Şimdi Ara

Tanrının ve Dinin Kanıtı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
885
Cevap
4
Favori
21.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İnançla alakalı bir şey kanıtlanamaz bu sana kalan bir duygudur birisinin yüzüne inançsız dahi olsan yada ateist çok rahat ben şu dine inanıyorum dersin ve karşıdaki de yalan diyemez sonuçta herkesin inanıp inanmadığı veya tanrının olup olmadığı hiçbir şekilde belirlenemez anca çıkar şuna inanıyorum dersin anca o zaman anlarlar.

Ayrıca kanıt arayan var ise öldüğü zaman çok rahat anlayabilir 2 seçeneğiniz var ya hiçbir şey sadece boşluk ve yok oluş yada cennet cehennem yada hangi dine inanıyor isen onun sana sundukları. Bu kafadan bakınca neden dinin ortaya çıktığı çok bariz belli hadi size iyi kafa yormalar kanıtlayan olursa duman ile mesaj yollasın.
  • Mikuru Asahina kullanıcısına yanıt
    her ne yaparsanız yapın bir yere oturtmanız gerekir. hata bende düşünce ve inancı baştan sona anlatmayınca yanlış oluyor şimdi

insan kendisine bir şeyler anlatılmaz ise eğer meraklı, düşünmeyi seven, gözlemci biri ise herşeyin bir yapıcısı var düşüncesi sonucu herşeyin üstünde bir idareci olduğunu anlar. ama Allah insanı o kadar zorlamamış, başından itibaren hep uyarmış. sözsel anlatılarda olsun ilk yazıtlarda olsun isim değişse de sonunda herşeyin üstünde olan kudretten bahsedilir. işte bu islamın anlattığı dine tam uyar. geçmiş ve gelecekte Allah'ın gönderdiği tek din islamdır. isimler insanlar tarafından verilmiştir. gönderilen kitaplar aynı hakikatleri anlatmış, gelecek son peygamber vasıflarıyla tanıtılmış ve ona uyma emri verilmiştir.

son nokta ben şuna inanmış ne kadar saçma diye bir cümle kurmam
  • HAŞORTMANLI kullanıcısına yanıt
    yazdıklarınla evrimi savunuyorsan veya savunduğunu sanıyorsan acırım acınacak haline çünkü evrimi kendin yıkmışsın

yok evrime eleştiri için yazdınsa sen benim dediğimi yanlış anlamışsın
  • WarSaw kullanıcısına yanıt
    tam da senin dediğini yapmış ilkden sona tek yaratıcının gönderdiği din tektir islam hangi ilahi dine bakarsan bak aynı temele bina edildiğini görürsün hatta son gelecek peygamberini bile tanıtmış ilk baştan yarattıklarını o kadar seviyormuş ki uyarı üstüne uyarı göndermiş ve insan o kadar nankör ki bu kadar uyarıyı bile acizlik olarak görüp alay etmiş bekleyelim bakalım filmin sonunu
  • kaplan1222 K kullanıcısına yanıt
    atlama zıplama yaparak bir şey kanıtlayamazsın
    madem camlar parçalandı da oluştu dünya o iki camı tutan kim o camlar nereden geldi hiçbir şey yokken düşen cam neye çarptı da parçalandı
  • dünya tarihini ve yaşını benden daha iyi bilirsin şimdiye kadar senin kadar zeki biri çıkmadı bu dediklerini çözememişti sen çözdün bitti gitti

not yazdıkların sana ait fikirler değilse sözlerim o fikrin sahibinedir
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Evrim bir din değil ki yıkmak, çürütmek gibi cümleler saçma. Evrim mikro alemde görülebilen bir olay. Yani senin ömür birikiminin yetmeyecek zaten. Gormen için doğum sürecinin kısa ve çok olması gerekmektedir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

her ne yaparsanız yapın bir yere oturtmanız gerekir. hata bende düşünce ve inancı baştan sona anlatmayınca yanlış oluyor şimdi

