Diyelimki internet üzerinden yurtdısında bir sirketten cep telefonu satın aldınız:
siparişiniz eger airmail le geliyorsa 1 hafta - 10 gun icersinde gelir eger sipariş surfacemaille geliyorsa 3-4 hafta icersinde gelir.
ürün gelince adresinize gumruk ve posta mudurluğunden bir kağıt gelecek.
bu kagıtta bir numara var, o kağıdıda alıp bulunduğunuz ilin posta gümrük müdürlüğüne gideceksiniz.
Orada o numarayı gösterip ürünü alacaksınız, alırken pakedi görevli kişi açacak, muhtemelen faturada icersinden cıkar, o faturada imei nosu filan da yazıyordur,
daha sonra size cihazı bir 'ticari firma' gonderdiği için sizi bir gümrük müşavirine yönlendirecekler,
gümrük müşavirleri bağımsız calışıyor (noter gibi) gidip beyanname dolduracaksınız, 'ben ticari amaçlı getirtmedim yani kandi kullanımım için getirttim ithalatçı değilim diye'. orda bir miktar para alacaklar. Beyannamenizle birlikte gümrük ve posta müdürlüğüne geri döneceksiniz.
bu sefer beyannameniz ile birlikte gümrük memurunun yanına gideceksiniz o size baska bir form doldurtacak, beyannameyi o forma ekleyecek ve gümrük müdürünün odasına gedeceksiniz, gümrük müdürü kaseleyip imzalayacak. daha sonra orada fatura bedelinin %10unu sizden alacaklar. (yani 400 euroluk telefon getirttiniz sizden 40 euro alacaklar.) ayrıca sizden birde 27 milyon posta pulu parası alacaklar. ve telefonunuzu size verecekler.
Buraya kadar telefonun parası+shipping+gümrük beyannamesi doldurma için para+%10 vergi+27ytl posta pulu parası ödeyeceksiniz.
BİTMEDİ:
kayıt işlemi için telekoma gidip bu belgeleri göstereceksiniz ve telefonunuzu kaydedecekler.
istanbulda telsim turkcell avea abone merkeleride yapıyormuş ama ankarada birkac yere goturdum yanlızca telekomda yapıldığını söylediler.
ARTIK TELEFONUNUZ KAYITLI GULE GULE KULLANIN!!
eger telefonu beraberinizde getiriyorsanız, aynı işi sınırdan gecerken veya havaalanında gumrukte yapıyorsunuz.
vergiyi odedikten sonra
telekom veya abone merkezlerine gidip kayıt ettirebilirsiniz.
quote:
Orijinalden alıntı: onur777
eger telefonu beraberinizde getiriyorsanız, aynı işi sınırdan gecerken veya havaalanında gumrukte yapıyorsunuz.
vergiyi odedikten sonra
telekom veya abone merkezlerine gidip kayıt ettirebilirsiniz.
sağol çok faydalı bilgiler, herkes sorup duruyordu sayende adım adım öğrendik nasıl olduğunu.
yukarda yazmayı unutmusum
eger beraberinizde getirtiyorsanız 1 adet getirebilirsiniz, yani pasaport bası 1 telefon alınabiliyor.
eger posta ile getiriyorsanız emin olmamakla beraber (mobimag isimli dergide avea genel mudurunun acıklaması doğrultusunda yazılmıstır) 3 telefon getirtebiliyorsunuz. sizi gri listeye alıyorlar, 3 ay icersinde eger baska telefon getirmezseniz sizi gri listeden cıkartıyorlar, eger 4. telefonu veya daha fazlasını getirirseniz sizi kara listeye alıyorlar.
bu kadar bilgim var burdan sonrasını arastırınız. kara listeye alınma nedir? daha once getirttiğiniz telefonların kayıt isi gecersizmi sayılıyor yoksa ilk 3 kayıtlı oluyor kara listeye girince artık telefon kaydettiremiyormusunuz bilmiyorum??
quote:
yukarda yazmayı unutmusum
eger beraberinizde getirtiyorsanız 1 adet getirebilirsiniz, yani pasaport bası 1 telefon alınabiliyor.
eger posta ile getiriyorsanız emin olmamakla beraber (mobimag isimli dergide avea genel mudurunun acıklaması doğrultusunda yazılmıstır) 3 telefon getirtebiliyorsunuz. sizi gri listeye alıyorlar, 3 ay icersinde eger baska telefon getirmezseniz sizi gri listeden cıkartıyorlar, eger 4. telefonu veya daha fazlasını getirirseniz sizi kara listeye alıyorlar.
bu kadar bilgim var burdan sonrasını arastırınız. kara listeye alınma nedir? daha once getirttiğiniz telefonların kayıt isi gecersizmi sayılıyor yoksa ilk 3 kayıtlı oluyor kara listeye girince artık telefon kaydettiremiyormusunuz bilmiyorum??
ben Almanya dan k-jam getirttim fatura turarı 250 euro hatla birlikte alındıgı için Gumruge gittigimde bana bizi ilgilendirmez telefınu ne kadara aldıgın burdaki fiyata biz bakarız dediler ve 156 ytl istediler bende odemedim tabiki o parayi verecegime telefonu Almanya ya geri gonderirim.
saygılar
quote:
Orijinalden alıntı: uzakuzay
ben Almanya dan k-jam getirttim fatura turarı 250 euro hatla birlikte alındıgı için Gumruge gittigimde bana bizi ilgilendirmez telefınu ne kadara aldıgın burdaki fiyata biz bakarız dediler ve 156 ytl istediler bende odemedim tabiki o parayi verecegime telefonu Almanya ya geri gonderirim.
saygılar
Alıntıları Göster
tesekkurler bilgiler icin gercekten cok yararli oldu
quote:
Orijinalden alıntı: aytach
Alıntıları Göster
aydınlatıcı bir mesaj sanırım getirttin daha önce sende
aydınlatıcı bir mesaj sanırım getirttin daha önce sende
Alıntıları Göster
bende bişi ekliyim telekomda 5 ytl kayıt parası alıyor
quote:
Orijinalden alıntı: aytach
Alıntıları Göster
sikayet edeceğini soyleseydin,
sonucta o telefona senin odediğin fiyat orada en altta yazılı olan.
tarif ettiğin sekilde bir fatura gordum.
fiyat 479euro -200euroluk konusma indirimi -30euro ogrenci indirimi ile 249 euroya alınmış
onların hat olduğunu değilde indirim oduğunu soyleseydin aynı cevabı veremezlerdi. zate almanca bildiklerini hic zannetmiyorum
bunlar indirim bak yanında eksi yazıyor! dediğin zaman cevap veremezlerdi biraz yaygara cıkartsaydın sikayet edeceğini rusvet istediklerini ama sende onlara rusvet verecek goz olmadığını filan soyleyip bağırsaydın, dava acacağını filan soyleseydin belki biraz korkarlardı.
tabi yine hersey onların eline kalmıs benim yukarda soylediklerimi yapmadan ağırbaslı olup alttan almak, hatta kucuk hediyeler goturmek cok işe yarar,
quote:
sikayet edeceğini soyleseydin,
sonucta o telefona senin odediğin fiyat orada en altta yazılı olan.
tarif ettiğin sekilde bir fatura gordum.
fiyat 479euro -200euroluk konusma indirimi -30euro ogrenci indirimi ile 249 euroya alınmış
onların hat olduğunu değilde indirim oduğunu soyleseydin aynı cevabı veremezlerdi. zate almanca bildiklerini hic zannetmiyorum
bunlar indirim bak yanında eksi yazıyor! dediğin zaman cevap veremezlerdi biraz yaygara cıkartsaydın sikayet edeceğini rusvet istediklerini ama sende onlara rusvet verecek goz olmadığını filan soyleyip bağırsaydın, dava acacağını filan soyleseydin belki biraz korkarlardı.
tabi yine hersey onların eline kalmıs benim yukarda soylediklerimi yapmadan ağırbaslı olup alttan almak, hatta kucuk hediyeler goturmek cok işe yarar,
Alıntıları Göster
ticari amaclı değil ama kendim kullanmak icin
kendime 1 adet jamin getirttim,
keske bu bilgileri bilseydim,
bunları bilmediğim için oradan oraya suruklendim durdum.
bu baslığın faydalı bilgiler baslığı altına konulmasını sağlarsanız bir cok arkadaş rahat eder.
saygılarımla.
quote:
ticari amaclı değil ama kendim kullanmak icin
kendime 1 adet jamin getirttim,
keske bu bilgileri bilseydim,
bunları bilmediğim için oradan oraya suruklendim durdum.
bu baslığın faydalı bilgiler baslığı altına konulmasını sağlarsanız bir cok arkadaş rahat eder.
saygılarımla.
