Şimdi Ara

Teistlerin düştüğü hata

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
471
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sanki tarafsız değilmişiz gibi yazıyorlar biz inançsızlara, halbuki bizim tarafsız olmamız şart, çünkü işin ucunda sonsuz cehennem var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bizde sonsuz cennet var diye inanıyor değiliz zaten.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cehennem olmazsa inanmazsın yani?

• Ayrıca öyle bir iddiam olmadı.

• Senin tercihinin sebebi cennetin cehennemin olup olmaması değil, cehennem olmasa da inanmayacaktın zaten öyle değil mi?

• Evet, ama bu soruyu ben sordum sana.

• Cehennem olmasa da inanmayacaksan cehennemi öne sürmenin hiçbir anlamı da yok.
    Allah affedendir, mutlak cehenneme girilecek diye birşey yok, şirk hariç Allah'ın affı bol, bu birçok ayetle sabit.
    Sürekli cehennem diyenler cenneti neden görmüyor, inan iman et cennet açık bu kadar basit.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cehennemi öne sürmemin nedeni bir çok teistin cehennem olmasa tecavüz vs. Ederim demesi. Sen de korkudan mı inanıyorsun diye merak ettim. Laf salatası yapmaktan başka bir şey yapmadın iki kere aynı soruyu sormama rağmen.

• Ayrıca

(Kâfirlerin akıbeti ateştir.) [Rad 35]

(İçinde ebedî kalacağınız Cehenneme girin! Kibirlenenlerin yeri ne kötüdür.) [Nahl 29]

(Biz, Cehennemi kâfirler için bir zindan yaptık.) [İsra 8]

(Tartıları hafif gelip hüsrana uğrayanlar, Cehennemde ebedi kalır.) [Müminun 103]

(Allah’a ve Resûlüne inanmayan o kâfirler için çılgın bir ateş hazırladık.) [Fetih 13]

(Ey Nebi, kâfirlerle [silahla] ve münafıklarla [öğütle, delille, belgeyle] cihad et, [öğüt de kâr etmezse] onlara sert davran! Onların gidecekleri Cehennem, ne kötü yerdir.) [Tevbe 73, Tahrim 9]

(Cehennem, tagutları [kâfirleri] bekleyen yerdir.) [Nebe 21-22]

(Facirler [kâfirler] Cehennemdedir.) [İnfitar 14]

(Kâfirlere Cehennem ateşi vardır. Öldürülmezler ki ölsünler [de kurtulsunlar] Cehennem azabı da hafifletilmez. İşte biz, küfürde ileri gideni böyle cezalandırırız.) [Fatır 36]

• Cehennem yok diyen olmadı ki bu ayetleri koydun.
    Sen cehennem olmasa da inanmayacaktın, o halde cehennemi inançsızlığına konu etmen anlamsız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 23 Aralık 2019; 18:4:15 >
  • İşin ucunda sonsuz cehennem var diyorsun, ancak bir çaba göremiyorum ben. İman için kanıtların gerekli olmadığını hep söylerim. Bu din felsefecilerinin -teist- ortak kabul ettiği dini epistemolojinin bir kategorisi olan, reformcu epistemolojinin bir sonucu.

Bir kişinin iman etmesi için öncelikle inanç yolundaki engellerini kaldırması lazım. İnanç yolunda engelleri olan adam teizmin sıkıntılı olduğunu dile getirecektir. Bunu aşmak Tanrı’nın mucizeleri ile olabilir. Ancak Tanrı her kuluna mucize göstermez, ki göstermek zorunda değildir. Eğer böyle bir şey bekliyorsan muhtemelen olmayacaktır. Ayrıca dini tecrübe imanın engelini kaldıramaz. Çünkü, dini tecrübenin teistik açıklamaları iman etmiş kişiler içindir.

