Şimdi Ara

Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Mrb arkadaslar bi sure ugrastıktan sonra el yapımı bir su soğutma yaptım once işlemciye sonrada ekran kartına girdim cıkanı radyatore felan işte..

Ama sistem bosta ekran kartı :42 derece tam yukte ise 73 derece oluyor
    İşlemci ise bosta yine 42 derece tam yukte 61 derece oldu

Yanı kısacası su oda sıcaklıgına erişemıyor yaklasık 30x30 luk bir araba kalorıfer radyotoru kullandım..

Sice neden..

E.kartı : sapphire 2 gb 256 bit hd 6850 cekırdek hızı 850 suan

İşlemci : amd fx4100 serisi hızı 4,05 de suan.

Yardımlar ıçın sımdıden tesekkurler
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Selam,

Su soğutma isteminin bileşenlerini de söylemen lazım ki yapılan yorum sağlıklı olsun. Fanlar, pompa, bloklar, sıvı vs. Kasanın açık veya kapalı oluşu da bir etken. Sorun yetersiz bir fan veya hızı yetmeyen bir pompa da olabilir.

Sistemde hava kalmadığına emin olmak lazım. Devr-i daim çok yavaşsa soğutulan suyun bloklara ulaşması da yavaş olacağından soğutma yapamaz. Fan yeterince soğutmuyorsa(ki adedi ve dönüş hızlarını bilmek lazım) eksiklik bundan da olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MilesTeg

Selam,

Su soğutma isteminin bileşenlerini de söylemen lazım ki yapılan yorum sağlıklı olsun. Fanlar, pompa, bloklar, sıvı vs. Kasanın açık veya kapalı oluşu da bir etken. Sorun yetersiz bir fan veya hızı yetmeyen bir pompa da olabilir.

Sistemde hava kalmadığına emin olmak lazım. Devr-i daim çok yavaşsa soğutulan suyun bloklara ulaşması da yavaş olacağından soğutma yapamaz. Fan yeterince soğutmuyorsa(ki adedi ve dönüş hızlarını bilmek lazım) eksiklik bundan da olabilir.

+1
  • a.selam

Arkadaslar blokları kendım yaptım duz bir bakır plakadan kutu seklınde ekte resimde biraz gostermeye calıstım en kısa zaman da kendı fotograflarınıda en yakın zamanda eklerım..

Sıvı olarak ilk oldugu için sebeke suyu var tesısatta ama saf su ve antfriz önerıyorlar yarın onu ayarlıycam insallah..

Pompa olarak akvaryum pompası var markası aklımda degıl ama 2000 litre saat olması lazım

30x30 radyotor var sisitemde ...

Yardımcı olanlara şimdiden tsk ederim

Forumda yeni oldugum için isim de yazarsanız sevınırım..
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • RESIM
  • araba radyatörü iyiymiş
  • Dostum selam,

Parçalar el yapımı olunca buradan müdahale etmek biraz zorlaşıyor çünkü özellikle bloklar için bir standart söz konusu olmadığından iç yapısı(su akış debisi, suyun temas yüzeyi gibi) ile ilgili malesef kesin bir bilgimiz olamıyor. O yüzden teorik olarak konuşmak gerekirse, öncelikle tüm soğutma sistemini söküp bilgisayar dışında test etmeni öneririm. Bu testin amacı suyun debisinin ölçülmesinden sızıntı ile ilgili sıkıntıları gözlemlemeye kadar birkaç konuda fikir sahibi olmaktır.

Öncelikle dizlim sırası önemli. Pompanın suyu iten ağzı doğrudan radyatöre pompalamalı. Soğuyan su oradan bloklara, oradan su haznesine, oradan da tekrar pompaya dönmeli. Bu şekilde bir bağlantı yaparak suyun rezervuara dönüş hızını gözlemleyerek akış debisinin ne kadar olduğuyla ilgili bir fikir sahibi olabilirsin. Eğer bloklarda bir sıkışıklık veya radyatörde bir tıkanıklık varsa debi çok az olacaktır. Bu da ısınmayı açıklar.

