1-2 hafta önce arkadaşıma telefon bakarken başımıza gelen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum; zira şimdi anlatacağım olayda yaptığımız aptallığın öncesinde internete de bakmıştık fakat yeterli bilgi yoktu, sonuç itibariyle de zarara girmiş olduk.
Her neyse, bu kendisine telefon baktığımız arkadaşın telefonda yok androidmiş, yok Iphonemuş, hiç gözü yok; telefonda yaptığı tek şey müzik dinlemek. Zaten hiç kontör de yüklemiyor, ancak sen ararsan ulaşıyorsun. Ve elinde de 400 küsür lira vardı, haliyle de ihtiyaçlarını karşılayacak ucuz yollu ama en azından müzik dinlerken yarı yolda bırakmayacak kullanışlı bir telefon bakmaya başladık. İlk önce tabii ki klavyeli telefonlara bakmaya başladık. Bir de bu arkadaş o hep karşılaştığınız "Benim telefonum nokia olsun, kaliteli olsun, sağlam olsun" kafasında olduğu için önümüze çıkan ihtimaller Nokia 302, e6 gibi cihazlardı. Sonra o gün son kez bir de Kadıköy'deki telefonculara bakalım dedik, demez olaydık.
Birkaç telefoncu dolaştıktan sonra Yazıcıoğlu iş hanına girdik. Orada da yine birkaç yerde 302, e6, galaxy ace sorduktan sonra en son bizim mallığı yaptığımız dükkana girdik. Adamın tezgahında az telefon var zaten ve aralarında da 2 tane s3, 1 tane de s3 mini var. Öylesine fiyat sordum adam 0'ına 420, 2.eline 350 lira dedi s3'lerin. S3 mini de 0'mış ve fiyatı yine 350 lira. Şaşırdık tabii hayırdır nedir bu derken adam bu Dubai malı dedi. Dubai malı ne oluyor dedik, Dubai'de parçalar daha ucuz olduğu için adamlar aynısını orada yapıyorlar ve saire dedi bu sefer. Telefonu açtık baktık, harbiden iyi işliyor, hiçbir sorun yok. Ekranı kaliteli duruyor, saçma bi fark yok zaten cihazda, sistemi de aynı. Bunun şarjı nasıl diye sorduk adam normal akıllı telefonlarla aynı dedi, 1-2 gün gider en fazla dedi. Elrond'un da dediği gibi insan oğlu tamahkardır arkadaşlar. 2 dakika önce zaten telefonda bir tek müzik dinleyeceğim diyen herifin bir anda gözü döndü 350 liraya s3 görünce. Ne yapalım falan derken bir gezinip gelelim dedik, çıktık dükkandan. O sırada ben benim telefondan nete girdim dubai malı s3 diye arattım. Birkaç forum çıktı donanım haber gibi, adamlar iyi olabilir falan yazmışlar, iyi yorumlar var. Bazıları çok dandik bazıları harbiden iyi diyorlar. Biz de tabii gaza geldik o yorumları da görünce. Gittik o s3'ü alıcaz. S3 mininin kulaklık girişine normal kulaklık tam oturmadı onu eledik. Adam 2. el olanı da 1 hafta kullanıldı zaten falan dedi hiçbir sorun olmaz, zaten olursa 1 hafta içinde gelirsen yardım ederim dedi. 2. elini 300 liraya indirip aldık. Üstüne 10 liraya jelatin taktırdık ve yine 10 liraya bir de kap aldık. Yani 320 lira cebinden çıkmış oldu arkadaşın. Eve giderken de kurcaladık falan hakikaten hala bir sorunu yok.
Sonra eve gittik, bu sefer netten konuşuyoruz. Arkadaş eve gidince telefonu şarja takıyor, bu arada da facebook, twitter falan indiriyor telefona. Sonra bir bakıyor telefonun şarjı facebook'a girince, sırf girerken %10-20 gidiyor. Bir video izliyor youtube'dan video bitene kadar şarj %60 gidiyor. Telefonda hiçbir şey yapmadığında bile ayarlardan şarja her baktığında dakika başı %2-3 gitmiş olduğunu görüyor şarjın. Sonra ne yapalım falan derken yarın gidip iade etmeye çalışalım dedik. Ama adamda tam bir pezo tipi olduğu için geri almaz diye de umutsuzuz. Sonra gittik, bir gün önce yüzümüze gülen, bilir kişi rolü oynayan adam bizi görür görmez sanki bekliyormuş gibi hemen bir savunma mekanizmasına geçti ve artist artist konuşmaya başladı. Anlattık derdimizi dedik böyle böyle, size 0 pil vereyim dedi, açtı 0 s3'ün pilini bizimkine taktı. Arkadaş da olacakları biliyor geri iade etmek istiyorum diye ısrar etti, buna artık güvenim kalmadı falan dedi. Zaten giderken de adama "Sen kârını al bana 250 lira falan ver yeter" derim diyordu, nitekim bunu da söyledi adama ama adam hala artist artist konuşuyor. Ben komisyoncu muyum falan diyor, sesini yükseltiyor. En sonunda bir şey söyledi ki resmen tokat gibi oturdu "Ben seni tanımıyorum kardeşim, sana fatura vermedim fiş kesmedim, ne yapıyorsan yap almıyorum" dedi. O arada araya girdim tamam bu pili alalım dedim, tamamen doldurup deneyelim biz buralarda bir yerde oturuyor oluruz zaten eğer yeni pil dolduktan sonra da aynı problem olursa geri getiririz yine, bu sefer alacak mısın ama dedim, tamam sen git eğer bu sefer de olursa gel geri alacağım dedi.
Neyse çıktık oradan bir yere oturduk telefonu full şarj ettik, sonra elimize aldık baktık şarj hakikaten öyle aşırı gitmiyor. 2-3 dakikada %1 falan gidiyor yani öyle söyleyeyim, ki o da iyi değil ama yine eskisine kıyasla daha iyi. Ama tabii arkadaşın içine oturmuştu bir kere ve artık o telefonu kullanmak istemiyordu, güveni kalmamıştı yani. Kalktık diğer telefoncuları gezdik, telefonu satmaya çalıştık. Zaten çoğu telefoncu böyle yurtdışı telefonları almıyor ama girdiğimiz kesintisiz her yerde biz Dubai malı deyince "Hee Çin malı yani" dedi adamlar. Neyse en son bir yer bulduk alan, adam bize "Buna en fazla 140 lira veririm, zaten netten 200 liranın altında bir fiyata alabiliyorsunuz bunların 0'ını. Ki bu Dubai malı da değil, Dubai malı diye bir şey yok zaten yemişler sizi, Çin malı bunların hepsi." dedi. Ama tabii bir gün önce 320 lira verilmiş telefonu 140 liraya satmak istemedik, çıktık oradan da. Ama yani bir yer bulamazsak oraya gidip satacağız. Sonra ne yapsak derken bari bu kalan şarjla gidip adama "Bak 20 dakikada bu kadar düştü" diye vermeye çalışalım dedik. Tam giderken ben de arkadaşa bir yandan "Abi bak şarjı hakikaten düzeldi gibi, kullan istersen olmadı gelir yine o adama 140'a falan satarsın" diyorum. Çünkü o pezoyla ikimiz de muhattap olmak istemiyoruz harbiden. Ama o da elinde tutmak istemiyor. Sonra en son bir şarkı açalım bakalım dedik o dükkana gelmeden. Bir açtık 1 dakika olmadan daha şarj %10 civarında düştü. Bunu görünce hemen anı korumak için koşa koşa gittik. Bak 1 saat olmadan ne kadar düştü dedik. İnanmıyorsan bir şarkı açalım bak nasıl düşüyor dedik. Açtık yine şansa 30-40 saniyede %7 düştü şarj. Adam g*t oldu tabii. Yok bu yeni pilleri 10 saat şarj etmek gerekiyor da, yok 8 saat olacak falan da dedi durdu ama yemedik. En sonunda adam artistliğini sürdürüp 200 lira fırlattı masanın üstüne. Bunu geri aldığıma şükredin siz falan dedi. Biz de daha bir şey yapamadık tabii az önce 140'ı duyduktan sonra 200'e razı olmak zorunda kaldık ve çıktık.
Yani sonuç olarak 1 gün içinde o replika telefon yüzünden 120 lira zarara girmiş olduk. Şimdi buradan çıkarılacak birkaç sonuç var:
1.si mallık edip ne olduğunu bilmediğiniz yerlerden telefon almayın. 2.si aldığınız şeyin kesinlikle garantisi olsun. 3.sü yine aldığınız şeyin bir faturası olsun. 4.sü Dubai malı diye bir şey yok, hepsi Çin malı. 5.si replika denen şey ne kadar iyi görünürse görünsün her zaman iğrenç bir noktası olur; hiçbir zaman orijinalinin aynısı olmaz. Bizim başımıza gelende şarjı berbattı. 1 saatte şarj mı biter anasını satayım! 6.sı da bu telefonlar anladığım kadarıyla istikrarlı olmuyor. Yani yukarıda söylediğim gibi bir bakarsınız şarjı az gidiyor gibidir, az sonra bi bakarsın 1 dakikada %10 gider.
Biz düştük bu hataya siz düşmeyin diye diyorum. 300-400 liraya gidip sırf s3-s4 görünümlü diye alacağınız telefonun yerine adam gibi bir telefon alsanız inanın daha çok verim alırsınız zaten. İlla cebimde s3'üm s4'üm olsun diyorsanız da gidin pazarda 5 liraya birebir görünümlü oyuncağını satıyorlar.
Bizim arkadasda aldı replika galaxy s4 jarjı 3 saat gidiyor tel 24 saat serumda