Şimdi Ara

tek fazdan uc faz nasil uretilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.790
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • google da baya arattim ama elle tutulur bir kaynak bulamadim. static ve rotary olarak iki farkli sistemden bahsedilmis ama detayli bilgi bulamadim maalesef. boyle bir proje en basit ve en ekonomik olarak nasil yapilabilir?

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bunun için tek faz girişli ve çıkışı 3 faz olan bir transfarmator kullanarak elde edilemezmi ???

Maalesef hocam.Ancak elektrik motoru çalıştırılacaksa araya kondansatör bağlanarak çalıştırılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bunun için tek faz girişli ve çıkışı 3 faz olan bir transfarmator kullanarak elde edilemezmi ???

Fazlar arasında 120 derece var ondan dolayı olmaz heralde
  • phase converter diye aratinca bir kac sey buldum aslinda. ieee nin sitesindede baya dokuman var bu konuda. proje maaliyetinin fazla olacak olmasi sebebi ile vazgectim uygulamadan. ama baska merak eden varsa ve tabii uyeligi varsa ieee nin sitesinde arama yapmasini tavsiye ederim.ieee uyeligi olmayanlardahttp://www.metalwebnews.com/howto/ph-conv/ph-conv.html suradan bir fikir elde edebilirler.

benim amacim yukten bagimsiz olarak duzgun bir sekilde 3 faz elde edebilmekti ama dedigim gibi simdilik vazgectim.
  • tek fazdan 3 faz elde edebilmek için öncelikle trafo kullanamazsınız. fazlar arası 120 derece açı farkı oluşturmanız gerekiyor. bunun için yapabileceğiniz tek yöntem tek fazı doğrultup bir dc bara oluşturursunuz. bunun peşine de 3 fazlı bir konvertör yapmanız gerekiyor. bu konvertör IGBT ya da mosfet tabanlı olabilir ya da hazır 3 bacaklı tam köprü modüller var onlarıda kullanabilirsiniz. burada ki elemanların ateşleme açılarını da üreteceğiniz bir sinüs referansınıda fazlar arasında 120 derece olacak şekilde oluşturman gerekiyor. iyi bir kontrol yapmak istiyorsan PWM modülü olan bir dsp ya da dspic kullanabilirsin.
  • bunu trafo ile yapamassın ama input tek faz output 3 faz olan sürücüler var genelde motor sürmekte kullanılıyor bizim işyerinde kulandıgımız danfoss'un vlt 2800 modeli var mesela giriş 1 faz çıkış 3 faz
  • quote:

Orijinalden alıntı: evren kılıç

bunu trafo ile yapamassın ama input tek faz output 3 faz olan sürücüler var genelde motor sürmekte kullanılıyor bizim işyerinde kulandıgımız danfoss'un vlt 2800 modeli var mesela giriş 1 faz çıkış 3 faz

başka bir amaçla kullanmak için soruyorum:
    giriş tek faz (dc) voltajı aşağı ya da yukarı değişse de, çıkıştaki ac frekansı sabit kalır mı bu sürücü ile? kullanacağım sistemde, ac voltaj ve amperin değişkenliği önemli değil, frekansın sabit olması önemli çünkü... eğer frekans da değişiyorsa, bunu çözebilecek ek devre ne olabilir?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sensorler hakkinda bir kac soru?
    14 yıl önce açıldı
    Duz Boru zararlari nelerdir?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • evet frekans setlediğin degerde sabit kalır ama besleme geriliminde aşırı bir düşme olur ise cihaz korumalarını çalıştırıp sistemi off edebilir.ama dc beslemeden bahsediyorsun dc derken ne demek istedin
  • başlığı açan arkada tek faz giriş 3 faz çıkış derken girişte ve çıkışta ac olan bir sistemi soruyordu sanırım.

ben girişte dc ve çıkışta da 3 faz ac olacak bir sistem için sormuştum. düzgün doğrusal akımı 50hz 3 faz ac olarak düzenleyebilecek bir devre benim merak ettiğim konu. yok eğer bu sürücü değişken frekanslı bir ac girişi, 3 faz 50hz ac olarak düzenleyebiliyorsa, yine de iş görür, ama giriş de 50hz olması gerekiyorsa bu sorun çıkartacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

başlığı açan arkada tek faz giriş 3 faz çıkış derken girişte ve çıkışta ac olan bir sistemi soruyordu sanırım.

ben girişte dc ve çıkışta da 3 faz ac olacak bir sistem için sormuştum. düzgün doğrusal akımı 50hz 3 faz ac olarak düzenleyebilecek bir devre benim merak ettiğim konu. yok eğer bu sürücü değişken frekanslı bir ac girişi, 3 faz 50hz ac olarak düzenleyebiliyorsa, yine de iş görür, ama giriş de 50hz olması gerekiyorsa bu sorun çıkartacaktır.

AC Motor kontrolörler girişi tek fazda olsa, 3 fazda olsa girişten sonra gerilimi zaten DC ye çeviriyor. Tabii ki çıkış gerilimini AC ye çeviriyor. AC motorlarda deviri belirleyen gerilimin genliği değil, frekanstır. Genellikle 5 Hz ile 500 Hz'e kadar (markadan markaya değişir.) frekansı belirleyip, motorun kendi devrinin altında, üstünde de çalışma yapabilirsiniz.

Giriş gerilimin min. maks. sınırları var. Herhangi bir AC motor kontrolörün bilgilerine bakarsanız bulursunuz.

Mesela;
    http://www.fastltd.net/tr/ACMotorSuruculer/VFDSSerisi.asp
    Vektörel çalışma için;
    http://www.fastltd.net/tr/Urunler/Acmotorsuruculer/vfd_ve.asp

Hemen hemen hepsi aynı mantıkla çalışır. Spesiyal kontrolörlerde var tabii. Vektör kontrolörler gibi. Tam özelliklerini ben de bilmiyorum. Ama fuarlarda falan şovlarını seyretmiştim.
    Bu tip kontrolörlerde genellikle motorun miline bir enkoder bağlayarak veya yaklaşım sensörü kullanarak geri besleme alma zorundasınız.

• dc bara gerilimi 560 volt civarında galiba öyle hatırlıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: evren kılıç

dc bara gerilimi 560 volt civarında galiba öyle hatırlıyorum

Evet, giriş 3 faz ise DCV o civarlarda olur. Çekilen güce göre değişir tabii.

Tek faz da 300 küsür volt olur.
  • Merak Ettim Gireyim Dedim Burası Bana Göre Değilmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spoon! -- 29 Mart 2010; 16:52:58 >
  • yanlış hatırlamıyorsam siemensin simatic serisi frekans konvertörleri buu iş için kullanılabilir. 1 faz giriş 3 faz çıkış. ve set ettiğin frekans değerinde çalışma sağlanabiliyor. tabi çıkışa bağlayacağın motor ise gücüne göre seçmelisin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.