Şimdi Ara

##SLR-LIKE : Fuji S6000fd (s6500fd) İNCELEMELERİ## (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.259
Cevap
1
Favori
78.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sanırım bu makine o kadar iyiki herkes slr-like'larla değilde DSLR lerle karşılaştırıyor

şahsi kanaatin hala bu makineye 950 ytl vereceğime gider D40 alırım.. D40 alacağıma da gider 3-5 daha verir K100D alırım.

işte o kadar

quote:

Orjinalden alıntı: bipekkan

Tam tercümesi:
    Elektronik Bakaç(Vizör) büyük değil. düşük çözünürlük ve oldukça mat (donuk) (115.000 pixel olmasını ve görüntünün canlı olmadığını anlatmak istiyor)
  • quote:

Orjinalden alıntı: spdrmn

sanırım bu makine o kadar iyiki herkes slr-like'larla değilde DSLR lerle karşılaştırıyor

şahsi kanaatin hala bu makineye 950 ytl vereceğime gider D40 alırım.. D40 alacağıma da gider 3-5 daha verir K100D alırım.

işte o kadar

quote:

Tam tercümesi:
    Elektronik Bakaç(Vizör) büyük değil. düşük çözünürlük ve oldukça mat (donuk) (115.000 pixel olmasını ve görüntünün canlı olmadığını anlatmak istiyor)

ıstedıgını tabıkı alırsın ,bız burda hangısı cok ıyı tartısması yapmıyorz
    bu fıyata alınabılcek en ıyı alet hakkında konusuyoruz,
    herkesın parası olsa gıder k100d alır,lens kıtlerı alır v.s. alır

olmadıgı ıcın bu aletı alıyoruz zaten

yoksa bende mutlu degılım bıyle bır alette vıdeo cekmekten,benımde canım DSLR ıster
    ama cok sukur halıme,bunu bulamayanlarda var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cydonia -- 9 Şubat 2007; 2:50:45 >

• Aynen katılıyorum, hatta o 950 yi bile veremiyoruz, gidip 40 türlü katikulli ile dışarıdan daha ucuza mal etmeye çalışıyoruz. Garantiyi bile takmadan ki şahsen ben ömrüm boyunca garantisi olmayan bir şey almadım. Bu ilk. Ama elim mahkum. Şurada yaklaşık 8 kişi olduk hala TR' den temin eden bir arkadaşımız yok, olsun ki tepesine çöküp, Türkçe manuel bulmak peşindeyiz.
    D40 idx'te 1225 YTL. , "GG" de yanında bir yığın abur cuburla 1110 YTL, "HB" de 1275 YTL, "Ylçn" larda 1327 YTL. S6000fd' nin bana maliyeti 645 YTL., yani D40 bana 2 makine parasına mal oluyor. K100D ise yanında 1gb kartla birlikte ortalama aynı fiyat.
    Evet, şükretmeliyiz halimize,, bunu da bulamayanlar malesef çoğunlukta.....
    quote:

Orjinalden alıntı: The_WeB
    quote:

sanırım bu makine o kadar iyiki herkes slr-like'larla değilde DSLR lerle karşılaştırıyor
    işte o kadar

ıstedıgını tabıkı alırsın ,bız burda hangısı cok ıyı tartısması yapmıyorz
    bu fıyata alınabılcek en ıyı alet hakkında konusuyoruz,
    herkesın parası olsa gıder k100d alır,lens kıtlerı alır v.s. alır
    olmadıgı ıcın bu aletı alıyoruz zaten
    yoksa bende mutlu degılım bıyle bır alette vıdeo cekmekten,benımde canım DSLR ıster
    ama cok sukur halıme,bunu bulamayanlarda var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Şubat 2007; 8:30:41 >

• S6500 den vazgecip gider 1200 lük H5 i alırsam,
    nie D40 almadın die çok kişi dövecekk galiba
  • quote:

Orjinalden alıntı: gimmeluck

S6500 den vazgecip gider 1200 lük H5 i alırsam,

çok kişi dövmez de, çok mantıksız bir iş yaparsın. dslr-like makinelere 1200 lira verilmez...garantisiz alın, spot piyasadan alın, yurtdışından alın. h5' i türkiye de 700-800 liraya rahatlıkla bulursun.
    sırf garanti belgesine yarım milyar dökmek anlamsız.

