadece temel özellikler daha detaya inildiğinde F-35'de bulunan sensör,karıştırıcı,karşı önleme vb. sistemleri saymak bir yana detaylandırmak bile oldukça güç. Görüldüğü gibi F-35'in ne manevra kabiliyetinden ne de maksimum hızından bahsettim. 5. nesil savaş uçağı platformunda bunları konuşmaya gerek bile yok, soğuk savaş yıllarında değiliz artık manevra kabiliyeti, tırmanma hızı öncelik olsa idi bugün dünyanın en iyi savaş uçağı hala mach 3.2'ye ulaşan Mig-25 olurdu Rusya'da emekli etmezdi :)

Zaten F-35'in manevra kabiliyeti de gayet yeterli. Boş ağırlık ile 0.0145 trust/weight oranı var, bu oran Su-35'te 0.0154, ikiside yarı yüklü yakıt ile aynı değere sahip oluyor, silah yüklü durumlarda ise F-35 daha iyi t/w değerine sahip olabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: kuftikufti

F-35 Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere 'oyalansınlar' diye verilmiş ve değil her hafta; her gün ayrı bir sorunu çıkan bir hava aracıdır. Biz burada yok f35 üretiyoruz yok f35 parçalarını biz yapıyoruz diye ego tatmini yaparken, 'bütün konsantrasyonumuzu f35'e vermişken' diğer ülkeler çok daha üst seviye hava taşıtlarını geliştirmekle meşguller. İster komplo teorisi deyin ister işinize gelen ne varsa, bize üretmemiz için verdikleri bu saçma hava aracı görevi yüzünden bizim genç, zeki, dinamik mühendislerimiz daha üst seviye bir uçak tasarlamak yerine bu sorunlu uçağı nasıl daha iyi hale getiririz diye tabiri caizse bir yerlerini yırtıyorlar.

F 35 Türkiye için iyi bir 'üretim' deneyimi evet, fakat iddiam şudur ki hiç bir zaman gökyüzünde liderliği hatta 2.liği bile alamayacak.

birincisi f-35 in türkiyede üretim hattı falan olmayacak, ikincisi abd nin 2400 den fazla uçak sipariş ettiği ve gelecek 60 yıllık hava savunma gücünün tamamını teslim edeceği bir projeye gelişmekte olan ülkeler oyalansın diye uydurulmuş demek konuya ne kadar vakıf olduğunu gösterir :) bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın direk temsili :)

• quote:

Orijinalden alıntı: trapspeed

quote:

SU-35 açık ara en iyi fighterdır. F-35 aşırı sorunlu bir model yıllardır test uçuşları bitirilemedi her hafta yeni bir problem çıkıyor uçakta.

Su-35 ile F-35 arasında nesil farkı var :) 4. nesil savaş uçağı ile 5. nesil savaş uçağını karşılaştırmanın cehaletten de öte bir durum olduğu kanısındayım, Pak-FA'nın bile F-35'in aviyonik/elektronik altyapısına rakip olabileceği şüpeli iken kalkıp Su-35 ile mukayese etmek üstelik bunu savunurken menzil/seyir hızı gibi tamamen abuk sabuk kriterler öne sürmek daha da komik :) Zaten verdiğin bilgiler de yanlış, F-35 henüz maksimum seyir ve dalış hızı performans testlerine girmedi, ayrıca Su-35'de mach 1.9 ile test edildi.

F-35 ile Su-35 karşılaştırması yapalım peki madem araştırmışsın ve uçak mühendisi olduğunu iddia ediyorsun senin bilmen lazım bunları :)

Uzak mesafede çarpışma:

1- F-35'in sahip oldupu APG-81 AESA radarı, 10 metrekare radar kesit izine sahip olan Su-35'i 160 km mesafeden görebiliyor. Su-35'in sahip olduğu Irbıs-E PESA radarı ise 0.0015 metrekare radar kesit izine sahip olan F-35'i yaklaşık 30-40 km mesafeden tespit edebiliyor. Radar konusunda oldukça geride olan Su-35'in tek dayanağı IRST (kızılötesi arama ve tespit sistemi) fakat yine Su-35'in sahip olduğu ols-35 IRST ve anten, hedefi maksimum 25 km mesafeden görebilmesine imkan sanıyor. İşin özü, daha görünür menzile girmeden F-35 kedinin fareyle oynadığı gibi Su-35 ile oynayabilir. Su-35 daha radarında F-35'in kendisini göremeden F-35'ten fırlatılmış AIM120D'leri görecektir.

