Şimdi Ara

Sokak fotoğrafçılığı için makine?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Amatörce insanları rahatsız etmeden fotoğraf çeken biriyim. Elimde Nikon'un compakt bir makinesi var. Artık başlangıç seviye bir Dslr makine almak istiyorum. Size bir kaç sorum olacak;

Sokak fotoğrafçılığında 18-55mm lens yeterli midir?
    Eğer yeterliyle düşündüğüm modeller şunlar;
    --
    Canon 650D 18-55mm
    Nikon D3300 18-55mm

Bazen insanların yakınına gidemiyorum ve haliyle 18-55mm odak uzaklığının yetmeyeceğini düşündüğündüm için 18-105mm ya da 18-135mm kullanmam gerekiyor. Fakat bütçem 1500 tl (ikinci el) olduğu için bu sefer body'den kısıp lensi ön plana almam gerekiyor. Bunun içinde düşündüğüm model;
    --
    Nikon D5100 18-105mm

Başlangıç seviyesi ve ayırdığım bütçe çerçevesinde body artı lens önerilerinizi bekliyorum. Nikon ya da Canon takıntım yoktur. İstediğim tek şey fotoğrafın kalitesi ve keskinliğidir. Zaten genellikle siyah beyaz çekimler yapacağım fakat arada renkli çekimlerde olacaktır.
    Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tlgcvslr -- 21 Şubat 2018; 14:53:18 >

• D5100 ve 18-105mm sokak ve birçok kategori için istediğiniz koşulları sağlan ekipmanlar. Keskinlik konusu pek ilgi alanıma girmiyor ama 18-105mm’nin bu alanda çok da kötü olduğunu sanmıyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kompaktan sonra dslrı taşımak sıkıntı olabilir.Cebe sığan aynasız pancake lensli makineleri taşıması daha kolay.Taşıma sıkıntı değilse kit lens yerine sigma/tamronun gibi markaların 17-50 f2.8 sabit diyaframlı lensleri geniş açı,portre vs daha kullanışlı olur.Hatta bu lenslere ömürlük diyorlar.Çoğu ihtiyacınızı karşılar.
  • Anladığım kadarıyla insanları rahatsız etmeden insan figürlerini çekeceksiniz doğal bir sokak ortamında. Ve bunu yaparken de fark edilmek istemiyorsunuz.

Sizin tercihlerinizden 650D ve D5200 makineleri çok benzer makineler. Bir çok özelliği benzer fakat bildiğim kadarıyla Canon'da(650D) gövde de AF motoru var ve bu sayede lenste AF motoru olmasa dahi gövde otomatik odaklanmayı yapabiliyor.
    Nikon cephesinde(D5200) gövde de AF motoru yok ve otomatik odaklama için lenste AF motoru olması gerekiyor.

Ben olsam 650D'yi tercih ederdim ki her iki makinede ortalama aynı fiyat( 2. el kit lensli) ve çıkış yılları 2012 aynı.
    Biraz daha küçük ebatlı 100D' de düşünülebilir.

Kendi fikrim ise madem fark edilmek istemiyorsunuz büyük makine yerine daha küçük makinelere yönlenmeniz. Aynalı makineler gövde ve lens boyutu olarak büyük ve ağırdır. Bunların yerine daha küçük, hafif olan MİRRORLESS diye tabir edilen Profesyonel aynasız makinelere yönlenmeniz hem fark edilme açısından hem ağırlık açısından size kolaylık sağlayacaktır.

Mirrorless dahilinde;
    Canon Eos M, Eos m10; Sony a6000 gibi makineler size hitap edecek hafif ama kaliteli fotoğraflr çeken makineler...