• quote:

Orjinalden alıntı: buffalo
    quote:

S6500 den vazgecip gider 1200 lük H5 i alırsam,

çok kişi dövmez de, çok mantıksız bir iş yaparsın. dslr-like makinelere 1200 lira verilmez...garantisiz alın, spot piyasadan alın, yurtdışından alın. h5' i türkiye de 700-800 liraya rahatlıkla bulursun.
    sırf garanti belgesine yarım milyar dökmek anlamsız.

• İmdi arkadaşlar , öyle bir insan düşünün ki ; eline basit dijital fotoğraf makinalarından başka makina almamış , ve eline aldığı o basit dijital makinalarında da sadece düğmeye basmakla yetinmiş, ve bazan, biraz değişiklik olması bakımından ufak tefek zoom oyunlarına yeltenmiş , hani elifi görse mertik zanneder deriz ya cahiller; hiç kitaptan nasibi olmayanlar için; işte ilk başta düşündüğünüz bu insanda , bu konusu edilen makinalar hakkında bu derece cahil , öyleki bulunduğu yerden ileri doğru , bir burunun(kara parçası) denize uzanması ve suya sokulması gibi ,makinanın önünde hava boşluğuna uzanan objectife bazen : boru diye ad takar ve onu alaya alır; Ama yine bu insan bu forumdan birşeyler okuyarak cahillliğini bir nebze olsun azaltmış fakat yinede tam olarak tatmin olamamıştır. Ve şimdi bu insanın sizden bir isteği olacak!!!.
    1- Makro konusunda ,bilmezlik içinden bilirlik çıkarma edasıyla , iddalı olmak isteyen ve çiçek böcek(özellikle böcek) cinsinden nebatat , hayvanat ı ve haşeratı çekmek isteyen bir tip.
    2- Sürekli elde çekmeyi planlayan , işim mi yok bre bir de üç ayaklı bir deve taşıyayım sırtımda diye ,tripot kullanmak istemeyen bir tip.(IS muhabbeti)
    3- Aynı zamanda fotoğraflarının çok net çıkmasını isteyen bir tamahkar .
    4- Ayrıca , cüneyt arkın ın filmlerindeki hiç bitmeyen kurşunlarıyla inatlaşırcasına çabuk biten piller istemeyen , ve ikide bir şarjör değiştirmek zorunda kalmamanın güzelliğine inanan bir tip.
    5- Tam olarak nerede olduğu bilmesede amatör altı amatör olduğunu düşünen ve ilk kertede amatör üstü amatör olmayı planlayan ve para kazanma konusunda istemem yan cebime koy düstürundan ziyade , gelsede olur gelmesede diyebilen bir tip.
    ____ İşte arkadaşlar bu hakkında bir fikir edindiğinizi düşündüğüm tipi tip benim ve son olarak soruyom son isteği sorulan ruhsuz bir idam mahkumun ne yapması gerektiği konusundaki kararsızlığına benzer bir karasızlıkla: :: CANON S3 mü alayım yoksa FUJİFİLM FİNEPİX S6500 FD mi birkaç gün önce S3 konusunda kararımı vermiştim belki de alacaktım ama güzelim İstanbul un delik deşik yol ve kaldırımlarından birinin hayin pusuu sonucu burkulan ayağım beni eve mahkum etti ve annem de bu mahkumiyeti " olum bak demekki biraz daha düşünmen gerekiyomuş diğeri belki daha iyidir şeklinde " güzel bir sonuca bağlaması sonucu biraz daha araştırayım dedim ve S6500 FD İLE yollarım kesişti. Hadi bakalım cevaplar tatmin edici ve karar verdirici olsun .( S3 forumundaa girdim çok güzel fotolar çekmiş arkadaşlar netlik ve diğer benim bilmediğim özellikler açısında bakıldığında.Benim amatör altı amatör olmamı ve amatör üsüt amatör olmayı planladığımı unutmayın.Sevgiler ve saygılar (RUHUNUZUN ASLİ KALIBI BULUN BULDUYSANIZ SIMSIKI SARILIN , BULAMADIYSANIZ ARAYIN BİLİN Kİ MUTLULUK ONDADIR.))

• Romanınıza bakarak değişik bir cevap vereyim.
    Madem S3 almaya karar verdiniz. Anlaşılıyor ki en az benim gibi 2-3 aydır nette gezine gezine dSLR/like sınıfını seçecek kadar bir bilgi birikiminiz olmuş ve diğer olasılığı sorguluyorsunuz.
    O halde seçiminiz bu arada daha iyisi çıkmazsa s6500fd olmalıdır.
    quote:

Orjinalden alıntı: karamani

İmdi arkadaşlar , öyle bir insan düşünün ki ; eline basit dijital fotoğraf makinalarından başka makina almamış , ve eline aldığı o basit dijital makinalarında da sadece düğmeye basmakla yetinmiş, ve bazan, biraz değişiklik olması bakımından ufak tefek zoom oyunlarına yeltenmiş , hani elifi görse mertik zanneder deriz ya cahiller; hiç kitaptan nasibi olmayanlar için; işte ilk başta düşündüğünüz bu insanda , bu konusu edilen makinalar hakkında bu derece cahil , öyleki bulunduğu yerden ileri doğru , bir burunun(kara parçası) denize uzanması ve suya sokulması gibi ,makinanın önünde hava boşluğuna uzanan objectife bazen : boru diye ad takar ve onu alaya alır; Ama yine bu insan bu forumdan birşeyler okuyarak cahillliğini bir nebze olsun azaltmış fakat yinede tam olarak tatmin olamamıştır. Ve şimdi bu insanın sizden bir isteği olacak!!!.
    1- Makro konusunda ,bilmezlik içinden bilirlik çıkarma edasıyla , iddalı olmak isteyen ve çiçek böcek(özellikle böcek) cinsinden nebatat , hayvanat ı ve haşeratı çekmek isteyen bir tip.
    2- Sürekli elde çekmeyi planlayan , işim mi yok bre bir de üç ayaklı bir deve taşıyayım sırtımda diye ,tripot kullanmak istemeyen bir tip.(IS muhabbeti)
    3- Aynı zamanda fotoğraflarının çok net çıkmasını isteyen bir tamahkar .
    4- Ayrıca , cüneyt arkın ın filmlerindeki hiç bitmeyen kurşunlarıyla inatlaşırcasına çabuk biten piller istemeyen , ve ikide bir şarjör değiştirmek zorunda kalmamanın güzelliğine inanan bir tip.
    5- Tam olarak nerede olduğu bilmesede amatör altı amatör olduğunu düşünen ve ilk kertede amatör üstü amatör olmayı planlayan ve para kazanma konusunda istemem yan cebime koy düstürundan ziyade , gelsede olur gelmesede diyebilen bir tip.
    ____ İşte arkadaşlar bu hakkında bir fikir edindiğinizi düşündüğüm tipi tip benim ve son olarak soruyom son isteği sorulan ruhsuz bir idam mahkumun ne yapması gerektiği konusundaki kararsızlığına benzer bir karasızlıkla: :: CANON S3 mü alayım yoksa FUJİFİLM FİNEPİX S6500 FD mi birkaç gün önce S3 konusunda kararımı vermiştim belki de alacaktım ama güzelim İstanbul un delik deşik yol ve kaldırımlarından birinin hayin pusuu sonucu burkulan ayağım beni eve mahkum etti ve annem de bu mahkumiyeti " olum bak demekki biraz daha düşünmen gerekiyomuş diğeri belki daha iyidir şeklinde " güzel bir sonuca bağlaması sonucu biraz daha araştırayım dedim ve S6500 FD İLE yollarım kesişti. Hadi bakalım cevaplar tatmin edici ve karar verdirici olsun .( S3 forumundaa girdim çok güzel fotolar çekmiş arkadaşlar netlik ve diğer benim bilmediğim özellikler açısında bakıldığında.Benim amatör altı amatör olmamı ve amatör üsüt amatör olmayı planladığımı unutmayın.Sevgiler ve saygılar (RUHUNUZUN ASLİ KALIBI BULUN BULDUYSANIZ SIMSIKI SARILIN , BULAMADIYSANIZ ARAYIN BİLİN Kİ MUTLULUK ONDADIR.))