Alıntıları Göster
Peki sadece faturayla kayıt yaptıramaz mıyız benim cihazı getiren arkadaş kendi adına değil de benim adıma kestirmiş faturayı dolayısıyla pasaport fotokopisi götüremem gümrüğe de girmedi cihaz bunun için kayıt altına aldırmanın başka bir yolu olabilir mi telekom bu gibi durumlarda ne yapıyor cihaz Türkiye'de satılan bir cihaz da değil burdan alayım çözüm için fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim telekomdan tanıdık yoluyla falan halledilebilir mi ona göre tanıdığın tanıdığı falan arıyacaz artık cihazı çöpe de atamayacağımıza göre yani prosedürde telekomdaki elaman direk bilgisayara girip de halledebiliyor mu yoksa bunların toplandığı merkez var oraya mı gidiyor evraklar sistem nasıl işliyor bilen var mı?..
quote:
Orijinalden alıntı: gubidikkk
Peki sadece faturayla kayıt yaptıramaz mıyız benim cihazı getiren arkadaş kendi adına değil de benim adıma kestirmiş faturayı dolayısıyla pasaport fotokopisi götüremem gümrüğe de girmedi cihaz bunun için kayıt altına aldırmanın başka bir yolu olabilir mi telekom bu gibi durumlarda ne yapıyor cihaz Türkiye'de satılan bir cihaz da değil burdan alayım çözüm için fikri olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim telekomdan tanıdık yoluyla falan halledilebilir mi ona göre tanıdığın tanıdığı falan arıyacaz artık cihazı çöpe de atamayacağımıza göre yani prosedürde telekomdaki elaman direk bilgisayara girip de halledebiliyor mu yoksa bunların toplandığı merkez var oraya mı gidiyor evraklar sistem nasıl işliyor bilen var mı?..
Alıntıları Göster
abi pasaportla gidersen yardımcı oluyorlarmış müsteşaryardımcısının talimatı vardı bunla ilgili forumlarda
bi search et istersen
quote:
Orijinalden alıntı: sahibitanıdık
abi pasaportla gidersen yardımcı oluyorlarmış müsteşaryardımcısının talimatı vardı bunla ilgili forumlarda
bi search et istersen
Alıntıları Göster
Saçma sapan işler vergisini ödeyeceğim işte benden neden illa pasaport istiyor yani vergisini ödedikten sonra sana ne kim getirdi getirdi. Yani adama rica ettim yurt dışından aradı buldu getirdi kayıt için dilekçe yaz gümrüğe git vergi öde mi diyeceğim yani abuk sabuk işler ondan sonra niye illegal yoldan millet klonlamaya kaçıyor diye merak etsinler ne yapayım şimdi cihazı klonlatmayayım da 1000$ ımı çöpe mi atayım işleyişe bakar mısınız!...
quote:
Saçma sapan işler vergisini ödeyeceğim işte benden neden illa pasaport istiyor yani vergisini ödedikten sonra sana ne kim getirdi getirdi. Yani adama rica ettim yurt dışından aradı buldu getirdi kayıt için dilekçe yaz gümrüğe git vergi öde mi diyeceğim yani abuk sabuk işler ondan sonra niye illegal yoldan millet klonlamaya kaçıyor diye merak etsinler ne yapayım şimdi cihazı klonlatmayayım da 1000$ ımı çöpe mi atayım işleyişe bakar mısınız!...
Alıntıları Göster
bu konuyla ilgili yeni bir yasa cıkıyormus zannediyorum,
bunu yapmalarının nedeni turkiyede sahte fatura duzenleyip, yurtdısından bir bavul telefon getirip kayıt ettirmenin önüne gecmek.
quote:
bu konuyla ilgili yeni bir yasa cıkıyormus zannediyorum,
bunu yapmalarının nedeni turkiyede sahte fatura duzenleyip, yurtdısından bir bavul telefon getirip kayıt ettirmenin önüne gecmek.
