Merhaba, Sony alpha fotoğraf makinesi almayı düşünüyorum ve tercih nedenlerimden en büyüğü eski minolta lenslerimi kullanabilecek olmam. Ama benim bu minolta A-mount tipi montaj pimleriyle ilgili aklıma takılan bazı şeyler var:
sanki resimlere bakınca benim lenslerim alpha lara uymayacakmış gibi gözüküyor. Aşağıdaki resimde solda benim lensimin montaj pimi, sağda da yeni lenslerin montaj pimlerinden bi görüntü var. anladığım kadarıyla yeni lensin sabitlenmesi kırmızı halkayla işaretlediğim yerden oluyor, ama benim lensimde resimde sarı halkayla işaretlediğim yerdeki girintiyle sağlanıyor. Sony Alphalarda ayrıca bendeki girintiye giricek bir pim daha mı var? Böyle bi farklılık söz konusuyken benim lensim bu Alpha makinelere nasıl takılabilir ki?
Ayrıca bir de diyafram olayı var: Resimde mavi okun yanında görebileceğiniz gibi benim lensimde diyafram ne değere ayarlanırsa yarlansın fotoğraf çekilene kadar diyaframı açık tutmaya yarayan küçük bir parça var. yeni lenslerde de mavi halkayla işaterlediğim benzer bir parça var bu iki parçanın yaptığı iş aynımıdır aynıysa nasıl yerleri değişik olabilir. D-SLR bir makineye böyle eski ve tam manuel bir lens takınca makine diyafram ayarını algılayamadığı halde nasıl doğru pozlama süresini bulacak?
ayrıca yeşil halkayla işaretlediğim parça ne işe yarar?
Teşekkürler
Baştan sorulara bildiğim kadarıyla başlayayım normalde soy ner aslında minolta ama adı değişti sony falan oldular bne öyle diyorum. Neyse Aslında senin de dedin gibi normalde Minolta mount lu objektfilerle uyummludur eski minolta lar. Ben koyduğun iki fotoğrafı da incelemedim ikiside aynı ama çok ufak farklılıklar var senin sarıyla işaretlediğin yerde farklılık var bence elindeki lensleri sony D SLR larla deneyip bakman lazım mount un uyumlu olup olmaduğunu
Senin iki taraftada mavi ile işaretlediğin yerler de olay şöyle ben de D70 var ona göre de yazayım normalde diyafram en kapalı şekilde yani F36 de duruyor ben fotoğraf çekmek istediğin de o işaretlediğin çubuğu mirror ile birlikte hareket ediyor ve senin belirlediğin diyafram değerinde fotoğrafı çekiyorsun.
şimdi senin dediğini gibi makina objektifi algılayamıyorsa artık nasıl bir şekilde konuşuyor objektif body ile bu bilgileri nasıl gönderiyo yani önemli olan sen eski minolta lensini taktığında lensin tüm fonksiyonlarını kullanabilecek misin. bundan kasıt ta diyafram auto facus mekanizması ve alpha larda bulunan stabilization için fokal mesafe nin makina tarafından bilinmesi gerekiyor. bunlar bilinmediği zaman doğal olarak zaten Af de çalışmıyorsa bu bilgiler body ye iletilemeyecek makinada ölçümü falan yapmayacak zaten AF lens olsa kendi yapıyor her neyse.
Önemli olan zaten bu eski lenslerin inan AF çalışmıyorsa da hiç değilse A modunda falanda çalışması tabi dediğim gibi diyafram bilgisi falan da olmadığı için yapamıyorsun. bilgin varsa ne diyaframda ne enstantane kullanacağını hangi ışıkta biliyorsan sorun değil ama zaten elindeki lensler eski galiba
Biraz daha google araştırmasından sonra bendeki montajın a-mount olmadığını anladım. biraz daha eski a-mounttan ama tek farkları soldaki resimde kırmızıyla işaretlediğim sabitleme piminin girdiği yer. onun haricinde herşey milimi milimine aynı.
peki durum böyle olunca ben mevcut (a-mount olmayan) lensime slr makine tamircilerinden fln bulduğum bir a-mount halkasını alıp vidalasam sorun çıkmaz glb değil mi?
ha bir de şu yeşil halkayla işaretlediğim yeri meraktan soruyorum. Auto-Focus motorunun bağlantısımı o?
Bir soru daha: eğer body lensle iletişim kuramıyorsa (yani focal-length i bilmiyorsa) Super Steady Shot özelliği çalışmaz mı? benim sony lerle ilgilenmemin nedeni ne lens takarsanız takın SuperSteadyShot çalışacak denmesi. SSS benimki gibi çok eski full manuel bir lenste çalışmaz mı?
AF yi sağlayan şey objektifte sağdakin sarı olan üstteki beş tane çekntik var onlar AF yi sağlıyor.
Steady Shot u denemek lazım ama dediğim gibi sonuçta makina bir şey bilmiyorsa neye göre haraket edecek. ama yine de bakmak lazım çünk bildiğim kadarıyla İs in kendisine ait bir sensörü ve üzerinde kendi algoritması var üzerine düşen görüntüye göre nasıl haraket edeceğini kendisi hesaplıyor.
vidalama olayı hiç sorun değil fakaet senin de dediğini gibi makina diyaframı falan bilmiyor ben D70 e bir kaç tane macro denemiştim adapter ile takıyorsun zaten objektifin kendi mount u yok adam videyı çıarıp canon adapter takıyor ona da uyuyor ama işte AF çalışmasın tamam diyorsun fakat makina diyaframı falan görmüyor her şeyi kendin ayarlaman gerekiyor bu da yoruyor insanı tabi illaki
Meraktan soruyorum elinde eski minolta lens zaten manuel değilmi
quote:
AF yi sağlayan şey objektifte sağdakin sarı olan üstteki beş tane çekntik var onlar AF yi sağlıyor.
yok o olay nikon lensler için geçerli alpha ve minolta lenslerde AF motoru lens içinde olmuyor. motor bodynin içinde oluyor. zaten onun için Nikon lenslerin AF/MF ayarları lens üzerindeyken sony de gövde üzerinde.
quote:
Steady Shot u denemek lazım ama dediğim gibi sonuçta makina bir şey bilmiyorsa neye göre haraket edecek. ama yine de bakmak lazım çünk bildiğim kadarıyla İs in kendisine ait bir sensörü ve üzerinde kendi algoritması var üzerine düşen görüntüye göre nasıl haraket edeceğini kendisi hesaplıyor.