• quote:

işte o kadar

quote:

Tam tercümesi:

sevgili SPiDeRMaN arkadaşım

elbette daha iyisini en iyisini alabilirsin, kimse sana engel olmaz..
    ben de isterim ki gidip 5bin ytl'lik nikon d200 alayım ama ihtiyacım yok,
    şahsen ben en pahalısı en iyisidir diye salt bir mantıkla hareket etmedim fuji s6500 alırken,
    kaliteli fotoğraf çekebilen fiyatı uygun bir makinam olsun, 3-4tane objektifle uğraşmayayım gibi hedefler belirlemiştim..
    fuji s6500 almama yakın nikon d40 çıktı ama ben yine de fuji satın aldım çünkü 28-300mm objektif aralığı benim için yeterli bir aralık..

3haftadır bu makinayı kullanıyorum ve asla da pişman olmadım, acayip mutluyum çünkü çok kaliteli bir ürün,
    fotoğraf çekerken her ihtiyacıma cevap veriyor.. arkadaşlarımın hepsi dSLR kullanıyorlar ve ben hiç eksiklik hissetmiyorum..
    hatta geçenlerde 4arkadaş tripodları bagaja atıp gece çekimine çıktık..
    gece çekimlerini LCD ekrana bakarak yaptım ama dSLR makinalarda LCD ekrana bakıp çekim yapmak mümkün değilmiş yeni öğrendim..
    arkadaşlarım vizörden uğraşırken ben rahat rahat 2.5" LCD ekrandan ayarlarımı yapıyordum..

EDIT--> bunları yazma amacım; bu daha iyi, şu daha kötü demek için değildir..
    herkesin ne istediğini bilmesi gerekir, bilinçli tüketici olmak adına bu forumları takip etmeliyiz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antique -- 9 Şubat 2007; 18:47:34 >

• Selamlar ben ingilterede ogrenim goruyorum sony H5 gordum ve hosuma gitti almaya karar vermis gibiydim ama hic bir inceleme yapmamistim 12x optik zoom olmasi 3" LCD si cazip gelmisti . arastirirken sizin s6500fd modelinden bahsettiginizi okudum ve kararsizliga dustum fiyatlarina baktim birbirine cok yakin. Bir de EISA zoom camera sinifi best product odulunu almis olan yine fujinin s5600 modelini gordum. Bu konularda cok yeniyim ama cok ta hevesliyim bahsettiginiz teknik degerleden simdilik cok anlayamiyorum bu yuzden de karar veremiyorum. Bu 3 model arasinda kararsiz kaldim. Oncelikle ozur diliyorum cunku tum yazilari okuma sansi bulamadim daha once soruldu mu ve cevap verildi mi bilemiyorum. Bahsettigim modellerden birini ya da bilmedigim yine bu sinifta olan baska bir makineyi tavsiye edebilirseniz ya da bilgilerinizle yol gosterebilirseniz sevinirim. Simdiden tesekkurler.
  • ben hiç bulaşmıyım, cwp vermiyim
    sayınn @Bpekkan ve @theWEb ' de sormayın bence
    uzun süre S6500 ve sony H5 arasında kararsız kalmıştım. ingilterede bu 2 modelin fiyatları nedir?
  • Sevgili umitsg,
    Fuji' nin s5600 üretimden kalkmış bir modeldir. Benim düşüncem s6500fd'nin alt modelidir. Verdiğiniz modeller Compact sınıfla dSLR arasında hem compact özelliklerle, hem de sSLR özelliklerin bir kısmının, bir arada barındıran modellerdir. Ve bu ara sınıf dSLR/like olarak adlandırılıyor. Üst amatör kişilerin veya profesyonelliğe ilk adım makineleri olarak nitelendirilir. (Bunu açıklamamın nedeni kendinizi nerede nitelendiriyorsunuz sorusuna bir cevap olsun içindir.)
    Eğer dSLR/like sınıfında bir makine de ısrarlıysanız H5' i bir kenara bırakın, daha iyisi çıkana kadar s6500fd tercihiniz olmalıdır. Bu sınıfta full elle ayar imkanı veren tek makinedir. Bazı fiziki yapıdan kaynaklanan olumsuzlukları olmasına rağmen. Örneğin sadece xD-Picture card kullanması(Bu kartın yazma/okuma hızı diğerlerine göre düşüktür, Fuji bile son modellerinde SD karta geçme sinyalleri veriyor.) Tripodun gövdeye bağlantı noktasının gövde plastiğinden diş açılarak yapılması, IS sisteminin olmayışı, Hotflash bağlantısının olmayışı, Bazen pil kapağının açık kalabildiği gibi olumsuzluklara rağmen ve bunlar sizin için önemli değilse, tercihiniz s6500 fd olmalıdır.
    quote:

