Ülke çıkış hacminin arttırılmasına gerek yok. Zaten bu çıkışlar çift yönlü ve Turk Telekom'un ana trafiği Inbound yani yurt dışından içine doğru. Veri merkezleri hariç de dışarı doğru veri yükleme yapan ciddi veri kaynakları yok. İçeri gelen trafikte sıkıntı olursa olur ama çıkanda yurtdışı bağlantıları nedeniyle bir sorun olmaz kolay kolay. Mesele İnternet paketlerimize sunulan yükleme hızlarımız. İndirmede tamam süründürmüyorlar ama yüklemede o 512 kbit ne, 1 Mbit ne. Böyle hızlarla tüm Türkiye yurtdışına bir yere bir şeyler yüklese gene tıkanmaz bizim fiber borular.
Çıkışlar derken giriş çıkış genel olarak bahsediyorum. Sonuçta youtube'un dolma hızı tamamen download ve yurtdışı giriş hacmiyle alakalı. Bu sadece hızımızı değil, ping sürelerini de etkiliyor herhalde. Ki ping internet kalitesini direkt belirleyen birşey. Zaman zaman eskiden bu band genişliği arttırılıyordu, ama ne zamandır birşey duymadık ve durum da gittikçe kötüleştiğinden yapılan birşey yok diye tahmin ediyorum. yıllık milyar dolar kar eden bir şirket nasıl bu işe yatırım yapmaz aklım almıyor. Devletin buna göz yummaması lazım. takip edip bastırması gerekiyor. 1Mbps upload hızı nedir allah aşkına Amerikadayım, Türkiye'yle, ailemle skype görüşmesi yapıyorum. Görüntüler 240p gibi geliyor bilgisayara. Kardeşim çek cumhuriyetinde, onunla yapıyoruz, görüntü çok net. Kaldı ki kardeşimde netbook, ailemde samsungun üst seviye laptopı var. Olay tamamen internetin boktanlığından. 8/1 bağlantı vatandaşa layık görülüyor. Bu kadar kâra reva değil.
Hizmet kalitesi olarak kesinlikle haklısınız. Yalnız çıkış meselesi tek sorun değil. Bir Youtube videosu takılarak oynuyorken ABD'de sunucusu bulunan çakma bir film sitesi FullHD videolar ile yayın yapabiliyor ve video takılmadan oynayabiliyor. Video yüklerken ise İnternet'in doğası gereği yurtdışı bağlantılar içeri gelen trafiğe göre çok çok az trafik taşıyor dışarı doğru. Yani çıkışların kapasite olarak hacmi çok problem değil. Bu çıkışlar yurtdışında farklı ağ operatörlerine, IX denen İnternet değişim noktalarına falan bağlanıyor. Buralardaki yoğunluklar direkt olarak hizmeti etkliyor. Mesela 1 Tbit çıkışımız var, AMS-IX'te Turk Telekom'un 40 Gbit anlaşması olsa bu 40 Gbit dolduktan sonra alternatif rotalar kullanılmaya başlanır ki, bunlar da genelde AMS-IX'ten daha düşük performanslı rotalardır. Bunun için Turk Telekom'un daha fazla IX'e bağlanması ve kapasitelerini arttırması gerekli. Bu şekilde indirme hızı olarak ve erişim hızı olarak iyileşmeler sağlanır. Bu da Turk Telekom'a maliyet olduğundan çok çabuk atlamıyor böyle yatırımlara.
Bundan başka Youtube vs. büyük veri sağlayıcıları ile de anlaşmaları önemli.
Kaldı ki, yurtiçinde bir IX kuruluyor, bütün operatörler kendisine bağlı olduğundan bu bağlantıları koparmamak için bu IX'e bile üye olmayan bir uyanık bu. Tekelin tekeli yani.
sis651
kullanıcısına yanıt
Teşekkürler, TT devletteyken bu kadar kötü değildi.
Bu arada 900Mhz deneyiminizi okudum. Ben de o şekilde menzilin uzadığını biliyordum. Peki Bulgaristan 2G için ne kullanıyor acaba, 850Mhz mi? Sonuçta 3G si olmayan telefonlar var ve 3Glilere göre daha fazla kırsal alanda kullanılıyordur diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla menzili daha uzun olması gerekiyordur? Buna vereceğiniz cevaba göre, biz neden aynı şekilde 900Mhz i 3G için kullanmıyoruz? Bildiğim kadarıyla 2100Mhz destekleyen 3Gli cihazlar 900Mhz i de destekliyor. Dolayısıyla problem olmamamalı.
2G için ne kullandıklarını bilmiyorum, İnternet'te 900, 1800 bantlarını kullandıkları yazıyor. :)
900 MHz ilk lisanslandığında 3G kavramı yoktu, ondan da düşünülmeden çatır çatır satıldı. Sonra da 900 MHz lisans süreleri dolmadan 3G için 900MHz bandı kullanılamadı sanırım. Ancak gelecekte işler değişecektir. 3G de LTE'nin üstü 900MHz frekanslarda verilmeye başlanabilir, kapsamanın artması için bu gerekli.
Vay be zamanında 100 MBit download 100 Mbit upload 100 TL imiş. Şuan akk siz 25 mbit interneti 100 TL ye satıyorlar :(
Gittikçe gerileyen ülke olarak tarihe geçiyoruz. Tamam hadi para o zaman değerliydi diyelimde bu kadarda fark olmaz ki
Arkadaşlar aslında altyapı kaldırmaz filan bunların hepsi bahane. İnanın şu an isteseler tüm fiber olan yerde internet kullanıcılarına 100 mbit up/down tamamen limitsiz bağlantıyı çok rahat bir şekilde verebilirler ve sistem bundan %10 bile yorulmaz. Bulgaristan gibi 3. dünya ülkesi bile 50 mbit tamamen limitsiz up/down 49 lira gibi bir fiyata verebiliyorsa Türkiye için bu şu an çocuk oyuncağı. Bunların amacı milleti sömürmek BTK'da buna zaten başından beri destek veriyor. Şu anki yöntemleri yani az yatırım yaparak çok kullanıcı sahibi olmak ve yurtdışı GB başına ödenen ücretleri azaltarak olabildiğince en üst şekilde kar etmek. Yoksa bunun altyapıyla ilgisi falan yok malum güdülmeye ve sömürülmeye alışmışız artık.
2007 yılında verilen hizmeti daha fazla para ödemeye rağmen 2016 yılında alamıyor olmak.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme