Şimdi Ara

Step up-Down Voltaj Regulatörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi Forumlar.Uzun bir süre size danışmak istemedim.Kendim altından kalkabilirim diye düşünüyordum fakat LM kodlu regulatör devrelerinin çokluğu ve süper fazla detayı beni kendimden aldı.Bu nedenle size ne yapmak istediğimi anlatmak istiyorum.Şayet Durumuma uygun Lm entregresini biliyorsanız bana yardımcı olmanızı diliyorum.

tam olarak yapmaya çalıştığım şey aslında bir güneş enerjili çanta.Piyasada 200 dolar civarına satılıyor fakat kendim yaparsam hem daha ucuza hemde daha fonksiyonel yapabileceğimi düşünüyorum.Temel sorunum aslında panellerin ürettiği elektriği regule etmek.Neden mi regulasyon gerekiyor.Çünkü şayet doğrudan güneş enerjisi almazsa panellerin voltajları düşüyor bu nedenle rastgele 2v ile 8v arasında değişebilecek bir 500ma'lik kaynağı 8 volta sabitleyerek 7.2v li-ion pil paketini şarj etmem gerekiyor.Bu sayede kışın yada gölgede bile pilleri azda olsa şarj edebileceğim.Bunun için LM kodlu regulatör devrelerinden birini kullanmam gerekiyor.Hangisini kullanmalıyım?

• İyi günler

Step-up veya boost entegre için LM2700 işini görecektir.

http://www.national.com/pf/LM/LM2700.html

Yalnız iş sadece gerilimi artırmakla bitmiyor. Lithium-ion battery şarj edeceksen yine LM serilerinden bir kaç entegreye daha ihtiyacın olacak.
    LM3420 ve LM3622 entegrelerini incelersen ikisinden biri mutlaka işine yarayacaktır.

http://www.national.com/mpf/LM/LM3420.html
    http://www.national.com/mpf/LM/LM3622.html

Kolay gelsin

• Öncelikli ikincil sorum LM2700 ile ilgili olacak-
    Entegre ve devresi gayet makul ve kullanılabilir geliyor.Şimdi sormak istediğim soru şu ben açıkcası toplam 10 panel kullanarak 7.5 500ma bir kaynak yaratmayı düşünüyordum böylece güneş olmasa bile 3v civarı bir gerilim yakalayabilirdim.Açıkcası 5 panel kullanarak voltajı 3v 500ma ya düşürerek inanılmaz bir para tasarrufu edebilirim.fakat bu sefer güneş kesildiğinde voltaj sadece 1.5v olacağı için LM2700İn 2.7 olan minV değerinin altına düşecek.Ayrıca daha düşük bir voltajı görece 8v gibi yüksek bir gerilime yükseltirken akımdan kaybederek pili doldurma süresini çok arttırmış olmazmıyım?

Güneş pilini geçersek kalan ikinci sorum Li-ion pilleri şarj etmek için kullanacağım devrenin seçimi ve özellikleri ile ilgili

LM3420 dah uygun geldi fakat güneş pilinden regule edeceğim akımın voltajı 8V olacağı için tipik uygulama şemasındaki minimum giriş değeri olan 13volt'un 5v altında kalıyor.Bu giriş çıkış değerleri ile oynamak mümkün mü hangi direncin değişmesi gerekiyor?bana uygun görünen aralık 8V ile 12v arası böylece istersem aynı regulatörü araba çakmak şarjı ilede kullanabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoNgLoNgBow -- 16 Ağustos 2008; 1:43:02 >

• Hocam iyi günler

Cep telefonu (lityum-ion battery) şarj edebilmeniz için ihtiyacınız olan gerilim değeri 4,2 volttur. Neden 8 volt istediğinizi anlamadım.

Siz gerilimi ortalama 5v a yükseltecek bir step-up convertör kullanmalısınız.

Yapmak istediğiniz solar şarj aleti güneş ışınlarını kullanarak direk telefon şarj edebilmesi için güneş panelinin sabit ve güneş ışınlarını direk alması gerekir. Verimli olabilmesi için bu şart.
    Sabit ve ışınları direk almazsa şarj sürekli olarak kesintiye uğrar. (Batarya ömrünü kısaltmamak için dikkat edilmeli.)

Bunun yanı sıra altta vereceğim linkteki güneş şarj panelini incelerseniz, panelin içine entegre lityum polimer batarya (1350 mAh) olduğunu göreceksiniz.
    Bu sistem daha karışık olmasına rağmen çok daha kullanışlı olacaktır.

Belirli zamanlarda güneş ile şarj olan polimer pil daha sonra telefonunuzu şarj etmeniz için gerekli olan gerilimi sağlayacaktır.

http://cgi.ebay.com/Portable-Solar-Power-Panel-Charger-for-Phone-MP3-MP4_W0QQitemZ200245887971QQihZ010QQcategoryZ78859QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

• Sanırım amacımı daha detaylı anlatmalıydım karışıklık için kusura bakmayın. Yapmaya çalıştığım şey aslında tam olarak şu linkte bulunan güneş enerjili çanta

http://www.voltaicsystems.com/bag_backpack.shtml

Güneş enerjisi ile doğrudan bir cihazı şarj etmeyeceğim böyle birşeyi daha önce yapmıştım nispeten daha kolay birşey.Yapmaya çalıştığım şey çantanın içine koyacağım bir battery pack'in şarjını sağlamak.Step Up converter kullanmamdaki sebepte güneş ışığını doğrudan alamayacağım verimsiz voltaj durumlarda bile üretilen enerjiyi ziyan etmemek ve depolayabilmek.Yoksa çok basit bir şarj devresi ile iş halledilebilir fakat sadece doğrudan güneş ışığı alan yaz günleri için kullanılabilir olur.Şu linkteki ürün sanırım tam olarak istediğim şey.