Orjinalden alıntı: umitsg

Selamlar ben ingilterede ogrenim goruyorum sony H5 gordum ve hosuma gitti almaya karar vermis gibiydim ama hic bir inceleme yapmamistim 12x optik zoom olmasi 3" LCD si cazip gelmisti . arastirirken sizin s6500fd modelinden bahsettiginizi okudum ve kararsizliga dustum fiyatlarina baktim birbirine cok yakin. Bir de EISA zoom camera sinifi best product odulunu almis olan yine fujinin s5600 modelini gordum. Bu konularda cok yeniyim ama cok ta hevesliyim bahsettiginiz teknik degerleden simdilik cok anlayamiyorum bu yuzden de karar veremiyorum. Bu 3 model arasinda kararsiz kaldim. Oncelikle ozur diliyorum cunku tum yazilari okuma sansi bulamadim daha once soruldu mu ve cevap verildi mi bilemiyorum. Bahsettigim modellerden birini ya da bilmedigim yine bu sinifta olan baska bir makineyi tavsiye edebilirseniz ya da bilgilerinizle yol gosterebilirseniz sevinirim. Simdiden tesekkurler.

• quote:

Bazen pil kapağının açık kalabildiği gibi olumsuzluklara rağmen ve bunlar sizin için önemli değilse, tercihiniz s6500 fd olmalıdır.

bu sorunla birebir karşılaştın mı hiç? Yani makineyi kullanırken piller bir anda yerinden çıktı mı?
  • Ey forum insanları ; şu anda müsebbibi siz olduğunuz bir karar vermek üzereyim; müsebbibi sizsiniz ama tüm sonuçlar benim , eğer makinayı sevmezsem fotoğrafınızı çekcem makinamla ve üzerinizde fotodükkan oynamaları yapcam. Şaka bir yana makina güzel görünüyo kime sorsam dış görünüş bakımından S3 salla FUJİ yi kolla dediler ,fuji daha yakışıklı dediler, bence de öyle zaten ben de büyük makinalrı sevdiğim için artık s 6500 full-dizel almaya karar verdim, bir de buna hafıza kartı gerekiyordu galiba XD alma demiş arkadaşlar en güzel kart hangisi acep. YOL ODUR Kİ HAKKA VAR A.
  • HepsiBurada daki fiyatlar:
    sony H5 : 1200+100ytl 2gbkart
    s6500 : 950 + 0 ytl 2 gb kart(hediyesi)

1300 vs 950 ytl türkiye fiyat farkı var. sony kalitesi vs diycek oluyo insan ama...

dpreview de fiyatlara baktım.
    Sony H5 : 350-400 $
    s6000fd : 340-380 $
    Arada 20 dolar filan bir fark var,, neden türkiyeye girerken Sony %90 Fuji ise %40 gibi oranlarda fiyat artışına uğruyor?
    ithalatçı farkı mı?
  • Sony H5 ve ya Canon S3 almaya karar veren arkadaşların bir şekilde yurtdışından almasını tavsiye ederim.arada nerdeyse %100 fiyat farkı var.Yurtdışından alamayanlar içinde G.G.'yi tavsiye ederim.Bu makinelerden herhangi birini 700-800 Ytl arası bir fiyata sahip olabilirler.Ama S6500FD almak isteyenler türkiyeden alsınlar.Yurt dışına göre fiyatı çok fazla değil.Artı olarak 2gb xd hafıza kartı, 2 yıl garanti ve peşin fiyatına vade seçenekleri...
  • quote:

