Arkadaşlar s7-300 PLC ile tek fazlı asenkron motor sürülecek. Sürücü devresi ile ilgili bana yardım edebilecek arkadaşlar var mı acaba? moc3041 kullanılacak. Birazdaha ayrıntıya girmek gerekirse, bu motor bir su vanasının içinde. Bu motor musluk gibi yani. Motor ileri giderken vana açılıyor, geri giderken vana kapanıyor. şimdiden teşekkürler...
220VAC tek fazlı asenkron motorun 4 ucu bulunur. İki bağımsız sargı mevcuttur. Birde daimi devre kondansatörü mevcuttur. Motoru ileri-geri (sol-sağ dönüş yönünü) çalıştırabilmek için kondansatörün bağlı olduğu sargı yön değiştirilir. Moc3041 kullanman şart değil, kontaktör, röle veya SSR uygun olanını tercih etmelisin. Sistemleri kurarken; konvansiyonel malzemelerle sistemi kurmaya gayret etmelisin. Kart vs... sistem bütünlüğünü tehlikeye sokar ve geri dönülmez arızalara neden olabilir. Not: Hazır motorlu vanalarda vs..; sol-sağ dönüş yönlü özellikli motorlarda üç giriş vardır. L1 L2 ve Nötr. L1 de fazı verince vana açılıyor. L2 den fazı verince vana kapanıyor.
quote:
Orjinalden alıntı: nihat35nihat Not: Hazır motorlu vanalarda vs..; sol-sağ dönüş yönlü özellikli motorlarda üç giriş vardır. L1 L2 ve Nötr. L1 de fazı verince vana açılıyor. L2 den fazı verince vana kapanıyor.
benim motorda aynen böyle kardeş, fakat bunun sürücü devresi nasıl olacak? moc3041 kullanmam şart, bu projeyi moc3041 ile yapmalıyım fakat zero crossing e gerek yok. bu moc3041'i kullanmamın nedeni PLC yi korumakmış.
moc 3041 in devresini linkte verdim, moc3041 'in 1. ucunu PLC ye, 2. ucunu ise toprağa mı bağlamam gerekiyor? 2. ucu toprağa bağlarken araya direnç koymam gerekiyor mu? Vcc=5V mu olması gerekiyor? eğer 5V ise S7-300 PLC den çıkış olarak 24 alıyorum, bunu 5V ta düşürmem için ayrı bir devre mi yapmam lazım? PLC ve MOTOR arasına MOC3041 den başka bir devreye ihtiyacım yok dimi?
umarım beni bu girdaptan çıkarırsınız=(
moc 3041 sonuçta bir optocoupler, çıkışındaki triac'ı sürüyor. Girişte geçen Rın yerine 24VDC'de 2K2 direnç takacaksın ve + ucu bağlanacak, diğer - ucu optocouplerin 2 nolu bacağına veriyorsun. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Açıklamak istediğim; (yarı iletken komponent) kullanılarak yapılan anahtarlama cihazına “SSR - Solid State Relay”denilmektedir. Türkçe karşlığı olarakta çoğunlukla elektronik röle olarak kullanılmaktadır. Kontrol Gerilimi; Doğru Akım (DC) gerilimli devrelerde çoğunlukla 4-32V DC kullanılır. Endüktif yüklerde (Motorlar) ani gerilim anahtarlamalı SSR (Non Zero Cross) kullanılır. Bu yapıda yük anahtarlaması şebeke gerilim değerine bakılmaksızın anlık yapılır. Cihaz içerisnde RC filitre devresi bulunmaktadır. Gerekir ise ilaveten SSR yük uçlarına Varistör bağlanmalıdır. Varistör değeri SSR çıkış gerilimi değerine göre seçilmelidir.
Bu cihaz senin yapmak istediğin devrenin hazırı oluyor. Şemada geçen bütün malzemeler ve biraz fazlası bu SolidState Relay içerisinde mevcut. Ayrıca sözümü tekrarlayayım: Sistemleri kurarken; konvansiyonel malzemelerle sistemi kurmaya gayret etmelisin. Kart vs... sistem bütünlüğünü tehlikeye sokar ve geri dönülmez arızalara neden olabilir.
Nihat kardeş çok teşekkürler yardımların için bu dediklerini düşüneceğim, Hocamız illa moc3041 kullanarak kart tasarımı yapacaksınız diyor, Bakalım Hocamızın fikrini değiştirebilece miyim,) herkese hayırlı bayramlar...