Bunun dışında montaj da çok önemli. Özellikle bloğun işlemcinin üzerine tam oturduğundan emin olmak lazım. Yüzey ne kadar düzgün ve pürüzsüz gibi görünse de gözle görülemeyecek kadar küçük eğim ve çizikler her zaman olabilir. Bunun için mutlaka bir termal macun kullanmanı tavsiye ederim. Sıcaklığı düşürmek için önemli bir araçtır. Blok montajı sırasında bloğu anakarta sabitleyen her köşe vidasını eşit miktarda sıkmak gereklidir. Bir taraf az veya fazla sıkılırsa blok işlemci yüzeyine tam oturmaz.

Sıvıya gelince. En önemli bileşenlerden birisi de kullanılan sıvırıdır. Musluk suyu kısa süre içerisinde oksitlenmeye sebep olacağından özellikle radyatör ve blok gibi dar geçiş noktaları olan parçalarda tıkanmalara yol açar. Bunun için korozyon önleyici sıvılar ve antifriz kullanmak gerekir. Antifrizin miktarı da önemlidir. Sudan daha kıvamlı bir malzeme olduğu için fazlası iyi değildir. 3'e 1 oranında kullanmak kafidir. Ayrıca sistem içinde hava kalmadığına da dikkat etmeniz çok önemlidir.

Söylediğim noktalara dikkat ederek tekrar test etmenizi öneririm.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaslar resımler burda kırmızı okla işaretledıgım sekılde dagılıyor sisteme

ayrıyettn bugun saf su ve antifiriz koydum sıstemde sebeke suyu kalmadı

max ve min sıcaklık degerlerınıde ekledım
     Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi Su Soğutma Sistemi Kurdum Ama Sıcaklıklar Düşmedi

• Blok ların içi düz ise ısıyı suya çabuk geçiremezsin oda ısınmalara neden olur.
    Pompanın kuvvetli basması lazım.Mesela şöyle örnek veriyim sana.

Hortumların kaba geri dönüş borusunu kaldırsan hortumun yere paralel tutsan hortum önüne mi işer yokse 15 20 santim uzağa mı işer
    Önüne işerse pompa verimli gelmemiş olabilir.

Blokların içini yapabildiğin kadar kanallı yapmalısın.Alt resimdeki gibi.

• bloklar içi kanallı pompa da 5 cm felan senın tabırınle
  • Blokların tabanları temizmi yani ekran kartı bloğunun üzeri gibi ise ısı transferinde sıkıntı olabilir.
  • ewt temız cnc de işlettırdım cunku ama bnm sorunum su sogumuyor yanı oda sıcaklıgı 25 dereceyken su bosta 40 derece ama yuke gelıncede en fazla 74 derece gordum 1 saat oyunda..

yanı bu normal mı yoksa daha soguması gerekır mı
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugur_206

ewt temız cnc de işlettırdım cunku ama bnm sorunum su sogumuyor yanı oda sıcaklıgı 25 dereceyken su bosta 40 derece ama yuke gelıncede en fazla 74 derece gordum 1 saat oyunda..

yanı bu normal mı yoksa daha soguması gerekır mı

O suyun içine koyduğun pompa da suyu ısıtıyo olabilir.
    Oda sıcaklığı 25 derece iken su sıcaklığı 40 derece fazla biraz.

• araba radyatörü aluminyum bakır değil,aluminyum ısıyı daha kötü iletir
    kendi yaptığın blokların içinde sıvının hızını arttıracak kanallar yok
    akvaryum pompaları hacim olarak yeterli olsa da basınç olarak yeterli olmuyor,sıvı dar yerlerden yeteri kadar hızlı geçeçemiyor

su bazlı sıvılar arasında sıcaklık farkı 1-2 derece oynar,damıtılmış su kullanılmasıın sebebi kir ve pası önlemektir
  • Açıkçası çok bilmem bu tarz konuları ama dışardan baktım fikir açısından söylüyorum hocam,o akvaryum motoru bence suyu ısıtıyordur ayrıca suyu soğuk tutsan sorunun çözülür bence.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.