Şimdi Ara

Tavan vantilatöründe hız anahtarını devreden çıkartmak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Eski model bir alet. Lambalar açıkken devamlı pervanesi döndüğü için işini bilmeyen bir elektrikçi tarafından tahrip edilmiş bir hız anahtarı var. Yenisini alıp takmak benim için çok zor. Onun yerine tek hızda çalışsın fark etmez diyerek hız anahtarını söküp kabloları birbirine bağladım ama vantilatör çalışmadı. Uzun süredir çalışmıyor, elimi motor kısmına koyduğumda hafif bir titreme geliyor ancak hareket başlamıyor. Kirden, tozdan da dönmeme ihtimali var deniyor ancak ısrarla aramama rağmen hız anahtarı devreden söküldüğü zaman kabloların nasıl bağlanacağını bulamadım.

Teknik tabirlerini çok bilemiyorum küçük bir siyah kutu (kondansatör olmalı) bundan çıkan üç kablo, gri, mavi ve sarı. gri kablo motora bağlı gibi. Sarı ve mavi ucu boşta. bir tane de mor kablo ucu boşta, o kablonun nereye bağlı olduğunu göremedim ama bir ucu pervane dönüş yönü değiştiren anahtara bağlı. Bir de kahverengi kablo var. Elekrik bu kabloda.

Normal anahtar mantığına göre, yani üzerinden söktüğüm zincirli hız anahtarındaki mekanizmaya bakınca zinciri çekince kahverengi kablo ile diğer kabloyu bağlıyor gibiydi. Atıyorum mavi yavaş, sarı hızlı, mor da kapalı gibi bir şey olması gerek. Mor renkli kablonun ne olduğu konusunda hiç fikrim yok ama mekanizmadan çıkardığım bu.

Sonuç olarak kahverengi kablo ile diğer kabloları teker teker bağlayarak denedim, bir değişiklik olmadı. Motordan bir miktar titreşim gelmesine rağmen pervane dönmedi. Mor kabloya bağlayınca yön değiştirme anahtarını çevirince ufak bir kıvılcım çıktı.

Emin olamadığım durum, bu kablolar tek tek mi kahverengi kabloya bağlı yoksa mesela sarı ve mavi kablo birleştirilmeli mi? Mantıken ikisine birden elektrik gitmesi aleti yakar gibi geliyor ama diğer taraftan kondansatöre elektrik gitmediği zaman motor ilk hareketini alamaz da diyorlar.

Çok basit bir bilgi ama uzun aratmalara rağmen bulamadım, bulana ya da bilene şimdiden çok teşekkür ederim.

• Kondansatör olmadan bobinaj ilk torku veremez vııııııın diye ses çıkarır ve yanar. Fotoğraf atın daha iyi yardımcı olalım.
  • Tavan vantilatöründe hız anahtarını devreden çıkartmak istiyorum

Fotoğrafı ekledim. Alttaki lamba kısmı geçici olarak tellerle tutturdum, o kısımla zaten ilgisi olmaması gerekir ama bir ihtimal bağlamaya çalıştım. Pek olmadı o kısım, tekrar deneyeceğim.

Esas sorun bu değil tabii, önce bir pervane çalışsın sonra toparlarım. Fotoğraftan da görüleceği gibi küçük kara kutudan üç tane kablo çıkıyor. Elektrik olan kahve rengi kablo ile mavi kablonun ucunu bağladım. Bu şekilde duvardaki anahtarı açınca motor titreşiyor ama hareket başlamıyor. Acaba mavi ve sarı kabloyu birleştirip, kahve rengi kabloya bağlamak mı gerekir? Kondansatörü yakmayalım? Düz mantıkla bakınca hız anahtarı mavi, sarı ve mor kablodan birini kahve rengi ile bağlıyor olması gerekir ama dediğim gibi tek tek bu kabloları bağladığım halde çalışmadı. İkili kombinasyonlara da geçmek istemedim, kısa devre olup tüm hattı yakar makar, astarı yüzünden pahalıya gelir.

• Aratmalara devam ederek, biraz da risk alarak çalıştırmayı başardım. Sanırım mor kablo devrede olması gerekiyormuş. pervanenin yönünü ayarlayan aparata bağlı olduğundan böyle bir çıkarım yaptım. Mor kabloya kahverengi ve mavi kabloyu bağlayınca sorunsuz çalıştı. Sarı kabloda çalışmadı, bunun sebebini bilmiyorum, belki bozuk belki başka bir şey vardır.

Çalışması benim için yeterli ama bir sorun daha var. O da en başından beri duvardaki komutatör anahtarı tüm lambalar ve vantilatörü birlikte çalıştırıyor. Duvardaki anahtar da yanlış bağlanmış olabilir, vantilatör de yanlış bağlanmış olabilir. Bunu kolayca anlamam mümkün mü?

Mesela çok bariz bir değişiklik oldu. Vantilatörün bağlantılarını yaptıktan sonra komutatör anahtarının soldaki anahtar kontrol etmeye başladı. Daha önce vantilatör çalışmazken soldaki anahtar tüm lambaları kontrol ediyordu. Şimdi sadece sağdaki anahtar çalıştırıyor, soldaki işe yaramıyor. Bir bağlantı hatası var sanki ama nerde?

Tabii komutatör anahtar ile vantilatör kontrol etmek için ayrı bir araştırma yapmam gerekecek, belki mümkün değildir. Bulursam tekrar buraya yazarım.

• qazzzz Q kullanıcısına yanıt
    Deneme yanılma ile olacak bir olay asla olmadığı gibi işin içinde elektrik var aman haa çünki elektrik kendini tanımayanı hiç tanımaz kal sağlıcakla.
  • Yahu özlü söze ne gerek var? O kadar tedbirsiz değiliz herhalde. Üstelik hallettiğim bir meseleden sonra böyle bir cevap veriyorsunuz, hiç gerek yok. Deneme yanılma ile yapmak istemediğim için zaten forumdan yardım istemiştim. İşi bilen için hemen oradan renkleri seçip görmek kolay iş idi. Ben de onun yerine tedbirli şekilde araştıra araştıra yaptım ve oldu. Bir aksilik de çıkmadı. Araştırdıktan sonra çıkacak aksilikleri de artık kabul etmek gerekecekti, kafama göre açıp kabloları karambole bağlamadığıma göre özlü söze hiç gerek yok sanırım. Özlü söz yerine şu şu kablolar olur, şu şu kablolar risk oluşturur demek, aratıp gelip şu forumun bu köşesine bakıp bir yardım umanlara yol gösterirdi. Benzer konuda bir sürü sonuç çıkıyor ama aletler birbirinden farklı olduğundan hem kablo renkleri farklı, hem mekanizmaları farklı.

Komutatör olayı için de benzer bir durum oldu. Bu vantilatör tavandan alüminyum gövdesine geçmeli şekilde takılıyormuş. Mevcut yeni vantilatörlere bakınca içinde plastik bir aparat ile gövdeyi tutturduklarını görüyoruz. Onlara güvenerek tavan kısmını hafiften söküp geri taktım. Muhtemelen duvardan gelen iki kablonun sadece birini bağladılar. Komutatör'den iki kırmızı geliyor ama biri bağlı. İşin garibi vantilatör içinde de iki ayrı kırmızı hattı var. İkisi ayrı bağlansa hiç bir sıkıntı olmayacakken işini bilmeyen biri böyle yapmış. Şimdi tavandan sökmek gerekiyor ki o da çok zor bir iş. Lambalar iptal şekilde kullanıyoruz, şimdilik böyle idare ediyor. Gelişmeler olursa tekrardan buraya not düşerim.

İşi elektrik olmayan bizler iki saat araştırıp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İşi elektrikçi olan adam geliyor söküp gidiyor. Bir diğeri iki ayrı kablo gelmesine rağmen tekine bağlamış. Ne diyeyim bilmiyorum. Allah bizlere kendini bilen elektrikçiler nasip eylesin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.