şimdi bu benim deezerdaki 1400 kbps hiç işe yaramıyor mu önemli olan khz mi? Bilmediğim için soruyorum. Tartışma amaçlı değil. |
Spotify, yeni Deluxe planıyla Hi-Fi ses sunacak: İşte fiyatı (3. sayfa)
-
-
Tabi ki işe yarıyor, CD kalitesinde müzik dinleyebilirsiniz. Bu kalite standart bir dinleyici için en optimum ses kalitesidir. Kulağımızın duyacağı frekanslara kadar kayıpsız ses kalitesi sunar. Bir parça dinlediğinizde 25 MB veri tüketimi yaparsınız, Apple HIFI veya TIDAL gibi HIFI servislerde 192 KHz örneklemeli parça dinlediğinizde bir parça 130 MB veri tüketebiliyor bu yüzden mobil veriyi de düşündüğünüzde CD kalitesi daha kullanılabilir bir durumda oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 24 Temmuz 2024; 23:45:22 > -
Kullanılan driver daha önemli değil midir?
Dynamic ile Knowles dynamic veya balanced dynamic combo, Tek dynamic sürücülerden daha iyidir.
Knowles; Balanced armatür, ses dengesini sağlarken, Dynamic ise bass'ı öne çıkartır fakat V shaped tarzında değildir, M/B'ye perdeleme yapmaz, sound balanced, imaging ve Soundstage yüksek olur.
Yüksek khZ fakat V shaped tarzı kulaklık, imaging'i kötü etkiler. Khz, kullanılan codec, önemli değildir BT'de.
Zaten işin aslı, son kullanıcı farkı anlayamaz. Anlıyorum der ise plasebo etkisinden daha fazlası değildir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Artıladım ama anlamadım şimdi Apple 320 kbps + 24 bit + 192khz veriyor deezer ise 1410 kbps + 16bit+ 192 khz veriyor. Bunu şöyle düşünebilir miyiz mesela cs 400 fps veriyor aynı pc de ama grafikleri ray tracing falan yok diğer taraftan cyberpunk 60 fps veriyor ana path tracing falan açık. Kurduğum mantık doğru mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Gerçek dünya sandığınızdan biraz farklı, bilmediğiniz bir şeyin eksikliğini anlayamazsınız. 1 yıl boyunca kayıpsız olarak dinlediğiniz bir parçayı 320 Kbps MP3 olarak dinlerseniz farkı anlarsınız ama sürekli 320 Kbps olarak dinlerseniz buna alışırsınız ve arkasından FLAC olarak dinlediğinizde arada bir fark olmadığını sanarsınız. Bu etki dışında dinlediğiniz parçaları kıyaslarken kayıpsız formatın gerçekten kayıpsız olup olmadığından emin olmanız gerekiyor. Ekipmanlar kadar kaynak ta önemlidir, zincirin tüm halkası düzgün olmalıdır. Son kullanıcıdan kastınız Youtube üzerinden müzik dinleyenler ise bu haber zaten bu kişiler için yazılmış olamaz, yanlış yerdesiniz.
-
Hayır
Veri tasarrufu gibi özel seçenekler dışında Apple'da 3 adet kalite seçeneği var
A1- Normal Kalite Kayıplı: 400 Kbps (AAC 16 bit 44100 Hz)
A2- Kayıpsız Kalite: 2304 Kbps (ALAC 24 bit 48000 Hz)
A3- Yüksek Çözünürlüklü Kayıpsız Kalite: 9216 Kbps (ALAC 24 bit 192000 Hz)
Deezer da 2 adet kalite seçeneği var
D1-Normal Kalite Kayıplı: 320 Kbps (MP3 16 bit 44100 Hz)
D2-Kayıpsız Kalite: 1411 Kbps (FLAC 16 bit 44100 Hz)
Kalite sıralaması yapacak olursak A3 > A2 > D2 > A1 > D1 şeklinde olacaktır.
D1 ve A1 hariç diğer kaliteler daha çok yüksek çözünürlüklü TV lerin yanlış kıyaslanmasına benzer, 8K ekranı uzaktan izlerseniz 8K detaylarını göremezsiniz 4K ile arasında bir fark olduğunu pek anlayamazsınız ama orada o detaylar var. Bir plağın ses kalitesi olduğu gibi dinlemek istiyorsanız bunu ancak A3 kalitesi ile sağlayabilirsiniz. Günümüzde çıkan pek çok şarkı D2 kalitesini karşılamıyor HIFI müzik dinleyen biri olarak bunu rahatlıkla fark edebiliyorum. Merak ettiğiniz bir parça veya albüm varsa ses kalitesini inceleyebiliriz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 25 Temmuz 2024; 0:47:19 >
-
Olayı şöyle anlatayım. khz örnekleme demektir. Bunu şöyle tarif edebiliriz: 44khz 30 fps bir video 96 khz 60 fps 192 khz 120 fps gibi düşünün. Bir saniyede ki örneklem sayısı. Bit ise her örneklemede taşıdığı veri. Bunun toplamıda kbps verisidir. Saniyede toplam taşınan veri. Veriler de şöyle bir handikap var şimdi ses 20khz ile 20.000 khz arası bir standarda sahiptir ama tiz sesler yani üst frekanslarda titreşim çok daha fazla olduğu için verisi çok daha fazladır. İnsan kulağı yaşada bağlı olarak 18000khz üstünü duyamaz. Mp3 formatını yazan mühendislerin çıkış noktasıda budur. 320kbps bir mp3 formatı 18000 khz'e kadar veri sunar. Üstünü zaten insan kulağı duyamaz. Ama khz değeri ve bit değeri duymanın ötesinde çözünürlük, prat hissi, sahne algısı ve analoga bir tık daha yaklaşmak demektir. Analog veriyi düşünün insan sesini mesela örneklemi yoktur yada gerçek bir gitar sesinin oluşturduğu frekans dalgası sonsuz örneklem içerir çünkü devamlıdır. Ama bunu dijitale attığınızda formatlar bunu veriye ve örnekleme döker. Yukarıda bahsettiğim teknik verilerdir bunlar. Khz değeri ne kadar yüksek olursa örneklem fazladır ama ses görüntü gibi değil hemen algılamak çok zor. Birde dsd gibi daha analog iddiası taşıyan farklı algoritmalar kullanan tam kayıpsız formatlar vardır ve halen tartışılmaktadır. Dsd 1 bit üzerinden çok çok çok fazla örneklem içeren farklı bir formattır(dsd 64,128,256) benim için en ideal alac yada flac 24 bit 96 khz'e kadar olandır. Onda da gece gündüz fark olduğunu düşünmüyorum. Sahne, çözünürlük ve kıpır kıpır prat dediğimiz o his oluşuyor. Birde kaynak kulaklık çok önemli. Sürücüleri oluşturulan mühendislikler bu farkı anlamada en önemli unsurlar. Çok iyi dinamik sürücülü kulaklıklar var sennheiser ie900, hifiman re2000, Bayer dynamic xelento gibi. Hybrid olanları var sadece armatür olanları var. Mühendislik iyiyse dinamik sürücülü kulaklıklar bir çok armatür yada hybrid kulaklıktan iyi olabilir mühendislik iyiyse tek armatür bir kulaklık size saf sese yakın bir deneyim sunabilir(etymotic er4s gibi) ben şu an titanyum diyafram kaplamalı dinamik sürücüsü ve 4 knowles armatür sürücü bulunan 5 sürücülü bir kulaklık kullanıyorum basları armatür sürücü gibi çünkü diyafram kaplaması tuningi vs o hissi verdiriyor. Mesela yeni yeni est sürücüler çıktı çok başarılı tiz üretimi veriyor. Ama gerçek sahne algısı isteniyorsa kafaüstü şart kulakiçi kulaklık fiziki engellerden dolayı bu algıyı tam veremiyor. Küçücük sürücüler o sahne algısını oluşturamıyor, sınırlı kalıyor. Velhasıl çok fazla değişkeni olan çok fazla deneme yanılma ile kulağını terbiye ederek oluşturulacak çok zengin ve pis bir konu ses konusu.
-
Açıklayıcı olmuş, elinize sağlık.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Öyle demeyin ama telefondan bu farkı anlayamazsınız
Şaka bir yana yazmaya üşendiğim şeyleri detaylıca yazmışsınız elinize sağlık. Dediğiniz gibi bu şeyler zaten standart YouTube dinleyicisi için değil.
-
Kayıplı ve kayıpsız ses formatlarının farkını en rahat baterideki zil sesinden anlarsınız. Kayıplı formatlar o sesi doğru veremiyor. Sert metal şarkılarda da özellikle gitar sesleri birbirine giriyor, bas gitar özellikle ön planda değilse zor duyuluyor.
Jazz vb. müzik tarzlarında ise kullanılan mikrofonlardan enstrümanlara kadar daha işin kaynağında ses kalitesine önem verildiğinden kayıplı formatta bile dinlense kaliteli oluyor, mesajımın başında belirttiğim bateri zili hariç.
Youtube Music ve Spotify'da hiç metal müzik açasım gelmiyor ama aksine müzik arşivim metal müzik dolu.
-
Aslında kulak ile ayırt edilebilecek bir fark yoktur. En yüksek bit oranını Deezer’da sanıyorsunuz ama en yükseğini Apple ve Qobuz sunar. Bu platformlarda dinlediğiniz 24/96 bir parçanın bit oranı yaklaşık 3000 kbps civarlarında olur. Sizin CD kalitesi dediğinizin iki katını veriyorlar. 24/192’de ise 5000-6000 kbps civarlarına çıkıyorlar.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
bu kombinasyon tip C li iphone 15 için geçerli mi ?, bende 15 plus var bunları aldığımda kaliteli müzik dinleyebilir miyim ?
-
Gelip samsung övmeyin lütfen burada. Android'in Apple'ı olma yolunda ilerliyor. AptX HD desteğini çekmeleri yetmezmiş gibi Android 13 ile gelen Spatial Audio'yu da OneUI'dan kaldıran, kullanıcısını umursamayan ve kendi faydası için her şeyi yapan kötü bir marka (S23 Ultra kullanarak bunu yazıyorum) Keşke Google Türkiye pazarına girse de düzgün yazılıma sahip bir Android alternatifimiz olsa.
-
Mevzu yıllardır kendilerini odyofil olduğunu iddia eden bir kesimin durumuna benziyor. 10bin dolarlık kablo ile 10 dolarlık kablo kalitesinin sese etkisi mevzusuna döndü.
-
12 kişi de onaylamış bunu, audiophile olmasak bile binlerce örnek inceleme ve ürün var bunu verebilen, araştırırsak bulabiliriz. Tabi bunlara da inanmayan internet yalan diyen kullanıcı kesimi olabilir.
-
Analog ses taşıyan kablodan bahsediyorsanız analog ses iletiminde kablo çok önemli. Kötü bir kabloda zayıflama daha yüksek olduğu için yüksek frekanslarda kayıp daha fazla olur. En kaliteli materyal ve en kısa kablo kullanılması gerekiyor. Dijital ses aktarımından bahsediyorsanız kablo kalitesi analogdaki gibi önemli değil, temassızlık yapacak kadar kötü olmasın yeterli.
-
Ben işitsel olarak kulağımın duyup duymadığına bakarım teknik verilere göre değerlendirmek işin sadece terminolojisini ifade eder.
Siz telefonda bu farkı duyduğunuzu iddia ediyorsanız ne mutlu size.
-
Kayıpsızlarda basın vuruşu daha noktasal atış gibi oluyor, biraz dikkatli bir dinleyici aslında bunu fark eder. Bunun haricinde declipper kullanmanızı tavsiye ediyorum çünkü paçanın genel ses seviyesini yükseltmek için baslara clip uyguluyorlar ve şarkı doğal bir ses frekansını geçin her şey birbirine girmiş tamamen baş ağrısı bir duruma geliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 25 Temmuz 2024; 13:17:45 > -
Dijital analog farketmeksizin doğru sorunsuz bir kablolamada aradaki uçurum fiyat farkı kabolar arası kaliteyi duyanda var duymayan var.
Bu mevzu görüntü kabloları içinde geçerli bir durumdur.
-
Biraz farklı konu ama bağlantılı:
-Kullanıcının etraftan duyma V tipi vb. ekolayzer ayarı yapmadığını da farz ederek-
Eğer 30 yaş üzeri isek, ekolayzer düz konumda iken en tiz frekansı bir tık arttırmakta fayda var.
En doğrusu ise kullanılan kulaklığa göre internette doğal ses için ekolayzer ayarlarını bulup yapmak.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X