Ve size en çok önerebileceğim makineler Olympus cephesinden olacaktır. Mirrorless makine öncüsü ve fiyat/performans oranının en yüksek olduğu markadır diyebilirim.
    1.500 civarına OM-D-10 ve meşhur E-P5 modeli inanılmaz işler başarır ki OM-D-10 gövdesinde 3 yönlü IS; E-p5 gövdesinde 5 yönlü
    IS motoru bulunur.
    Ekstra olarak da E-PL modellerini 14-40mm ve 40-150mm iki adet lensleriyle beraber 1.100 - 1.200 civarına bulabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: amasseia

Anladığım kadarıyla insanları rahatsız etmeden insan figürlerini çekeceksiniz doğal bir sokak ortamında. Ve bunu yaparken de fark edilmek istemiyorsunuz.

Sizin tercihlerinizden 650D ve D5200 makineleri çok benzer makineler. Bir çok özelliği benzer fakat bildiğim kadarıyla Canon'da(650D) gövde de AF motoru var ve bu sayede lenste AF motoru olmasa dahi gövde otomatik odaklanmayı yapabiliyor.
    Nikon cephesinde(D5200) gövde de AF motoru yok ve otomatik odaklama için lenste AF motoru olması gerekiyor.

Ben olsam 650D'yi tercih ederdim ki her iki makinede ortalama aynı fiyat( 2. el kit lensli) ve çıkış yılları 2012 aynı.
    Biraz daha küçük ebatlı 100D' de düşünülebilir.

Kendi fikrim ise madem fark edilmek istemiyorsunuz büyük makine yerine daha küçük makinelere yönlenmeniz. Aynalı makineler gövde ve lens boyutu olarak büyük ve ağırdır. Bunların yerine daha küçük, hafif olan MİRRORLESS diye tabir edilen Profesyonel aynasız makinelere yönlenmeniz hem fark edilme açısından hem ağırlık açısından size kolaylık sağlayacaktır.

Mirrorless dahilinde;
    Canon Eos M, Eos m10; Sony a6000 gibi makineler size hitap edecek hafif ama kaliteli fotoğraflr çeken makineler...

Ve size en çok önerebileceğim makineler Olympus cephesinden olacaktır. Mirrorless makine öncüsü ve fiyat/performans oranının en yüksek olduğu markadır diyebilirim.
    1.500 civarına OM-D-10 ve meşhur E-P5 modeli inanılmaz işler başarır ki OM-D-10 gövdesinde 3 yönlü IS; E-p5 gövdesinde 5 yönlü
    IS motoru bulunur.
    Ekstra olarak da E-PL modellerini 14-40mm ve 40-150mm iki adet lensleriyle beraber 1.100 - 1.200 civarına bulabilirsiniz.

Aynasızlar konusunda pek bilgi sahibi değildim Dslr makinelere göre, fakat bir kaç günden beri Olympus aklımı kurcalamıyor değil. Bir yerde Dslr makinelere göre manuel ayarlamaları kısıtlı olduğunu okumuştum. Örnek olarak insan hareketli bir nesne ve kaliteli fotoğraf alabilmek için enstantene ile oynamak gerekiyor. Aynasızlar da acaba enstantene ve diyafram ayarları da yapılabiliyor mu bilmiyorum. Söylediğiniz gibi elinde kocaman bir makineyle farkedilmemek zor. Olmypus OM-D E-M10 Mark II modeline baktım ikinci el ve benim ayırdığım bütçe de olanlar çok azdı. Açıkçası vizörlü istiyorum o yüzden E-M10 modelinden aşağısını düşünmüyorum. Lens yelpazesi de geniş ve ortalama bir fiyattalar. Eğer alacağım zaman bulamazsam Canon 650D alacağım galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tlgcvslr -- 21 Şubat 2018; 19:56:25 >

• Tlgcvslr kullanıcısına yanıt
    Hocam aynasız makineler aynalı makineler ile genel anlamda örtüşür. Enstantene, obturatör, kısa-uzun pozlama vb. her konuda mirrorless makineler manuel ayar imkanı sunar. Bu özellikleri kısıtlayan makineler belki vardır ama zaten bu özelliklerin elle ayarlanmasına imkan vermezse ben ona PROF makine demem.