insan kendisine bir şeyler anlatılmaz ise eğer meraklı, düşünmeyi seven, gözlemci biri ise herşeyin bir yapıcısı var düşüncesi sonucu herşeyin üstünde bir idareci olduğunu anlar. ama Allah insanı o kadar zorlamamış, başından itibaren hep uyarmış. sözsel anlatılarda olsun ilk yazıtlarda olsun isim değişse de sonunda herşeyin üstünde olan kudretten bahsedilir. işte bu islamın anlattığı dine tam uyar. geçmiş ve gelecekte Allah'ın gönderdiği tek din islamdır. isimler insanlar tarafından verilmiştir. gönderilen kitaplar aynı hakikatleri anlatmış, gelecek son peygamber vasıflarıyla tanıtılmış ve ona uyma emri verilmiştir.

son nokta ben şuna inanmış ne kadar saçma diye bir cümle kurmam
    Allah'ın gönderdiği tek din İslamdır demişsiniz de eminim 4 kitabıda yolladıysa teknik olarak Yahudilikten tut Hristiyanlığa kadar hepsini yine Allah gönderdi. Bir yaratıcının olduğuna inanabilirim, kabul edebilirim bu bir tanrı olur, bir enerji olur belkide her elementten önce varolan ilk çıkan Hidrojen elementi bile olabilir farketmez ancak din denilen şey çok daha saçma yıllardır insanları beyin yıkamada kullanılan bir araçdan başka birşey değil bence, yani demek istediğim en iyisinden dine kapılmadan tanrıya inanarak deist olmak ideal.

• la olum geçin bunları, tek akıl sahibi biz insanlarız lan. hangi hücre de hangi zerre de akıl delili veya konuşma delili gördün de bunca şeyi tek başlarına koordine edip bunca şeyi bir araya getirip onca varlık meydana geliyor. koordine etmek ve oluşturmak akıl ve yönetme becerisi ırka hastır. demek ki aklı ve konuşma iradesine doğuştan sahip değilsek bu başka yerden temin ediliyor. dış güçler olabilir mesela.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 210507

https://youtu.be/Riv28xRKXl4

Alıntıları Göster
    Bütün mesele nedensellik ilkesinin kabulüyle alakalı. Yoktan hiçbir şey çıkmaz ya da daha az mükemmelden daha fazla mükemmel bir şey oluşmaz diyorsan zaten Tanrı'nın varlığını kanıtladığını zannedersin. Ortaçağ ve Modern dönem Batı felsefesine baktığımızda birçok filozof MANTIKLI bir şekilde Tanrı'nın varlığını kanıtladığı zannını taşıyorlar. Mantık bilimi bile skolastik felsefede varlık - hiçlik üzerinden Tanrı'nın varlığını kanıtlamaya girişmiştir. Ama nedensellik hipotezini birisi kabul etmiyorsa, Anti-Tanrı'nın da varlığı ya da hiçlikten yalnız hiç çıkmayacağı da kabul edilebilir. Kısacası bu hipotezi kabul etmekle alakalı bir durum, ben bu hipotezi kabul etmiyorum ve Tanrı'nın hiçbir şekilde bilgi nesnesi olamayacağını düşünüyorum çünkü onun hakkında hiçbir görümüz mümkün değil.

Sen doğada bir nesne görüp "Aha bu nesnenin var oluş sebebi kendi de olamaz, o halde başka bir şey bunu yaratmış olmalı ve ondan daha mükemmel olmalı" diyorsun. Ben ise doğadaki bir nesneye bakarak bu çıkarımın tamamen yetersiz olduğunu düşünüyorum. Arada seviye farkı var. Tanrı kavramı bas baya a priorik bir kavram.