SSS çalışırken ana prensibin ivme algılamak olduğunu biliyorum. yani makine eğer bir yöne doğru ivmelenirse sensör sadece tersi yöne doğru hareket ediyo. Ama eğer sensörün ne kadar hareket edeceğini hesaplarken tek parametre ivme değil aynı zamanda odak uzaklığına da ihtiyaç duyuyorsa o zaman çalışmaz:) denemek lazım glb dediğin gibi ama mağzalarda bana makinalarını ne kadar kurcalattırırlar tabi:)
quote:
...ona da uyuyor ama işte AF çalışmasın tamam diyorsun fakat makina diyaframı falan görmüyor her şeyi kendin ayarlaman gerekiyor bu da yoruyor insanı tabi illaki
Evet benim lenslerim 70li yılların leslerinden. yanı AF fln söz konusu değil. ben zaten focus ve diyafram ayarını kendim yapıcam bu belli bişey ama asıl önemli olan makine pozlama süresini doğru ayarlıycak mı (onu da kendim ayarlamayı düşünmüyorum:)) Bir de şöyle bişey duydum mesela: A700 üzerine takılı bir lens algılamıyorsa kesinlikle fotoğraf çekmiyormuş. eğer böyle bişey varsa benim sony maceram biter çünkü dediğim gibi benim lensi resimde sağda gözüken gibi makineyle o sarı metal bağlantılarla iletişim kuran türden bir lens değil. tamamen manuel tamamen mekanik:) yani o sarı iletkenlerden olmadığı için makinenin bu lensi algılaması imkansız.
Benim demek istedgim sari iletkenler zaten AF yi sagliyor ila lensin AF motorlu olmasina gerek yok.
ama en basta dedigim gibi o lensleri converter ile kullansanda her seyi elle vermek zorundasin ama bence alisirsin zamanla fazla zorlanacagini sanmiyorum hangi isikta ne kullanacagini cozebilirsin ben bi ar hep M modu kullanirdim ama tabi ayni kareyi bi kac kez cekerdim tabi perdeye zarar
quote:
Orjinalden alıntı: hope.blackheart
quote:
yok o olay nikon lensler için geçerli alpha ve minolta lenslerde AF motoru lens içinde olmuyor. motor bodynin içinde oluyor. zaten onun için Nikon lenslerin AF/MF ayarları lens üzerindeyken sony de gövde üzerinde.
quote:
SSS çalışırken ana prensibin ivme algılamak olduğunu biliyorum. yani makine eğer bir yöne doğru ivmelenirse sensör sadece tersi yöne doğru hareket ediyo. Ama eğer sensörün ne kadar hareket edeceğini hesaplarken tek parametre ivme değil aynı zamanda odak uzaklığına da ihtiyaç duyuyorsa o zaman çalışmaz:) denemek lazım glb dediğin gibi ama mağzalarda bana makinalarını ne kadar kurcalattırırlar tabi:)
quote:
...ona da uyuyor ama işte AF çalışmasın tamam diyorsun fakat makina diyaframı falan görmüyor her şeyi kendin ayarlaman gerekiyor bu da yoruyor insanı tabi illaki
Evet benim lenslerim 70li yılların leslerinden. yanı AF fln söz konusu değil. ben zaten focus ve diyafram ayarını kendim yapıcam bu belli bişey ama asıl önemli olan makine pozlama süresini doğru ayarlıycak mı (onu da kendim ayarlamayı düşünmüyorum:)) Bir de şöyle bişey duydum mesela: A700 üzerine takılı bir lens algılamıyorsa kesinlikle fotoğraf çekmiyormuş. eğer böyle bişey varsa benim sony maceram biter çünkü dediğim gibi benim lensi resimde sağda gözüken gibi makineyle o sarı metal bağlantılarla iletişim kuran türden bir lens değil. tamamen manuel tamamen mekanik:) yani o sarı iletkenlerden olmadığı için makinenin bu lensi algılaması imkansız.
şu siteye bir bakın isterseniz Minolta 58/1.2 diye bir lensi A700 modifiye ederek A700 üzerinde çalıştırmayı başarmış Titreşim önleme falanda çalışıyormuç ama çok karışık bi şeye benziyor lensin içine çip falan yerleştirmişler :D hatta bir tanesinide e-baydan satıyor :D birde merak ettiğim elinizdeki lens çok nadide bir lens heralde sonuçta A700 gibi makine aldıktan sonra yeni lens yerine 30 yıllık mf lensi kullanmak istediğinize göre.
yok lens çok nadide değilde F1:1,7 açıklığa sahip malum bu açıklığı şimdiki lenslerin en pahalılarında bile bulamıyoruz. gece çekimlerimi formula1 arabası gibi hızlandırayım diye düşündüm
lenslerimi kullanmam için md/ma adaptör gerekiyormuş linkte görebileceğiniz türden. türkiyede ve mümkünse ankarada bunu nerden buluruz?