Bilakis önerdiğim makinelerin hepsi de profesyonel anlamda kullanıcıya her türlü imkanı verir.
    Ben yaklaşık 1 aydır Olympus kullanıyorum avatarımdaki makineyi genel anlamda çok memnunum. 2. el olarak çok uygun fiyata aldım 2 adet lens ile. OM DE M10 modeli kesinlikle fiyat performans anlamında nirvana noktasında. 2. eli çok hareketli ve bulması belki biraz sıkıntılı. Alanlar satmıyor, satanlar da daha üst Olympus modeli için satıyor.

Forumumuz var oraya gelenler Nikon ya da Canon'un üst modellerinden geçiyor M43 sisteme ve onlara şu soruyu soruyorum: Diyorum ki ''Nasıl OLympus makinenizden memnun musunuz umduğunuzu bulabildiniz mi?'' ... ve gelen cevabı atıyorum bir üyemizden alıntıdır:

''''Tekrar hoş bulduk. M43 Sistemi özellikle sokak fotoğrafçılığı açısından bulunmaz bir nimet. Pratikliği, f/p avantajı, kolay taşınabilir olması, lens kalitesi ve çeşitliliği, ışık hızında odaklama, dokunmatik ekran ve daha nice özellik. Bütün bu etkenler sokak fotoğrafçısının işini o denli kolaylaştırıyor ki, ilk M43 gövdesini elime aldıktan sonra 5D MarkIII’e yan gözle bile bakmadım dersem abartmış olmam.''''

Evet gelen cevap bu. Konuşmanın orijinal metnini isterseniz LİNK atabilirim pm'den.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amasseia -- 21 Şubat 2018; 21:22:27 >

• Kesit aldım şu kaynaktan -https://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-review-28087/performance
    https://www.ephotozine.com/article/sony-alpha-a6000--ilce-6000--full-review-24041#Performance

Olympus PEN E-PM2 bile Canon 650D'den iyi
    İnceleme :
    fotoptik.blogspot.com
    Olympus pen e-pm2 neden iyi, nasıl iyi ?!! Ezber bozan m43'ler !..
    http://fotoptik.blogspot.com/2014/01/olympus-pen-e-pm2-neden-iyi-nasl-iyi.html

Taa Canon 750D'ye kadar, fiyat/performans olarak Canon alacak olsam 3 kere düşünürüm.
    fotoptik.blogspot.com
    Olympus OM-D E-M10 Mark II Canon 750D'den iyi !..
    http://fotoptik.blogspot.com/2016/11/olympus-om-d-e-m10-mark-ii-canon.html

PL7 ile PM2'de aynı sensör var. Gerçi OM-D E-M10, PEN E-PL5'de de aynı...

Şuraya bakarsanız daha bir çok bilgi görebilirsiniz.
    https://forum.donanimhaber.com/canon-eos-650d-kullanicilari-kulubu--67343153-245

Bu "kit lens" kötüdür diyenlere de şöyle bakın
    Olympus PEN E-PL3 + 14-42 II R kit lens ile

P7212595-Tramway_inside by Ciddi iyi1i, on Flickr

acayip iş ise vizörsüz, 12 megapixel ve kit lensli makina ile pro işler de yapabildiğimi kanıtlayabiliyorum !.. Olympus PEN E-PL3 2011 yılında, bu fotoğrafların satıldığı tarihten 7 sene önce çıkmış bir fotoğraf makinası.