Alıntıları Göster
Kaçakçı olduk şimdi yani vergisini ödedikten sonra kim ne kadar getirirse getirsin illa kurumlar mı kar edecek yani bireyler de getirsin satsın vergisini ödeyip şimdi ben cihazımı açtıramayacağım yani bu demek oluyor herhalde hem cihaz da burada satılmıyor zaten yok ne yapalım yani ona buna gidecem şimdi nasıl yapayım nasıl olur bu işler diye bi de bunla uğraşacaksın kısa yolu varken millet sürekli satıyor doğubankta kaçak telefon oraya baskın yapsınlar alsınlar kaçak cihazları onlar daha yasadışı çözümler buluyorlar kayıtlı telefonun imei numarasını sattıklarının imei numarasıyla değiştiriyorlar sonra kayıtlı olan gercek imei numarası olan adamınki de kapanıyor ilginç ki ne ilginç yazacak çok şey var ama yazılabilir olanlar bunlar ne yazık ki...
quote:
Kaçakçı olduk şimdi yani vergisini ödedikten sonra kim ne kadar getirirse getirsin illa kurumlar mı kar edecek yani bireyler de getirsin satsın vergisini ödeyip şimdi ben cihazımı açtıramayacağım yani bu demek oluyor herhalde hem cihaz da burada satılmıyor zaten yok ne yapalım yani ona buna gidecem şimdi nasıl yapayım nasıl olur bu işler diye bi de bunla uğraşacaksın kısa yolu varken millet sürekli satıyor doğubankta kaçak telefon oraya baskın yapsınlar alsınlar kaçak cihazları onlar daha yasadışı çözümler buluyorlar kayıtlı telefonun imei numarasını sattıklarının imei numarasıyla değiştiriyorlar sonra kayıtlı olan gercek imei numarası olan adamınki de kapanıyor ilginç ki ne ilginç yazacak çok şey var ama yazılabilir olanlar bunlar ne yazık ki...
Alıntıları Göster
sana bir yol gstereyim ama riskli bir yol
ebaye gir paketi kucuk olacak sekilde bir sey sipariş et
sipariş ettiğin adama mutlaka deki bana bunu şahıs gondersin, şirket gondermesin, paket üzerinede hediye yazsınlar(present diye bir kutucuk var onu işaretlesinler)
2-3 hafta sonra paket/zarf gelir. sonra o paketi belli olmayacak sekilde kes biç sanki o paketle sana telefon gonderilmiş gibi gümrüğe git.
bu paket benim evime geldi faturası burada bunu kayıt ettirmek istiyorum de.
(bu arada gumruklerdeki sistemi size anlatayım, paket yurtdısından geliyor, kafalarına gore daha cok paketin buyuklugune gore filan paketi ya posta mudurluğunde tutuyorlar yukarıda belirttiğim gibi evinize bir kağıt gonderiyorlar, ya da doğrudan evinize paketi gonderiyorlar.)
YOk bu paket senin evine gelmemiş sen acmışşın filan derlerse evet açtım bana paket geldi bende içini açtım diyeceksin, normalde buradan kağıt gondermeleri gerekiyormuş kayıt icin de, bana kağıt filan gelmedi paket evime geldi dersen,
sanki posta ile gonderilmiş gibi işlem yaparlar.
TABİ BU MESAJDA GOSTERDİĞİM YOL MUHTEMELEN YASA DŞIDIR, BAŞINA GELEBİLECEKLERDEN HİÇBİR SEKİLDE SORUMLULUK KABUL ETMEM,
quote:
sipariş ettiğin adama mutlaka deki bana bunu şahıs gondersin, şirket gondermesin, paket üzerinede hediye yazsınlar(present diye bir kutucuk var onu işaretlesinler)
2-3 hafta sonra paket/zarf gelir. sonra o paketi belli olmayacak sekilde kes biç sanki o paketle sana telefon gonderilmiş gibi gümrüğe git.
(bu arada gumruklerdeki sistemi size anlatayım, paket yurtdısından geliyor, kafalarına gore daha cok paketin buyuklugune gore filan paketi ya posta mudurluğunde tutuyorlar yukarıda belirttiğim gibi evinize bir kağıt gonderiyorlar, ya da doğrudan evinize paketi gonderiyorlar.)
