Şimdi Ara

Tanrının ve Dinin Kanıtı (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
885
Cevap
4
Favori
21.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    sen bu ganıya mı vardın la onca örnekleme ve kıyaslamadan? neyse buna da şükür. o zaman sorularını kısa kısa sor, toplu olunca hepsine cvp vermek cevapları da uzatır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-65F711D5E -- 13 Ağustos 2018; 13:53:41 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-65F711D5E

sen bu ganıya mı vardın la onca örnekleme ve kıyaslamadan? neyse buna da şükür. o zaman sorularını kısa kısa sor, toplu olunca hepsine cvp vermek cevapları da uzatır.
    dostum benim şahsımı hedef alıp tartışmayı farklı yere sürükleme lütfen.

anlattıklarının özeti oydu. tesadüfen olsa bir düzen olmaz, kaos olur ama düzen var, işleyiş var demek ki tanrı var. yani sanat varsa sanatkar vardır gibi bir mantık.

benim dediğimi bir türlü anlamıyorsun. bir kıyaslama yapmıyorsun aslında, tek taraflı örnek veriyorsun. bir kıyaslama için diyorum ki kendi kendine olan evren ve bir de tanrılı evren görüp kıyaslamamız lazım. senin örnekleri kıyaslamayı demiyorum, en az 2 farklı evren modeli görüp kıyaslamak diyorum da farklı anlıyorsun.

• ulpi kullanıcısına yanıt
    la evren nedir önce onu öğren, iki farklı evren ne la bak ciddi misin trol müsün orası beni ilgilendirmez. önce sorduğun soruların netliğine bak, önce tanrı ve dinin kanıtını istedin, sonra farklı konulara zıpladın. bende kıyaslama yapman için sana hertürlü örnek verdim. şimdi aklına şunu getir önce, bunca örnekten tanrının ganıtı ortaya çıgtı mı sonra ikinci aşama, evrendeki bu kadar şeyin idaresi ve yönetimi, sonra üçüncü aşama bunları al aklının süzgecinden geçir sonuca ulaş.
  • quote:

la evren nedir önce onu öğren, iki farklı evren ne la bak ciddi misin trol müsün orası beni ilgilendirmez. önce sorduğun soruların netliğine bak, önce tanrı ve dinin kanıtını istedin, sonra farklı konulara zıpladın. bende kıyaslama yapman için sana hertürlü örnek verdim. şimdi aklına şunu getir önce, bunca örnekten tanrının ganıtı ortaya çıgtı mı sonra ikinci aşama, evrendeki bu kadar şeyin idaresi ve yönetimi, sonra üçüncü aşama bunları al aklının süzgecinden geçir sonuca ulaş.
    aslında farklı konulara hiç girmedim, hep senin örnekler üzerinden gittim. ama benzer mantığa sahip çok örnek verdin, yani örneğe cevap veriyorum başka örnek geliyor, bu tam bir cevap olmuyor, mantıki açıdan bir cevap olmadı. diyorum ki tanrılı ve tanrısız evren diye bir kıyaslamaya sahip olmadığımız için tanrıya varamıyoruz, bunun neresi anlaşılmıyor ki? senin örnekler bu evrenden, o yüzden geçersiz

hacım öncelikle bu konuyu kavrayabilmen için evrenin tanımını öğren. tanrılı ve tanrısız bir evren kıyaslaması istedin onu da içinde verdik. sen daha konu üzerinde mantık kuramıyorsun. kelimelere makyaj yapıp üzerinde oynadığında bi boka benzemiyor. öncelikle senin sormak istediğin nedir? benim dinle kitapla çok alakam yok, ama kanıtlanabilir deliller olduğu için inkarda etmiyorum. bu evren dediğin ne, farklı evren yok ki, herkes bu evrenin bi parçası. mecazi boyutta delil aranmaz ancak felsefecilerle bu konunun derinliklerinde tartışma yaparsın. yok ben tanrılı allah lı flimlerdeki gibi tanrıyı görmek istiyorum yogsa inanmam kardeşim diyorsan o zaman hayalperestsin, bunun ne mantıkla ne de felsefenle alagası yog. git çizgiflim, anime, 3 boyutlu seriler filan izle. orda bulursun belki.