StockSatis-22Ocak2018-PL3_ve_1442kitlensle-bisiklet40150r by Ciddi iyi1i, on Flickr

Bu da Olympus PEN E-PL3 + 14-42 kit lens ile bakın,
    Metro Subway by Ciddi iyi1i, on Flickr

Bunlardan ikisi de Olympus PEN E-PL3 + 14-42 kit lens ile
    Skyscraper from bottom by Ciddi iyi1i, on Flickr

From TV Tower - Berlin by Ciddi iyi1i, on Flickr

Bir diğeri de 14-42 kit lens ile
    Rafting with canoe by Ciddi iyi1i, on Flickr

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: amasseia

Hocam aynasız makineler aynalı makineler ile genel anlamda örtüşür. Enstantene, obturatör, kısa-uzun pozlama vb. her konuda mirrorless makineler manuel ayar imkanı sunar. Bu özellikleri kısıtlayan makineler belki vardır ama zaten bu özelliklerin elle ayarlanmasına imkan vermezse ben ona PROF makine demem.

Bilakis önerdiğim makinelerin hepsi de profesyonel anlamda kullanıcıya her türlü imkanı verir.
    Ben yaklaşık 1 aydır Olympus kullanıyorum avatarımdaki makineyi genel anlamda çok memnunum. 2. el olarak çok uygun fiyata aldım 2 adet lens ile. OM DE M10 modeli kesinlikle fiyat performans anlamında nirvana noktasında. 2. eli çok hareketli ve bulması belki biraz sıkıntılı. Alanlar satmıyor, satanlar da daha üst Olympus modeli için satıyor.

Forumumuz var oraya gelenler Nikon ya da Canon'un üst modellerinden geçiyor M43 sisteme ve onlara şu soruyu soruyorum: Diyorum ki ''Nasıl OLympus makinenizden memnun musunuz umduğunuzu bulabildiniz mi?'' ... ve gelen cevabı atıyorum bir üyemizden alıntıdır:

''''Tekrar hoş bulduk. M43 Sistemi özellikle sokak fotoğrafçılığı açısından bulunmaz bir nimet. Pratikliği, f/p avantajı, kolay taşınabilir olması, lens kalitesi ve çeşitliliği, ışık hızında odaklama, dokunmatik ekran ve daha nice özellik. Bütün bu etkenler sokak fotoğrafçısının işini o denli kolaylaştırıyor ki, ilk M43 gövdesini elime aldıktan sonra 5D MarkIII’e yan gözle bile bakmadım dersem abartmış olmam.''''

Evet gelen cevap bu. Konuşmanın orijinal metnini isterseniz LİNK atabilirim pm'den.

Söylediğiniz gibi ikinci el fiyatları çok değişken olabiliyor. Sıfırından sadece 200 tl düşük satanlar var. Bir kaç tane inceleme videosunu izledim ve söylediğiniz gibi manuel ayarları yapılabiliyormuş. Lens ve body ebatlarına gözüm alıştıktan sonra normal Dslr makineler büyük ve kaba gelmeye başladı açıkçası. Biraz daha para biriktirip Olympus OM-D E-M10 Mark II'yi ikinci el istediğim gibi bulamazsam sıfır almayı önerir misiniz? 200 - 300 tl altına almaktansa sıfırını almak daha mantıklı geliyor açıkçası. Makineyi yılın son çeyreğinde almayı düşündüğüm için daha zamanım var. Olympus hakkında daha çok araştırma yapıp, kullanıcı yorumlarını okumaya çalışacağım. Forumumuz var demiştiniz, kullanıcı yorumlarını okumak benim açımdan tecrübe olur. Pm'den link atarsanız sevinirim.

• Ekranı 90 derece dönebilen, AF hızı iyi aynasız bir makina işinizi görecektir. Lens olarak zum lens yerine odak uzaklığı 35mm karşılığı 35mm 45mm 50mm gibi sabit odaklı hızlı bir lens kullanmanız bence daha avantajlı olacaktır.
  • Alıntı yapıp sayfayı aynı şeylerle uzatmak istemedim. Gerçekten inanılmaz kalitede ve keskin fotoğraflar çekmiş. Paylaştığın için teşekkür ederim. Ciddi ciddi Olympus düşünüyorum artık.
  • Az evvel de şöyle birkaç derleme yaptım.

