Merhaba benim 28.07.2023 tecillim bitiyor hiç yoklama yapmadım tecil bittikten sonra yine e devlette 31.12.2023 e kadar askerlikle ilişkiniz yok diye güncelleniyor mu < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Tecil bittikten sonra askere ne zaman giderim ? (18. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/Forum-Mobil.gif)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Merhaba. Bu sene 15 Haziran'da tecilim bitti ve kendiliğinden 31.12.2022'ye kadar askerlik ile ilişiği yoktur yazısı çıktı. Değişik bir şey olmazsa eğer sende de aynısı olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
merhaba 2019 mezunuyum 1.1.2023 te tecilim bitiyor bu sene üniversite sınavına gireceğim yoklama yaptırıp kasım ayını seçeceğim eğer mayıs ayı gelirse bedelliye geçiş yapabiliyor muyum ?
Yapabilirsiniz. Sıkıntı olmaz.
Yıl sonuna kadar 31.12.2022ye kadar yoklama yaptırmak için sürem var. 10 gün içerisinde yani. 1-Şimdi ben yoklama yaptırmazsam ne olur kaçak durumuna düşüp polis beni kimlik kontrolünde kaçaksın dermi 1 ocak yılbaşı itibariyle sorgulama yaptığında. 2-Sağ Kulağımda ses rahatsızlığı var ben bunu sebep gösterip askere gitmek istemiyorum aile hekimi bunu heyete yönlendirir mi beni gitmemek için. arkadaşım gözden tavuk karası var diye gitmedi sırf. 3-askere gitmemek için şuan ne yapabilirim. 4-kulağımdaki rahatsızlığı aile hekimine e-devletten yoklama yapmadan gidip sorayım mı bu durumu yoksa yoklama yapıp mı yanına gideyim beni heyete sevk etmesi için yada duvardaki harfleri okuttuğunda okuyamıyormuş gibi yanlış söylesem beni heyete yönlendirebilir mi ? 5-yoklama yaptığım ta kasım ayını seçebilir miyim mayıs ayını seçmemek için 1 0cak tarihinde mi yoklama yapmam gerekir 31 aralığa kadar yaparsam illa mayıs celbinimi seçmem gerekiyor?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi masterfuls -- 21 Aralık 2022; 14:29:56 >
-
Yoklama kaçağına düşersiniz, günlük para cezası var. 9-10 TL civarı sanırım. Başka bir yaptırımı yok. Polis çevirmesinde tutanak tutup bırakırlar.
Aile hekimine durumu anlatırsınız, o da ihtiyaç görürse hastaneye sevk eder. Artık erteleme mi verirler muaf mı verirler bilmiyorum. Aile hekimi KBB'den anlıyorsa cevap verebilir belki.
Her türlü yoklama yapıtırınız, yok yere para cezası ödemeye gerek yok.
Erteleme almanın en kolay yolu tecil alabileceğiniz bir üniversiteye (ya da mezuniyetinizin bir üstü neyse artık) kaydolmak. Açık öğretim bile olur. Madde 47den itibaren erteleme şartları anlatılıyor.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htmwww.resmigazete.gov.tr
Yoklama kaçağına düşerseniz, sonradan yaptıracağınız okul kaydı da kurtarmaz.
Şuan yapacağınız celp tercihinde mayıstan öncesi olmayacak. Kasım 2023ü başa yazsanız oraya kadar atar mı? Şans meselesi. Zaten tüm işlemlerinizi tamamladıktan sonra (başa Kasım 2023ü de alsanız) askerlik durum belgesinde 04.05.2023 tarihine kadar ilişiği yoktur yazacak.
1 Mart
1 Haziran
1 Eylül
1 Aralık
Bu tarihlerde nitelik güncellemesi oluyor. Askerlik durum belgenizdeki tarih (yukarıdaki tarihlerde) değişebilir, bir sonraki celbe kayabilir. Bu kısmı şubeyle görüşürsünüz.
Şu durumda yapabileceğiniz tek şey sağlıktan erteleme alabilmek.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Aile hekimine gittim bugün erken çıkmış yarında köylerdeymiş cuma günü gideceğim tekrar ben erteleme falan değilde asıl muaf olmak istiyorum olursa şansıma.
Siz yani 31 aralığa kadar kesin yoklama yapın mı diyorsunuz e-devletten boş yere ceza ödemeyin mi diyorsunuz. Yani 1 ocağı bekleyip 1 ocak tada yoklama yapsam yine seçeceğim celp dönemi ileriye gitmeyecek yani.boş yere günlük 10 tl para cezası ödemeyi diyorsunuz.
Yaşım 28 artık açıköğretim lisans mezunuyum zaten askerlik tecili alamıyorum artık yaş tan dolayı 28 e girdim çünkü Nisan ayında bu nisanda 29 a gireceğim. Anca yüksek lisansa başvurursam 1.5 sene tecil alabilirim ama boş yere tecil için yüksek lisansa 6-7 bin tl vermek istemiyorum .
Şuan yapacağım celp tercihinde Şubat olmuycak asla yani en erken Mayıs olacak diyorsunuz.başa Kasım 2023 te yazsam tecil tarihinde 04.05.23 görünecek yani.
Nitelik güncellemesi tarihlerinde askerlik durum belgemdeki tarih değişir mi kesin Kasım 2023 yazarsam.Hep kontrol mü edeceğim değişecek mi diye değişmezse kesin mayıs ta gideceğim yani. Kayabilir mi kesin kayar mı ben subeyi aradım onlara göre Şubat ta gidin siz bu yaşa kadar naptiniz öğrenci miydiniz dedi bende öyleydim dedim geçtim. Onlara arar sorarsam kasıma kadar niye bekliyorsun der ordaki kadın bana mayıs ta git kesin der.
Sağlık tan erteleme almak istemiyorum ben muaf versin tamamen gitmiyim. Şu da var kulaktan kulak doktoruna gittim rahatsızlık çıkarmadı olmaz dedi askerlik için bu normal kulak doktoru heyete yönlendirmedi . Aile hekimi direk heyete yönlendirir mi bilmiyorum kulak doktoruna yönlendirirlerse yine doktor normal bu durum diyor savıyor başından
-
teşekkürler
Değerli arkadaşlar, bu tip duyuruları nasıl yorumlamalıyız? bana arada özel mesaj atanlar oluyor. Yanlış yönlendirmek istemiyorum. Örneğin bu duyuruda diyor ki 2020 31 Aralık dahil ve öncesinde yoklamaları yapıldığı halde çeşitli sebeplerle ertelenenlerden, 30 Kasım tarihine kadar ertelemesi sona ereceklerin, yeniden yoklama, hizmet ve celp dönem tercihi yapmaları gerekmektedir yazıyor.
Şimdi soru şu; eskiden şubelere gidildiğinde askerliğe karar aldırmadan önce bir forum doldurturlardı. Zira askerliğine karar alınmayanların ertelemesi de olmazdı. Sadece o forumda isim soyisim, göz sağlığı veya varsa rahatsızlık belirtin gibi bilgilerin yanı sıra iletişim bilgilerinizi de doldurmanızı isterlerdi. Bu forumu doldurduktan sonra muayene yaptır ve gel diye hekime gönderilmeyenler, yoklama yapmış sayılmıyorlar değil mi? Zira yoklama kelimesinin ucu açık. Askerliğine karar aldırmak için iletişim bilgisi vermek, ön bilgilendirme formu doldurmakta bir nevi yoklama olarak nitelendirilebilir.
Dolayısıyla, örneğin 20 Ocak veya 15 şubat 2023'e kadar Lisans mezuniyeti nedenli erteleme almış kişiler; bu erteleme sona erdiğinde aşağıdaki duyuru gibi gelecek yeni duyuruda; daha önce yukarıda belirttiğim şekilde şubeden forum doldurma gibi aşamalar yaparak erteleme almışsa ama muayene olmamışsa; 31 Aralık 2023'e kadar mı yoklamaya tabii olacak? yoksa 28 Şubat 2023 Mayıs celbinin son başvuru tarihine kadar mı? çoğu kişi gittikleri şubede de yardımcı olunmadığına dair sorular soruyor. Böyle uzun paragraflarla bilirkişi gibi yazınca, sorumluluk altına girmiş gibi hissediyorum. İnsanları yanıltmamak veya gereksiz şekilde rehavete sürüklememek için, bu konularda tecrübeli değerli forum üyelerimizden, bu tecrübeyi yaşamış olanlar tecrübeleri hakkında bilgilendirme yorumları yazabilir.
www.msb.gov.tr
Milli Savunma Bakanlığıhttps://www.msb.gov.tr/Askeralma/Duyuru/subat-2023-siniflandirma-donemi-duyurusu-31102022Örneğin soru soran kişilere diyoruz ki 15 Ocak veya 15 Şubat 2023'te ertelemen bitecek ama 31 Aralık 2023'e kadar rahatsın. Daha önce yoklama yapmamışsan yoklama yaptır diyoruz. Kişilerin bazıları hatırlamıyor. Yaptım mı? yapmadım mı? diye tereddütte kalıyorlar. E Devlette, Asal Yoklama Başvuru sayfası açılıyor ama o daha önce yaptıranlara da açılıyorsa ve yukarıdaki duyuru gibi bir süreç işlerse son olarak hangi tarihe kadar başvurmalıyım diye soranlar da olabiliyor. 2023 yoklama duyurusunda 31 Aralığa kadar derken, Askere Çağırma dönemleri hakkında duyurularda hangi celp dönemi aralığında erteleme bitiyorsa yeniden yoklama , hizmet ve celp dönem tercihi seçilsin yazılmış. Bu konudan ve duyurudaki muğlaklıktan ötürü bilgi vermek ve yorum yapmakta tereddütte kaldım.
Daha önce yoklama yaparak erteleme alan birinin, asal yoklama başvuru sayfası yine de açılır mı? daha önce yoklama yapılmamasının göstergesi bu yoklama başvuru sayfasının açılabilmesi midir? bunlar hakkında net yorum yapmak çok zor. Askerlik şubelerinin çoğunda net bilgi alamadıklarını söyleyenler soruyor ama ben de cevaplayamıyorum. Tekraren belirtiyorum konu hakkında tecrübesi olan kişiler bunu yaşamışsa, cevap vermelerini istirham ederim. Özelden soranlar için de açıklayıcı olmuş olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 22 Aralık 2022; 2:3:8 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Ohol OulaMerhaba. Bu sene 15 Haziran'da tecilim bitti ve kendiliğinden 31.12.2022'ye kadar askerlik ile ilişiği yoktur yazısı çıktı. Değişik bir şey olmazsa eğer sende de aynısı olur.
@Ohol Oula Askerlik durum belgenizde ne yazıyordu? örneğin erteleme şartları devam ettiği sürece 15 Hazirana kadar ilişiği yoktur yazdıktan sonra mı bu yazı geldi yoksa erteleme şartları devam ettiği sürece 31.12.2022'ye kadar ilişiği yoktur şeklinde yeniden mi güncellendi? çünkü eskiden durum belgeleri sadece ilgili tarihe kadar ilişiği yoktur yazardı. Şimdi birkaç örnek fotoğraf atılmış, 4 madde halinde bilgi veren bir belge durumu var. Örneğin erteleme şartlarını kaybeden veya ertelemesi iptal edilenlerin durumu, şu kriterlere göre yürütülür diye bilgi veriliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 22 Aralık 2022; 3:28:34 >
-
Merhabalar bugün 31 Aralık bitmeden hizmet tercihimi yapayım istedim. Mayıs celbinde yedek subay olarak gitmek istiyorum. Ancak celp sıralama aşamasına geldiğimde nedense Kasım 2023 celbi Mayıs 2023 celbinden önce gözüküyordu:
Mayıs 2023'ün Kasım 2023'ten önce gelmesi gerekmez miydi acaba neden böyle oldu? Ben de sıralamayı önce Mayıs gelmek üzere düzelttim:
Bu sıralama mayıs celbinde yedek subay olarak gitmem için doğru bir sıralama mıdır? Bir yanlışlık var mıdır?
-
Yoklama yapmadan aile hekimine gidip sordum elimdeki kulak rahatsızlığı belge ile yoklama yapıp gel dedi yaptım tekrar gittim durumu anlattım tansiyon çıktı bide ayrıca tansiyon da var sende dedi sağlık ocağında tahlillerini yapalım pazartesi dedi 31 aralığa kadar yoklama işlemim tamamlanması lazım yoklama kaçağı olmamak için dedim acele ediyorsun o zaman seni dahiliye ye yönlendiricem seni dedi dahiliyeye sevk alamadı kulak burun boğaza sevk etti ayrıca tansiyon da var bende heyete sevk eder misiniz beni de dedi gerekli görürse kulakcı dahiliyeye de sevk eder dedi . Yani şuan aile hekimi hastaneye sevk kağıdı verdi 1.aşamayı geçtim 2.aşama kulak doktorunun heyete sevk etmesi 3.aşama heyet kararı işlemin karara bağlanacak hastane karar verecekmiş artık sağlık raporunun sonucuna.
https://forum.donanimhaber.com/tecil-bittikten-sonra-askere-ne-zaman-giderim--151968110-17
Hastane işleri üzarsa 31 ocağa kadar süre tanınıyormuş.
Doktor ne der ne yapar bilemiyorum. Sevk yeterli randevu almanıza gerek yok diyenler var, yukarıda yazanlar vardı. Pazartesi bakarsınız artık.
Randevu almak için aile hekimim baktı mhrs çalışmıyor dedi direk girer miyim randevu yılbaşına kadar yok bu sıra dedim askerlik işlemi diye raporun var öncelik verirler dedi. Randevu almadan gideceğim direk . Rapor birimine git dahiliyeye de gir ben iki bölüme birden yönlendiremiyorum dedi aile hekimim. Şuan sevkim var yani elimde yoklama mı da yaptım. Şunu sormak istiyorum hizmet tercihinizi 31.12.2022 ye kadar yapmanız gerekiyor yazıyor edevlette yoklama nın son aşamasında ben onu nasıl yetiştireceğim sağlık sonucu tamamlanmazsa sistem otomatik seçmesini kabul ediyorum şıkkını zorunlu işaretlettirdi çünkü yoksa yoklama tamamlanmiyordu sistemde.
15 Haziran'a kadar olan tecilim, mezun olduktan sonra da iki yıl tecil ettirmiştim ondandı. O bittikten sonra da sadece 31.12.2022 tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur, yazmaya başladı.
Arkadaşlar içinden çıkamadığım bir durum var yardımcı olursanız çok sevinirim..
Ben ikinci üniversitemi okuyorum(ilkini bıraktım) ve son senemdeyim, aktif öğrenciyim. Geçen Ağustos'ta 28 yaşıma girdim (Ağustos 1994 doğumluyum)
Hala okula devam ettiğim için askerlik kendiliğinden erteleniyor sanıyordum ama geçen gün e-devlet'te sorgulama yapınca "Erteleme şartları devam ettiği sürece 31/12/2022 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur" yazdığını gördüm. Sanırım normal okul süresinin ertelemesi bitmiş o yüzden bu şekilde görünüyor.
- Yaptığım araştırmaya göre 28 yaşını doldurulan süre sonuna kadar tecil hakkı varmış. 1 Ocak'tan sonra okulu sebep göstererek okul sonuna kadar (Haziran 2023) erteleme yapabilir miyim?
- Erteleme için E-devlet kullanmak yeterli mi?
- Diyelim ki erteleme yapmadılar tecilim de 31inde bitiyor, önümüzdeki 2-3 ay askerlik başvuru yapmayıp daha sonrasında askerliğe başvurabilir miyim? Dışarıda başıma bir sorun çıkar mı? (bir yandan aileme bakıyorum aniden pat diye gidemem çünkü)
Bilen arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim.
-
Alıntı
metni:Lisans ve daha aşağı seviyedeki öğrenci ertelemeleri MADDE 47 – (1) Lisans ve daha aşağı seviyede öğrenim görenlerin askerlikleri azami olarak; a) Lise veya dengi okullarda 22 yaşını tamamladıkları, b) Fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında ise 28 yaşını tamamladıkları, yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan ertelenir. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htm
Yaş haddinizi doldurmuşsunuz. Bundan sonra lisans okuyarak tecil alamazsınız.
Ya 31 aralığa kadar yoklamanızı yaptırırsınız. Ya da çıkan para cezasına razı olur yoklama kaçağı olarak idare edersiniz.
Yoklama yaptırdıktan sonra en erken mayıs 2023 celbine tabii olursunuz. 2023 mayıs hazirana mezun olma durumunuz olursa (sevk tarihinizden önce) 2 yıl lisans mezun tecilini muhtemelen kullanabilirsiniz (şubeyle konuşursunuz)
Ha yoklama kaçağı iken lisans mezunu oldunuz, 2 yıl tecil hakkını kullandırırlar mı onu bir askerlik şubesiyle görüşünüz.
-
Öğrencilik nedeniyle askerlik ertelemesi 28 yaşını tamamladığı yılın sonunu geçemez diye ibare var. 28 yaş sınırını ortadan kaldıran tek durum diyelim ki 28 yaşını tamamlayacağı yıl içinde 4 yıl veya daha uzun süreli veya bunlara denk olan bir yükseköğretim kurumundan lisans derecesiyle mezun olmak. O durumda 2 yıla kadar ( diyelim ki 2022 Ağustosta mezun olundu) 2024 Ağustosa kadar 2 sene erteleme var. Yaş sınırı zira yüksek lisans potansiyeli taşındığı için 32 yaşını tamamlayacağı yılın sonuna kadar izin verecek hale geliyor. Erteleme süresi içinde okuduğu dereceden daha üst bir öğrenime kayıt yaptıranların(yüksek lisans) ertelemesi uzuyor.
Sizin durum riskli bir durum bu yüzden yoklama yaptırıp, sınıflandırma kaynağına alınarak, mümkünse 31 Aralık tarihine kadar yoklamanızı yapıp; Ağustos celbi veya daha geç celbi seçerek, sınıflandırma bekleyeceksiniz. Sınıflandırmalar açıklanana kadar Haziranda örneğin mezun olup, mezuniyet diplomasıyla 2 sene lisans mezuniyeti nedenli erteleme alacaksınız. Umarım işlemler böyle ilerleyebiliyordur. Bazı şubelerde buna fırsat tanınmadığına dair geçmiş forum başlıklarında yazı paylaşanlar olmuş.
Mağduriyet yaşamamak açısından yoklama işlemlerini başlatıp, sınıflandırma kaynağına alınacak şekilde geç celp dönemlerinden başlayarak celp dönem tercihi yapın. Diğer türlü yaş haddine göre 1 Ocak 2023'te yoklama kaçağı diyebilir. Askeri yaş hesaplama formülü de o yıl doğan tüm emsalleri 1 Ocakta doğuyormuş gibi gün alarak hesaplamak. Örneğin 29 Ağustos 1994 doğumlu bir kişiyi, 1 Ocak 2022'de 28 yaşını tamamlayıp 29 yaşından gün almış gibi hesaplıyor. O senenin sonuna kadar da yoklamaya tabii oluyor.
Şimdi emin olmak için MSB'nin Personel Temin sitesine E Devletle girin, orada dış kaynaktan muvazzaf veya sözleşmeli askeri personel alımı var. O başvuru sihirbazını, askerlik bilgilerini görene kadar ilerletin. Şayet orada Son Durum: Yoklamaya Tabii yazıyorsa 31 Aralık gelmeden yoklama işlemlerine başlayıp celp dönem tercihleri yapın. Aksi bir durumda yoklama kaçağı olarak 1 Ocaktan itibaren son durumunuz değişebilir.
Mezuniyet tarihinizden sonraki celp dönemini seçerek sınıflandırma bekleyin. Sınıflandırmalar açıklanmadan mezun olursanız, 2 sene mezuniyet nedenli erteleme alırsınız.
Not: Yine de bu konuda tecrübesi olan başka forum üyeleri varsa bilgilendirsin.
-
Esasen sormuş olduğum soru; E Devlet Askerlik Bilgisi Görüntüleme ekranında Erteleme Şartları Devam Ettiği sürece yazıp 4 maddelik bilgi mi veriyor? yoksa sadece 31 Aralığa kadar ilişiği yoktur yazıp erteleme şartları vs. gibi ayrıntıya girmeden 4 madde yazmadan mı bilgi veriyor konusundaydı. Şu an size zahmet olmazsa durum belgesi sorgulayıp , belgede yazan yazının içeriği hakkında kısa bir cevap yazar mısınız? ekran görüntüsüne falan gerek yok. Sadece erteleme şartını sağlayan durum(mezuniyet için verilen 2 yıl) ortadan kalktıktan sonra, E Devlet askerlik durum belgesi ne şekilde değişiyor? diye merak edenleri bilgilendirme amaçlı sordum bu soruyu.
-
Herhangi bir şey yazmıyor. Yazan tek şey, buyurun:
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X