Şimdi Ara

SMPS 12 VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
463
Cevap
4
Favori
55.346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sendeki büyük ihtimal topraklama sorunu . star ground diye olay vardır amfi devrelerinde. birde blendajlı jack kablosu olmalı. kalitesi cok etkiliyor. cıkıştaki 22r 5 w lık dirençler muhtemelen transistör dengesizliklerinde koruma için. onu 0.22 r yapabilirsin yada hiç baglamayabilirsin. ama sürekli kullanımda mutlaka olmalı transistörler saglıklı çalışsın diye.
  • 120W 2X12V çıkışı bir trafo ile deneme yaptım vınlama çatlama hiçbirşey yok , sesde güzel.Anlaşılan devreleri ayırmam gerekecek.
  • şöyle bişey deneyebilir misin ? 12 volt girişe seri ampül yada ampermetre bagla. sg nin frekans direncini ayarlı direnç yap. çıkışta voltajı ölç. dijital ölçü aleti sapıtabilir. en uygun sapıtmayan degeri görmeye calış. yada scope un varsa cıkıştaki pik sinyalleri görmeyi dene. cıkışa devre frekansına uygun rc snubber devresi takviyesi yapabilirsin. atıyorum 22r 5 w + 22nf 100v kondansatör direnci seri bagla. sonra onu da smps cıkışında + ile gnd ve yine aynı devreyi - gnd arasına yap.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 28 Eylül 2013; 14:35:56 >
  • Bir tek ölçü aletim var oda dijital.Scope ne yazık ki yok öğrenciyiz.

rc snubber ne işe yarıyor açıklayabilirmisiniz ?

http://www.ece.uvic.ca/~elec499/2003a/group14/images/snubber.jpg

Dediğiniz devre bu şekilse mosfetlere 56R ve 100N bağlı durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 28 Eylül 2013; 15:30:17 >
  • hocam işte şu ana kadar yaptıklarım...

hocam ilk defa ütü ile baskı devre basmayı denedim gerçekten işe yarıyor ama yine bayağı zahmetli birde kalemle tekrar üstünden geçtim çok güzel çıktı plaket aslında anfiyide başka bir PCB ye basacaktım ama proteus print settingste sıkıntı yaşadığım için devreyi asite hazır hale getirmek için bayağı zaman kaybettim :(

hocam size bazı sorularım olacak

1) Devredeki zener diyot 47 voltlukmu 68 voltluk zenermi ???
    2) Anfideki 22 R 5 WATT dirençleri ben ilk defa bu devrede gördüm her mosfet anfide 0,22 ohm 5 watt direnç var neyseki elimde bu dirençten bol miktarda var...
    3) 56 R 2 WATT dirençler yerine 56 R 5 WATT direnç kullandım mecburiyetten ama sıkıntı olacağını hiç sanmıyorum...
    4) SMPS devresinde EI 28 TRAFO kullanacam... Umarım trafo sorun çıkarmaz hocam devreyi ilk çalıştırırken neyle deneyeyim ?? siz 110 volt lamba kullanmışsınız .
    5) Anfi devresinde ne gibi değişikler yaptınız ?? hocam yarın erkenden kalkıp direk başlıyorum devreleri bitirmeye sırada bekleyen çok devre var.

vereceğiniz cevaplarınız için

• quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

hocam işte şu ana kadar yaptıklarım...

hocam ilk defa ütü ile baskı devre basmayı denedim gerçekten işe yarıyor ama yine bayağı zahmetli birde kalemle tekrar üstünden geçtim çok güzel çıktı plaket aslında anfiyide başka bir PCB ye basacaktım ama proteus print settingste sıkıntı yaşadığım için devreyi asite hazır hale getirmek için bayağı zaman kaybettim :(

hocam size bazı sorularım olacak

1) Devredeki zener diyot 47 voltlukmu 68 voltluk zenermi ???
    2) Anfideki 22 R 5 WATT dirençleri ben ilk defa bu devrede gördüm her mosfet anfide 0,22 ohm 5 watt direnç var neyseki elimde bu dirençten bol miktarda var...
    3) 56 R 2 WATT dirençler yerine 56 R 5 WATT direnç kullandım mecburiyetten ama sıkıntı olacağını hiç sanmıyorum...
    4) SMPS devresinde EI 28 TRAFO kullanacam... Umarım trafo sorun çıkarmaz hocam devreyi ilk çalıştırırken neyle deneyeyim ?? siz 110 volt lamba kullanmışsınız .
    5) Anfi devresinde ne gibi değişikler yaptınız ?? hocam yarın erkenden kalkıp direk başlıyorum devreleri bitirmeye sırada bekleyen çok devre var.

vereceğiniz cevaplarınız için

1) SMPS zenerlerden bahsediyorsan 2 adet seri 47V zener bağlı.Çıkıştan simetrik 48V civarı alıyorum.
    2)22R sorun çıkarmadı trafodan besledim ses gayet temiz ve distorsiyon yok denecek kadar az.2X12V 120W trafo ile denedim.
    3)Çok daha güzel olur.
    4)Çıkış gerilimine uygun bir lamba ile deneyebilirsiniz.Lamba sabit güç tükettiğinden devrenin stabil olup olmadığını belirler.Ben çıkıştan 95V aldım , 110V lamba buldum onu kullandım.220V kullanılabilir sadece parlaklık daha az olacak.
    5)Zenerleri tek tek deneyin.12 İLE 24V zener arası kullanılabiliyor ancak 24V taktığımda uğultudan başka ses alamadım.12V zener takınca ses alabildim.Ses girişinde bulunan 1k oldukça 1 k yakın değer seçin.İlk bağladığım 750ohm gösterdi.(Nasıl oldu anlamadım.) Onu söküp uygun değerlikli taktım.2u2 1u ile değiştirdim bass sesler biraz daha güzelleşti.

amfi kısmını öncelikle trafo ile deneyin , sorunsuz olursa smps ile beslemeye başlarsınız.
    Köprü 7294 yapmayı düşünüyorum ama smps sorununu aşmam gerekiyor.SMPS amfi besleyince vınlama yapıyor.Devreleri kaldırdım dolaba akşama kadar uğraştım sorunu çözemedim. :/
    smps lamba bağladığımda gayet güzel çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 28 Eylül 2013; 21:45:49 >

• hocam verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim yarın erkenden kalkıp devreyi bitiriyorum yanlız bu 150 watt anfi bu smps ile düzgünce beslenemiyor gibi

smps yapmadaki en ilk amacım zaten araba anfisinin temellerini atmak olacaktı...

ben diyorumki yapmışken 250 watt r.m.s anfi yapayım aktif bass filtreli 250 watt anfi yapmak en mantıklısı

aslında bende köprü 200 watt tda 7294 lü anfiyi yapmayı düşünüyordum ama bun anfiyede 8 ohm subwoofer lazım...bendeki subwoofer 4 ohm 600 watt çin malı woofer 200 watt r.m.s anfiyi görünce tuz buz olur kaliteli subwoofer ancak kaldırır 250 watt r.m.s anfiyi hoparlör en az 1000 watt güce ve 30 cm büyüklüğe sahip olmalı bence

bizimkide heves işte 150 watt r.m.s neyine yetmiyor sanki

işte şu ana kadar yaptıklarım...

SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!!

• tda 1562q kullanıcısına yanıt
    Baskı devre yapmanın en kolay yolu transfer kağıdı.Elektronikçilere söylediğinizde size basılı halde verirler 30sn-1dk civarı ütüleyin , hemen su altına koyup kağıdı çıkarın kalemle uğraşmaya gerke yok.Ben hep öyle yapıyorum.
    12th yollar bile kolaylıkla çıkıyor

EI33 daha rahat besler 150w amfiyi.Filtre bobininden şüphelendim onu nüveli olanla değiştireceğim bugün.

EDİT:Nüveli filtreyi taktım boştaki ses biraz daha azaldı.Şuanlık bir sorun görülmüyor.
    Test Videosu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 29 Eylül 2013; 12:22:29 >

• hocam devre bitti sayılır akşama resimleri paylaşırım tabiki çalıştırırsam :)

siz 4700 mf 50 volt yerine ne kullandınız resimde görülen kondansatörler minnacık :)
    4700mf 80V
  • Ustad devreyi bitirdim su anda yuke bindirip denemeler yapiyorum 12 volt psu ile max 76 volt aldim mosfetler isiniyor dedigin gibi 22 k paralel direncleri kaldirdim... Yine isiniyor kesin bi yerlerde bi hata yaptik ama nerde zener diyotlari 2 adet 47 volt kullandim... Ama zenerlere bakmadim 47 volt diye aldirdim arkadasima devrede en ufak bir kisa devre yok...

Yuk olarak 110 volt lamba bulamadigim icin 220 volt 60 watt lamba kullandim lamba devreye alindiginda volt 76 volttan 45 volta dusuyor lamba hafif kizariyor acaba hata nerede cikis filtre bobininden supheleniyorum acaba bir etkisi olurmu cikisa ??? Aksama resimler burada bekleyin !!!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam daha demin 12 volt 7.2 A bagladim 10 sn icinde mosfetin dibinden ufak sase oldu koktu bide :(
    Sansa bak arkadas herkez yapip calistirdi biz bi arpa boyu ilerleyemedik sonra plaketi ters cevirip baktimki trafo ile mosfet arasindaki hat patlamis devre voltaj uretiyor + ile gnd arasi 46 volt - ile gnd arasi max 30 volt arada acayip fark var tum malzemeler tmm nerde hata var anlamis degilim sizce sorun ne olabilir ???

