Şimdi Ara

Telefon bataryası saklamak???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
6.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Sony Ericsson W810i kullanıyorum.Orginal bataryası ve almanyadan dayımın gönderdiği batarya var.Şuan orginal bataryayı kullanıyorum.İkisini sarj et çıkar çok zor oluyor.İkinci bataryamı gerektiğinde kullanmak istiyorum ama bataryanın ömründen yemek istemiyorum.Bataryayı uzun süre ömründen yemeden nasıl muhafaza edebilirim?Full sarj edip mi saklayayım yoksa full boş mu?

• Tam dolu saklamalasın. Şarjlı piller durduğu yerde deşarj olurlar. Çok fazla deşarj olursa pilin zarar görebilir. Uzun süre kullanmıcaksan 3-4 ayda bir şarj edersen pilin zarara uğramaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: XR9

Tam dolu saklamalasın. Şarjlı piller durduğu yerde deşarj olurlar. Çok fazla deşarj olursa pilin zarar görebilir. Uzun süre kullanmıcaksan 3-4 ayda bir şarj edersen pilin zarara uğramaz.

bbir yere akım falan vermiyor:?? desarj olmasının nedeni nedir peki??
  • Bu Ni-Cd pillerin kimyasal yapısıyla alakalı bir durum. Bir siteden alıntı yapıyorum.

quote:

Ni-Cad bataryaların depolama şartları altında saklanması esnasında devamlı bir kayıp maydana gelir. Bu kayıp ortam sıcaklığı ile değişir. Şekil 2’de 0, 20 ve 400C da bataryanın 120 gün boyunca uğrayacağı iç kayıpları görülmektedir. Buradan çıkaracağımız sonuç soğuk kış aylarında ısıtılmamış ortamda saklanan bataryaların dört ay boyunca emniyetle saklanabileceğini, buna mukabil sıcak yaz aylarında tam şarjlı olsa bile iki ay içinde aşırı deşarj olarak tehlike sınırının altına kadar deşarj olabileceği görülmektedir. Bataryanın aşırı deşarj olup bozulmaması için ayda bir, olmazsa en geç iki ayda bir şarj edilerek saklanması tavsiye edilir. Bunu yaparken aşağıda izah edeceğimiz nedenlerden şarj etmeden hücre başına 1,1 Volta inecek gibi kontrollu deşarj edilirse bataryalar son derece iyi bakılmış olur.

Ama şimdi düşündümde telefon pilleri Ni-Cd olmuyor, Li-Po tür oluyor sanırım. Onlardada geçerlimi bu durum emin değilim.

• @XR9 hocam yanlışınız var telefonlarında Li-ion pil kullanılır ve daha farklı yapıdadır;

Lityum iyon pil

Lityum iyon pil (ya da İngilizce kısaltmasıyla: Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pildir ve çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir.Konu başlıkları [gizle]

Tarihi Süreç

Lityum pil ilk olarak Gilbert N. Lewis tarafından 1912 yılında keşfedilmiştir. İlk yeniden doldurulamayan pil hücreleri ise 1970 lerin ilk yıllarında ortaya çıkmışlardır. Yeniden doldurulabilir lityum iyon pillerin piyasaya sürülebilmeleri yaklaşık 20 yıllık bir çalışmadan sonra mümkün olmuştur. İlk ticari versiyon 1991 yılında John B. Goodnogh yönetimindeki çalışma grubu Sony tarafından bulunmuştur.

Avantaj ve Dezavantajlar

Avantajlar

Li ion piller diğer kimyasallarla hazırlanan denklerine oranla sıklıkla çok daha hafiftirler. Bunun sebebi lityum iyon pillerin en üst seviyede doldurulabilme yoğunluklarıdır. Li ion piller küçük ve taşınabilirdir. Li ion piller için hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.

Dezavantajlar

Li ion pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.

%100 Şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25°C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0°C derecede %6, 25°C derecede %20 ve 40°C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0°C derecede %2'ye, 25°C derecede %4'e, 40°C derecede ise %15'e düşer.

Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

Li-ion piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Lityum_iyon_pil

• quote:

Tam dolu saklamalasın. Şarjlı piller durduğu yerde deşarj olurlar. Çok fazla deşarj olursa pilin zarar görebilir. Uzun süre kullanmıcaksan 3-4 ayda bir şarj edersen pilin zarara uğramaz.

YANLIŞ BİLGİ VERMEYELİM

Lithium Ion piller uzun süre kullanılmayacaksa %40 dolulukta saklanır. ayrıca 5-10 derece sıcaklıkta saklanırsa her ay yaklaşık %10luk deşarj olur.
  • "Bu değerler %40 dolu pilde 0°C derecede %2'ye"
    0 değil 4 derece diye hatırlıyorum.Li-Ion piller donmaması gereken piller.
    Ayda bir şarj deşarj da şarj kapasitesinin devamı için tavsiye ediliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Telefon şarj almıyor
    4 yıl önce açıldı
    KAYIP TELEFON!
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Krm peki %40 oranında dolu olduğunu nasıl saptarız?
  • laptop pillerinin fabrika çıkışı kutusundan ortalama yarım dolu yada yarım şarjlı çıkmasının sebebide bu konuyu destekler bence..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Self Control

Krm peki %40 oranında dolu olduğunu nasıl saptarız?

Tam doldur pil göstergesi yarıya inene kadar kullan :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: command_4

quote:

YANLIŞ BİLGİ VERMEYELİM

Lithium Ion piller uzun süre kullanılmayacaksa %40 dolulukta saklanır. ayrıca 5-10 derece sıcaklıkta saklanırsa her ay yaklaşık %10luk deşarj olur.

İkinci mesajımda dediğim gibi Li-Po pillerden emin değilim yazdım. Bende bu aralar batarya konularında uğraştığım için direk yazdım. Ama düşünememiştim telefonlarda Lipo olduğunu. Yanlış bilgi için özür dilerim. NiCd piller hakkında bilginiz oldu işte Benimde Lipo hakkında

• yani %40 sarj seviyesi ile saklayabilirim öylemi?Aç karnına okuduğum için pek anlamadım
  • full boş sakla
  • 10 gün birini kullan 10 gün diğerini böylece her ikisnide kurtarmış olursun....
  • anladıgım kadarı ile soguk ortamda 0 dercede daha az kayıplar yasanıyor pil ömründe .. pekii elimizde ki yedek li-on pili pşetleyip güzelce derin dondurucuya atsak ne olur acep .. fikri olan varmı ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.