Merhaba, Sqlde bir query yazmam gerekiyor ama soru kolay yazılması çok zor gözüküyor
Mesela a,b,c diye 3 eczanemiz var ve a eczanesinde x,y ilaçları satılıyor b eczanesinde x,y,z ilaçları ve c eczanesinde m,n ilaçları satılıyor.
Ben a eczanesini seçtigimde query sonucu b yi vermeli çünkü ondada aynı ilaçlar var ama c gelmemeli çünkü onda farklı ilaçlar var
??? takıldım kaldım
bir çok yöntem var işi bilmezsen zor gözükür.bir kitap al bak.
sanırım eczaneler bir tabloda ve ilaçlar ayrı bir tabloda tutuluyor. başka bir tabloda mı eşleştiriliyor ?
mantık garip geldi. çünkü a ile b eczaneleri farklı. Neden ilisinden biri seçilince diğeri gelsin ki . ama x ilacı seçilince eczane a ve b gelmesi mantıklı olabilir.
benim dediğim yolu seçtiysen "select verigelecektablolardançekilecekalanlar... from verigelecektablolar.... where ilaç = 'x' ; " gibi bir şey ile x ilacının bulunduğu eczaneler listelenebilir...
yok değilse "select alanlar from tablolar where ilaç = (select ilaç from tablo where eczane = a) and eczane not in a;" gibi bir sorgu yazılabilir...
dediğim tablo yapısını bilmeden doğru cevap vermek zor olabilir .
Forumlarda kişilere kitap al , kütüphaneye git veya işi bilmiyorsan gibi yaklaşımlarda bulunmaya kimsenin hakkı yok. Biliyorsan cevap yaz bilmiyorsan konuşma bir şey biliyorsun sanalım. Biz de biliyoruz kitap almayı. Bir soru sorulmuş. Soran kişi yardımcı olunmasını istemiş. Yardımcı olunabiliyorsa olunsun olunmuyorsa ukalalık yapılmasın. Sen doğuştan mı sorgu dili biliyorsun. Ayıp etmeyelim birbirimize. cevap vermenize gerek yok.. Çünkü yazdığım yazı herhangi bir hakaret veya kişiliğe saldırı içermiyor. Sadece forumu gereksiz meşgul edip kişiye doğru bilgi veya çözüm yerine kitap almasını tavsiye ediyorsun. Böyle olmuyor. Ben sorularıma cevap yazacak kişileri bulurum. Bende ihtiyacı olana cevap yazarım. Forum budur. Yardımlaşma demektir. Kitap al demek değildir...
quote:
Orjinalden alıntı: fsh77
bir çok yöntem var işi bilmezsen zor gözükür.bir kitap al bak.