Entegrenin 11 ve 14 pinlerinden 10R ile mosfetleri sürmeyi deneyin BD139/140 sorunlarıda olabilir.2x47=94V okumalıydınız.Geri besleme hattında 100R ve Zenerlere çıkış geriliminden atlama yapıyor.O yapılmazsa gerilim düşer.
    76V o kadar önemli değil gerilim ayarlanır.Kapasitemetreniz varsa 33mf kondansatörün değerini ölçün , düşük çıkarsa dengesiz çalışır.Filtre kısmını test amacıyla atlama yapabilirsin.
    Plaketemi yaptın delikli plakete mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 29 Eylül 2013; 19:40:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RKeles93

Entegrenin 11 ve 14 pinlerinden 10R ile mosfetleri sürmeyi deneyin BD139/140 sorunlarıda olabilir.2x47=94V okumalıydınız.Geri besleme hattında 100R ve Zenerlere çıkış geriliminden atlama yapıyor.O yapılmazsa gerilim düşer.
    76V o kadar önemli değil gerilim ayarlanır.Kapasitemetreniz varsa 33mf kondansatörün değerini ölçün , düşük çıkarsa dengesiz çalışır.Filtre kısmını test amacıyla atlama yapabilirsin.
    Plaketemi yaptın delikli plakete mi ?

Hocam devreyi baski plakete bastim ilk defa utu ile...

Devrede bd serisi transistor yok sizin devrenin aynisini yaptim ama nerde hata yaptim bilmiyom.

Devredeki 22 k mosfet direnclerini sizin yaptiginiz gibi cikardim... Mosfetler her halukarda isiniyor zaten bu mosfetler inverterden cikma ne kadar saglam orasi tartisilir... :)

Devrede 47 volt zener kullandim 2 adet seri bagli atlamalar da tam eksik yok ama devre inat ediyor calismamakta ...

Resim atabilirmisin.
  • Pc yi actigim zaman atarim resimleri ok

• resimleri atıyorum hocam ben bi yerde hata yapmışım herhalde işte resimler yorum sizin

ben tamirci hasan kardeşimin 150 watt smps devresinin fotolarına bakarak devreyi tamamladım... ama SMPS ON dan çıkan kabloyu entegrenin üstündeki atlamaya bağlamışım acaba orası devrede nere denk geliyor ??? + 12 volta bağlanması gerekmiyormuydu o ucun yoksa benmi yanlış biliyorum hocam ??

acil yorumlarınızı bekliyorum hocam bu devreyi doğru düzgün çalıştırıp direk anfiye başlamam gerekiyor

SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!!

Zenerleri seri yerine şimdilik bir tane kullanın.Filtreyi devreden söküp kısa devre yapın.
    4n35 üstünde 100n eksik.
    Mosfetler soğutucuya yalıtılmalı.İzolatör kullanmalısınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 29 Eylül 2013; 22:46:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: RKeles93

Zenerleri seri yerine şimdilik bir tane kullanın.Filtreyi devreden söküp kısa devre yapın.
    4n35 üstünde 100n eksik.
    Mosfetler soğutucuya yalıtılmalı.İzolatör kullanmalısınız.

yaww arkadaş ben anlamıyorumki tamircihasan denen şahsiyet nasıl ares çizimi yapmış devre şemasında olmayan çizimde görülmeyen 100 nf nasıl eksik oluyor ??

zener diyotları tek kullanmak pek bişe değiştirmez bence zaten neden 2 adet seri kullanıldığını da anlamış değilim doğrusu

mosfetleri yalıtmak ne alaka ?? ben 3+3 mosfet inverterde aynı mosfetleri yalıtmadan kullanmıştım burda da çalışır onla alakası yok bence

SMPS ON dan çıkan kabloyu doğru yere bağlamışmıyım ?? zenerle 100 ohm ordaki atlatmayı yapmışmıyım ?? hocam filtre bobinini çıkarıp denerim problem değil ama ilk seferde neden adam akıllı çalışmazki bu devre 2 gündür uğraşıyorum bu devreye

mosfet önündeki 22k lık dirençeleri neden çıkarıyoruz ??? mosfetleri süren 1 k ları zaten 10 ohm koydum direk

neyse yarın akşam zaman kalırsa iş dönüşü bu dediklerinizi denerim bakalım ne olacak

Çizime neden bağlı kalsın geliştirilebilir devre.100n dikkat edersen filtre görevinde takmayada gerek yok ondan sorun olmaz.
    Zener toplamları gerilimi verir.Misal 33V zener takarsan çıkıştan simetrik 17V okursun.
    Mosfetleri anahtarlama yaptığında source(S) uçları kısa devre olma ihtimali vardır.Yalıtmak çok önemlidir.
    Devredeki pasta atıklarını tiner-alkol ile temizleyin.
    Atlamalar yapılmış , benim devredede bu sorun vardı 1 atlama eksik olunca voltajlar dengesizdi.
    SMPSON kablosu yanlış yerde bu uca direk 12v verilecek.PSU ile beslerken bu kabloyu başka bir sarı kabloya temas ettirin.
    Benim devrede 22k sorun oluşturmuştu istersen takıp yeniden deneyebilirsin.
    Birde şöyle birşey deneyelim.Smps boşta iken çalıştır,psu 12v kanalındaki gerilim düşümüne bakın.11.XX altına düşüyorsa bir yerde kısa devre arıyacağız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 30 Eylül 2013; 7:21:31 >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.