Şimdi Ara

Tanrının ve Dinin Kanıtı (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
885
Cevap
4
Favori
21.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kanıt olsa herkes inanırdı zaten. Mesela yer çekimi kuvveti. Kanıtlandı ve aksini iddia eden yok(Dünya düz diyen trollerden bahsetmiyorum). Eğer tanrı kanitlansa inanmamak diye bir şey olamaz zaten.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaratıcıyı inkar edeceğim derken tarih bilimini yok sayıyorsun :) Ortaya sürülen tezin mantıksal bi yönü yok maalesef. Kimse "din varsa yaratıcı vardır" demiyor.

YouTube
    AKLINI KULLAN ATEİST !
    https://youtu.be/N5cnLgnedRU

• ulpi kullanıcısına yanıt
    Buna katılıyorum. Madem yaratıcının kimseye ihtiyacı olmadığına, hükmü tek onun verebileceğine inanılıyor ise, kul olarak başka kulların günahına inancına ibadet düzeyine karışırsan, yaratıcının işine karışmış, onun hükmüne ortak çıkmış oluyorsun. Hepimiz bu dünyadan göçüp gideceğiz bırakın herkesin cezasına da mükafatına da yaratıcı karar versin.

• quote:

Orijinalden alıntı: hedmo

tanrının varlığının kesin bir kanıtı olsaydı tanrı insanları ne ile sınayacaktı bu da benim sorum

insanı kendi iradesiyle sınaması yetmezmi. sigara içmenin bile insan sağlığına çok ciddi zararları kesin net %100 bilinirken hala bu alışkanlığı terketme konusunda bile başarısız milyonlarca insan olduğunu biliyoruz bu da en basit bir irade sınamasıdır ve sonucunun ne olduğunu bilmesine rağmen insanların bazıları bunda son derece başarısızdır.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Duellist

Evet hocam yazdığım yazı aslında agnostizmi destekler bir yazı. Benim tanrı ve dinler konusunda bunların yokluğunu veya varlığını savunacak herhangi bir bilgi birikimim de yok, araştırmam da yok. Açıkcası pek ilgimi çeken bir konu da değil sadece forumda görünce insanlar ne düşünüyor bakmak için girmiştim. Ben ilk mesajımda da söylediğim gibi aldığım mühendislik eğitimi ile fiziksel olgu kavramına kendimce açıklık getirmek istedim.

Tanrıya veya tanrı kavramına tamamen vardır veya yoktur diye bir yaklaşım henüz doğru değil. Bilgimiz dahilinde sizin de söylediğiniz gibi agnostizm şu anda bizim için en uygun seçenek. Ayrıca ilk mesajımda söylediğim gibi tanrıyı fiziksel bir olgu olarak tanımladığımız zaman bu tanımın doğru olup olmadığını da bilemeyeceğiz(bkz. üzümlü kek atom modeli).

Var olduğunu kanıtlayamadığımız bir şeyin varlığına inanmanın kişinin kendi tercihine kalmış bir mesele olduğunu düşünüyorum. Benim fikrimi soracak olursanız ben bir yaratıcı olduğuna inanıyorum. Zaten inanmak kelimesi bir şeyin doğru olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Yani inananlar tanrının varlığının doğru olduğunu kabul ederler. Kuranda da müslümanlara çoğu kez "inananlar" diye hitap ediliyor. Yani hocam benim gibi "inanan" insanlar bile tanrının varlığından kesin olarak emin değil, varsayımlar ve çıkarımlar üzerinden yorum yapıp "inanmayı" seçenler.
    Hocam siz mühendissiniz, fiziği çok iyi biliyorsunuz. Ama toplumun geneli bilmiyor. Bilen birisi ile bilmeyenler nasıl aynı şeye inanıyor burası ilginç değil mi? Adı üzerinde inanç, bilgi değil diyebilirsiniz. Ama mühendislik ya da başka bir bilimsel meslek insana vizyon kazandırıyor, bakış açısını değiştiriyor, bilimsel metot veriyor, eleştirel düşünme veriyor vs ama bu özelliklere sahip olmayanlar da aynı şeye inanıyor. Bunun en makul açıklaması çevre açıklaması denilebilir.