-
    Şu da benzer bir portre diyelim...

Olympus OM-D E-M10 + OLYMPUS M.25mm F1.8 lens ile
    Exif : ƒ/2.0, 25.0 mm, 1/800, iso 200

Paylaştığınız fotoğraflardan şu fotoğrafa bakınhttps://www.flickr.com/photos/rrruuummm-237/34891257100/sizes/o/https://c1.staticflickr.com/5/4198/34891257100_ff25d2f882_o.jpg

Bu işte harika 50mm. F1.8 lens ve Canon 650D ! 700D ondan iyi değil zaten.

IMG_6946 by Rum93, on Flickr

Bakalım bir de şöyle bir fotoğrafa

Ne ile çekilmiş bu fotoğraf ?
    Olympus E-PL1 + OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 L kit lens
    ƒ/4.2, 22.0 mm, 1/400, iso 125
    Şubat 2010'da tam tamına 8 sene evvel çıkan bir model ve sensörü m43, APS-C'den küçük, lensi ise kimilerinin "çöp lens" diye andığı kit lens ?! Tabi insanların gözünü "BOK-eh" bürüyünce , orada oouu "BOK-eh" var ve ona kitlenince göz, aslolan fotoğrafın geneli, tamamı detaylar, renk vs. herşeyi unutuyor. Aklını başından alan bir "BOH-eh" saplantısı içerisinde bu fotoğraf alemi zaten benim gördüğüm :)

Canon 650D ve 50mm. F1.8 lens alması için kanıt olarak paylaşılan bir fotoğraf,

Street Singer by EgemenKırpıcı, on Flickr
    Tam boy linki :https://c1.staticflickr.com/3/2859/11759632634_c9430b8f41_o.jpg
    Exif : Canon EOS 600D + EF50mm f/1.8 II
    ƒ/1.8, 50.0 mm, 1/200, iso 200

Hangisi iyi-temiz-net ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 21 Şubat 2018; 23:42:19 >

• Tlgcvslr kullanıcısına yanıt
    İnsanlar sadece 2 marka var sanıyor: 1. si Canon 2. si Nikon... Bilmiyorlar ki aslinda daha hesapliya daha kalitelileri var!

Olympus işte size bunu sunuyor. Verdiginiz paraya daha iyisini ve daha fazla özelliklisini alabiliyor ve hamalliktan da kurtuluyorsunuz. Om d m10 m2 aynali bir dslr'ye göre inanilmaz küçük ve hafif. Ayni zamanda gövdede 5 yönlü İS var ki hic bir markada yokkken Olympus cikardi bu özelliği ve inanilmaz netleme hızı ile "dünyanın en hızlı makinesi" iddiasi ile diğer markalara gözdağı verdi.

Temiz bir 2. el bulabilme ihtimaliniz var ama fiyati sıfıra yakin olacaksa tabiki sıfırıni almanizi oneririm.

Forumumuz "m43turkiye" dir. Fikir alışverişi, m43 sistemini keşfetmek ve daha fazlasi için iştirak edebilirsiniz. İsterseniz uye olup 2. el başlığında omdem10 m2 satan arkadaş oldugunda diyalog kurabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • jiddi kullanıcısına yanıt
    En kabiliyetsiz 600D kullanıcısını nasıl buldun:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ARroWCoLT

En kabiliyetsiz 600D kullanıcısını nasıl buldun:)

Valla O beni buldu. Hiç aramadım, üstelik bunları kanıt diye koyup bunu alın diyor.
    Şurada :https://forum.donanimhaber.com/uygun-fiyatli-dslr-slr-makine-onerisi--124278741
    Eee buralarda demiyorlar mı hep kullanana sorun, test sitelerine inanmayın diyen ? E buyrun, kullanıcısından kanıt işte bunlar.

