Tekmil Nasıl Verilir?
Birliklerde, emirlere hazırlıklı olmak ve üstlere bilgi aktarmak için "tekmil vermek" kullanılır. Tekmil, emirlere ve görüşlere hazır olunduğunu bildirmenin resmi bir yoludur.
Tekmil Nasıl Verilir Adımları:
- Duruma Göre Pozisyon Alın: Emir veren komutanın karşısında durun veya dikkat çekin.
- Hazırlık İfadesini Kullanın: "Emir ve görüşlerinize hazırım komutanım" diyerek tekmile başlayın.
- Bilgileri Kısa ve Özetle Verin: Net ve özlü bir şekilde bilgi verin. Gereksiz ayrıntılardan kaçının.
- Saygı ve Profesyonellik Gösterin: Komutana saygı ve nezaketle davranın. Profesyonel bir tavır sergileyin.
- Tekmili Bitirin: "Tekmili getirdim komutanım" diyerek tekmili tamamlayın.
Tekmil Örnekleri:
- "Emir ve görüşlerinize hazırım komutanım. Bölük, verilen talimatlar doğrultusunda göreve hazırdır."
- "Tekmili getirdim komutanım. Nöbet değişimi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi."
- "Tekmili getirdim komutanım. Askeri araçlar, bakım ve onarımları tamamlanmıştır."
Tekmil Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Kıyafet Kurallarına Uyun: Düzenli ve ütülü üniformanızı giyin.
- Görsel İletişim Kullanın: Göz teması kurun ve duruşunuza dikkat edin.
- Açık ve Anlaşılır Konuşun: Yüksek ve net bir sesle konuşun.
- Ayrıntılarda Tutarsızlıktan Kaçının: Tekmilinizde verdiğiniz bilgiler tutarlı ve doğru olmalıdır.
- Geribildirim Alın: Tekmilinizi verdikten sonra komutanınızdan geribildirim isteyin. Bu, iyileştirme alanlarınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.