Şimdi Ara

THE LAST OF US:PART II | SPOILER KONUSU (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
285
Cevap
5
Favori
12.220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Aralarında kesinlikle fark yok, oyunun anlattığı şey zaten bu; ikisi de aynı yolun yolcusu ve ikisi de intikam uğruna hayatlarını mahvetti. Fakat bunu anlatma şekli insanların bu kadar eleştirmesine sebep oluyor.

Abby'i inatla oynatmayı planlıyorlarsa bile oyuna onunla başlayıp, 10 saatin sonunda Joel'i yakaladığı noktaya gelip, orada bir flashback ile kim olduğunu öğrenseydik ve ikinci yarı da Ellie'nin intikamını işleseydi bugün bambaşka bir ortam olurdu. Ancak Joel'e gösterdiği şiddetten sonra 10 küsür saat Abby'i oynamak insanların kolay kolay kabul edebileceği bir şey değil. En nihayetinde bu bir oyun ve haklı olarak insanlar da seveceği, keyif alabileceği bir karakteri yönlendirmek istiyor.

Her ne kadar oyunu sevmiş olsam da bazı tercihleri de eleştiriyi kesinlikle hak ediyor. Keşke oyunun yapım aşaması ile ilgili biyografi tarzı bir video çeksele de, hikayenin sunumu ile ilgili neden böyle bir karar alındı, amaç neydi, senaryo süreç esnasında değişti mi gibi sorulara cevap verseler. Şahsen çok merak ediyorum o süreci, çünkü gerçekten cesaret isteyen hamleler var ve bunu herkes yapamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: melkor23

Aralarında kesinlikle fark yok, oyunun anlattığı şey zaten bu; ikisi de aynı yolun yolcusu ve ikisi de intikam uğruna hayatlarını mahvetti. Fakat bunu anlatma şekli insanların bu kadar eleştirmesine sebep oluyor.

Abby'i inatla oynatmayı planlıyorlarsa bile oyuna onunla başlayıp, 10 saatin sonunda Joel'i yakaladığı noktaya gelip, orada bir flashback ile kim olduğunu öğrenseydik ve ikinci yarı da Ellie'nin intikamını işleseydi bugün bambaşka bir ortam olurdu. Ancak Joel'e gösterdiği şiddetten sonra 10 küsür saat Abby'i oynamak insanların kolay kolay kabul edebileceği bir şey değil. En nihayetinde bu bir oyun ve haklı olarak insanlar da seveceği, keyif alabileceği bir karakteri yönlendirmek istiyor.

Her ne kadar oyunu sevmiş olsam da bazı tercihleri de eleştiriyi kesinlikle hak ediyor. Keşke oyunun yapım aşaması ile ilgili biyografi tarzı bir video çeksele de, hikayenin sunumu ile ilgili neden böyle bir karar alındı, amaç neydi, senaryo süreç esnasında değişti mi gibi sorulara cevap verseler. Şahsen çok merak ediyorum o süreci, çünkü gerçekten cesaret isteyen hamleler var ve bunu herkes yapamaz.
    Hocam.sana sadece bir soru sorucam hani amarikada avukat sanığa bir soru sorar aldığı cevap sonrasında başka sorum yok der ya o tür bir soru.

Oyunun sonunda Ellie sahile yürüdükten sonra Abby I orda ölüme terk edilmiş olarak gördüğünde ağlamaklı oldun mu ? Hadi avlamakliyi geçelim için çiz etti mi o güçlü kuvvetli genç bir kızın çökmüş bitmiş 4 ah boyuca işkence görmüş ve sonradan ölüme terk edilmiş halini gördüğünde.