• Mikuru Asahina kullanıcısına yanıt
    evi yapsın sahibi olsun ama kullananlara karışmasın demek ne kadar mantıklı

üslubunuz çok düzgün onun için kelimeleri özenli seçmeye çalışıyorum. ama sanal alemde karşındakinin neyden rahatsız olduğu tam kestirilemeyince yanlış anlaşılmalar oluyor. böyle durumlar için peşinen özür dilediğimi bilin. kalp kırmak istediğim son şey
  • quote:

evi yapsın sahibi olsun ama kullananlara karışmasın demek ne kadar mantıklı

üslubunuz çok düzgün onun için kelimeleri özenli seçmeye çalışıyorum. ama sanal alemde karşındakinin neyden rahatsız olduğu tam kestirilemeyince yanlış anlaşılmalar oluyor. böyle durumlar için peşinen özür dilediğimi bilin. kalp kırmak istediğim son şey
    Bende üslubunuz ve nezaketinizden dolayı size teşekkür ederim, daha önceki yorumlardada belirttiğim gibi kesin konuşmamaya çalıştım benim kendi şahsi görüşlerim herkesin farklı görüşleri olması normaldir. Ancak aynı şekilde bence Tanrı beni böyle bir somut delil olmadan inanmayan birisi halinde yaratmış umarım bunun için de beni cezalandırmaz İslam'daki herşey doğru ise eğer .

• quote:

Orijinalden alıntı: Duellist

Maalesef insanların en büyük eksiklerinden biri okumak ve okuduğunu anlamak olduğu için tanrı ve din kavramları toplumlar tarafından tabulaştırılıyor. İnandığı dinin kitabını bile okumamış insanlar(ki ben de onlardan birisiyim ) kulaktan dolma bilgileri nesilden nesile aktardı; zaten tabulaşmanın ana sebebi bana kalırsa bu.

Bir şeyin doğruluğu kanıtlanmasa bile insanlar sezgileriyle, gözlemleriyle bunun doğru olduğuna inanabilirler. 2 tane örnek vereyim. İlk örneğimde 6 sene önce üniversite 1. sınıfta PHY101 dersindeyiz hocamız eğer ölmezsek hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini sonsuza kadar devam ettirebileceklerini söylemişti veya NATGEO'da bir belgeselde Dünya'da ölüm sonrası deneyimi yaşayan insanlarla bir röportaj yapıldığında insanlar ameliyattayken cennet veya cehennem kavramlarına yakın görüntüler gördüklerini söylemişlerdi. Başka bir düşünce ise buraya yazan arkadaşların çoğunda da hakim bir düşünce olan insanın mükemmel olması, benim şahsi görüşüme göre de insanın bir varlık tarafından dizayn edilmiş olması gerekiyor. Bu tarz düşünceler ve olaylar beni inanmaya itiyor.

Tanrı bence ejderha gibi de değil, dünya dışı bir canlı gibi de değil. Tanrıya bu şekilde yaklaşmak onu maddeleştirmek olur, maddeleştirdiğimiz bir şeyin gücü sınırsızdır diyemeyiz. Bu bağlamda ben tanrı kavramının fiziksel olguların dışında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer tanrının fiziksel bir formu varsa bile bunu insan beyninin algılamasının pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. İnsan beynin kapasitesi bu tarz şeyleri düşünebilmek ve birbirine aktarabilmek için çok kısıtlı. Bugünkü fizik bilgimize göre 3 fiziksel boyut, bir zaman boyutu içinde varlığımızı sürdürüyoruz. İnsan beyni henüz daha fazlasını algılayamıyor çünkü bu kadarını algılamak üzere tasarlanmış. 4. boyut hakkında yapılan çalışmaları okuyun, görselleri inceleyin hepsi çok anlamsız gelecek, zaten olması gereken de bu.

Edit: İmla

Alıntıları Göster
    Hocam bu sezgi ya da sağduyu dediğimiz şeyi çevre belirliyor. Okumayan insanlar dediğiniz gibi nesilden nesile bir şeyler aktarıp tabulaştırıyorlar. Sonra o toplumda doğan insanlar okusa bile sezgisi ve anlayışı o toplumda şekillendiği için aynı şeylere inanabiliyor. Bu çevre ile ilgili. Başka coğrafyada doğan kişi başka düşünüyor. Coğrafyalardan bağımsız olarak, yani objektif olarak baksak tanrı ve din ne kadar mantıklı gelecekti acaba? Objektif olmadan inanırsak bence bir anlamı olmaz hocam.