YOk bu paket senin evine gelmemiş sen acmışşın filan derlerse evet açtım bana paket geldi bende içini açtım diyeceksin, normalde buradan kağıt gondermeleri gerekiyormuş kayıt icin de, bana kağıt filan gelmedi paket evime geldi dersen,
TABİ BU MESAJDA GOSTERDİĞİM YOL MUHTEMELEN YASA DŞIDIR, BAŞINA GELEBİLECEKLERDEN HİÇBİR SEKİLDE SORUMLULUK KABUL ETMEM,
Alıntıları Göster
getirip satıp kar ediyiyim dediğin zaman ithalatçı olursun birey olman kurum(şirket) olaman farketmez,
gerekli prosüdürü tamamlayıp ithalatçı belgesi alabilirsin,
telefon sektorunde eskiden herkesde vardı, fakat artık alması biraz daha zor servis olması lazım, yedek parca ve tamir garantisi vermen lazım bunlar hep tuketiciyi koruma amaclı alınan onlemler.
dediğin gibi getirdiğin zaman sen kar ediyorsun ama tuketici yani telefonu senden alan cihaz arızalandığı zaman ne yapacak? tabi sen diyeceksinki alırken biliyor zaten... ama devlet bu bilinçteki kendinini koruyamayan tuketiciyi koruma amaçlı olarak getirip satıyım diyince ithalatçı belgesi istiyor.
quote:
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: onur777
Yol gösterdiğin için sağol ama siparişi verdikten sonra muhtemelen siparişimin gelmesi de sürecek.Sonra gümrükteki memurun kafasına eserde paketi evime yollamaz sadece kağıdı yollar gel al paketini derse ne yaparım sağol önerin için ama daha gerçekçi bir yol bulmam lazım bu işin ticaretini yapanlar var mutlaka ki açık vardır diye düşünüyorum illegal birşeyler olmaz umarım bulduğum çözüm bu işi böyle yapmayı sindiremiyorum parası neyse vergisi ödenir biter umarım.Cihaz burada satılmıyor ve kullanmam gereken bir cihaz zevk için alınan birşey değil burada satılıyor olsa cihazı buradan alır kullanırdım garantisiyle beraber. Çözüm ola ki bulursam buradan yazarım alternatif fikri olan arkadaşlar da söylerse sevinirim...
quote:
quote:
Orjinalden alıntı: onur777
Yol gösterdiğin için sağol ama siparişi verdikten sonra muhtemelen siparişimin gelmesi de sürecek.Sonra gümrükteki memurun kafasına eserde paketi evime yollamaz sadece kağıdı yollar gel al paketini derse ne yaparım sağol önerin için ama daha gerçekçi bir yol bulmam lazım bu işin ticaretini yapanlar var mutlaka ki açık vardır diye düşünüyorum illegal birşeyler olmaz umarım bulduğum çözüm bu işi böyle yapmayı sindiremiyorum parası neyse vergisi ödenir biter umarım.Cihaz burada satılmıyor ve kullanmam gereken bir cihaz zevk için alınan birşey değil burada satılıyor olsa cihazı buradan alır kullanırdım garantisiyle beraber. Çözüm ola ki bulursam buradan yazarım alternatif fikri olan arkadaşlar da söylerse sevinirim...
Alıntıları Göster
quote:
Orjinalden alıntı: gubidikkk
Bu işleri çok iyi bilmiyorum ama, senin yerinde olsam sanırım klonlatırdım. "kayıtlı telefonun imei numarasını sattıklarının imei numarasıyla değiştiriyorlar sonra kayıtlı olan gercek imei numarası olan adamınki de kapanıyor" demişsin. Bunun yerine git ikinci el dandik bir telefon al (dandikten kastım ucuz) mesela 3310 falan gibi. Muhtemelen 30-40 ytl'ye bulabilirsin. Onun imei numarasını kullan. Hatta nette bulabileceğin çok basit programlar var imei değiştirmek için. Aldığın cihazı bilgisayarına bağlayıp kendin bile değiştirebilirsin imei numarasını. Ama tabii buda yasal olmaz, ona göre Sadece şimdi aklıma gelen bir fikirdi...