Bence inanç yolundaki engelleri kırmanın yolu entelektüel faaliyetlerde bulunmaktır. Mesela diriliş argümanı, üçlü birlikten sevgi argümanlarını duyup araştırdın mı? Üçlü birliğin saçma olduğunu iddia ediyor musun bilmiyorum. Bunu iddia edemlere dikkat edersen hiçbir Hristiyan felsefeciyi okumuyorlar. Ya da Tanrı lehine ve aleyhine argümanları ne derece araştırdık? Filozoflar kadar din felsefesi çalış demiyorum ancak engelleri kırmak isteyip, gerçeği öğrenmek istiyorsan ”bunun bir yolu” din felsefesinden geçiyor. Daha detaylı olarak şurada ele aldığım konuyu okuyabilirsin:https://forum.donanimhaber.com/din-felsefesinin-niteliginin-anlasilamamasi--141332425

Son olarak muhtemelen Kuran’da şöyle saçmalık şöyle ahlaksızlık var diyerekten dinden çıkmış bir arkadaşımızsın. Herkes gibi ben de bu şekilde dinden çıktım. Din felsefesi okumaya başladığımda ise İslam’a karşı ön yargılarım kırıldı. Çünkü, ayet iddialarına karşı çeşitli stratejiler izleyerek yanıtlar verilebileceğini gördüm. Bu tekrar Müslüman olmamı sağlamasa da İslam’ın entelektüel değeri olduğunu düşünmemi sağladı. İslam’ın sorunları olduğunu düşünüyorum fakat bu sorunlar; cennette huri verilmesinden, peygamberin deve sidiği önermesinden kaynaklanmıyor. Biraz akılcı düşünmeyi öğrenirsen bu tür saçma sapan argümanları savunmayı bırakacaksındır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-02AA5DC42 -- 24 Aralık 2019; 12:52:42 >

• Subjektif bir tavır ile inat edip cehenneme gitme riskini göze alabilirsin. Bu kanıttan bağımsız olarak cehennemin objektivite garantörü olmadığını gösteren bir durum ve olması imkansız da değil. Aksine düşününce çok mümkün. Konu sahibi bence mutlak geçerli bir çıkarım yapmamış ya da yapamamış.

• Elbette böyle bir çıkarım yapabilirsin. Benim daha çok bahsetmek istediğim sonsuz cehennem fikrine sitem edip, kesinlikle teizmin çürütüldüğü fikrinin absürt olduğu. Cehennem probleminin ateizm lehine güçlü bir argüman olduğunu da düşünüyorum. Tabii ki konu sahibinin sunduğu haliyle değil.

• Qtron ne kadar çok anlayışı olmayan birisin, attığın mesajları kontrol et bari.

• Thomas dinden bazım mantıki çıkarım yaptığım konuları görmedin heralde.

Nat katılıyorum öyle olan da vardır, sonuçta ateizmin veya genel olarak inançsızlığın bir öğretisi yok.

• HIGHER kullanıcısına yanıt
    Yaptığın çıkarımlar pek sağlıklı değil ama. Sürekli Tanrı’nın sıfatları aradı çelişki konuları açıyorsun. Karşı yanıtları hiç okumamışsın. Elbette bunlarla ateizmi de temellendirebilirsin lakin her iki tarafıda oku diyorum ben. Mesela Graham Oppy ateist din felsefecileri içerisinden en bilgili olanıdır. Ateistler ve teistler söyler bunu. Adam Tanrısal sıfatlar arası çelişki olmadığını söylüyor lakin kötülük ve cehennem problemini çok sıkı savunuyor. İlla ki tanrısal sıfatlar üzerinden yürümene de gerek yok yani.

• "ne kadar çok anlayışı olmayan birisin"
    Böyle bir bozuk cümle kuran biri nasıl düzgün düşünebilir foruma bırakıyorum.

• Anlayışı kıt diyecektim ama sert olur diye demedim, haklısın bozuk olmuş.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Yakarsan yak lan inanmıyorum sana demek subjektif bir tavır ile inat etmek oluyor değil mi?

Ben inanmıyorken bilgisizdim tabi, böyle derdim Allah'a varsan da inanmıyom len sana Varsan bana da mucizevi birşey göndereceksin yoksa inanmıyom len derdim.
  • Ben ne dediğini anladım anlayışımda sorun yok, sende sorun var

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.