Şimdi Ara

Sosyal bilimler gerçekten bilim midir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
1.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sosyal bilimler(!) Bilim degil bilgi toplulugudur. Bilim olmasi icin belirli sartlar altinda ayni sonuclari vermesi, tutarli olmasi gerekir.

Oysa sosyal bilimlerde bu yok. Sadece verileri toplayip istatistik sunabiliyorlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    belirli sartlar altinda ayni sonuclari vermesi, tutarli olmasi gerekir.

sosyal bilimlerin ana malzemesi insandır malzeme o kadar değişken ki aynı sonucu vermiyor şeklinde algılanıyor veya aynı sonucu veriyor ama unutuluyor

incelenen şeyin özellikleri çok değişken diye bilim dışına atmak insafsızlık değil mi
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Bilim olmamasi degersiz olmasi anlamina gelmez ki. Sadece bilim altinda siniflanamaz.

Herhalde bilim degerli digerleri degersiz gibi dusunuyorsunuz.

Yoksa sosyal bilgiler, insan iliskileri, vb ihtiyacimiz olan isler.

değerli değersiz anlamında söylemedim sonuçlarını kesin olarak ölçemeyince bilim dışına atmak biraz abartı geldi bana sonuçta matematiğin bile konuları var kesin sonuç vermeyen üstelik sosyal bilimler o kadar geniş bir zamanı kapsıyor ki aynı kesin sonucu verebilir ama insan fark etmeyebilir
    Matematik de bilim degil. Matematik bilimin dilidir.

bilim tartışırken felsefenin çıkmazında boğulacağız iyi mi

matematik bir dil ise bilimin dili ise bana şu bilimdir ve meseleleri anlatabilmek için matematiği kullanır diyebilir misiniz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Evet diyebilirim

• quote:

tüng @ 29 Nisan 2018 17:41:55

Bilim felsefecileri buna ne diyor?

Felsefeci değilim insan olarak düşündüklerimi ve kolejde öğrendiklerimi söyleyeyim.

Matematik bir rasyonel bilimdir, fizik pozitif bilimdir, hukuk normatif bilimdir, din metafizik bilimdir. Sizde orta okula gidince öğreninsiniz.

Adamlar ankara sosyal bilimler üniversitesini kurmuşlar siz burada geyik yapın.

Dinde bir fakülteye sahiptir.Bilimdir. ama metafizik bilim.
    dilim bağlandı galiba yanlış anlatıyorum hep

şu bilimdir derken bilim dalının ismini söyle ve sadece olmasa da büyük bir bölümünde matematik dilini kullansın
  • Jeopol güzelce açıklamış esasen, fazla eklenecek bir şey yok. Burada en önemli ayrım bilimsel yöntem konusunda yaşanmaktadır. Sosyal bilimler, doğa bilimlerinin maruz kaldığı standartlar karşısında genellikle sınıfta kalırlar. Gerçi herkesin gönlü olsun diye hard science (doğa bilimleri) - soft science (sosyal bilimler) gibi ayrımlar yapılmışsa da aynı yoldan gitmeyen iki disipline aynı isimlerin layık görülmesini pek doğru bulmuyorum.

Bilim felsefecileri açısından bakarsak;

Karl Popper'in epistemolojiye sunduğu yöntemler açısından sosyal bilimlerin sunduğu sonuçlar ileri derecede şüphelidir. Yanlışlanabilirlik yöntemini anlatırken Popper dört teoriden bahsetmiştir. Bunların sosyal bilim olan üçü (tarihsel materyalizm [Marx], psikanaliz [Freud] ve aşağılık kompleksi [Adler]) bu standartlara uymamaktadır. Bu teoriler aynı anda hem her şeyi açıklayıp hem de hiçbir şeyi açıklamamaktadırlar, yanlışlanabilirlikleri yoktur. Dolayısıyla Popper'e göre bunlar metafizik/sahtebilimdir. Bahsedilenlerden yanlızca Einstein'ın izafiyet teorisi gereklilikleri sağlayabilmiştir. Popper'in bakış açısına göre bilimde doğru ile yanlış bir arada bulunamaz. Yanlışlar sürekli elenmelidir.

Fakat doğru ile yanlışın bir arada bulunmasını fazla önemsemeyen isimler de vardır, Thomas Kuhn ve Paul Feyerabend gibi. Kuhn'un normal bilim/devrimci bilim ayrımları, muhtemelen anlamını kendisinin dahi bilmediği paradigma gibi sözcükleri temelde sosyal bilimlerle pek çelişmezler. Fakat sunulan bu yöntemlerin bilimin işleyişi açısından doğru olmadığı (esasen fizikçiden bozma bir felsefeci olmasına rağmen) da pek çok bilim insanı tarafından gösterilmiş, eleştirilmiştir. Feyerabend ise kökten yönteme karşıdır. "Anything goes" mottosuyla öne sürdüğü epistemolojik anarşizme göre her şey bilim sayılabilir. Bu basbayağı zırvalıktır. Kuhn genellikle anlaşılamadığı, Feyerabend ise maalesef anlaşılabildiği için bilimin özüne zarar vermişlerdir. Sahtebilim savunucuları, bilim karşıtı postmodernistler vs. bu iki ismi dillerinden düşürmezler. Sosyal bilimlerin en uç noktaları da genellikle bu kişilere sığınırlar.

Büyük bir bilim insanı olan Richard Feynman da sosyal bilimleri "bilim olmayan bilim" olarak tanımlamış ve yöntemleri açısından eleştirmiştir. Videosunu aşağıya ekliyorum. (Ayrıca bkz. kargo kültü bilimi)

• bilim olmayan bilim cümlesi insanlık tarihinin bütün gerçeklerini yalanlayabilir herşeye uyarlanabilir ve büyük büyük bilim insanı yaptığı için yanlışlanamaz da

sen var olmayan varsın
    büyük olmayan büyük
    hava olmayan hava gibi

bence bilim tanımını ayırmak daha doğru ve yapmışlar da sayısal bilim sözel bilim reavero anlatmış zaten
  • Hocam sosyal bilimlerden birinde ilerlemek istiyordum ama tüm bunlar fikirlerimi değiştiriyor. Teşekkürler uzun cevabın için.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1DF3AA226

Hocam sosyal bilimlerden birinde ilerlemek istiyordum ama tüm bunlar fikirlerimi değiştiriyor. Teşekkürler uzun cevabın için.
    Yanlış anlamayın, sosyal bilimler kötüdür demek istemiyorum. Tabii ki düşünün, değerlendirin ama fikirlerinizden/isteklerinizden çabucak vazgeçmeyin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F01EF196D

Yanlış anlamayın, sosyal bilimler kötüdür demek istemiyorum. Tabii ki düşünün, değerlendirin ama fikirlerinizden/isteklerinizden çabucak vazgeçmeyin

Alıntıları Göster
    Ne okuyacağım konusunda çok kararsızım.

• quote:

Ne okuyacağım konusunda çok kararsızım.

Alıntıları Göster
    Yıllar süren ve hala da sürmekte olan öğrenim hayatım bana şunu gösterdi ki; ne okumak en çok ilginizi çekiyorsa, nerede en mutlu olacağınızı düşünüyorsanız orada okuyun.
    mesela fizigin dalgalar dalina bakabilirsin.

• quote:

Hocam sosyal bilimlerden birinde ilerlemek istiyordum ama tüm bunlar fikirlerimi değiştiriyor. Teşekkürler uzun cevabın için.
    sosyal bilimlerden bilim olarak bahsedebiliriz. sadece yanlışlanma ilkesi temel alınarak ve 1900'lü yıllardan kalma örnekler vererek sosyal bilimlere "pseduo-science" denemez. sosyal bilimler özellikle psikoloji ve sosyal-psikoloji o kadar ilerideki, ülkelerdeki herhangi bir seçimin yönünü değiştirebiliyorlar, insanların sosyal medyadan topladıkları veriler ile onların farkında olmadan iradeleri ile oynayabiliyorlar.

facebook'taki sadece 68 like ile senin hangi partiye oy verdiğini yüzde 85 oranla tahmin edebiliyorlar ve daha nicesi...
    https://cambridgeanalytica.org/
    https://www.theguardian.com/news/2018/mar/26/the-cambridge-analytica-files-the-story-so-far

trump ve brexit'in seçim kampanyasında kullandılar ve bunu başardılar.

neydi bilimin temel işlevleri?
    tanımlama, anlama, açıklama, tahmin etme, kontrol etme. En son seviyede bilimde kontrol vardır. Bu seviyeye kadar ulaşmış bir dala da bilim denir, başka bir şey değil.

• felsefe vs. için konuşamam ama psikolojide sosyal bilimlere girer bence sayılır
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.