Yukarıda incelemeler var, test sonuçları, karşılaştırmalı olarak var. Onlar kabul olmuyor, kullanıcı kendi kanıt gösteriyor onlar da kabul olmuyor, bir kulp

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 22 Şubat 2018; 0:4:13 >

• jiddi kullanıcısına yanıt
    Kabiliyetsizliğin yanında o makinanın lensi de kirli sanırım, benim NXmini bile bit kadar sensörüyle çok daha keskin fotoğraflar veriyor.
  • Ayrıca "Sokak fotoğrafçılığı" demiş. Bu arkadaşa artık şu saatte öküz kafası gibi d-slr+lensli sistemler önermenin manası ne ?!

Bakınız, benim arada rastladıklarımdan birkaç kişinin dedikleri. Siz vatandaşa kullanamasın, alsın makina evde yatsın diye mi d-slr aldırıyorsunuz ? Üstelik hani diyor konusunun ana teması "Sokak fotoğrafçılığı"

http://fotoptik.blogspot.com/2015/03/kullan-yorum-kllan-yorum.html

Hani ille de sokak olmasa bile zaten de... Bu üstüne üstlük bir durumda hala da d-slr demek yani ben de hep bana dedikleri gibi diyim mi şimdi "Canon size para mı ödüyor" diye - Demiyorum, diyenler oluyor da onu söyledim.

Bu da bir başka Canon 650D + 50mm. F1.8 sahibinden övünç dolu fotoğraf örnekleridir mesela,

Aynı kişiden bir diğer şoka girmeli foto

Valla şoka giren tedavi ücretini foto sahibinden alsın. Ben elçiyim. Çeken de, öve öve paylaşan da ben değilim !.. İçiniz ısındı mı iyice ? Bir de bu fotolar işte görüyorsunuz 1-1.5 megapixel mi ne görüyorsunuz. Siz bunları şöyle bir de 3-5 megapixel olarak görseniz içiniz ısınmasını geçin kanınız kaynar fokur fokur !..

http://fotoptik.blogspot.com/2015/03/kullan-yorum-kllan-yorum.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 22 Şubat 2018; 0:23:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ARroWCoLT

Kabiliyetsizliğin yanında o makinanın lensi de kirli sanırım, benim NXmini bile bit kadar sensörüyle çok daha keskin fotoğraflar veriyor.

Hocam 3 ayrı insandan 650D ve 600D + 50mm f1.8 ile çekilmiş fotolar paylaştım bu başlıkta şu yukarıdaki mesajlarda. Hangisine ne bahane bulmaya çabalayalım ben de bilemedim. O kadar kanıtlar falan varken. Hatta 14-42, 8 senelik ufak sensörlüyle bile tokatlamış örnek koydum. Artık ben halka bırakıyorum sözü. Eyyy :) diye başlamadım lafa ama ne ise...

• Olympus PL1 hem de 8 yaşında makina
    The head by Thorsten L, on Flickr

OM-D E-M10 (ilki yani)
    abarnes-10 by Andy Barnes, on Flickr

12-50 kit lens ile şu 3 foto... Buna buralarda "Çöp lens" derler ve hemmen size 1 tane 50mm. F1.8 aldırırlar ! Çünki buralarda fotoğraf : BOH-eh'tir bunun harici fotoda BOK-eh yok ise bu aşağıda gördükleriniz gibi kötü foto olurlar buralarda
    Köln by Achim Geyer, on Flickr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA by Achim Geyer, on Flickr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA by Achim Geyer, on Flickr
    -
    Şu yukarıdaki birkaç örnekteki gibi 50mm F1.8 kadar iyi çekememiş adam tabi gördüğümüz gibi değil mi

• Bunlar da 12-50 kit lens ile Olympus m43 sistem gövde Olympus E-M5 (2012 senesinde çıktı yanlış anımsamıyorsam)

Spencer by kensparksphoto, on Flickr

_1010012 by Eric Santucci, on Flickr

N'aparsın ama işte bir 50mm. F1.8 değil tabi bu lens , öyle içinizi ısıtsın di mi ?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.