İnsanlar zaten genel olarak hangi çevrede ise görüşleri de o yönde şekilleniyor, sadece din için değil, genel bir kaide. O yüzden din ve tanrı konusunda da alim olan ile olmayan aynı çevrede yetiştiği ve çocukluktan beri aynı ideolojiye maruz kaldığı için görüşleri aynı yönde şekilleniyor. Çocukluktan beri tanrı ve din anlatılmasa bence çok farklı şeyler düşünürdük, tanrı ihtimalini mantıklı bulmazdık.

Hocam inanmakta kabul etmekten ötesi var gibi. İnsanın beklentileri var, korkuları falan var. O yüzden bir şeyler umuyor, olmasını istiyor ve inanıyor. Bu beklentiler ve korkular insanı inanca yönlendirebilir. Bir de inananlarda kesin emin olma durumu var. Tamam deneysel ve gözlemsel olarak kesin emin olamıyoruz tanrının varlığından ama psikolojik olarak kesin emin oluyor bazı insanlar, kendilerine göre argümanları da var. Yani alternatifler arasından birisine meyletme, isteme, umma ve onun kesin olduğuna zorlanma gibi bir şey oluyor denebilir.

Hocam dediğiniz üzre tanrının varlığı kesin değil, bilmiyoruz var olduğunu. Ama çoğu insan dediğim gibi psikolojik olarak kesin emin ve doğal açıklamalar yerine tanrı açıklamasını getirebiliyor. Bunu evrimde çok görüyoruz, eski tarihlerde başka konularda da doğal açıklama yerine tanrı açıklaması getiriliyordu. Bu birbirinin yerine getirme yaklaşımı yanlış diye düşünüyorum. Tabi bu demek değil ki tanrı yok. Ama doğal açıklamayı dışlayıp yerine tanrı getirmek sakıncalı. Birbirinin alternatifi değiller, yerleri farklı.

Hocam bu var yok meselesinde şunu düşünelim. İnsan olarak kafadan bir şeyler uydurabiliyoruz. Kafadan bir şey uydurduğumuzda direk buna yok diyebiliriz. Mesela 40 kanatlı ve ateş püskürdüğünde evrenler yaratan, mükemmel bir ejderha yok. Bilmediğimiz ve algılayamadığımız çok şey olsa bile ejderha kurgulandığı için direk yok diyebiliriz. Çünkü hiçbir algı olmadan direk oluşturuldu. Dolayısıyla böyle durumlarda hakkındalık olmuyor, yani var mı yok mu bilemeyiz zemini için hakkındalığı olmuyor. Ama mesela dünya dışı yaşam var mı bilmiyoruz şu an, algılamadığımız için de yok diyemiyoruz. Fakat canlılık dünyamıza bakarak tanımlandı ve o yüzden başka yerde var mı yok mu diye düşünebiliriz, hakkında konuşabiliriz. Ama ejderha hakkında konuşamayız, direk yok deriz. İşte tanrı bu örnekte ejderha gibi mi dünya dışı canlı gibi m? Yani böyle durumlarda nasıl ayırt edebiliriz hocam?

• quote:

Orijinalden alıntı: Sonic.Storm

Yaratıcıyı inkar edeceğim derken tarih bilimini yok sayıyorsun :) Ortaya sürülen tezin mantıksal bi yönü yok maalesef. Kimse "din varsa yaratıcı vardır" demiyor.

https://youtu.be/N5cnLgnedRU
    Hocam gözle görmek şart değil diyor videoda. Ama teistler işlerine gelmediği yerlerde doğrudan görmeyince kabul etmez, varsayım ya da tahmin der geçer.

Tarih biliminin yaratıcı ile alakası yok ki, din ile var. Elbette din tanrıyı kanıtlamaz, aynı şekilde tanrı varsa bu da dini kanıtlamaz, ikisi birbirinden bağımsız. Önce tanrıyı kanıtlayıp ardından dini kanıtlamak gerek. Bu konuya bilimsel eğitim almış arkadaşlar da geldi, mesela mühendis de geldi ve tanrının şu an var veya yok olduğunun bilinmediğini söylüyor, araçlarımızın yetersiz olduğunu söylüyor. Böyle bir durumda var kabul etmek ne kadar mantıklı? Akıl gözüne uyuyor mu bu?

• quote:

Orijinalden alıntı: WarSaw

quote:

Orijinalden alıntı: ulpi

Bir dinin değişip yerine başkasının gelmesine imtihan diyorlar. Tanrı müdahale etmedi diyorlar. Bir de insanları inandıramama meselesine denebilir ki insanların inanıp inanmaması hakikati bağlamaz ve çoğu kişinin umrunda değildir hakikat. Erkeğin ön planda olmasına ise erkek tarih boyunca önde olduğu için ona hitap edildi deniyor. Hepsine bir açıklama getiriyorlar. Getiriyorlar güzel de ellerinde kanıt yok, böyledir diyorlar sadece. Yaratıcı nasıl din gönderir ve yeryüzündeki dinlerle olması gereken din bağdaşıyor mu, yeryüzündeki dinler nasıl oluştu falan bunları bilmek gerekiyor dini kanıtlamak için ama mümkün değil.

herşeyde ne hikmetse hep bir imtihan oluyor. kendi kendini telkin yöntemiyle inandırmanın güzel bir örneği.

Alıntıları Göster
    her türlü soru ve itirazda bir şekilde açıklama getirebiliyorlar imtihan gibi. açıklama bulamıyorlarsa bilemeyiz deyip geçerler. şunu düşünelim. zaten imtihanda olduğumuzu bilebiliyorsak tanrıyı da bilmiş olmuyor muyuz? hem kesin olsa imtihan olmaz deniyor hem de imtihanda olduğumuz biliniyor, burası ilginç. ama denebilir ki imtihan kesin değil, en olası açıklama ve tanrı da kesin değil denebilir. peki olası açıklama mı ona bakmamız lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: almanyalidoktor

Kanıt olsa herkes inanırdı zaten. Mesela yer çekimi kuvveti. Kanıtlandı ve aksini iddia eden yok(Dünya düz diyen trollerden bahsetmiyorum). Eğer tanrı kanitlansa inanmamak diye bir şey olamaz zaten.
    kesinliğin derecelerine bağlı. güneş kadar apaçık olsa herkes kabul eder. ama dürüst ve düşünen insanlar sadece farkına varabilecekse daha az kişi inanırdı. apaçık olsa da bazıları inkar edebilirdi önyargı ile. ya da bahane üretilebilecek bir zemin olsa da herkes inanmazdı. ama zaten bahsettiğimiz şey herkesin inanıp inanmamasından ziyade inancın kanıtlı ya da kanıtsız olabileceğinin söylenmesi idi. az, çok ya da herkes inanıyor diye kanıtlı ya da kanıtsız inanma olmaz denemez gibi, alakasız konular.
  • quote:

Orijinalden alıntı: simerazzı

İnsan kendinden sonraki nesline tecrübesini ahlakını, inancını, bilgisini aktarır. Hiçbir ebeveyn dini ırkı ne olursa dur şu özelliğini ''default'' bırakayım da ilerde o boşluğu kendi doldursun demez doğamızda yok çünkü. İnsan kendinden sonraki nesle öğretmsye programlıdır. Buna dayatma veya zorbalık diyemeyiz.
    Hocam doğamızdan ziyade bu bir alışkanlık olmuş. Ama iyi bir şey olmadığını görebiliriz, özgür bireyler yetişmiyor. Daha çocuk yaştaki kimselerin ne düşüneceğine, ne yapacağına, nasıl giyineceğine vs karar vermek doğru gelmiyor bana. Kendisi bir yol çizmeli, özgürce düşünebilmeli, özgürce yaşayabilmeli. Çocuk yaşta empoze edilirse özgür olamaz, sınırlanır hep.
  • WarSaw kullanıcısına yanıt
    Sağlık sorunları ile sana vaat edilen sonsuz hayat kıyaslaması bence yanlış her şeyin bir değeri var ayrıca sigarayı belirli amaçla içen bir sürü insan tanıyorum amaçsız yapılan bir şey olduğunu da düşünmüyorum açıkçası.
    Tamam o zaman tanrının varlığı kanıtlanmış olsun ve tanrı bizden a işini yapmamızı istesin elbette yapan olacaktır yapmayan olacaktır ama bu kesin bir ayrım olmaktan çıkar yapanların belli bir kısmı bunu sırf korku duygusuyla yapacaktır bana göre tanrının istediği ise kendisinden hem korkan hem de kendisine gerçekten inanan kişileri ödüllendirmek.
    Tanrının dünyayı yaratıp terketti gibi şeylere gelince çoğu kişi kaçamak bir cevap olduğunu söylemesine rağmen ben küçük yaşta öldürülen,taciz edilen vb. suçsuz kişilerin insan olduğunu düşünmüyorum sonuçta bahsettiğimiz varlık tanrı insan suretinde bilinçsiz bir varlık da yaratabilir ha bu demek değildir ki insanların başına kötülük gelmez elbette gelir ama yaptığı bir kötülüğün karşılığında gelir.
    Dine gelince bir insanın içindeki duyguları tanrı kesin ve net bir şekilde bilir bir insana sorgulama imkanı verilmemişse o kişinin imkan verilmiş bir kişiyle eşitmiş gibi sınanacağını düşünmüyorum ayrıca sorgulama imkanı olan bir kişi de eğer tarafsız bir şekilde bakarsa kendisi inanmak istediği dini seçer bu konuya girmek istemiyorum.
    Dinin kanıtı da bence kimse ortaya çıkıp ben tanrının olduğunu düşünüyorum insanlara tanrının beni peygamber olarak gönderdiğini söyleyeyim bir kitap yazayım 1400 yıl boyunca buna inansınlar gibisinden bir şey düşüneceğini sanmıyorum.Dine kanıt bence gereksiz bir arayış Hz. Muhammed'den sonra bütün dinleri ve peygamberleri içine alan bir din göremediğimden ve Kuranda da son dinin İslam olduğunu söylemesinden İslam BENCE geçerli din İngiltere'de vb. yerlerde doğsaydın diyenler için de tabii ki belli bir yaşa kadar İslamı öğrenemezdim ama öğrendiğimde de hemen olmasa da yavaş yavaş aklıma yatardı ve sonunda kabullenirdim.Kimseyi inandırmaya çalışmıyorum bunlar sadece benim düşüncelerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hedzech