HepsiBurada daki fiyatlar:
    sony H5 : 1200+100ytl 2gbkart
    s6500 : 950 + 0 ytl 2 gb kart(hediyesi)

1300 vs 950 ytl türkiye fiyat farkı var. sony kalitesi vs diycek oluyo insan ama...

dpreview de fiyatlara baktım.
    Sony H5 : 350-400 $
    s6000fd : 340-380 $
    Arada 20 dolar filan bir fark var,, neden türkiyeye girerken Sony %90 Fuji ise %40 gibi oranlarda fiyat artışına uğruyor?
    ithalatçı farkı mı?

ithalatçı farkı pek fazla değil sonyde. firma farkı
    her sitede farklı fiyat görürsünüz, kiminde 1200, kiminde 800 dür aynı makine....
    eğer h5 alacaksanız, kesinlikle 1200 lira filan vermeyi arkadaşlar. h2 den tek farkı vardır, lcd ekranın büyük olması...ve sanırım h2 epeyce ucuz....aynı şey canon s2-s3 için de geçerli...

• quote:

Walla billa ben görmedim, ama resimlerden şimdi bir daha bakacağım galiba plastik. Atique' de plastik olduğunu söylemişti....s9500 de metal olduğu açık seçik belli de....
    Şimdi Steves-Digicams' tan aldığım resimde de plastik içine gömülü metal gibi algılanıyor.....
     ##SLR-LIKE : Fuji S6000fd (s6500fd) İNCELEMELERİ##

quote:

Orjinalden alıntı: cabri
    Bu tripod yuvasının plastik olduğuna emin misiniz? Bana metalmiş gibi göründü..

benım 3-4 yıllık emektar

kodak DX6340 kompakt makınamın bıle trıpod yuvası demırden,
    kasası komple plastık olsa bıle,

guzelım,s6500 e neden plastık yapmıslar cok yazık olmus

• Ahhhhh, derdimi deşme, Benim Makine Paris'i iyice dolaştı, Cafe' leri gezdi Eifel' de hatıra fotografları çektirip 48 saat sonra İstanbul'a indi bugün. Şaka bir tarafa inşallah makine gelecek salı olabilir elimizde olacak.... bunu dpreview ve bir polonya sitesinde okudum, Tabi millet tam kapatamamış olabilir. Kısacası gelecek göreceğiz ve ilk fiziki muayene sonuçlarını yazacağım.
    quote:

Orjinalden alıntı: supersonicbluepearl

quote:

Bazen pil kapağının açık kalabildiği gibi olumsuzluklara rağmen ve bunlar sizin için önemli değilse, tercihiniz s6500 fd olmalıdır.

bu sorunla birebir karşılaştın mı hiç? Yani makineyi kullanırken piller bir anda yerinden çıktı mı?

• S. Karamani,
    Elin mahkum xD-Picture almaya, makine ondan başka kuş tanımıyor. Sitelerinde verilen örnekler M harfi olanlar ama piyasada H harfli olanlarda çıktı. Bence Fuji veya SanDisk olanları tercih etmeli.....Çok kullanılan bir kart olmadığı için kanımca ortalıkta sahteleri de dolaşmıyor. Sorun bu kartları okutacak kart okuyucu da....
    quote:

Orjinalden alıntı: karamani

Ey forum insanları ; şu anda müsebbibi siz olduğunuz bir karar vermek üzereyim; müsebbibi sizsiniz ama tüm sonuçlar benim , eğer makinayı sevmezsem fotoğrafınızı çekcem makinamla ve üzerinizde fotodükkan oynamaları yapcam. Şaka bir yana makina güzel görünüyo kime sorsam dış görünüş bakımından S3 salla FUJİ yi kolla dediler ,fuji daha yakışıklı dediler, bence de öyle zaten ben de büyük makinalrı sevdiğim için artık s 6500 full-dizel almaya karar verdim, bir de buna hafıza kartı gerekiyordu galiba XD alma demiş arkadaşlar en güzel kart hangisi acep. YOL ODUR Kİ HAKKA VAR A.

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.