Eğer ki cevabın evet ise oyun istediği şeyi başarmış demektir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kasatka kullanıcısına yanıt
    Ana konusunda uzunca kendi görüşümü bildirmiştim, bu durum hakkında da yazdığım şey şuydu.

quote:

Eğer, baştan sona Ellie ile oynayıp Abby'nin yaşadıklarını görmeseydik, söylediğim gibi yüzeysel, ruhsuz bir intikam hikayesi oynamış olurduk. Abby ile oynamak aynı zamanda kadının çöküşünü de izlemekti, bu aslında Ellie'nin onu öldürmesinden daha tatminkar bir duygu oluşturdu. Ellie, Abby'nin peşinden gidip onu öldürmek istediğinde oyunun başında hissettiğimiz hırs ve nefret yoktu bende. Abby ve Lev, köle tüccarlarına esir düştüklerinde açıkçası bunun neye sebep olacağını tahmin edemedim, zira Ellie, Abby'nin karşısına dikildiğinde gördüğüm şey beni gerçekten çok şaşırttı. Bir direğe bağlı şekilde ölüme terk edilmiş, açlıktan çökmüş, tanınmayacak halde göreceğim aklımdan dahi geçmedi. Abby'i çözdükten sonra direk Lev'i kurtarmaya çalışması ve geçmişi adeta yaşanmamış varsayıp, Ellie'yi de çağırarak, buradan gidelim demesi başta söylediğim Abby'e acıma duygusunun tavan yaptığı yerdi. Kadın yeteri kadar ızdırap çekti, ölmekten beter hale geldi. O andan itibaren Abby'i öldürmek yanlıştı ve zaten Ellie de öldüremedi.

Bence de oyun vermek istediğini kesinlikle başardı.

• quote:

Ana konusunda uzunca kendi görüşümü bildirmiştim, bu durum hakkında da yazdığım şey şuydu.

quote:

Eğer, baştan sona Ellie ile oynayıp Abby'nin yaşadıklarını görmeseydik, söylediğim gibi yüzeysel, ruhsuz bir intikam hikayesi oynamış olurduk. Abby ile oynamak aynı zamanda kadının çöküşünü de izlemekti, bu aslında Ellie'nin onu öldürmesinden daha tatminkar bir duygu oluşturdu. Ellie, Abby'nin peşinden gidip onu öldürmek istediğinde oyunun başında hissettiğimiz hırs ve nefret yoktu bende. Abby ve Lev, köle tüccarlarına esir düştüklerinde açıkçası bunun neye sebep olacağını tahmin edemedim, zira Ellie, Abby'nin karşısına dikildiğinde gördüğüm şey beni gerçekten çok şaşırttı. Bir direğe bağlı şekilde ölüme terk edilmiş, açlıktan çökmüş, tanınmayacak halde göreceğim aklımdan dahi geçmedi. Abby'i çözdükten sonra direk Lev'i kurtarmaya çalışması ve geçmişi adeta yaşanmamış varsayıp, Ellie'yi de çağırarak, buradan gidelim demesi başta söylediğim Abby'e acıma duygusunun tavan yaptığı yerdi. Kadın yeteri kadar ızdırap çekti, ölmekten beter hale geldi. O andan itibaren Abby'i öldürmek yanlıştı ve zaten Ellie de öldüremedi.

Bence de oyun vermek istediğini kesinlikle başardı.
    Ben açıklamanın da bir şeye katılmıyorum.. oda tatminkar olmak
    Ben Abby zaten belasını buldu bir suru şey geldi başına oda joel in intikamı sayılır tarzı düşünmüyorum.. Abby başına gelen hiç bir şeyi haketmedi.abby özünde iyi biri ama babası öldükten sonra kendine sadece ve sadece bir amaç belirlemiş oda joeli öldürmek. Kimisi şunu düşünebilir lan joel elliyi sahiplendi nerdeyse beraber 4 mevsim geçirdiler de Abby 3 gün yaşadığı Lev e yani bu kadar bağlanabilir mi ? Joel Ile ellie nin ilişkisi ile Abby Ile Levin iliskisi bir olabilir mi ? Bazı kişiler bu yönden bakıyor ama yanılıyorlar. Abby içinde kendi icselinde o kadar yalnız ki aslında tek amacı Joel I öldürmek ve ondan sonra o kadar amaçsız ve boşta ki ilk bulduğu şeye yani lev e sarılıyor . Bu aslında dikkatli baktığınız da çok yalnız birinin hisleri .

Son sahneye gelirsek.
    Günlerce aç susuz direkte bağlı kalmış yürümekte güçlük çeken en az 30 kilo kaybetmiş birine bıçak çekiyor ya.
    Abby seninle kavga etmek istemiyorum diyor düşün yani bunu Abby diyor ne kadar da güçsüz olsa hiç mücadeleden vazgeçmeyen biri bunu diyor ellie orda komada yatan kişiye bıçak çekiyor .

Ben orda ellie den tiksimdim ya.
    Gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kasatka -- 25 Haziran 2020; 0:3:33 >

• Kasatka kullanıcısına yanıt
    Ben fazlasıyla tatmin oldum, kadının başına daha ne gelebilir ki, Ellie gidip direkt öldürseydi bu kadar acı çekmezdi. Abby ve Lev'de beraber 1 yıldan fazla süre geçiriyorlar bu arada, Ellie ve Joel'den farklı değiller o konuda.
  • quote:

Ben fazlasıyla tatmin oldum, kadının başına daha ne gelebilir ki, Ellie gidip direkt öldürseydi bu kadar acı çekmezdi. Abby ve Lev'de beraber 1 yıldan fazla süre geçiriyorlar bu arada, Ellie ve Joel'den farklı değiller o konuda.
    Yok ben Levi korumaya başladığı zamanı diyorum.
    Gidip adayi basıp lev için wolflari katlettiği de 3. Gunundelerdi.

Tatmin olma konusunda da dediklerimi tekrarliycam. Ben Abby bin başına gelen şeylerden hoşnut olmadım. Ohhh olsun sen jolei öldürür müsün sende buldun cezanı demedim eğer kast ettigin bu tür tatmin olmaksa.
    Çoğu kişi hala oyunun kötü adamı Abby sanıyor ama aslında Abby bu oyunda kurban. Her konuda sadece babası oldu diye söylemiyorum.

• melkor23 kullanıcısına yanıt
    Katılmıyorum. İlk oyunda Marlene'yi silahsız ve yaralı halde iken kafasına sıkarak öldürdük. Marlene Ellie ile hisselerini sadece Joel'in anlayabileceğini düşünüyor belki de onu Joel'den fazla seviyordu. Onunla empati kurmadık mı? Sadece görevi aldığımız, hastane konuşması ve ölüm anı toplam üç sahnede görmemize rağmen.

Duygusal bağımız olan iki karakterden birini öldürüp, diğerini de eşek sudan gelinceye kadar dövdürtmek nasıl bir aklın ürünüdür anlayamıyorum ben.

Bakın şöyle anlatmaya çalışayım. God of War 2 çıkmış. Oyunun ikinci saatinde sonradan Baldur'un oğlu(ama kız görünümlü) olduğunu öğrendiğimiz bir karakter Kratos'u parçalamış. Sonra Atreus ile intikam yolculuğuna çıktığımızda (ki Atreus gay bu arada ve erkek arkadaşıyla seyahat ediyor, normalde umursamayacagımız bu detay sürekli gözümüze sokuluyor,aşk ücgenlerine giriyoruz.) oyun birden Baldur'un oğluna geçiyor. O ana kadar yaptığınız her şey geride kaldı. Dur bir dakika bir de onun gözünden bak olaylara.

Ve devamında babaç, sevgi pıtırcığı, insani açıdan daha faziletli Baldur'un oğlu ile oyunun neredeyse sonuna kadar oynuyoruz. Atreus'a karşı savaşıyoruz. Onun da ağzını burnunu bir güzel kırıyoruz. Oyun başka seçenek de vermiyor illa Atreus'u döveceksin. Bu esnada daha önceki oyundan sevilen karakterleri sakat falan da bırakıyoruz. Arada aşk üçgenlerine karışıyoruz. Üçgensiz olmaz.

Keşke skip Abby olsaymış. Direkt finale geçseymişiz. Bu kadar tepki olmazdı. Spoiler yemeyeyim diye YouTube bile girmedim. Forumda çok dikkatli takıldım. Keşke sızıntıları okusaymışım.

Abby kötü demek istemiyorum. Bunu anlatabilecekleri o kadar çok yol var ki. O oyunun yarısında biz Abby'i öldürmüş olsak ve üzerinden bir günlük çıksa Abby karakterinin de aslında ne kadar haklı olduğunu o günlüğü okurken(Abby ile oynayarak) onun hikayesini öğrensek ve intikam için çukur kazanın iki tane kazması gerektiği dersini alsak. Hem Joel için uzulse Ellie hem de Abby için pişman olsa vb. Çok daha tatminkar olurdu. Ben yazar değilim. Çok basitçe aklıma gelen bu. Uzmanlar kim bilir nasıl daha etkili yapabilirlerdi.

• quote:

Orijinalden alıntı: uğur37

Katılmıyorum. İlk oyunda Marlene'yi silahsız ve yaralı halde iken kafasına sıkarak öldürdük. Marlene Ellie ile hisselerini sadece Joel'in anlayabileceğini düşünüyor belki de onu Joel'den fazla seviyordu. Onunla empati kurmadık mı? Sadece görevi aldığımız, hastane konuşması ve ölüm anı toplam üç sahnede görmemize rağmen.

Duygusal bağımız olan iki karakterden birini öldürüp, diğerini de eşek sudan gelinceye kadar dövdürtmek nasıl bir aklın ürünüdür anlayamıyorum ben.

Bakın şöyle anlatmaya çalışayım. God of War 2 çıkmış. Oyunun ikinci saatinde sonradan Baldur'un oğlu(ama kız görünümlü) olduğunu öğrendiğimiz bir karakter Kratos'u parçalamış. Sonra Atreus ile intikam yolculuğuna çıktığımızda (ki Atreus gay bu arada ve erkek arkadaşıyla seyahat ediyor, normalde umursamayacagımız bu detay sürekli gözümüze sokuluyor,aşk ücgenlerine giriyoruz.) oyun birden Baldur'un oğluna geçiyor. O ana kadar yaptığınız her şey geride kaldı. Dur bir dakika bir de onun gözünden bak olaylara.

Ve devamında babaç, sevgi pıtırcığı, insani açıdan daha faziletli Baldur'un oğlu ile oyunun neredeyse sonuna kadar oynuyoruz. Atreus'a karşı savaşıyoruz. Onun da ağzını burnunu bir güzel kırıyoruz. Oyun başka seçenek de vermiyor illa Atreus'u döveceksin. Bu esnada daha önceki oyundan sevilen karakterleri sakat falan da bırakıyoruz. Arada aşk üçgenlerine karışıyoruz. Üçgensiz olmaz.

Keşke skip Abby olsaymış. Direkt finale geçseymişiz. Bu kadar tepki olmazdı. Spoiler yemeyeyim diye YouTube bile girmedim. Forumda çok dikkatli takıldım. Keşke sızıntıları okusaymışım.

Abby kötü demek istemiyorum. Bunu anlatabilecekleri o kadar çok yol var ki. O oyunun yarısında biz Abby'i öldürmüş olsak ve üzerinden bir günlük çıksa Abby karakterinin de aslında ne kadar haklı olduğunu o günlüğü okurken(Abby ile oynayarak) onun hikayesini öğrensek ve intikam için çukur kazanın iki tane kazması gerektiği dersini alsak. Hem Joel için uzulse Ellie hem de Abby için pişman olsa vb. Çok daha tatminkar olurdu. Ben yazar değilim. Çok basitçe aklıma gelen bu. Uzmanlar kim bilir nasıl daha etkili yapabilirlerdi.
    Neil normal biris degil ama bariz sekilde garip propanganda yapicam diye garip ucube hikayesini Sony nasil kabul etti?ilk defa Sony ye karsi antipati duymaya basladim bu kadar bariz hatayi yapmamislardi bu rakipsiz kalmanin simarmasi diyorum baska aciklmasi yok..xbox umarim bu sefer iyi bir atilim yapar Sony yoksa akillanmicak en azindan bir ao raki jenerasyonda
    Oyun dunyasinda orneklerini cok gorduk rakipsiz olmanin ne kadar kotu oldugunu
    Cod serisi cop oldu yeniden toparlaniyor hikayeyi reboot yaptilar
    Pes toparlanamadi fifa sacmaliklarina devam ediyor
    Vs vs..

