YGS umarım beklediğiniz gibi geçmiştir, umarım herkes emeğinin karşılığını alır. Moralleri bozmadan LYS'ye odaklanmanın zamanı artık.
Ama aslında hepsinden daha önemli bir konu var. Tercih zamanında, sıralamalar geldiğinde, ya da sınavdan önce hedef koyduğumuzda hepimiz sıralamanın yüksekliğine göre tercih yaptık/yapıyoruz. Tecrübeli bir mezun olarak bu konunun zannedilenden daha önemli olduğunu söylemek istiyorum. Bu başlığı açmamın sebebi üniversiteye girdikten sonra bölümünden okulundan memnun olmayıp okulunu 7+ senede ancak bitirenler, yarıda bırakanlar, tekrar hazırlanan o kadar çok insanla karşılaştım ki siz bunu yapmayın.
Odtü İktisat son sınıf öğrencisiyim. Makine, Elektrik Elektronik gibi bölümlerde okuyup iki sene sonra tekrar sınava giren o kadar çok insan var ki. Çoğu kişiye göre manyak mısın, işte herkesin hayali olan bölüm diye bakılıp hayret ediliyor. Malesef bilinçsiz tercih yapıyoruz. Üniversiteyi seçerken şehri önemsemiyoruz, bölümün içeriği olarak da bölümden sonra ne kadar para alırız, iş alanı ne diye ilgileniyoruz sadece. Bunlar tabi ki önemli, ancak inanın sonra üniversite yaşantınız kabusa dönüşüyor.Öyle olunca da okul uzayabiliyor.
Mutlaka hedefinizdeki üniversitenin kampüsünü ziyaret edin, hangi şehirde olursa olsun. O üniversitede okumuş/okuyan insanlarla sohbet edin. Bölümün içeriğini öğrenin. Hangi dersler var, bu dersler benim ilgimi gerçekten çekiyor mu diye sorun kendinize. Mühendislik okuyup mezun olunca mühendislik yapmamaya ant içenlerin sayısı azımsanacak gibi değil. O halde niye okurken hem zor hem de hiç alanında olmayacak derslerle uğraşasın ki?
Üniversitenin sosyal imkanları neler? Rektörlük üniversiteyi adeta bir lise gibi her şeyine kendisi mi karar verip yönetiyor, öğrencilerin söz hakkı var mı? Kariyer günleri, şirketlerle bağlantı kurmanı kolaylaştıracak network var mı?
Bu başlıkta sorularınızı sorabilirsiniz. Mezun arkadaşlar, üniversite ve bölümleriyle ilgili bilgi verebilir böylece daha sağlıklı hedef koyarsınız diye düşündüm.