Merhabalar. Şu anda bilgisayarım Windows 7 kurulu. Ancak ben öğrenmek için linux kurmak istiyorum. birkaç tane sorum olacak. 1. Hdd tek parça bölümlenmiş değil. Yani kurmam gereken Linux sürümünü mevcut Windows 7 nin olduğu hdd ye kurmam lazım. Kurarken herhangi bir sorun yaşar mıyım? Hdd yi bölümlemek istemiyorum. 2. Eğer linux sürümünü kaldırmak istersem nasıl kaldırabilirim? Format atmadan kaldırmam mümkün mü? 3. Benim gibi linux e yabancı birisi için hem görsel açıdan hem de kolaylık açısından en uygun linux sürümü hangisidir.
Sistemim. core i5 480 m 6 gb ddr3 500 gb hdd
Dostum bunu google 'da arasan bulursun zaten ama ben yinede cevap vereyim.Live cd indirip normal kuruluma başlarken sana mevcut sistemin yanına kurulsunmu diye soruyor zaten.
Bir sürü kaynak var bu konuda ama cevaplayalım; sisteminizde win7 yüklüyse hdd içinde 40-50 gb paritonu başka bir program kullanmadan oluşturabilirsiniz (bilgisyar üzerine sağ tıkla, yönete tıkla depolama, disk yönetimini tıkla gerisi kolay gözüken hdd bölümlerinden istediğin üzerine sağ tıklayıp yeni bölüm oluştur), linux kurmak istiyorsan ubuntu 10.10, pardus 2011 işini görür ubuntu 10.10 ve mint gibi sistemlerin artısı iso dosyasını indirdikten sonra win7 yada xp içinde program gibi kurup kaldırabilmen olur şöyle ki indirdiğin iso dosyasını uygun programla açıp wubi yazan ikona çift tıkla karşına standart program kurulumu gibi bir ekran çıkacak böldüğün partiona kurulumu seç şifreni belirle gerisini bilgisayar yapar, bilgisayar yeniden başladığında karşına iki işletim sisteminin olduğu siyah ekran çıkacak ubuntuyu seç yükleme başlayacak sisteminin gücüne ve internet hızına bağlı olarak yaklaşık 30 dak sonunda sistem hazır olacaktır, sıkıldığınız zaman windows üzerinden program ekle kaldıra gel oradan kaldır de işlem bitsin, pardus kuracaksan dikkatli olmak zorundasın çünkü onda böyle bir seçenek yok sistemi eski haline getirmenin de formattan başka yolu yok ilk yolu anlatmamın sebebi ilk defa linux kullancak birisinin saçı başı yolmadan bedavaya ne kadar güzel programlar var onu denesin diye düşünmemdir. Pardus için biraz okuma yapman lazım ve bilgilerinin komple yedeğini almanı tavsiye ederim eğer hdd biçimlendirmeyi ve kullanmayı pardus kurulum sihirbazına bırakırsan bütün verilerin gidecektir bu yüzden elle yapılandırma yapman gerekir o da birazcık deneyim ister içinde önemsiz bilgilerin bulunduğu bir hdd üzerinde 1-2 kurulum yaparsan hiçbir sorunun kalmaz.
teşekkür ederim sorunsuz bir şekilde ubuntuyu kurdum
Linux dünyasına hoş geldin, uygulama merkezinden arama yaparak istediğin yazılımları alışık olduğun şekilde kurabilirsin, örneğin winrar için rar yaıp aratırsan karşına seçenekler gelir ya da vlc yazarsan programlar karşına gelir ayrıca nette hangi programa hangi karşılık geliyor onları da bulabilirsin.