Hocam ejderhaya benzetmeyi maddeleştirme anlamında söylemedim. Biliyorsunuz ejderha bir kurgudur. Bilmediğimiz çok şey olsa da ejderhanın uydurma olduğunu bilebiliriz, çünkü bir şeye dayanmıyor, kafadan atılıyor. Ama aslında bilmediğimiz çok şey var, belki gelecekte ejderha ispatlanır, yok diyemeyiz gibi şeyler demiyoruz. Tanrı konusunda da aynı tavrı takınmalı mıyız acaba? Yani ejderha hakkında konuşamıyoruz, var mı yok mu diye bir hakkındalık oluşturmuyoruz, direk yok diyoruz. Ama dünya dışı canlıların hakkındalığı var, olasılığı var. İşte bu bağlamda benzetmiştim. Tanrının hakkındalığı var mı, çevrelerden bağımsız olarak evrene ve dünyaya baktığımızda böyle bir olasılık var mı yoksa kurgu mu? Bunu ayırt etmemiz gerekecek.

• quote:

böylece başa döndük tanıma ne demiştim tanımın eksik tamamlama ve kanıtlama vakti:

benim inandığım ve islamın tanıttığı ilah

O Allah bir tektir.
    Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir
    Doğurmadı ve doğurulmadı
    O 'nun eşi ve benzeri yok

kanıt bahsi basit olduğu kadar karışık. basittir aklı olan ve belli kurallara göre yaşayan herkes kabul eder
    karışıktır zira hayatını kuralsızlık üzerine bina eden kabul edemez. gözüne soksan farketmez zira görmek istemeyen gör(e)mez.

insanı ele alalım insanın var olabilmesi (yaratılması) için ne lazım. insanda olan herşey vitamin minarel protein .............. dünyada ne varsa insanda var insanın bir organını ele al insandaki işleyiş onda da var. bir organın veya insanın en küçük yapı taşına (hücreye) bak aynı mekanizmayı, işleyişi onda görürsün

neymiş bir insan aslında evrenmiş bir hücre bir evrenmiş

tanıma göre değerlendirelim

herşeyin aynı mekanizmada çalışması yapanın tek olduğunun ispatıdır
    aynı şekilde kurulan düzenin hayatını devam ettirebilmesi için o mekanizmayı kuran zatın ihtiyaçlarını gidermesine bağlı yani herşey ona muhtaç

doğmak muhtaç olmanın ana sebebidir bütün ihtiyaçlar buna dayanır Allahın hiç bir şeye muhtaç olmamasını anlatan en kısa tanım örnekle de uyumlu olduğunu anlarsın herşeyi yapabiliyorsa hiç bir şeye muhtaç değildir

bu yazılanlardan sonra çok absürt yorumlar gelecektir o tarz yorumlara cevap vermeyeceğim ve dikkate almadığımı anlatma adına anlayan anlar
    hiç benzeri yok, dengi yok, doğmadı ve doğrulmadı diye tanımlıyorsun. o zaman kanıtlamak imkansızlaşıyor, bizim kapasitemizi çok aşan bir konu oluyor. mekanizmadan, düzenden bahsediyorsun ve tek yapıcı var diyorsun. bu yapıcıya ulaşmak için insanın yaptığı sanat eserleri öne sürülüyor. iyi de eşi benzeri olmayan bir varlıktan bahsediyorsun, sonsuz güç sahibi, her şeyi bilen deniyor, insana ve evrene bakarak bu çıkarımı yapamayız. kıyaslamamız lazım, gözlemlememiz lazım bizim ama eşi benzeri olmayan ve böylesine kapasitemizi aşan bir varlığı kanıtlayamayız bence. hem algılayamayız, göremeyiz bizi aşar deniyor hem de bildiğimiz iddia ediliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-65F711D5E

la olum geçin bunları, tek akıl sahibi biz insanlarız lan. hangi hücre de hangi zerre de akıl delili veya konuşma delili gördün de bunca şeyi tek başlarına koordine edip bunca şeyi bir araya getirip onca varlık meydana geliyor. koordine etmek ve oluşturmak akıl ve yönetme becerisi ırka hastır. demek ki aklı ve konuşma iradesine doğuştan sahip değilsek bu başka yerden temin ediliyor. dış güçler olabilir mesela.
    o olayların gerçekleşmesi için neden akıl olsun ki, akıl parçaların biraraya gelmesinden çıkıyor, tek tek parçalarda ve biraraya gelişte akıla neden gerek olsun,gerektiğine dair hiçbir kanıt var mı? akıl böyle parçalardan bağımsız mutlak bir şey mi, maddeden bağımsız akıl var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: simerazzı

Medeni bir memlekette dediklerin yeterli ancak burda fazlası lazım. Sen şehrin nerelerinde hangi kıyafetle, kimlerle saat kaça kadar gezebileceğine karışmazsan. Başın bir iş geldiğinde ateş düştüğü yeri kadar birkaç badem de tvye çıkar der ki. ''O saatte orada ne işi varmı canım'' O yüzden en azından bir yaşa kadar müdahale etmen lazım çünkü çocuklar dünyanın bu kısmına ait değil bence
    hocam çevre bir şey diyecek diye mesela etek giyme, yasak mı diyeceğiz? iyi kötü polis var, kanun falan var, batı şehirlerimizde çok da sorun olmaz bence. ama benim teorimi sadece ülkemiz için düşünmeyelim. genel bir çerçeve olarak düşünelim, sadece tek bir aile öyle olursa işe yaramayabilir ama toplumun geneli özgür ve aydın olursa dediklerim neden uygulanamasın ki di mi

• quote:

Orijinalden alıntı: felsefesever

Bütün mesele nedensellik ilkesinin kabulüyle alakalı. Yoktan hiçbir şey çıkmaz ya da daha az mükemmelden daha fazla mükemmel bir şey oluşmaz diyorsan zaten Tanrı'nın varlığını kanıtladığını zannedersin. Ortaçağ ve Modern dönem Batı felsefesine baktığımızda birçok filozof MANTIKLI bir şekilde Tanrı'nın varlığını kanıtladığı zannını taşıyorlar. Mantık bilimi bile skolastik felsefede varlık - hiçlik üzerinden Tanrı'nın varlığını kanıtlamaya girişmiştir. Ama nedensellik hipotezini birisi kabul etmiyorsa, Anti-Tanrı'nın da varlığı ya da hiçlikten yalnız hiç çıkmayacağı da kabul edilebilir. Kısacası bu hipotezi kabul etmekle alakalı bir durum, ben bu hipotezi kabul etmiyorum ve Tanrı'nın hiçbir şekilde bilgi nesnesi olamayacağını düşünüyorum çünkü onun hakkında hiçbir görümüz mümkün değil.

Sen doğada bir nesne görüp "Aha bu nesnenin var oluş sebebi kendi de olamaz, o halde başka bir şey bunu yaratmış olmalı ve ondan daha mükemmel olmalı" diyorsun. Ben ise doğadaki bir nesneye bakarak bu çıkarımın tamamen yetersiz olduğunu düşünüyorum. Arada seviye farkı var. Tanrı kavramı bas baya a priorik bir kavram.

Alıntıları Göster
    Bence nedensellik kavramında sorun yok, gözlemlenen bir şey. Tabi hayatın her alanında veya evrenin her yerinde illa bir neden olacağı anlamına gelmez. Belki nedensiz işleyişler de vardır, ama bu demek değil ki nedensellik yoktur, sadece kapsam meselesi. Yani burdaki bütün mesele nedensellik değil. Nedensellik fiziki ve maddi olarak işliyor, böyle gözlemleniyor, burdan tanrıya varamıyoruz. Düşünsenize her şeye gücü yeten, her şeyi bilen, mutlak irade diye bir şeye nasıl varalım, böyle bir gözlem yok, böyle bir çıkarım nasıl olsun evrene bakarak? Yani nedensellik olsa böyle öyle bir kavrama ulaşamıyoruz. Fiziksel bir mekanizmaya ulaşmak daha mantıklı. Ha diyebilirler ki o nasıl oldu, yine başka bir şey bulursun ama tanrıya varamıyoruz.