2- F-35'in sahip olduğu AESA radar çok daha iyi LPIR özelliklerine sahip olduğu için Pasif radarlı Su-35'in RWR'si tarafından tespit edilmesi çok düşük bir olasılık hatta imkansıza yakın.

1- F-35'in sahip olduğu DAS ve JHMCS sistemleri neredeyse it dalaşına girmeyi bile gerektirmeden düşmanı etkisiz hale getirebilir.

DAS (AN/AAQ-37 electro-optical Distributed Aperture System) - 6 adet yüksek çözünürlüklü kızılötesi sensör sayesinde uçak bir kürenin içinde vaysayılır, pilottan bağımsız biçimde arama ve hedef tespiti yapabilir. JHMCS ile birleştiğinde hava-hava füzesini düşmanın geldiği yöne doğru atarak olası bir it dalaşı yaşanmasını da ortadan kaldırır. Sistemin prensibi için aşağıdaki videoya bakınız.

Sonuç:

Bahsettiklerim sadece temel özellikler daha detaya inildiğinde F-35'de bulunan sensör,karıştırıcı,karşı önleme vb. sistemleri saymak bir yana detaylandırmak bile oldukça güç. Görüldüğü gibi F-35'in ne manevra kabiliyetinden ne de maksimum hızından bahsettim. 5. nesil savaş uçağı platformunda bunları konuşmaya gerek bile yok, soğuk savaş yıllarında değiliz artık manevra kabiliyeti, tırmanma hızı öncelik olsa idi bugün dünyanın en iyi savaş uçağı hala mach 3.2'ye ulaşan Mig-25 olurdu Rusya'da emekli etmezdi :)

Zaten F-35'in manevra kabiliyeti de gayet yeterli. Boş ağırlık ile 0.0145 trust/weight oranı var, bu oran Su-35'te 0.0154, ikiside yarı yüklü yakıt ile aynı değere sahip oluyor, silah yüklü durumlarda ise F-35 daha iyi t/w değerine sahip olabiliyor.

Ya tartışmayın bence o arkadaşla çünkü hakikaten tom clancy's hawx oynayıp gelmiş bence. Uçak mühendisiyim diyor bir de Kumda oynasın.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kuftikufti

F-35 Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere 'oyalansınlar' diye verilmiş ve değil her hafta; her gün ayrı bir sorunu çıkan bir hava aracıdır. Biz burada yok f35 üretiyoruz yok f35 parçalarını biz yapıyoruz diye ego tatmini yaparken, 'bütün konsantrasyonumuzu f35'e vermişken' diğer ülkeler çok daha üst seviye hava taşıtlarını geliştirmekle meşguller. İster komplo teorisi deyin ister işinize gelen ne varsa, bize üretmemiz için verdikleri bu saçma hava aracı görevi yüzünden bizim genç, zeki, dinamik mühendislerimiz daha üst seviye bir uçak tasarlamak yerine bu sorunlu uçağı nasıl daha iyi hale getiririz diye tabiri caizse bir yerlerini yırtıyorlar.

birincisi f-35 in türkiyede üretim hattı falan olmayacak, ikincisi abd nin 2400 den fazla uçak sipariş ettiği ve gelecek 60 yıllık hava savunma gücünün tamamını teslim edeceği bir projeye gelişmekte olan ülkeler oyalansın diye uydurulmuş demek konuya ne kadar vakıf olduğunu gösterir :) bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın direk temsili :)

Birincisi, okuma özürlü rolü yapmana gerek yok, üretim hattı var falan demediğim ortada, TUSAŞ-TAI f35'in orta gövde kısmını üretiyor, en ciddi bölümlerinden biri, Ama ve lakin bazı siyasetçiler tv kanallarında "biz f35 üretiyoruz!" şeklinde duyurumlar yapıyor ki benim orada yazdığım cümle de buna delalet etmektedir Öncelikle bu ikisinin ayırımına var.
    İkincisi, ABD 2400 siparişini 2008'de 1700 küsüre, 2013'te ise 1400'e düşürdü. Bana wikipedia bilgileriyle gelme, gerçekten aç biraz makale, araştırma oku, kulaktan dolma, gerçek bilgiyle donat kendini, bu da sana tavsiyem olur.
    Üçüncüsü, bu konuda bir çok seminer ve konferansa katılmış bir Uçak Mühendisine 'konuya hakim değilsin' diyerek ne kadar boş boğaz, boş konuşan biri olduğunu foruma göstermiş oldun, bunun yanında sanırım ileride bu uçağın üretiminde görev alacak kişi ben değil sensin bu kadar gurur meselesi yaptığına göre :)
    Dördüncüsü, insanları ezmeye çalışarak, onlardan üstün olduğunu göstermeye çalışarak, havacılık forumunda havacılık konuşmak yerine insanların kişisel düşüncelerine vurarak forum yapmak bir aşağılık kompleksidir. Bu konuda da yardım almanı öneririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuftikufti -- 26 Temmuz 2014; 15:42:28 >

• quote:

quote:

quote:

Uzak mesafede çarpışma:

Sonuç:

Ya tartışmayın bence o arkadaşla çünkü hakikaten tom clancy's hawx oynayıp gelmiş bence. Uçak mühendisiyim diyor bir de Kumda oynasın.

Jacques, ucagin adini yanlis yazip, sonra editleyip sonra neyini yanlis yazmisim okumayi mi bilmiyorsun diyen zihniyetteki insan kesinlikle muhatabim degildir. İstedigini diyebilirsin kimsenin seni dinlemeyeceginden emin olarak istediğin kadar sacmalayabilirsin.

Su-35 4++ nesil bir jettir , f-35 henüz "üretilemeyen" bir jettir.amerika Teknik sorunlarini halledip piyasaya surene kadar 6. Nesil jetler cikacak nerdeyse. Su-35 zaten kullanimda olan bir ucak. Amerikanin amiral gemisi niteliğinde tasarlamaya calistigi ucagi her anlamda geçiyor. Bilmiyorsaniz da soyleyeyim f-35 in uretilme amaci maintanence fiyatlari cok yüksek olan f-22 lerin maintanence ve uretim maliyetini düşürecek bi ucak tasarlamaktir. JSF projesi kapsaminda parcalar ülkeler arasinda bolusturulerek üretilip montaj amerikada yapilacaktir. Bu ucak uzun sure göklere hükmeden f-22nin aksine, daha testleri bitirilemeden kullanima sunulamadan piyasadaki pek cok rakibinden geridedir.Kesinlikle overrated bir uçaktır.

Sunu da unutmayin intelin 3. Nesil extreme işlemcileri hala benchmark testlerinde neredeyse tüm 4. Nesil islemcilerin önünde. Sadece 4. Nesil extreme islemciler gecebiliyor bunlari. Jet konusunda da suan f-35 , su-35 arasindaki durum budur.

Havacilikla ilgili tüm bilgileri vikipediden öte gelen insanlarin böyle komlekslerle konusmasi da gerçekten cok ilginç. Evet biz yapisal tasarim bilmiyoruz evet biz aerodinamik tasarim bilmiyoruz biz bunlarin eğitimini almadik siz daha iyi bilirsiniz. Ben f-35 i bizzat lockheed martin Türkiye sorumlusu tarafindan 2013 yilinda eskisehirde verilen konferansta dinledim tüm detaylariyla. Sizin aksinize bu bir hobi değil, bir iş bizim için.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.