Şimdi Ara

SMPS 12 VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
462
Cevap
4
Favori
55.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ynt: smps trafo tasarımı hakkında bilgi paylaşımı
    « Yanıtla #91 : 20 Eylül 2013, 02:07:51 »
    Alıntı
    1) Gerilim artarsa,
    2) Frekans düşerse
    3) Nüve alanı düşerse
    4) Tur sayısı düşerse

Bunların her biri akımda artış demektir.

Doyumu belirleyen faktörlerden birisi de gapdır.

Gap, E = 4.44 × f × B × A × N bağıntısında görülmemektedir çünkü bu bağıntı A kesitine sarılmış N sarımlı bobin göbeğinden, F frekanslı B yoğunluğunda akı akarken endüklenen gerilimi verir.

Doyum için bu bağıntıya değil manyetik alan şiddetine bakmak gerkir.

H = B / mu H artarsa risk var demektir.

H x L yani, alan şiddeti ile nüve uzunluğunun çarpımı, amper ile sarım çarpımına eşittir.

Nüve uzunluğu sabit olduğuna göre H'ın artması için akımın ve/veya sarım sayısının artması gerekir.

(Sarım sayısı arttığı halde akımın azalmayacağı garanti edilecek)

bu başka bir siteden alıntı.

yukarı daki yazıyı referans alır isek bunun üzerinden yapacagımız yorum.

150 w lık nüve diyorsun.

diyelim ki biz nüve den 150 watt istiyoruz.

formüle bakarsak öncelikle direk frekansı arttırmalıyız.
    diyelim ki arttırdık . bu direk sarım sayısı ve tel kesitine etki edecek.
    voltajımız sabit.
    nüve alanımız sabit.

peki direk frekansı arttırmak işe yarar mı ? bir nebze olsun yarar. bu nokta da da nüve doyumu öne cıkar. falan filan.

• quote:

Orijinalden alıntı: RKeles93

EI-28 150W gücünde görülüyor.Artık olduğu kadar.Adamlar STK4048 beslediğini söylüyor denememden birşey diyemem.

hocam EI 28 Nüve 150 watt ise EI 33 çok rahat 200 watt ve üstü güç üretebilir diye düşünüyorum neyse hocam siz yarın 2sc5200 lü nafiyide yapın çalıştırın resimlerini burdan paylaşında bizde yapalım...

bu arada çalışmandan dolayı seni tebrik ederim... hızlısın staj ortamında olduğun için bu işi öğrenirken aynı zamanda da devreler yapabiliyorsun bu gerçekten çok iyi bir fırsat...

bakalım bizim devre ne yapacak çok merak ediyorum... Bu arada hocam zener diyotu kaç volt kullandınız bende hem 68 volt hemde 47 volt zener diyotlar var...

bu arada uf 5408 leride aldırdım 8 adet

150 watt transistörlü hifi aktif filtreli bass anfisi +12 volt besleme mükemmel ses kalitesi hocam sizce bu 4 ohm 600 watt 20 cm konili subwoofer bu anfiye dayanabilirmi ?? işte resimleri subwooferımın

SMPS 12  VOLT DC 2X35 VOLT DC İNVERTER DEVRELERİ HAKKINDA !!!

• tda 1562q kullanıcısına yanıt
    Devreyi bitirdim amfide çalıştı.22R kalmamış 2W kullandım , zener ise 12V.
    Devre boşta iken ( jack boştayken) çok fazla distorsiyon yapıyor.Jack takınca hoparlöre kulağımı dayadığımda distorsiyonu duyabiliyorum.Devreleri ayırmayı planlıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 27 Eylül 2013; 12:32:34 >
  • quote:

Devreyi bitirdim amfide çalıştı.22R kalmamış 2W kullandım , zener ise 12V.
    Devre boşta iken ( jack boştayken) çok fazla distorsiyon yapıyor.Jack takınca hoparlöre kulağımı dayadığımda distorsiyonu duyabiliyorum.Devreleri ayırmayı planlıyorum

Hocam isik hizinda ilerliyorsunuz tebrikler !!! Anfin smps devresinin manyetik alanindan etkileniyor olabilir... Anfi devresi gayet kakiteli yanliz her yerde 2sc5200 2sa1943 lu devreler mevcut bizim bu devrede iki transistorde ayni