quote:
Orijinalden alıntı: hhcihan
quote:
Orjinalden alıntı: gubidikkk
Bu işleri çok iyi bilmiyorum ama, senin yerinde olsam sanırım klonlatırdım. "kayıtlı telefonun imei numarasını sattıklarının imei numarasıyla değiştiriyorlar sonra kayıtlı olan gercek imei numarası olan adamınki de kapanıyor" demişsin. Bunun yerine git ikinci el dandik bir telefon al (dandikten kastım ucuz) mesela 3310 falan gibi. Muhtemelen 30-40 ytl'ye bulabilirsin. Onun imei numarasını kullan. Hatta nette bulabileceğin çok basit programlar var imei değiştirmek için. Aldığın cihazı bilgisayarına bağlayıp kendin bile değiştirebilirsin imei numarasını. Ama tabii buda yasal olmaz, ona göre Sadece şimdi aklıma gelen bir fikirdi...
Alıntıları Göster
bu işi dünya da hiç bir ülke bu kadar kapsamlı uygulamıyor, sanırım onlarda uygulanamayacağını biliyor. düşünsenize; Turkcell bir an da aktif 500.000 abonesini cihazını kapatırmı. !!
Kopya’ yargıyı çaresiz bıraktı, çalıntı cepler yine özgür kaldı
Cumhuriyet Savcılıkları, çalıntı cep telefonlarının takibi ve cihazların görüşmeye kapatılması taleplerini geri çevirmeye başladı. Bu konuda yapılan başvuruları inceleyen savcılıklar, cep telefonu operatörüyle bağlantı kurmadan "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar veriyor. Kararlara gerekçe olarak IMEI numaralarının klonlanması ve ilgisiz kişilerin mağdur edilmesi ihtimali gösteriliyor.
Çalıntı cep telefonunun kullanıcısının belirlenmesi ve cihazın kullanımının engellenmesi talebiyle Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan bir suç duyurusu hakkında Savcı Faruk Söker’in verdiği kararda, IMEI numaralarının kopyalanarak, çok yayıda sim kartta kullanıldığı hatırlatıldı. Kararda, kopyalanan IMEI numaralı sim kartların çok sayıda faturalı cep telefonunda da kullanıldığı ve bu nedenle de, IMEI üzerinden suç kovuşturması yapılırken, olayla ilgisi olmayan masum insanların da mağdur edileceği vurgulandı.
OPERATÖRLER DİRENMİŞTİ: IMEI yardımıyla, çalıntı cep telefonlarının kullanımını durdurmak mümkünken, cep telefonu operatörleri sistemi yavaşlattığı için geçen yıla kadar bu teknolojiyi kullanıma açmıyordu. 2005 Nisanı’nda Sultanbeyli Sultanbeyli Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı karar bu konuda ilk yaptırım örneği olmuştu. Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun, teknik altyapılarının mümkün olmadığını iddiasıyla kararı uygulamayan cep telefonu operatörleri hakkında soruşturma başlatmıştı. Bunun üzerine Turkcell, Telsim ve Avea çalıntı telefona hizmet vermeyi kesmişti.
YASAYA AÇIK HÜKÜM KONDU: GSM operatörlerinin itirazlarını ortadan kaldırmak amacıyla geçen temmuzda çıkan 5392 Sayılı Yasa’ya "İşletmeciler, kayıp, kaçak, kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlarla iletişim hizmeti veremez" maddesi eklenmişti. Buna karşın Türkiye’nin en büyük GSM işletmecisi Turkcell, fatura ve IMEI numarası bildirilerek yapılan çalıntı cihazın görüşmeye kapatılması talebini "Telekomünikasyon Kurulu’nun bu konuda uygulanacak kesin hükümleri henüz bildirmediği" gerekçesiyle reddetmeyi sürdürüyor. Avea ile Telsim ise başvuru sahibini savcılık ve Telekomünikasyon Kurulu’na yönlendiriyor. Telekomünikasyon Kurulu ise yasa hükümlerinin ilgili kurumların yetki ve sorumluluklarını belirlediğini belirtiyor. Çalıntı cihazın kullanıma kapatılmasının cep telefonu operetörü, kullanıcısını saptama işleminin ise savcılığa yapılacak başvuruyla gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor.