Ben hayatım boyunca başka marka araçlarda böyle birşey ne duydum ne gördüm. Ustadan anladığımız kadarı ile her büyük yağmurda bu şekilde birçok VW aracı sorun yaşıyormuş. Bilmediğim bir bilgiydi açıkçası benimde, bu tür aracı olanlar dikkat etsinler yağmurlarda, değişik bir durum açıkçası. Teknik olarak itiraz edeceklere, evet çok suda kalırsanız volant kısmına su girer ama bu aracı yolda bırakmaz ve ciddi sorun oluşturmaz. Zaman ile pas kısmı geçer. En fazla şanzıman yağına su karışır, yağı değiştirirsiniz en kısa zaman o kadar. Komple şanzımanın gittiğini hatta şanzımanı geçtim diferansiyelin arıza yaptığını o kadar offroad aracı da kullandığım halde hiç görmedim,duymadım. |
Sudan Geçen Araçlarda Otomatik Şanzımana Su Girmesi
Otomatik şanzımanlı araçlarda su geçmesi ciddi bir sorun yaratabilir. Şanzımana su girmesi durumunda, şanzıman yağı kirlenebilir, dişliler hasar görebilir ve şanzıman arızalanabilir.
Şanzımana Su Nereden Girer?
Şanzımana su girmesinin birkaç nedeni olabilir:
- Hasarlı Şanzıman Karteri: Şanzıman karteri hasar gördüğünde, su şanzımana dışarıdan girebilir.
- Hasarlı Şanzıman Soğutucusu: Şanzıman soğutucusu hasar gördüğünde, soğutucu sıvısı şanzımana sızabilir.
- Hasarlı Salmastralar: Şanzıman salmastraları hasar gördüğünde, yağ sızıntısı oluşabilir ve su şanzımana girebilir.
Şanzımana Su Girerse Ne Olur?
Şanzımana su girerse, şanzıman yağı kirlenir ve dişlilerin yağlanması bozulur. Bu durum, dişlilerde aşınmaya ve hasara yol açabilir. Ayrıca su, şanzıman içindeki metal parçaların paslanmasına neden olabilir.
Volkswagen ve Çift Kavrama
Volkswagen'in DSG (Çift Kavrama Şanzımanı) şanzımanları, su girmesine karşı diğer otomatik şanzıman türlerine göre daha hassastır. Bunun nedeni, DSG şanzımanlarının kuru çift kavrama kullanmasıdır. Kuru çift kavramalar, yağ banyosu içinde çalışmazlar, bu nedenle su girdiğinde daha hızlı hasar görürler.
Şanzıman Su Alırsa Ne Yapmalı?
Şanzımana su girdiğinden şüpheleniyorsanız, derhal bir oto tamircisine başvurmalısınız. Oto tamircisi, şanzıman yağını kontrol edecek ve gerekirse hasarlı parçaları değiştirecektir. Şanzımana su girmesi durumunda, sorunun giderilmesi için ne kadar beklediğin, hasarın şiddetini etkileyecektir.