Şimdi Ara

soru: klimalar içerideki havayı alıp ısıtıpmı veriyor yoksa dışarıdaki havayı mı ısıtıp veriyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
58.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    bana dışarıdaki havayı ısıtıp veriyormuş gibi geliyor ama bu hava temizleme, nem alma gibi fonksiyonlar kafamı karışrırdı?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Klimalar: İçeri mi Dışarıdan mı Hava Alırlar ve Nasıl Çalışırlar?

Klimalar, iç mekanları soğutmak veya ısıtmak için kullanılan yaygın cihazlardır. Ama klimalar havayı nereden alırlar ve dışarıdan mı yoksa içeriden mi hava üflerler?

Klimalar Havayı Nereden Alırlar?

Klimaların iki ana bileşeni vardır: iç ve dış ünite. İç ünite hava alır ve ısıtır veya soğuturken, dış ünite havayı dışarı atar.

• Soğutma Modunda: Soğutma modundayken, klima iç üniteden iç mekan havasını alır. Havayı bir soğutucu akışkanla soğutur ve daha sonra soğutulmuş havayı odaya geri üfler.
    • Isıtma Modunda: Isıtma modundayken, klima dış üniteden dışarıdaki havayı alır. Havayı bir ısıtma bobini ile ısıtır ve daha sonra ısıtılmış havayı odaya geri üfler.

Klimalar Havayı Temizler mi?

Bazı klimalar, hava filtreleri ile donatılmıştır. Bu filtreler havadaki toz, polen ve diğer parçacıkları yakalayarak iç mekan hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak klimalar tipik olarak havadaki tüm kirleticileri filtreleyemezler. İç mekan hava kalitenizi önemli ölçüde iyileştirmek için hava temizleyici kullanmayı düşünmelisin.

Sonuç

Klimalar, iç mekanları soğutmak veya ısıtmak için iç ve dış üniteleri kullanarak çalışan cihazlardır. Soğutma modundayken iç mekan havasını soğuturken, ısıtma modundayken dışarıdaki havayı ısıtırlar. Bazı klimalar hava filtreleri ile donatılmıştır, ancak iç mekan hava kalitenizi önemli ölçüde iyileştirmek için hava temizleyici kullanmak en iyisidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • İyi günler
    klima içerideki havay serpantin üzerinden geçirerek ısıtır ve fan yoluyla içeri üfler. evaparatör içerisinden sıcak gaz geçer fan bir yandan emiş yapar içerideki havayı ve sıcak yüzeye çarptırarak havayı ısıtır ve içeriye üfler. dışarıdan hava almaz. nem alma fonksiyonu soğutma konumunda olur soğuk gaz evaparatörden geçerken havadaki subuharını üzerine çarptırı ve nemi evaparatör yüzeyine yaıştırır yapışan nem tahliye sayesinde dışarı atılır. hava temizleme olayı filtreler üzerinden geçirerek havadaki tozu filtrler sayesinde temizler.

Kısaca klima dışarıdan hava almaz içerideki havayı devirdaim yapar.
    quote:

Orjinalden alıntı: bilal55b

merak ettiğim soru başlıkta...
    bana dışarıdaki havayı ısıtıp veriyormuş gibi geliyor ama bu hava temizleme, nem alma gibi fonksiyonlar kafamı karışrırdı?

• klimalar dışardan havayı iceri verir.Yazında tam tersi olur. dış hava sıcaklıgı kışın nekadar düşükse veya yazın yüksekse klimanın verimide buna paralel düşer.
  • Bidakika arkadaşım hangi klima dışarıdan hava alıp içeir üflüyor? Bilmediğimiz bir model yada marka mı var?
    quote:

Orjinalden alıntı: benimtr72

klimalar dışardan havayı iceri verir.Yazında tam tersi olur. dış hava sıcaklıgı kışın nekadar düşükse veya yazın yüksekse klimanın verimide buna paralel düşer.
  • quote:

Orjinalden alıntı: EMRE_SAGANAK

Bidakika arkadaşım hangi klima dışarıdan hava alıp içeir üflüyor? Bilmediğimiz bir model yada marka mı var?
    quote:

klimalar dışardan havayı iceri verir.Yazında tam tersi olur. dış hava sıcaklıgı kışın nekadar düşükse veya yazın yüksekse klimanın verimide buna paralel düşer.

Markasını hatırlıyamıyorum ama üst sınıf bir klimanın özelliklerinde okumuştum, bir hortum vasıtasıyla tercihe göre dışardan içeri yada içerden dışarı hava pompalıyabiliyordu, güzel bir özellik aslında. Ama normal split klimaların dışarsıyla bir hava bağlantısı yoktur, dış üniteye giden borulardan hava geçtiğini sanıyor insanlar genelde.

• Kim kışın dışarıdaki dumanlı isli kötü havayı evin içine almak ister ve bunun için özel bir klima alır ki?
    Ayrıca dışarıdan alınan soğuk havanın ısıtılmasımı kolay olur yoksa içerideki havayı sürekli devir yaparak ısınmak mı? Klimaların genel çalışma prensibi EMRE_SAGANAK arkaşımızın dediği gibidir.
  • Siemens te varmış bu özellik, şu şekilde açıklanmış ; Fresh Air özelliği, iç mekanlardaki hava kalitesi açısından son derece önem taşıyan ve sadece Siemens’in sahip olduğu bir teknoloji. Siemens S1ZKI/A14104 klimanın iç ve dış üniteleri arasındaki özel spiral hortum, kurulum aşamasındaki seçime göre iç ünitenin yer aldığı mekana dışarıdan temiz hava pompalayabiliyor ya da içerideki kirli havayı dışarıya egzost olarak da atabiliyor.
  • www.siemensevaletleri.com
    Siemens Ev Aletleri: Teknoloji tasarımla buluştu
    http://www.siemensevaletleri.com/?SiteMapId=2165&31=zkpZtgErHyo&30=w7eAqgCQb58&32=BNUWfvuQgMc

Bu linke tıklarsanız eğer gerçektende bu özelliğinde varolduğunu görürsünüz. 2006 senesinde yapılan bişeymiş fakat bugüne kadar hiç karşılaşmadım dışarıdan hava almak nekadar mantıklı olur sebep ise siz içeri ısıtmak isterken neden dışarıdan soğuk hava gelsin? Yaz için kullanılabilir bişey olabilir.?

Bu çalışma prensibi değildir sadece bir özelliktir.
    quote:

Orjinalden alıntı: gunes016

Siemens te varmış bu özellik, şu şekilde açıklanmış ; Fresh Air özelliği, iç mekanlardaki hava kalitesi açısından son derece önem taşıyan ve sadece Siemens’in sahip olduğu bir teknoloji. Siemens S1ZKI/A14104 klimanın iç ve dış üniteleri arasındaki özel spiral hortum, kurulum aşamasındaki seçime göre iç ünitenin yer aldığı mekana dışarıdan temiz hava pompalayabiliyor ya da içerideki kirli havayı dışarıya egzost olarak da atabiliyor.

• www.ozsahklima.com
    Daikin Ururu Sarara Tanıtım Videosu - Ev için klimalar
    http://www.ozsahklima.com/daikin/ev-tipi-klima-ururu-sarara-tanitim-videosu.html

Hocam buda dısarıdan nemi alıp ısıtırken ıcerıye veren tamamen farklı bir sistem daıkın ururu sarara da var. Isıtmada nemin onemi bir kez daha gosteriliyor burda.... Fresh air ozelliginden tamamen farklı bir ozellik fresh air ayrıca electra klimanın bir modelinde de mevcut ama ısıtmada dısarıdan ıcerıye buz gıbı hava almanın mantıgını bende anlayamadım.

• quote:

Orjinalden alıntı: samet007tr

www.ozsahklima.com
    http://www.ozsahklima.com/daikin/ev-tipi-klima-ururu-sarara-tanitim-videosu.html

Hocam buda dısarıdan nemi alıp ısıtırken ıcerıye veren tamamen farklı bir sistem daıkın ururu sarara da var. Isıtmada nemin onemi bir kez daha gosteriliyor burda.... Fresh air ozelliginden tamamen farklı bir ozellik fresh air ayrıca electra klimanın bir modelinde de mevcut ama ısıtmada dısarıdan ıcerıye buz gıbı hava almanın mantıgını bende anlayamadım.

Samet arkadaşım zaten gerekli açıklamayı yapmış ama bende ilave etmek istiyorum. Şu an da piyasada dışarıdan harici hava bağlantısı sayesinde isteğe göre içerdeki havayı dışarı veren ya da dışarıdan içeri alan sistemler mevcut. Bu konuda en bilinen Daikanın Ururu Sarara modelidir. Bir de electranın inverter modelinde vardır. Ururu sararı hatırlamıyorum ama electradaki sistem sadece tek yönlü çalışıyor. Yani ya içerden dışarı ya da dışardan içeriye hava alacak şekilde çalışıyor. Birde Panasonicde birkaç yıl evvel bu tarz bir model vardı ama sonradan üretimden kaldırıldı diye biliyorum. Ya da TR ye getirilmiyor.

Aslında bu özellik havası temiz olan yerleşim alanlarında bir önem arzedebilir. Özellikle dışardaki taze havayı içeri almak için kullanılabilir.

• arkadaşımızın demiş olduğu siemens zaten bu modeli elektraya yaptırıyordu inverter olma şartı yok. belkide artık yoktur bile bosch ve siemenste . elektrada devam ediyordur evet bu klima ile iç ve dış olmak üzere egzost özelliği var hangisini ayarlarsanız onu yapıyor ikisini aynı anda yapmıyor . ama nekadar yararlıdır bilinmez çok basit bir küçük bir alet . klimanın köşesine yerleştirmişler .. bence panasonic bile muamma forumdaki eski yazılara göz atılırsa ... daikininde u.sararara dışarıdan taza hava verdiğinin net bir açıklaması yok. belki dışarıdan aldığı ısıyla içeride nem üretiyor olabilir .

quote:

Orjinalden alıntı: koko69

quote:

Orjinalden alıntı: samet007tr

www.ozsahklima.com

Samet arkadaşım zaten gerekli açıklamayı yapmış ama bende ilave etmek istiyorum. Şu an da piyasada dışarıdan harici hava bağlantısı sayesinde isteğe göre içerdeki havayı dışarı veren ya da dışarıdan içeri alan sistemler mevcut. Bu konuda en bilinen Daikanın Ururu Sarara modelidir. Bir de electranın inverter modelinde vardır. Ururu sararı hatırlamıyorum ama electradaki sistem sadece tek yönlü çalışıyor. Yani ya içerden dışarı ya da dışardan içeriye hava alacak şekilde çalışıyor. Birde Panasonicde birkaç yıl evvel bu tarz bir model vardı ama sonradan üretimden kaldırıldı diye biliyorum. Ya da TR ye getirilmiyor.

Aslında bu özellik havası temiz olan yerleşim alanlarında bir önem arzedebilir. Özellikle dışardaki taze havayı içeri almak için kullanılabilir.

• bu durumda benim aklıma bişey takıldı;
    mademki içteki hava sirküle oluyor o zaman iç sıcaklık 25 derecedeyken çıkan ağız sıcaklığı ile 15 derece iç sıcaklık arasıda çıkan ağız sıcaklığı arasında fark olmalı... doğru mudur?
  • Klima kumandadan set ettiğiniz değeri üflemez siz 23 derecede ısıtma yapsanız da üfleyeceği sıcaklık X 30 derecede ısıtma yapsanızda üfleyeceği sıcaklık X üfleme sıcaklığını fan rpm ini düşürerek elde edebilirsin ancak yada evaparatörün bır kısmını blokaj yaparak üfleme sıcaklığını değiştirebilirsin. Bilinen mantıksız bir durum vardır ki yazın servisçi arkadaşların şikayetidir adam 16 dereceye alıyor ki içeriyi çabuk soğutsun kompresör süreklli çalışıyor ve termik açıyor.

Ben klimaların fonksiyonlarıyla ilgilenmediğim için bu özelliği daha önce görmemiştim yeni duydum. Kimi arkadaşlar klima tavsiyesi istiyorlar fakat yardımcı olamıyorum forumda dükkan sahibi yada satıcı arkadaşlar var onlar yardım etsin diyorum. Bir pompa sayesinde çalışmalı bu air fresh oda ayrı bir enerji bence mantıklı gelmiyor içeir bir vazo içinde çiçek koysanız hem güzel kokar hemde suyuyla nem sağlar içeriye:)
    quote:

Orjinalden alıntı: bilal55b

bu durumda benim aklıma bişey takıldı;
    mademki içteki hava sirküle oluyor o zaman iç sıcaklık 25 derecedeyken çıkan ağız sıcaklığı ile 15 derece iç sıcaklık arasıda çıkan ağız sıcaklığı arasında fark olmalı... doğru mudur?

• bilal55 nickli arkadaşım senin enbataki sorunun cevabı burda,oku:
    1-Klima cihazları nasıl soğutur?

Klima cihazları (buzdolaplarında olduğu gibi) R22 gazının buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan R22 gazı dış uniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.

2-Heat Pump özelliği olan klimalar nasıl ısıtır?

Bu özelligi olan klimalar soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da R22 gazını yoğuşturarak ve buharlaştırarak, gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için dış uniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması gereken ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir.

3-Klimaların performansı neye bağlıdır?

Klimaların ne kadar iyi soğuttuğu veya ısıttığı diş ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Dış hava sıcaklığı arttıkça klimaların soğutma performansları düşer. Dış hava sıcaklığı düştüğünde ise ısıtma performansı düşer.

4- Heat Pump nedir?

Türkçe karşılığı "Isı Pompası"dır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.

5- Heat-Pump'lı klimalar hangi durumlarda ısıtma amaçlı kullanılmalıdır?

Heat-Pump'lı klimalar dış hava sıcaklığının 7°C civarında olduğu durumda oldukça ekonomik ısıtıcılardır. Bu nedenle kışın ılık geçtiği yörelerde, ilkbahar ve sonbaharda diğer ısıtıcıların yerine tercih edilmelidir.

6-Hangi kapasitede klima seçmeliyim?

Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi bir çok parametreye bağlıdır ve mutlaka profesyonel biri tarafından hesaplanmalıdır.

7- Klimamı aldıktan sonra nasıl monte edebilirim?

Klima cihazlarının montaj yerleri ve montaj şekilleri çok önemlidir. Bu nedenle montajın uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir. Airfel, montajda olabilecek hataları önlemek amacı ile kendi servisleri kanalıyla montaj hizmeti vermektedir.

8-Klimanın sağlık açısından bir zararı var mı?

Yeri yanlış seçilmiş, yanlış monte edilmiş veya kalitesiz bir klima sağlığınıza zarar verebilir. Ancak klimanın sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp ve şeker hastalarına klimatize ortamda bulunmalan tavsiye edilmektedir.

9-İnsan sağlığı açısından uygun ortan şartları nedir?

Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık %50 bağıl nemin ideal koşullar olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir. Böyle bir genelleme başka mekanlar icin geçerli değildir.

Alıntı yaptığım adres:http://byhardware.com/forum/klima-ve-sogutma-sistemleri/klimalar-nasil-calisir-t966.0.html

Kalın saglıcakla

• sonucta dış ünitedeki gaz yogunlaşarak dış havadaki ısıyı alıp ic ünite tarafindan ısıtılması gereken alana salınır.havanın sıcaklıgı düştükce verimde düşer.hicbir zaman ic ortamdaki ısı ısıtılıp tekrar iceriye verilmeeezzzz...
    Bukadar basittir yani
  • bilgiler için teşekkürler.

quote:

bilal55 nickli arkadaşım senin enbataki sorunun cevabı burda,oku:
    1-Klima cihazları nasıl soğutur?

Klima cihazları (buzdolaplarında olduğu gibi) R22 gazının buharlaşma ve yoğuşma özelliğinden faydalanılarak odada bulunan ısıyı dışarıya atmaya yarayan cihazlardır. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır. Bu sayede ortam soğur. Buharlaşan R22 gazı dış uniteye geldiğinde yoğuşur ve emdiği ısıyı dışarı atar. Bu işlem gerçekleşirken yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları ve gazın cihaz içindeki dolaşımını sağlayan kompresör elektrik enerjisi harcar.

2-Heat Pump özelliği olan klimalar nasıl ısıtır?

Bu özelligi olan klimalar soğutmayı gerçekleştirdikleri gibi ısıtmayı da R22 gazını yoğuşturarak ve buharlaştırarak, gerçekleştirirler. Isıtmanın yapılabilmesi için dış uniteden geçen gaz buharlaşarak dışarıdaki ısıyı emer ve iç üniteye geldiğinde yoğunlaşarak emdiği ısıyı ısıtılması gereken ortama bırakarak ısıtmayı gerçekleştirir.

3-Klimaların performansı neye bağlıdır?

Klimaların ne kadar iyi soğuttuğu veya ısıttığı diş ve iç hava sıcaklığına bağlıdır. Dış hava sıcaklığı arttıkça klimaların soğutma performansları düşer. Dış hava sıcaklığı düştüğünde ise ısıtma performansı düşer.

4- Heat Pump nedir?

Türkçe karşılığı "Isı Pompası"dır. Bu özelliğe sahip klimalar elektrik enerjisini direkt olarak ısıya çevirmek yerine, dışarıdaki ısıyı içeriye taşıyarak ortamı ısıtırlar.

5- Heat-Pump'lı klimalar hangi durumlarda ısıtma amaçlı kullanılmalıdır?

Heat-Pump'lı klimalar dış hava sıcaklığının 7°C civarında olduğu durumda oldukça ekonomik ısıtıcılardır. Bu nedenle kışın ılık geçtiği yörelerde, ilkbahar ve sonbaharda diğer ısıtıcıların yerine tercih edilmelidir.

6-Hangi kapasitede klima seçmeliyim?

Kullanacağımız klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi bir çok parametreye bağlıdır ve mutlaka profesyonel biri tarafından hesaplanmalıdır.

7- Klimamı aldıktan sonra nasıl monte edebilirim?

Klima cihazlarının montaj yerleri ve montaj şekilleri çok önemlidir. Bu nedenle montajın uzman bir ekip tarafından yapılması gerekir. Airfel, montajda olabilecek hataları önlemek amacı ile kendi servisleri kanalıyla montaj hizmeti vermektedir.

8-Klimanın sağlık açısından bir zararı var mı?

Yeri yanlış seçilmiş, yanlış monte edilmiş veya kalitesiz bir klima sağlığınıza zarar verebilir. Ancak klimanın sağlık açısından büyük faydalarının olduğu bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Özellikle yaşlılar, kalp ve şeker hastalarına klimatize ortamda bulunmalan tavsiye edilmektedir.

9-İnsan sağlığı açısından uygun ortan şartları nedir?

Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık %50 bağıl nemin ideal koşullar olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiştir. Böyle bir genelleme başka mekanlar icin geçerli değildir.

Alıntı yaptığım adres:http://byhardware.com/forum/klima-ve-sogutma-sistemleri/klimalar-nasil-calisir-t966.0.html

Kalın saglıcakla

• benimtr72 B kullanıcısına yanıt
    dışardaki havayı değil, ısıyı içeri aktarır, dış havayı içeri vermez yani.

yanlış anlaşılmasın.
  • merhabalar,yeni yıl hayırlı olsun.
    ev &mekan için değilde otomobil için nasıl peki?
    3-5 saat mola vermeden gittiğimizi düşünelim,dar alandaki oksijen kirlenir,vb.bu konuya açıklık getirirmisiniz,teşekkürler.
  • merhabalar!
    20 saattir soruma cevap gelmemiş,tabiiki zorunluluk yok ama benim branşımdan sorsanız bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım.ama ''yukarıdaki beni sizin elinize düşürmesin!''cevabını öğrendim;max denilen düğme açık ise klima dışarıdan hava alırmış.
  • merhabalar!
    burası nemelazım cılarla dolu,başka bir foruma sordum,dün 1 saat içinde cevabı geldi,bu forumda sorumun üzerinden 20 saat geçti cevap yok,öğrendiğim cevabını vereyim;max denilen düğmenin basık olması durumunda dışarının havayı içeri verirmiş.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.