Sağlık sorunları ile sana vaat edilen sonsuz hayat kıyaslaması bence yanlış her şeyin bir değeri var ayrıca sigarayı belirli amaçla içen bir sürü insan tanıyorum amaçsız yapılan bir şey olduğunu da düşünmüyorum açıkçası.
    Tamam o zaman tanrının varlığı kanıtlanmış olsun ve tanrı bizden a işini yapmamızı istesin elbette yapan olacaktır yapmayan olacaktır ama bu kesin bir ayrım olmaktan çıkar yapanların belli bir kısmı bunu sırf korku duygusuyla yapacaktır bana göre tanrının istediği ise kendisinden hem korkan hem de kendisine gerçekten inanan kişileri ödüllendirmek.
    Tanrının dünyayı yaratıp terketti gibi şeylere gelince çoğu kişi kaçamak bir cevap olduğunu söylemesine rağmen ben küçük yaşta öldürülen,taciz edilen vb. suçsuz kişilerin insan olduğunu düşünmüyorum sonuçta bahsettiğimiz varlık tanrı insan suretinde bilinçsiz bir varlık da yaratabilir ha bu demek değildir ki insanların başına kötülük gelmez elbette gelir ama yaptığı bir kötülüğün karşılığında gelir.
    Dine gelince bir insanın içindeki duyguları tanrı kesin ve net bir şekilde bilir bir insana sorgulama imkanı verilmemişse o kişinin imkan verilmiş bir kişiyle eşitmiş gibi sınanacağını düşünmüyorum ayrıca sorgulama imkanı olan bir kişi de eğer tarafsız bir şekilde bakarsa kendisi inanmak istediği dini seçer bu konuya girmek istemiyorum.
    Dinin kanıtı da bence kimse ortaya çıkıp ben tanrının olduğunu düşünüyorum insanlara tanrının beni peygamber olarak gönderdiğini söyleyeyim bir kitap yazayım 1400 yıl boyunca buna inansınlar gibisinden bir şey düşüneceğini sanmıyorum.Dine kanıt bence gereksiz bir arayış Hz. Muhammed'den sonra bütün dinleri ve peygamberleri içine alan bir din göremediğimden ve Kuranda da son dinin İslam olduğunu söylemesinden İslam BENCE geçerli din İngiltere'de vb. yerlerde doğsaydın diyenler için de tabii ki belli bir yaşa kadar İslamı öğrenemezdim ama öğrendiğimde de hemen olmasa da yavaş yavaş aklıma yatardı ve sonunda kabullenirdim.Kimseyi inandırmaya çalışmıyorum bunlar sadece benim düşüncelerim.
    Hocam imtihanın olması için tanrının varlığının bilinmemesi daha iyi diye bakıyorsunuz, bilinse sadece korkudan yapılır diyorsunuz. Tanrı kavramından bahsedince her şey mümkün oluyor, şu olur bu olamaz diyemeyiz ki, her türlüsü olur imtihanın.

Bir resim sergisine gittiğimizde, tablolara bakarak bunların bir sanatkarı ya da bir pastanedeki çeşit çeşit süslenmiş pastaların bir ustası olduğunu, kendi kendilerine olamayacakları sonucunu kesin olarak çıkarabiliyorken, şu evren ve içindekilerin de aynı şekilde bir sanatkarı, bir ustası olduğuna inanmak neden mantıksız olsun? İnsan bedeni, hayvanlar, bitkiler ve hatta ufacık böcekler dahi birer sanat eseri değil mi? Elimizde ustayı, mimarı, sanatkarı görebilmemiz için sayısız eser var. Gözlerimizin önüne sergisini açmış, sanatını sergileyip kendisini bize tanıtıyor. Göz demişken, en güzel eserlerinden biri diyebiliriz sanıyorum :) O olmasa serginin de bir anlamı olmazdı.

• quote:

Bir resim sergisine gittiğimizde, tablolara bakarak bunların bir sanatkarı ya da bir pastanedeki çeşit çeşit süslenmiş pastaların bir ustası olduğunu, kendi kendilerine olamayacakları sonucunu kesin olarak çıkarabiliyorken, şu evren ve içindekilerin de aynı şekilde bir sanatkarı, bir ustası olduğuna inanmak neden mantıksız olsun? İnsan bedeni, hayvanlar, bitkiler ve hatta ufacık böcekler dahi birer sanat eseri değil mi? Elimizde ustayı, mimarı, sanatkarı görebilmemiz için sayısız eser var. Gözlerimizin önüne sergisini açmış, sanatını sergileyip kendisini bize tanıtıyor. Göz demişken, en güzel eserlerinden biri diyebiliriz sanıyorum :) O olmasa serginin de bir anlamı olmazdı.
    hocam sanat eserlerinin insan tarafından yapıldığı gözlemlenebiliyor. ama evrende böyle bir irade gözlemlenemiyor. biz iradeli canlılar olduğumuz için her şeyi de böyle irade ile düşünüyoruz, bu ne kadar doğru ki?