• Sen gidiyorsun adamı 2 sevdiği kişinin karşısında öldürüyorsun. Sonra o 2 kişiyi sağ bırakıyorsun ki bunlar 5-10 yaşında çocuk değil. O kadar adamsınız. Biriniz akıl edemedi mi şimdi bunlar bizi rahat bırakmaz diye.
    Bence böyle yazılmış senaryo şöyle düzelebilirdi;
    Joel ve Ellie’nin yaşadıkları yerde hain birisi olacaktı. Abby ve ekibi ise bu hainle anlaşacaktı. Hain bunlara Joel ve Tommy’nin devriye yerini söyleyecekti. Abby tarafı ise Joel ve Tommy’yi böyle alacaktı. 2’sini öldürecekti.
    Ellie ise bu ekibi evden çıkarken görecekti.
    Böylece hem Joel’i aptal gibi göstermeden, hem de Abby ekibinin “sen başrolsün, gel bizi tek tek bul harca” demesine gerek kalmazdı.

• uğur37 kullanıcısına yanıt
    Katılmıyor olmanızın sebebi belli bir kesim gibi ilk oyuna olan güçlü bağlarınız ve bu oyunu da o bağlar üzerinden değerlendiriyor olmanızdan kaynaklı. Ancak ben o şekilde değerlendirmiyorum, doğru da bulmuyorum. Bu oyun LoU dünyasını genişletti, bu boşuna yapılan bir hamle değil. Çünkü gösterilmek istenen şey dünyanın her yerinde bir şeyler oluyor, acılar çekiliyor, kayıplar yaşanıyor. Sadece Joel ve Ellie acı çekmiyor, sorunlar yaşamıyor. Evet Joel, Ellie'yi kurtardı, ona babalık etti, kızı yerine koydu, yeni bir hayat sağladı ama bu madalyonun bir yüzü ve belli bir kesim de oyunu sadece bu yüzü ile değerlendiriyor. Diğer yüzünde ise Joel, eski hayatında kimseye acımayan, kaçakçılık yapan, duygusuz, karanlık bir adam. Tommy bile Joel'i yaptığı şeyleri onaylamadığı için terk etti, bir daha görüşmek istemedi. Tess ölmese Joel kadını ikna edip geri dönecekti, Ellie'yi umursamıyordu bile. Bağ kurmaya başladığımız baba figürü sonra sonra ortaya çıktı, ki buna rağmen finalde yine insanlığın geleceğini hiçe sayarak bencilce davrandı ve korkunç kararlar verdi, onlarca insanı öldürdü. LoU2'de de bu kararların sonuçlarını gördük.

Abby'İ anlatmanın elbette çok sayıda farklı yolu var, ben de olsam böyle anlatmazdım ama adamlar bu yolu seçmiş. Nefret edilen bir karaktere karşı duyguların zamanla ne derece değişkenlik göstereceğini görmek istemişler. Oyunu bu şekilde sunuyorlarsa, o halde ona göre değerlendirmek gerekiyor. Birinci oyunun gözünden ikinci oyun değerlendirildiği sürece sevmek, empati kurmak mümkün değil. Joel babaydı, Ellie kızıydı, şakalaşıyorlar, eğleniyorlardı, çok minnoşlardı. Bu taraflı bir bakış açısı, ben sert dünyanın koşulları ile hepsinin gözünden bakmayı tercih ediyorum, objektif yaklaşıyorum duygusal değil.

