Arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar , bilgisayarımı yaklaşık 1 - 2 sene öncesinde oyun oynamak için aldım ancak yaşım ilerledikçe oyunlara olan ilgim soğumaya başladı. Eskiden hobi olarak yaptığım programlama tarzı aktiviteleri artık daha çok ciddiye alıyor ve bu konular üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Taşınabilir bir laptopum var ve bu laptopuma Ubuntu işletim sistemini daha önceden kurmuştum ve bir süredir kullanıyorum ancak bu laptop çok yavaş olduğundan dolayı bunun üzerinde çalışmak gerçekten insanı bayıyor. Ben de bunun sonucunda oyun için aldığım bilgisayarımı tamamen yeniden kurdum. Bilgisayarımdaki Windows işletim sisteminden vazgeçemiyorum çünkü Adobe ürünlerini kullanmaya aşinayım. 11. Sınıf öğrencisiyim ve okuldan proje , performans , ödev gibi konularda Photoshop ya da After Effects gibi programlara ihtiyaç duyuyorum. Bu yüzden 1 TB hafızaya sahip olan ve aktif olarak kullanmadığım taşınabilir HDD cihazıma Ubuntu işletim sistemi kurmaya karar verdim ancak Ubuntu işletim sistemini taşınabilir diskime nasıl kuracağım hakkında bir bilgim yok. Bilgisayarımda önemli dosyalar olduğundan dolayı da bu işe deneme yanılma yöntemi ile çözüm arama taraftarı değilim. Bu yüzden aranızda bana yardım edebilecek bir yardımsever arkadaş arıyorum. En kısa zamanda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Açtığım bu konunun gelecekte aynı sorun ile karşılaşacak olan kullanıcılara yardım niteliğinde bir konu olması dileğiyle...
Merhaba Scaeva.
Daha evvel taşınabilir USB 3.1 flaş belleğime Lubuntu 32bit kurdum. Açılış hızı olsun kullanımı olsun inanılmaz yavaş idi. Sebei;
USB arabirimi üzerinden iki yönden veri alış-verişi olması, USB 3.1 flaş belleği, port olmamasından dolayı 2.0 yuvasında kullanmam.
Sizin için birkaç önerim olacaktır.
Birincisi, diskinizde (ya da SSD'nizde) yeteri kadar yer varsa, Windows + Linux dağıtımı kurarak dual boot olacak şekilde kullanabilirsiniz. En ideal seçim bu olacaktır.
İkincisi, Taşınabilir HDDnize resmi ubuntu, hani şu Unity masaüstü ortamlı olanı değil de, daha hafif bir sürüm olan XFCE ya da LXDE gibi bir sürüm kurabilirsiniz. Ubuntunun kasıntılı çalışmasının birçok nedeni vardır ve bunun en temel sebeplerinden birisi, masaüstü ortamıdır (görselliği diyelim).
Ubuntu ya da türevi bir dağıtımın ekran sürücüleri gibi sürücüleri kurmadan, yani donanım konusunda fazla özelleştirmeden kullanırsanız, aynı harddiski götürdüğünüz her yerde, herkesin bilgisayarında kullanabilirsiniz. Hatta, intel tabanlı bir makineye kurulu bir dağıtım bu şartla amd tabanlı makinede çalılabilmektedir. Ekran sürücülerinin ise performansa çok büyük bir etkisi olmamaktadır; bu nedenle ben normal kullanımda dahi kurmuyorum.
Hangisini seçerseniz, ona göre anlatabilirim ya da kolaylaştırıcı youtube videolarını link atarım. Dikkat edilmesi gereken daha fazla durum var; konuya icabet ettikçe yardımcı olabilirim.