• ulpi kullanıcısına yanıt
    yapılan yapanı tasavvur edemez yapan izin vermedikçe ilk baştan anlamn için bilgisayarla insan ilişkisini örnek verdim anlamamazlıktan geldin bir bilgisayar insanı nasıl yülkendiği program kadar anlıyorsa insan da rabbini Allahın izin verdiği kadar tanır.

insana ve evrene bakarak bu çıkarımı yapamayız demişsin

sana yaptırılmayan çıkarım bana yaptırılıyor gerçekten inanmak isteyen baktığı en ufak nesnede sonsuz güç sahibinin mührünü görür. görmek isteyenin önüne işte deyip gözüne soksan göremez. insana akıl boşuna verildi mi sanıyorsun akıl Allahın ayetlerinden bir ayettir. kitabi ayet de diyor ki ayetler mümine iman, kafire küfür verir. akıl ayetine ikimizde bakıyoruz farklı şeyler görüyoruz ve bahsettiğim ayeti doğruluyoruz.
  • ulpi kullanıcısına yanıt
    la olum bi kere akıl denince öyle küçük bişey mi zannediyon. akıl herşeyi kapsar, acıyı hissetmeni, sevmeni, yemeğin lezzetini, aklına gelebilecek her türlü 5 duyu organının mantıklı bi şekilde çalışmasına ve hissedilmesine yarar. ki bu en küçük vazifesi. zaten akıl maddeden veya harici bişeye bağlı bir durum değil. akıl hem maddeye bağlı hem de büyük bir merkeze bağlı ki bizdeki sadece ona bağlı bir parça. güneşe bağlı ışık parçacıkları gibi düşün. ışık parçacıkları nasıl ki dünyayı aydınlatmaya yarıyor. aynen öyle de bir merkeze bağlı olan akıl biriminden bize sunulan parçacık gibi düşün. hem onları bir araya getiren akılın kendisi değil, akıl ve bilime sahip bir bilim sanat ustası. beyni ve yapma becerisi olmayan bi hücre veya zerreden ne bekleyebilirsin. arka tarafta aklın hükümdarı olan biri var ki onları bu şekilde yönlendiriyor ve istenilen toplama ve birleştirme işini yaptırıyor.ayrıca akıl işi olmasa, herşeyde bir karmakarışıklık olup, evrenin içinde boş gezen gezegenler şimdi başımızda kıyameti koparırdı. burda oturmuş iki laklak yapamazdıg haçım. biz insanoğlunun yaptığı icat ve keşifleri başka hangi cins grupların yaptığını gördün. hadi onu geçtim, hücreler ve kütleler, atom parçacıkları, vs. her bir zerre seni beni bilmeden düşünmeden, plan yapmadan, sıvı gaz katı halde yağmur bulutları oluşturuyor, o kütleler sonra sana bana sormadan bitkilere ve bitkilerden hayvanlara ve sonra midemize kadar bizi besliyorlar. şimdi bunları koordine etmek için bir akıl gerekir, ee bunların düşünecek beyinleri, kendi başlarına hareket edecek eli kolu ayağı, konuşacak bi dilleri de yok bi araya gelipde sırf bize hizmet olsun diye bunca şey yapsın. demekki onları da yönlendiren bişeyler var. buna tanrı mı dersin allah mı dersin başga tanrılar mı dersin artıg ne dersen de, kendi başlarına hareket edemeyecek kadar aciz olan bu bu maddelerden bi kitap yazmasını bekliyosan o zaman sana çog da akıllı yönüyle bagmam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-65F711D5E -- 13 Ağustos 2018; 10:56:21 >

• mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    la haçım adam allaha inanmıyo ki ayete inansın önce ganıtla ki kitabın sahibini ve kitabını, sonra kitabın içinden söz et
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.