Evet Joel geçmişi karanlık biriydi. Ancak Ellie sayesinde hayata tutundu. Çok sevdiğim bir yorum var bununla ilgili. 'Dünya Joel'den her şeyini aldı, o da dünyadan.' Ben Joel'in ölmesine de takıyor değilim. Diğer başlıktaki ilk yorumumda buydu. Demek ki anılarda görmeye devam edeceğiz. Ellie intikam almaya çalışacak diye düşündüm. Duygusal bağımız olmayan bir karakter ile oynamaya zorlanmak beni sinir etti. Onların tabiriyle diğerinin ayakkabıları giymek, bizim tabirle onun gözünden yaşamak... Bu dersi vermeye çalıştılar intikam alma yolunda arada öldürdüğümüz zibilyon tane NPC var. Onların da oğlu,kızı 3. oyunda Abby'nin peşine düşşün. Oyunun yarısını Abby ile yarısını hiç tanımadığımız Npc karakterin karakterini, hikayesini öğrenmek için oynamak zorunda bırakılalım. Bana mantıksız gelen bu. Oyun sadece Ellie olsa ve Abby,Left Behind tarzı oyun içine dahil ayrı bir oynanabilir bölüm olsa idi kimse beğenmedim diyemezdi. Hatta siz gibi birçok kişi Abby'yi daha fazla bile sevebilirdi.

• OnLiNe MaNaGeR kullanıcısına yanıt
    Hocam affına sığınarak olayı hiç anlamamışsın .

Oyunda yapılan her şeyin bir sebebi var.
    Oyun sana eli ile oynadığını ilk yarı aşırı derecede yükselmeni istiyor. Dişlerini gicirdatmani yana döne Abby I bulmanı istiyor. Bunu yapacak olan şeyde ellie yi olabildiğince hırs ile doldurmak. Bununda oyun seversin sevmezsin Abby nin golf sopası ile Elinin gözü önünde öldürmesi ile yapmayı seçmiş yapımcı ( abby o an ellie nin kim olduğunu bilmiyor ve abby nin aslında beni bulurlar diye de bir çekinceli yok çünkü hayatı tehlikelerle geçmiş ve geçmekte olan biri her gün skar avlıyor)

Bazı kararları almak zordur. Mesela uncharted 4 de nate düzenli hayattan çok sıkılıyor ancak onu hiç bir güç çok sikilsada o eski hayatina geri donduremezdi ama ne oldu hoop birden bir kişinin hayatta en deger verdiği ömrünün bir bölümü onunla geçirdiği ve ona bir borcu olduğunu düşündüğü kardeşi sam cikageliyor.

Çok zekice.

• Birde burda ki oyunu bitirmiş herkese bir soru sormak istiyorum

Eğer oyunun sonunda Abby I öldürmek yada bırakmak bize birakilsaydi kimler öldürür kimler yaşamasına izin verirdi ve Neden ?

BEN oldurmezdim

Çünkü abby ile ellie arasında bana göre hiç bir fark yok.
    Ellie joeli Abby ise babasını kaybedip intikam duygusu içinde kaybolan iki karakter. Hiç bir farkları yok.

• Karakterlere çok odaklanmışsınız, oyun inançlarınızı sorgulamanızı istiyor ve neye inandığın değil önce insan olmanın gerekliliğinin altını çiziyor.