öncesini sundum sonrasının çıkarımın yaptım tarih tekerrürden ibaret deyişinin gerçekliğine inanmak için daha kaç tekerrür lazım

ayrıca

senin kurgunda inananın zararı dünya hayatında faydalı insan olmaya çalışmakla sınırlı kalır benim çıkarımım doğruysa kendi zararını hesap et akıllı birine benziyorsun son pişmanlık fayda vermez
  • quote:

hacım öncelikle bu konuyu kavrayabilmen için evrenin tanımını öğren. tanrılı ve tanrısız bir evren kıyaslaması istedin onu da içinde verdik. sen daha konu üzerinde mantık kuramıyorsun. kelimelere makyaj yapıp üzerinde oynadığında bi boka benzemiyor. öncelikle senin sormak istediğin nedir? benim dinle kitapla çok alakam yok, ama kanıtlanabilir deliller olduğu için inkarda etmiyorum. bu evren dediğin ne, farklı evren yok ki, herkes bu evrenin bi parçası. mecazi boyutta delil aranmaz ancak felsefecilerle bu konunun derinliklerinde tartışma yaparsın. yok ben tanrılı allah lı flimlerdeki gibi tanrıyı görmek istiyorum yogsa inanmam kardeşim diyorsan o zaman hayalperestsin, bunun ne mantıkla ne de felsefenle alagası yog. git çizgiflim, anime, 3 boyutlu seriler filan izle. orda bulursun belki.
    filmi falan bırak dostum. diyorum ki tesadüf üzerine kurulu evren nasıl işler, tanrının yönettiği evren nasıl işler bunu bilmiyoruz, çünkü böyle olası evrenler gözlemlemedik, dolayısıyla bilemeyiz, bu kadar basit

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

öncesini sundum sonrasının çıkarımın yaptım tarih tekerrürden ibaret deyişinin gerçekliğine inanmak için daha kaç tekerrür lazım

ayrıca

senin kurgunda inananın zararı dünya hayatında faydalı insan olmaya çalışmakla sınırlı kalır benim çıkarımım doğruysa kendi zararını hesap et akıllı birine benziyorsun son pişmanlık fayda vermez
    iyi de tarihte hep doğrucu insan mı çıkıyor? yanılan insan ya da yanıltan insan da çok, bunlar da tekerrür ediyor, nasıl ayırt edeceğiz ki biz?

dostum yoksa pek bir şey kaybetmem ama ya varsa sen çok şey kaybedersin demek istiyorsun da böyle bir mantık olmaz. elde hiçbir veri, bilgi olmadan böyle bir mantık kuramayız ki. en azından olasılık olması lazım, onda sonra kurulabilir.
    her insan anne karnından çıkıp dünyaya gelmiyor mu geliyor
    bu durum dünyadan başka bir aleme gitme ihtimalini oluşturmuyor mu oluşturuyor
    demek ki neymiş ihtimal varmış
    insanlık tarihi boyunca tanrı inancı var mı var
    bu kadar uzun süre inanılan başka bir olgu var mı ben bilmiyorum
    bu kadar uzun süre varlığını genelin kabul etmesi bile kanıt olarak yeter

sorgulamada geçen argümanlara tam cevap istiyorum atlama zıplama görmezden gelme karşındakini enayi yerine koymadır
    olası evrenler varsayımlara dayanır. sen kanıt istiyorsun, ancak varsayımlarla hareket ediyorsun. bu bir kanıt değildir. bir evren nasıl yönetiliyor, dizayn ve idare ediliyorsa, diğer tüm evrenler(hadi dediğin gibi olsun başka başka evrenler) aynı şekilde yönetilir, işler ve idare edilir. bir evren işleyişinden bahsetmek için orada hayat belirtisi olması lazım. zaten bir evren var ve içinde gezegenler vardır. evrende hiç bir şeyin tesadüf olmadığı kanıtları sunulmasına rağmen sen daha tesadüf saçmalığından çıkamamışsın. önce önüne sunulan delilleri incele. eğer delillerdeki kanıtları göremiyorsan, at gözlüğünü çıkar bir de öyle bak. düzenin tesadüf diye bişey olmadığını anladığında ikinci aşamaya geçebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-65F711D5E -- 14 Ağustos 2018; 9:23:10 >
  • quote:

olası evrenler varsayımlara dayanır. sen kanıt istiyorsun, ancak varsayımlarla hareket ediyorsun. bu bir kanıt değildir. bir evren nasıl yönetiliyor, dizayn ve idare ediliyorsa, diğer tüm evrenler(hadi dediğin gibi olsun başka başka evrenler) aynı şekilde yönetilir, işler ve idare edilir. bir evren işleyişinden bahsetmek için orada hayat belirtisi olması lazım. zaten bir evren var ve içinde gezegenler vardır. evrende hiç bir şeyin tesadüf olmadığı kanıtları sunulmasına rağmen sen daha tesadüf saçmalığından çıkamamışsın. önce önüne sunulan delilleri incele. eğer delillerdeki kanıtları göremiyorsan, at gözlüğünü çıkar bir de öyle bak. düzenin tesadüf diye bişey olmadığını anladığında ikinci aşamaya geçebiliriz.
    olası evrenler varsayım tabi. çünkü olasılığa dayanıyor, kesin olmadığı için olasılık. diğer olasılıkları bilmeden nasıl tesadüf ya da tanrı diyelim ki, diğer olasılıkları bilmek lazım diyorum işte. bir evren nasıl yönetiliyorsa diğerleri de öyle yönetilir diyorsun da 1 tane evren gördük, başka görmedik ki. tek mümkün evren modeli şu anki yaşadığımız evren mi? başka türlüsü olamaz mıydı? hadi tek mümkün evren böyle olsun ama bu tanrılı mı tanrısız mı yine bilemeyiz. tesadüflü ve tanrılı evren görmeden bilemeyiz ki. dostum anlaman için şöyle örnek veriyim. mesela bir sürü para birimi var di mi, dolar, türk lirası, euro falan. ve bu paraların sahteleri var. şimdi bu paraları hiç bilmeyen birine göstersen bir şey anlamaz, sahtesi ve gerçeğini ayırt edemez. ama bilen biri eder. yani biz de farklı evrenleri görmediğimiz için şu anki evren tanrılı mı bilmiyoruz. anlattığım şey çok basit aslında. farklı olasılıkları görmemiz lazım ki ayırt edebilelim.

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

her insan anne karnından çıkıp dünyaya gelmiyor mu geliyor
    bu durum dünyadan başka bir aleme gitme ihtimalini oluşturmuyor mu oluşturuyor
    demek ki neymiş ihtimal varmış
    insanlık tarihi boyunca tanrı inancı var mı var
    bu kadar uzun süre inanılan başka bir olgu var mı ben bilmiyorum
    bu kadar uzun süre varlığını genelin kabul etmesi bile kanıt olarak yeter

sorgulamada geçen argümanlara tam cevap istiyorum atlama zıplama görmezden gelme karşındakini enayi yerine koymadır
    dünyaya gelmiyor, zaten mevcut malzemelerden oluşuyor, başka bir yerden gelmiyor ki, bütün malzemeler dünyada zaten. dünyaya ahiretten falan gelse haklı olabilirdin. ayrıca reenkarnasyon diye bir inanç var, ölüyorsun ama tekrar geliyorsun falan. belki parçalarımız tekrar biraraya gelip oluşcaz ama biz olmayacaz, belki başka gezegende ya da evrende. bilmiyoruz ki. ölünce bitedebilir her şey.

din ve tanrı insanlık tarihinin tamamını kapsamıyor galiba. insanlık tarihi çok eskilere gidiyor. mesela 300 bin sene önce din var mı, tanrı inancı var mı? belli değil. 6-7 bin sene önceye gidiyor galiba dinler. devletle birlikte ortaya çıkıyor sanırım. yani yönetim ile dinler ortaya çıkıyor, o yüzden süregeliyor, yönetimle alakalı bir şey. insanlar da doğduğu çevredeki inancı aldığı için devam ediyor ve yönetim işliyor işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulpi -- 14 Ağustos 2018; 11:17:50 >

kardeşim olasılıklar üzerine tartışmak istiyorsan konuyu değiştireceksin. olasılık üzerine delil konmaz. deliller tecrübeye dayalı olarak, dene yanılma yöntemiyle olur. evren olabilirlik üstüne kurulmamıştır. kesin ve net deliller sunacaksın ki bu dediklerinde haklılık payı olsun. yüzyıllardır bilim adamları deneme yanılma yoluyla sonunda ise astronotlar keşif ile tek evrenin varlığını ispatlamış. neyin kafasını yaşıyonda ona göre olasılık yapıyon. hala gelmiş evrenin tanrılı tanrısız tartışmasına giriyo kardeşim al eline oyuncaklarınla uğraş. senin gafa kaldırmaz bu konuyu. anlama kapasite limitin dolmuş. amacın milletin beynini bulandırmak ise senin gibi kapasite limiti dolmuş olanlar inanır. önce alican kitaplarını bırak, delil istiyorsan bilim kitaplarını oku, felsefe kitapları okuyorsan konuyu değiştir delil sormaksızın sadece sorgula ve felsefecilerle tartış. lüzumsuz gonu açıyonuz anca boş muhabbet a...

• quote:

kardeşim olasılıklar üzerine tartışmak istiyorsan konuyu değiştireceksin. olasılık üzerine delil konmaz. deliller tecrübeye dayalı olarak, dene yanılma yöntemiyle olur. evren olabilirlik üstüne kurulmamıştır. kesin ve net deliller sunacaksın ki bu dediklerinde haklılık payı olsun. yüzyıllardır bilim adamları deneme yanılma yoluyla sonunda ise astronotlar keşif ile tek evrenin varlığını ispatlamış. neyin kafasını yaşıyonda ona göre olasılık yapıyon. hala gelmiş evrenin tanrılı tanrısız tartışmasına giriyo kardeşim al eline oyuncaklarınla uğraş. senin gafa kaldırmaz bu konuyu. anlama kapasite limitin dolmuş. amacın milletin beynini bulandırmak ise senin gibi kapasite limiti dolmuş olanlar inanır. önce alican kitaplarını bırak, delil istiyorsan bilim kitaplarını oku, felsefe kitapları okuyorsan konuyu değiştir delil sormaksızın sadece sorgula ve felsefecilerle tartış. lüzumsuz gonu açıyonuz anca boş muhabbet a...
    Dediğimi anladığını düşünmüyorum. Dedektiflik üzerinden örnek veriyim. Dedektif olay yerini inceler ve delil toplar. Delillerden çıkarım yapması gerekir. Çıkarım yapması için de olasılıkları bilmesi lazım. Mesela parmak izi, kan izi, kıl, tüy falan bir şeyler buldu. Şöyle olabilir, böyle olabiliri bilmezse nasıl kanıtlayacak? Olasılıkları bilecek ki delillerin hangisini desteklediğini bilecek ve kanıtlayacak. Olasılık bilmezse ve tek olasılık sanarsa kanıtlayamaz, inanır sadece.

Tanrılı evren tanrısız evren muhabbeti şu. Şimdi insanın tasarladığı şeylere bakalım. Bir sistem var, işleyiş var, parçalar birbiriyle uyumlu, kısaca sistem yani. Sonra evrene ve evrendeki şeylere bakılıyor ve deniyor ki bunlar da insanın tasarladığı şeylere benziyor. Sistem var burda da. İrade olmaksızın sistem olamaz deniyor ve tanrıya gidiliyor. İşte irade olmaksızın sistem olamayacağı açık değil. İşte iradesiz bir evren ve iradeli bir evren görsek bilebilirdik, iradesiz evrende böyle oluşumlar olamayacağı nerden belli? Mesele bu yahu.

yav he he, anca boş muhabbet yapıyon.
  • quote:

yav he he, anca boş muhabbet yapıyon.
    Boş değil. Başka örnek veriyim. Sahte ve gerçek para farkını bilmeyen birisine bir para göstersek ama sahte olsa bile gerçek diye yutturulabilir. Fakat aradaki farkı bilse yemez. Aradaki farkı bilmesi için sahteyi de gerçeğini de kıyaslaması lazım. Biz de tesadüflü ve tesadüfsüz evrenleri kıyaslayamadığımıza göre bilemeyiz. Burda açık olmayan bir şey var mı?
  • x

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkjuva -- 27 Haziran 2020; 20:13:14 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    önce sunulan delilleri incele, sonra gel bana dolu muhabbet yap, anca okumadan boş gonuşuyon, millete bişeyler dayatma peşine düşüyon, geç bunları hacım, edebiyatçı olmag istiyosan git şiir filan yaz, felsefe tartışmag istiyosan git felsefecileri davet et gaynaşırsınız arada. bag medyum filan da çağır bu gonu üzerine fal bagtırırsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: darkjuva

x
    Tanrı ekstra bir kavram. Ekstra bir kavramı gerektirecek durum yoksa çok şey bilmesek de kendiliğinden olduğu söylenebilir gibi. Uçağın nasıl uçtuğunu bilmesek; ''uçağın nasıl uçtuğunu bilmiyoruz ejderha uçurmamıştır diyemeyiz, belki gelecekte ispatlanır ejderha'' mı diyeceğiz? Bunun gibi.
  • quote:

önce sunulan delilleri incele, sonra gel bana dolu muhabbet yap, anca okumadan boş gonuşuyon, millete bişeyler dayatma peşine düşüyon, geç bunları hacım, edebiyatçı olmag istiyosan git şiir filan yaz, felsefe tartışmag istiyosan git felsefecileri davet et gaynaşırsınız arada. bag medyum filan da çağır bu gonu üzerine fal bagtırırsın
    İnceledim dostum, inceledikten sonra bunu söylüyorum. Mesela diyorlar ki meyveler nerden biliyor da tadı tam bize uyuyor? İyi de uyan var uymayan var. Mesela zehirli bitkiler var değil mi, hepsi uymuyor ki, bazıları uymuş işte, denk gelmiş.

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.