• quote:

Orijinalden alıntı: ulpi

Hocam doğamızdan ziyade bu bir alışkanlık olmuş. Ama iyi bir şey olmadığını görebiliriz, özgür bireyler yetişmiyor. Daha çocuk yaştaki kimselerin ne düşüneceğine, ne yapacağına, nasıl giyineceğine vs karar vermek doğru gelmiyor bana. Kendisi bir yol çizmeli, özgürce düşünebilmeli, özgürce yaşayabilmeli. Çocuk yaşta empoze edilirse özgür olamaz, sınırlanır hep.

Alıntıları Göster
    Daha çocuk yaştaki kimse ne düşüneceğine ne giyeceğine bıraksan da karar veremez ki. Başka biri gelip sizin yerinize o çocuğu şekillendirecek belki çevresi belki tanıştığı kötü insanlar. Daha mı iyi olacak? 14-15 yaşlarından itibaren hayatı anlamaya ve soyut şeyleri algılamaya başlıyor normal iqda bir insan. Ailesi olarak güzel ahlakı o yaşlarda ne giyip giymemesi gerektiği gibi birçok şeyi öğretmezseniz o harddiski doldurmayıp çocuğum özgür olsun büyüyünce kendi kararını verir derseniz kötü niyetli başka insanlar gelir o hafızayı neler nelerle doldurur bir düşünün. Derseniz kardeşim ben İzlanda'da yaşıyorum kim karışacak çocuğuma o zaman dediklerimi dikkate almayın ama çocuğu böyle bir coğrafyada hayata veteran'da başlatacaksanız, o coğrafyaya hakim olan dini, güzel ahlakı yaşayış tarzını vs. öğretmek zorundasınız ki hem büyüyünce neyin ne olduğunu bilip ona göre yolunu seçsin, hem de küçüklüğünde ite çakala yem olmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simerazzı -- 11 Ağustos 2018; 15:44:40 >

• quote:

Daha çocuk yaştaki kimse ne düşüneceğine ne giyeceğine bıraksan da karar veremez ki. Başka biri gelip sizin yerinize o çocuğu şekillendirecek belki çevresi belki tanıştığı kötü insanlar. Daha mı iyi olacak? 14-15 yaşlarından itibaren hayatı anlamaya ve soyut şeyleri algılamaya başlıyor normal iqda bir insan. Ailesi olarak güzel ahlakı o yaşlarda ne giyip giymemesi gerektiği gibi birçok şeyi öğretmezseniz o harddiski doldurmayıp çocuğum özgür olsun büyüyünce kendi kararını verir derseniz kötü niyetli başka insanlar gelir o hafızayı neler nelerle doldurur bir düşünün. Derseniz kardeşim ben İzlanda'da yaşıyorum kim karışacak çocuğuma o zaman dediklerimi dikkate almayın ama çocuğu böyle bir coğrafyada hayata veteran'da başlatacaksanız, o coğrafyaya hakim olan dini, güzel ahlakı yaşayış tarzını vs. öğretmek zorundasınız ki hem büyüyünce neyin ne olduğunu bilip ona göre yolunu seçsin, hem de küçüklüğünde ite çakala yem olmasın.

Alıntıları Göster
    Çocuk yaşta hemen karar vermeyecek zaten, yaşaya yaşaya tecrübe edinecek ve zamanla kişiliği oturacak. Başkaları empoze etmeye çalışıyorsa onun empozu engellenmeli, onun yerine başka empoz yapmak pek de farklı değil, ikisi de temelde aynı. Aslında öğretilmesi değil de kazandırılması gereken bilimsel düşünce, merak falan. Yani bir görüş, ideolojiden ziyade çocuklar sorgulayıcı yetiştirilebilirse iyi olur. Bu yetiştirme de çocuğun adına karar verme ile olmaz, çocuğa sadece yol gösterilebilir ama bu da ideoloji bakımından değil yöntem bakımından, merak bakımından falan. Bu eleştirel düşünmeyi bile insan başkasının kendi adına konuşmasıyla ve karar vermesiyle değil kendi deneyimleriyle kazanır. Bisiklet sürmeyi bizim adımıza başkası öğrense bize faydası olmaz örneğin. Kendimiz düşe kalka öğreniriz, 1 günde öğrenilmez ama zamanla öğrenilir, çocukluk da böyle.

Ressamı görmesek de "bir ressam bunları yapmıştır" diyebiliyoruz. Diğeri de aynı şey. Şu vücut denen adeta bir fabrika gibi irademiz dışında çalışan yapının da bir ustası olmalı diyoruz. Renkler var, bunları görmemiz için göz, sesler var, duymamız için kulak, yüzlerce değişik tatta meyveler var, bunların tadını almamız için dil ve tat duyularımız.

Ben herşeyi bi kenara bırakıp bunlara baktığım, düşündüğüm zaman sanatkarı gördüğüm gibi, şu evrenin de tamamen insan için varolduğunu, güneşiyle, suyuyla, hayvanlarıyla, bitkileriyle herşeyiyle insana hizmet ettiğini görüyorum. Aklım ve vicdanım hür bir şekilde hakikati bulmak için düşündüm, sorguladım ve bunları gördüm. Yeryüzünde gördüğüm eserlerden bilimsel çalışmaların bize gösterdiklerine kadar hepsi beni bu sanatın sahibi olan yaratıcıya daha da yaklaştırıyor.

YouTube
    HERŞEY ALLAH’I GÖSTERİYOR.
    https://youtu.be/T2pp0y_2DX8

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sonic.Storm -- 11 Ağustos 2018; 15:59:14 >

• quote:

Ressamı görmesek de "bir ressam bunları yapmıştır" diyebiliyoruz. Diğeri de aynı şey. Şu vücut denen adeta bir fabrika gibi irademiz dışında çalışan yapının da bir ustası olmalı diyoruz. Renkler var, bunları görmemiz için göz, sesler var, duymamız için kulak, yüzlerce değişik tatta meyveler var, bunların tadını almamız için dil ve tat duyularımız.

Ben herşeyi bi kenara bırakıp bunlara baktığım, düşündüğüm zaman sanatkarı gördüğüm gibi, şu evrenin de tamamen insan için varolduğunu, güneşiyle, suyuyla, hayvanlarıyla, bitkileriyle herşeyiyle insana hizmet ettiğini görüyorum. Aklım ve vicdanım hür bir şekilde hakikati bulmak için düşündüm, sorguladım ve bunları gördüm. Yeryüzünde gördüğüm eserlerden bilimsel çalışmaların bize gösterdiklerine kadar hepsi beni bu sanatın sahibi olan yaratıcıya daha da yaklaştırıyor.

https://youtu.be/T2pp0y_2DX8
    görmeden ressamı bilmek şöyle. mesela ressamların resim yapabildiklerini görüyoruz. o yüzden her resimde tekrar tekrar resssamı görmek gerekmiyor, çıkarım yapılıyor ve kesin emin olunuyor. ama evrenin ve evrendeki şeylerin hiç bir iradi müdahale tarafından yapıldığını görmedik ki. yani resim gibi işlendiğine dair hiç bilgi olmadığı için görmeden bilemiyoruz. resimde ise gördüğümüz şeyler olduğu için diğer resimlerde görmeden biliyorduk. evrende, canlılarda, doğa olaylarında böyle bir müdahale hiç görülmedi, kendi kendine oluyor şeklinde görüldü. o yüzden evrende görmeden bilme olmuyor. evrendeki olaylara hayret ediyoruz, beğeniyoruz. çünkü düzen var, bir işleyiş var, oluş var, şeyler birbiriyle uyumlu ve bir bütünü oluşturuyor, kısaca oluş var diyelim, bir şeyler meydana çıkıyor ve beğeniyoruz. iyi de bunun irade tarafından yapıldığına dair kanıt yok. mesela uçak uçuyorsa bir ejderha onu uçuruyor demeyiz, bu mesele de öyle.