Neyse yarin bende baslayayim devreye bakalim ben ne yapacam... Ok kolay gelsin anfi devresinin resimlerinide bekliyoruz hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    koydum bile
  • Hocam yeni gordum nasil iyi ses veriyormu anfi hocam ???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • devrenin tüm detaylarını paylaşın da yapmak isteyen arkadaşlara örnek olsun.

yükte gerilim düşümü nasıl ? akü ve smps cıkışında ?
    akım ölçümlerin nasıl ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 27 Eylül 2013; 17:51:03 >
  • Devlet kurumu olması nedeniyle fazla yükte deneyemedim. ( amplifikatörde.)
    Lamba testinde +12V kanalında 5.56A , boşta iken devre 0.2A çekiyor. ( 60-70W 110V Lamba kullandım.)
    Yükteki gerilimler önceki mesajlarımda resimli olarak görülüyor.2 adet 47V zener kullandım.Voltaj düşümü yok.
    SMPS kısmında +/- gerilimler arasında + göre 1.5V düşümü var.Sanırım çift zener kullandığımdan dolayı voltaj düşümü oldu.(0.7+0.7V)
    Elimde şuan test edebilecek hoparlörüm yok.Oval hoparlör var ama onlada pek test edemem.

Tamircihasan-Barışelektroniğe teşekkür ediyorum.

Unutmadan Amplifikatörde 22R 5W dirençleri 0.22R 5W kullanın.
    Tüm dosyalar ;
    https://hotfile.com/dl/247588946/c1bef6a/Devre.rar.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 27 Eylül 2013; 18:50:05 >

• Arkadaşlar sinyali cep telefondan verince sorunsuz çalışıyor , pc'den sinyali verdiğimde arka plandan bir hışırtı geliyor bunun nedeni ne olabilir.Devre bass için bence hiç uygun değil , mid-tizler ön planda.680n yerine 470N takmanızda yarar var.

hışırtı smps kapattığımda düzeliyor.Kondansatörler boşalana kadar gayet temiz ses geliyor.Devreleri ayırmalımıyım sizce ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 27 Eylül 2013; 20:33:33 >
  • quote:

Arkadaşlar sinyali cep telefondan verince sorunsuz çalışıyor , pc'den sinyali verdiğimde arka plandan bir hışırtı geliyor bunun nedeni ne olabilir.Devre bass için bence hiç uygun değil , mid-tizler ön planda.680n yerine 470N takmanızda yarar var.

hışırtı smps kapattığımda düzeliyor.Kondansatörler boşalana kadar gayet temiz ses geliyor.Devreleri ayırmalımıyım sizce ?

hocam daha öncede belirtmiştim smps parazit yapıyor ondan dolayı ses bozuk çıkıyor

• amfinin giriş kazancı yüksek oldugundan biraz hassas. pc de parazitler olabilir. kaliteli bi ses kartı ile bu sorunu aşarsınız. mesela pc yüklü bir işleme girdiğinde cızzz cuzz diye ses duyarsınız.
    smps yönünde birde tavsiyem + yı başka - yi başka trafodan almanız. bass ları kuvvetli verebilmesi için akü sonrası ve smps cıkış kapasitelerini yüksek tutmanız. mesela prof oto amfilerinde ayrıca kondansatör ve akü takviyesi yapılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 27 Eylül 2013; 21:26:30 >
  • 2X22000UF 100V / 39000UF 25V var.Yarın onları bağlasammı ne dersiniz ?