http://www.solarc.de/shop/product_info.php?info=p82_DCC2-DC-DC-Converter.html

Mesele şurda varsayalım ki güneş pırıl pırıl çantanın üzerine parlıyor bu durumda hiç bir sorun yok güneş pilini bir zener diyot ile çantanın pil kutusuna bağlamam yeterli olur şarj için sağlıksız olsada.Fakat mesele güneş doğrudan güneş pilinin üzerine düşmediği fakat ortamın hala aydınlık olduğu durumlarda değişiyor.Hala elektrik üretebilen panelin voltajı düşüyor.İşte bu durumlardaki enerjiyide kullanabilmek için giriş aralığı aralığı 3v-8v olan bir step-up converter kullanarak pillere gidecek şarj akımın her zaman 8v olacağını garanti altına almak.(Çantada bulunacak battery pack'in 2li seriler halinde paralel bağlanmış olacağını ve 7.2v 5000mah gibi bir değeri olacağınıda söyleyeyim.)Şu üründe pili şarj etmek için gerekli olacak ürün sanırım.

http://www.solarc.de/shop/product_info.php?info=p75_CA06-2-Solar-Charge-Regulator.html

Çizimin kalitesizliğinden dolayı kusuruma bakmayın fazla vakit ayıramadım ama çok kabataslak bir şekilde aslında yapmaya çalıştığım şeyi anlatmamda yardımcı olabileceğini düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoNgLoNgBow -- 16 Ağustos 2008; 14:09:17 >

• Devre şeması her türlü detayı hazırlayıp kocaman bir ümitle karaköye gittim ve elimde sadece Karaköyde bulunmayanlar listesi ile döndüm.İhtiyacımı görebilecek 16 parça varken çoğu serisi olmasına rağman benim istediklerim bulunmadı.Liste şu

Max711 - 877-878-879-757-857
    Lm2700-2703
    ve dahası

alternatif türkiyede bulabileceğim 2v-8v input 8v output değerlerine sahip bir step-up regulatör entegresine ihtiyacım var
  • Bunlardan aramaktansa, bir tane MC34063 alman daha ucuz, kolay, basit olacaktır.. Sanırım 50 kuruş filan.. Almışken bir düzine al, evde bulunsun.. Bir zener, transsitör vs. den daha kullanışlı oluyor genelde..

Bu entegre için sorunun 2V olacaktır. 3V'un altında bu entegre çalışmaz.. 3V'un altında çalışabileni bulmak zor.. Fakat, 3V aslında makul bir değer sanıyorum..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: LoNgLoNgBow

Devre şeması her türlü detayı hazırlayıp kocaman bir ümitle karaköye gittim ve elimde sadece Karaköyde bulunmayanlar listesi ile döndüm.İhtiyacımı görebilecek 16 parça varken çoğu serisi olmasına rağman benim istediklerim bulunmadı.Liste şu

Max711 - 877-878-879-757-857
    Lm2700-2703
    ve dahası

alternatif türkiyede bulabileceğim 2v-8v input 8v output değerlerine sahip bir step-up regulatör entegresine ihtiyacım var

Bahsi geçen entegrelerin üretici firmalarından ücretsiz örnek (sample) isteyebilirsin.

Yanılmıyorsam National firması (LM serileri) çok az bir kargo(shipping) ücreti alıyordu.

Max serilerini ise ücretsiz örnek isteyebilirsin.
  • Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum.Açıkcası tamda araştırmamda tıkandığım noktada yardımıma koştunuz.LM2621ün en ideal parça olduğunu keşfetsemde türkiyede bulunmadığından dert çekiyordum.az daha LM2577 kullanmak üzereydim.Öncelikle örnek isteyebilirsem bir LM2621 almaya çalışacağım şayet olmazsa MC34063 için tekrar sizi rahatsız ederim istediğim özelliklere sahip devreyi tasarlayacak pek bilgim yok açıkcası.Tekrar teşekkürler
  • Kendimi çok karizmatik hissediyorum ilk defa evime arka arkaya iki tane UPS kargo geldi.Neyse sonuç olarak elimde şu anda 5 adet LM2621MM ve LM2623AMM entegreler bulunuyor.Fakat koca paketten çıkan şeyler biraz hayal kırıklığı yarattı.Dökümanlarını 5kere okumuş olmama rağmen boyutları ile ilgili bilgileri hep atlamıştım ve gelen bu iki entegrenin 3mm gibi kücücük bisy olması kullanımı açısından baya zorluk çıkaracağa benziyor.Bu entegreleri Baskı devre yapmadan kullanmanın bir yolu var mıdır?
  • Uzun bir ara oldu sanırım.Çetince verdiğim imkansızlıklar savaşını galip terk ettim.Sonuç olarak Lm2621MM ile çalışan başarılı bir devre yapmayı başardım.

Şimdi İkinci aşama başladı.Tek başıma yaparsam yine yorucu ve uzun süreceği için yardımınızı talep ediyorum.Bu devre ile regüle edeceğim gücü depolayabileceğim bir sisteme ihtiyacım var.Li-ion pilleri hacim hafiflik ve kapasite avantajları nedeni ile tercih ediyorum.Fakat ihtiyacım olan sistemin şarj olduğunu pilin dolduğunu göstermesi şart.Ayrıca piller üzerinde kalacağı için akım kesmeside gerekiyor.Basit olursada pekala iyi olur.Cevaplarınızı bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LoNgLoNgBow -- 16 Eylül 2008; 22:35:20 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.