Birşeylere inanmaktan birşeyleri (birşeyden kasıt iyi güzel şeyler) çocuklarınıza öğretmekten korkmayın da çekinmeyin de. Siz kişiliği kendi kendine otursun aman ben direkt müdahil olmayayım derken, bu ülkede başına çok kötü şeyler gelebilir hocam. Algısı açılmaya başladığı andan itibaren tüm eforunuzu ona iyiliği güzelliği, dışarda ne kötülükler olduğunu onun anlayacağı dilden anlatmaya başlamalısınız. Ortalama insan ancak 20li yaşlarından itibaren herşeyi net anlamaya başlar ne zamana kadar bekleyeceksiniz? Ne zamana kadar yanında olabileceksiniz? Siz kişiliği otursun yavaş yavaş hayattan tecrübe kazansın diye beklerseniz o çocuktan bir hayır beklemeyin bu devirde o iş çok zor izlediği çizgi filmler okuldaki çocuklar, iş bilmez öğretmenleri ,dışaridaki yabancılar etrafta ne kadar çok başıboş tehlikeli kötü kalpli insan var farkında değilsiniz herhalde. ne yapacaksınız çocuğu eve kapatacak haliniz de yok haliyle

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simerazzı -- 11 Ağustos 2018; 16:13:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hedmo

olay sağlık sorunu değilki örnek sadece. sonunu bilseler yapmazlardıki demişsin bende sana sonunu bildikleri halde yaptıklarının canlı örneğini verdim. uzun uzadıya inkar etmenin anlamı yok örnek son derece reelist bir örnek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 11 Ağustos 2018; 16:34:22 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Birşeylere inanmaktan birşeyleri (birşeyden kasıt iyi güzel şeyler) çocuklarınıza öğretmekten korkmayın da çekinmeyin de. Siz kişiliği kendi kendine otursun aman ben direkt müdahil olmayayım derken, bu ülkede başına çok kötü şeyler gelebilir hocam. Algısı açılmaya başladığı andan itibaren tüm eforunuzu ona iyiliği güzelliği, dışarda ne kötülükler olduğunu onun anlayacağı dilden anlatmaya başlamalısınız. Ortalama insan ancak 20li yaşlarından itibaren herşeyi net anlamaya başlar ne zamana kadar bekleyeceksiniz? Ne zamana kadar yanında olabileceksiniz? Siz kişiliği otursun yavaş yavaş hayattan tecrübe kazansın diye beklerseniz o çocuktan bir hayır beklemeyin bu devirde o iş çok zor izlediği çizgi filmler okuldaki çocuklar, iş bilmez öğretmenleri ,dışaridaki yabancılar etrafta ne kadar çok başıboş tehlikeli kötü kalpli insan var farkında değilsiniz herhalde. ne yapacaksınız çocuğu eve kapatacak haliniz de yok haliyle
    kibritle oynama, yabancıya kapıyı açma gibi güzel şeyler öğretilebilir de çok kısıtlı bir şekilde hocam. yani bunun dışına çıkılırsa çocuk özgür olamıyor, çevre ne derse onu tekrarlayan biri oluyor büyüyünce. bu tehlikelere karşı çocuğa ne öğretilmesi gerek ve nasıl öğretilmesi gerek bu konuyu uzmanlara sormak gerek, ama bu tehlike dışında çocuğun karakterini, kişiliğini falan ailenin belirlememesi lazım, bağımsız bir birey olabilmesi lazım. aile kısıtlı olarak bir şeyler anlatacaksa bile bunun günümüzde olduğu gibi olmaması gerektiği belli bence, özgür birey çıkmıyor. farklı yöntemler gerek. çocuk yetiştirmeye dair çok çeşitli teoriler vardır da biz bilmediğimiz için klasik aile empoz etsin diyor olabiliriz, uzman görüşü lazım. ama dediğim gibi günümüzde olanın yanlış olduğu açık, alternatif şeyler gerek.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.