girişe paralel (canlı uç-şase arası) 10K attım , boştaki cızırtılar gitti.PC'de ekolayzırdan alt frekansları yükselttiğimde basslar yerine geldi tek sorunum vınlama.Dikkat ettimde bass vurduğunda 12V kanalındaki led ışığı sönüyor kapasite yetmiyor galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 27 Eylül 2013; 21:45:18 >
  • Devreleri ayırsamda sorun çözüleceğini sanmıyorum sorun girişte.Giriş boşta değilken çıtı çıkmıyor parmağımı değsem çok felaket ses veriyor kazancı çok fazla.
  • Ses girişine 22kohm ses ayar potu koyarsanız. Ses sinyal kablosunu ekranlı(şase blendajlı) kablo kullanırsanız daha sağlıklı olur. Adı üstünde kuvvetlendirici- ses girişi kablosu şase blendajlı olmaz ise havadan nem kapar.http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/637115814/Hot_Cable_Shielded_Audio_Wire_2X0_3.jpg bu kablo biletam olarak iyi değil, içteki kabloyu tam olarak sıkı bir şekilde kapatması gerekiyor, hinede düz telden iyidir. şimdi bu kablolardan pek yok, varda ucu jacklı olarak alıyorum anfi için kesip kullanıyorum. Şimdi herşey görselleştirilmiş, dışarıdan iyi gibi kablodan, iki tel çıkıyor Ben o devreden yapmıştım, gücü transtörlerin ordan verince sıkıntı yok, kondansatörlerin ordan verince dınlıyor- anlamadım yani işin sırrı var orda ben bilmiyorum.
    Diğer bağladığınız cihazla tam şase aktarımı olmaz ise boşta ses duyarsınız. Çalışma için tebrikler.

• kırk yılın başı transistörlü anfi yapalım dedik buda bize pahalıya patladı iyimi yok distorsiyon yapıyor yok cızırtı yapıyor

bu anfi herşeye vınlar o zaman ben ne anladım bu işten keşke 500 wattlık tamrchasanın mosfetl transistörlü anfisini yapsaydım tühh

bugün bende başlıyorum... bakalım çalıştırabilecekmiyiz devreyi

Sorunu buldum sanırım , smps çıkışı 48V , filtre görevindeki kondansatörleri 50V kullanmışım birde çin kalitesizliği var onları çıkardım 4700UF 80V buldum 2 tane onları taktım.12V girişinede 24000uf 30V taktım şimdi.Denemeye başlıyacağım.sabahın 7 sinden beri araştırıyorum nerede hata vardır diye
    EDİT:sonuç değişmedi , simetrik 16v yeterse trafodan beslemeyi düşünüyorum.Ondada sorun olursa , amfide sorunu arıyacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 28 Eylül 2013; 9:42:18 >
  • quote:

Sorunu buldum sanırım , smps çıkışı 48V , filtre görevindeki kondansatörleri 50V kullanmışım birde çin kalitesizliği var onları çıkardım 4700UF 80V buldum 2 tane onları taktım.12V girişinede 24000uf 30V taktım şimdi.Denemeye başlıyacağım.sabahın 7 sinden beri araştırıyorum nerede hata vardır diye
    EDİT:sonuç değişmedi , simetrik 16v yeterse trafodan beslemeyi düşünüyorum.Ondada sorun olursa , amfide sorunu arıyacağım.

hocam sizi çok başarılı meraklı ve azimli biri olarak görüyorum bende gençliğimde aynen dur durak bilmeden anfi devreleri araştırıp yapıyordum...

neyse bizim canavarda aşşağıda dükkanda birazdan kahvaaltı yapıp ineceğim dükkana bende başliyim şu devrelere yaaa iyice heveslendim arkadaş

Jack hışırtılarını çözdüm.12V zeneri çıkardım breadboard üzerinde 4-5 tanesini denedim.11.89V çıkış vereni taktım.2u2 1uf ile , 680n buldum onuda yerine taktım basslarda yerine geldi.Ancak arkada hala vınlama var ama müzikte pek duyulmuyor

Bu seferde monitörde sese göre dalgalanıyor ne sorunlu devre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 28 Eylül 2013; 12:31:03 >
  • bu tip amfilerle sorunlar yaşıyordum. en sonunda lm3886 ile trafo lu bi devre yaptım. ne boşta ne baglı iken kulagını dayadıgında dahi duyamadıgın hışırtısız humm suz bir devrem var .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 28 Eylül 2013; 12:52:29 >
  • Uzay montaj yaptığım 7375 bile bundan daha iyi ses veriyor.Dediğiniz gibi trafo+entegreli çözümler daha güzel ve sorunsuz.Son çare 22R 0.22R ile değiştirmek onu yaptıktan sonra devam ederse malzemeleri söker smps kısmını ayırırım çok fazla uğraştım ama olmadı :/
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.