Şimdi Ara

Tek Yerel Disk (C) ‘ye Format Atarken Karşılaştığım Sorun???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Tek Yerel Disk (C) ‘ye Format Atarken Karşılaştığım Sorun???

Arkadaşlar kapasitesi 40 GB olan bir bilgisayarım var.Bilgisayarıma format atmak için bios ayarlarına gireyim dedim.Açılırken “DELETE” tuşuna bastım bios’a giremedim. “ESC”ye bastım yine olmadı.Maalesef ben de boot ayarlarına girip de CD-ROM’u “first device” yapamadım.Bilgisayarı normal açtım ve XP’yi yüklemeye bu şekilde başlamak zorunda kaldım.Yükleme ekranına gelince 39 GB “C” ve 8 KB “Bölümlenmemiş alan” çıkıyor karşıma.Amacım harddiskteki tüm verileri silip harddiski bomboş hale getirmek.Daha sonra da “C” ve “D” olarak tüm normal bilgisayarlardaki gibi ikiye bölmek istiyorum.”C”yi sil dediğimde “Bu diski silemezsiniz çünkü XP kurulumunun yapılması için gerekli dosyalar bu bölümdedir” uyarısı veriyor.Derdim bu arkadaşlar.Esasında format atmayı ve bölümleme yada bölümlenmiş alanları silme,bölümlenmemiş alanlarda yeni bölüm oluşturma işlemlerini diğer bilgisayarımda defalarca yaptım fakat o bilgisayarımda bios’a çok kolay girebiliyorum ve o bilgisayarımda “C” ve “D” olmak üzere iki yerel disk var.Bilgisi olan arkadaşlardan ricam Şudur ki:

1-Bilgisayarım açılırken Bios’a nasıl girebilirim?Hangi tuşa ya da tuşlara basmalıyım?(Motherboard CD’si üzerinde VIA yazıyor)

2-Harddiskimi nasıl ikiye bölerim,mavi renkli format atma ekranı geldiğinde harddiskimi nasıl silebilir yani biçimlendirebilirim???İçerisinde hiçbirşey kalmasın sıfır km gibi olsun sonra format atayım istiyorum…Az önce de belirttiğim gibi normalde bunları yapabiliyorum D tuşuna bas sonra L ye bas hızlı biçimlendir falan bu sayfalara geçemiyor maalesef...

İlgilerinizi beklemekteyim arkadaşlar.İyi günler…

• 1. sorunun cevabı: F1, F2, F10, del, esc, ctrl-alt-esc, ctrl-alt-ins, ctrl-alt-s. bunlardan biriyle girebilmen gerek. bios modeline göre değişir. bunlar da olmazsa daha fazla kombinasyon var. Burada
    2. soruya gelince biosa giremediğini varsayarsak, dediğin şekilde biçimlendirme yapamazsın. ancak c: diskini küçültürsün, daha sonra d: diskini oluşturursun. bunun için diskpart komutunu kullanmalısın. veya partition magic, acronis disk director gibi bir yazılımla disklerini oluşturup bunların boyutlarını ayarlayabilirsin.
  • Cevabın için teşekkür ederim "sabata"...İnşallah biosa girmek için verdiğin komutlar işe yarar da ben de bildiğim yoldan yaparım disk biçimlendirmeyi.Zira 2. şıkta yazdıklarını nasıl yaparım bilemiyorum?? "C" diskini küçültmek için diskpart komutunu nereye yazıyoruz? Başlat çubuğundaki çalıştıra girip "diskpart" mı yazacağız?Diğer dediğin yazılımlar da cabası?Bulması...kullanabilmesi...Neyse hele ben bir biosa girmeyi deneyeyim tekrar tekrar?Bios'a girince CD Rom'u birinci olarak ayarlayıp da kurarsam XPyi,disk bölme-silme işlemlerini yapabilir miyim?Öyle anladım yanlış anlamadıysam?? Tekrardan teşekkür ediyorum...
  • başlattaki yardım ve destek linkine tıklayıp kutuya diskpart yazarsan orada nasıl kullanılacağı var. yukarda yazdığım üçüncü parti yazılımlarla daha kolay yaparsın bu işi.
    biosa girmeyi başarınca cd rom u birinci hdd yi ikinci olarak ayarla( veya disketi iki, hddyi üçüncü olarak ayarla). xp kurulum sırasında nereye kuracağını sorduğu zaman tüm diskeleri sil sonra bölümlenmemiş alanda bölümlerini oluştur.
    acronis için buraya bak trial versiyonuyla da işini görür sanırım. kurduktan sonra create partition ( veya onun gibi birşey) u seç, sana nereye oluşturalcağını sorar. after c yi seç yani fiziksel olarak c diskinden sonra yer almalı. bunlar hatırlayabildiğim yerler. o kadar zor değil özellikle diskparttan daha kolay.
    ama birinci seçeneği halletmen çok daha önemli ileride gene biosa girmen gerekebilir. mutlaka gerekli tuş kombinasyonunu bulmalısın.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.