Şimdi Ara

Tam (Perfect/Pure) Sinus Jeneratör üretirsek bu önemli birşey midir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Biraz araştırdığım kadarıyla jeneratörler tam anlamı ile sinüs dalgalı elektrik üretemiyor. Bu da bütün cihazları sorunsuz çalıştırma imkanı tanımamış oluyor. İnverter jeneratörler var fakat sanırım bunlar da %100 sinüs üretemiyor. Bir de piyasadakiler taşınabilir küçük inverter jeneratörler olduğu için uzun süreli kullanım olmuyor. Böyle bir durum varken, %100 sinüs AC dalgalı elektrik üreten bir jeneratör yapmış olmak önemli midir? Standart büyüklükte ve uzun süreli çalışabilecek bir jeneratör olarak düşünebiliriz.

Konudan haberdar arkadaşlar için soru işareti olmaması adına, normalde alternatörlerle üretilen elektrik önce DC akıma dönüştürülüp, sonra inverter ile AC akıma dönüştürülerek 220 volta çıkarılıyor. Burada AC akımın kalitesi, inverter'in kare dalgayı sinüs dalgaya ne kadar yakınlaştırdığı ile ilgili oluyor. Inverter bu işi ne kadar iyi yaparsa, maliyeti o kadar yükseliyor.
    Benim yukarıda söylediğim ise, kaynakta (Alternatörde) AC akım olarak üretilen elektriği, AC->DC->AC dönüşümünü yapmadan, direkt AC->AC dönüşümü ile saf sinüs üretebilmekle ilgili. Eğer bu şekilde yapabilmek mümkün olsaydı tam sinüs elektrik üreten bir jeneratör yapmış olurduk. Bu durumda üretilen jeneratör iyi bir jeneratör müdür?

• Tabi ki önemlidir. Saf sinüs elde edebiliyorsanız piyasanın en pahalı UPS cihazlarını ve jeneratörlerini üretip satabilirsiniz demektir. Yapabiliyorsanız Türkiyede lider kuruluşlardan birisi olursunuz yani...

Bu arada jeneratörlerin AC'sinin doğrultulup sonra tekrar AC'ye dönüştürüldüğünü ilk defa öğrenmiş oldum. Kesin demi? Çünkü ben örneğin bir benzin jeneratörünü uygun rölantide çalıştırılıp ona göre üretilmiş gölge-kutuplu bir alternatörü direk çıkışa veriyorlar diye biliyordum. Jeneratörler hakkında bilgim yok.
  • Yanıtınız için teşekkür ederim. Açıkçası ben de mevcut bütün jeneratörlerin tasarımına hakim değilim fakat araştırdığım kadarıyla tam sinüs üretemediklerini biliyorum. Inverter jeneratörler de biraz bu iddia ile çıktılar. Piyasada farklı fiyatlara varlar. Mesela Aksa'nın 2 kw lik bir modeli var, 3500 TL civarı. Honda'nın ise 11000-13000 TL arası. Fakat bunlar da AC-DC-AC diye biliyorum. Bunlardan bir model bulursam osiloskopla bakacağım nasıl elektrik üretiyorlar diyr. Normal jeneratörlerin çok kaliteli elektrik üretmediğini biliyorum. Yaktıkları lambaların titremesinden de anlaşılıyor.

Muhtemelen sizin anlattığınız tasarımla çalışan jeneratörler de var fakat tam olarak saf sinüs üretememeleri ile ilgili genel tasarımda bir sorun var diye anlıyorum.
  • atalars A kullanıcısına yanıt
    Eğer motor direk alternatörü çevirir ise alternatör zaten tam sinüs üretecektir.
    Lambanın yanıp sönmesi kalite ile alakalı olabilir(devir kayması,motor zayıflığı vs.)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet haklısınız. Bu noktadaki sorun, küçük boyutlu alternatörlerin 220 volt civarı elektriği kolayca üretememesi. Bu sebeple 24/48 voltluk alternatörler kullanılıyor.

Normal jeneratör için osiloskopla bir ölçüm yapacağım, yapınca dalga resmini paylaşırım.
  • Tam (Perfect/Pure) Sinus Jeneratör üretirsek bu önemli birşey midir?

Bilindik bir markanın 6.5 bg'lik jeneratörü ile yeni tasarım prototip jeneratöre 1900 Watt halojen lamba bağlanarak ölçüm yapıldı. Üstteki bilindik markaya ait. Alttaki ise yeni tasarıma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: atalars

Bilindik bir markanın 6.5 bg'lik jeneratörü ile yeni tasarım prototip jeneratöre 1900 Watt halojen lamba bağlanarak ölçüm yapıldı. Üstteki bilindik markaya ait. Alttaki ise yeni tasarıma.
    Son derece ideal bir çıktı elde etmişsiniz. Her ne ile uğraşıyorsanız, ticari yönü olan birşey. genellikle üstteki dalganın tam sinüs olmaması pek önemsenmiyor ancak bazı özel uygulamalarda hayati önemi olabilir.

Tebrik ederim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkur ederim. Bir süredir uğraştıgım bir konu. Umarım sonuca ulaşır. Dayanıklılık ve verim konularında arge ye devam ediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2020 yılında jeneratörlerle ilgili tam sinüs calışmasınla ilgili yazmış oldoğun yazıya rasladım konuyla ilgili çalışmanız devam ediyormu

1kw lık jeneratör kombiyi çalıştırmadı o sebepden araştırma yapıyorum elimdeki jenerötör sanırım tam sinüs olmayışından kaynaklı :bilgi verirmisiniz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.