Oyunu mutlu sonla bitirmek istemişler, yoksa Ellie'nin egosuna yenik düşüp ailesini bırakıp tekrar Abby'nin peşine düşmesinin cezası ölüm olmalıydı.
  • Burada dedik o kadar. Neil, Last of Us'ın neden sevildiğini anlamamış. Last of Us hiçbir zaman gameplayi harika bir oyun olmadı. Shooter veya stealth oyunu oynamak isteyenler için çok daha başarılı veya aynı derecede alternatif oyunlar var. Zombieli korku-hayatta kalma isteyenler için RE gibi bir marka var. Last of Us'ı sevdiren ve bu oyunların önüne koyan hikayesi ve karakterleriydi. Kardeşini öldürmek zorunda kaldığı için intihar eden Henry, sarcastic tavırlarıyla Bill, Tess... Hepsi empati kurulabilen ve adeta ben gerçeğim diye bağıran karakterlerdi. Bunların üstüne kızını yıllar önce kaybetmiş Joel'un ve hayatında baba nedir hiç görmemiş Ellie'nin ilgisizlikle başlayan ilişkilerinin birbirlerini hayatlarının eksik parçaları yerine koymaları bir yol hikayesiyle enfes şekilde anlatılmıştı. 2. Oyunsa harika melee sistemi ve efsane animasyonlarıyla ilk oyunun üstüne koysa da hala elle gösterilecek bir gameplaye sahip değilken karakterler Game of Thrones 8. sezonuna biz daha kötüsünü yapabiliriz naziresi gibi. Zaten Abby'nin elinde David Benioff kitabı görünce emin oldum.

-Yeni karakterlerin hiçbiri kendini sevdiremiyor. Kendisiyle empati kurduramıyor. Bir yola gideceksem sevdiğim kişiyle gitmek isterim. Sevmediğin adam sana yolu zulme çevirir. Oyundaki durum da aynen bu. Yan karakterleri sevmediğiniz için duygusal sahneleri oyuncuya veremiyor oyun. Ben ki John Wick'te bile gözü dolan, PS4 Spider-Man'in sonunda bile ağlamış adamım ama bu oyunda ekrana odun gibi "Burada duygulanmam lazımdı sanırım, of pof, Hadi sahne bitse de oyuna dönsek." diyerek baktım.

-Bunun dışında hikayenin ilk 6 saatlik kısmı benim diyen Twilight filmlerine taş çıkarır. Joel'un ölümünü saymazsak düşük IMDb puanlı yüksek gişeli ergen aşk filmi tadında başlıyor oyun. Abby-Owen-Mel, Ellie-Dina -Jesse her yerden aşk üçgeni çıkıyor. Joel da Maria'ya yazsa Joel-Maria-Tommy üçgeni çıksa üçgenleri de üçlerlerdi tam olurdu.

-Bana göre Oyunu Abby'nin perspektifinden oynama iddia edildiği gibi harika bir iş değil. Çünkü zaten Ellie iken Jesse'nin ya onlar da intikam için Jackson'a gelirse, Dina'nın Joel belli ki onlara bir şey yaptı intikam aldılar demesi, Ellie'nin Mel ve Nora'yı öldürdükten sonra yaşadığı travma ve Abby tiyatroyu basmadan önce eve dönmeye razı olması zaten size bu perspektifi veriyor. Oyunu bir de 10 saat Abby olarak oynamanıza gerek yok empati kurmak için.

-Hikayenin bazı noktaları klişe ve mantıksızlıklarıyla çıldırtıyor. Jesse'yi ve Tommy'i öldüren (öldürdüğünü sanmıştır muhtemelen) Abby ,Dina'yı öldürmeye hazırken Ellie'yi bağışlıyor. Ellie sanki onur abidesi gibi Abby'i arkası dönükken öldürmeyip kalk dövüşeceğiz diyor. Hadi diyelim birden Ned Stark'a dönüştü bu kız da adil bir dövüş istiyor. O zaman niye kendisi bıçak kullanıyor?

Gelelim oyunun sonuna:

-Oyun boyunca Abby'den nefret ettirdiler. Kontrolunu bana vererek iyice çıldırttılar. Oyunun teması da nefret olunca kendi kendime "Adamlara helal olsun, oyun boyu Abby'den tiksindim nefretim çığ gibi büyüdü en sonunda öldürüp rahatlayacağım herhalde." diye düşündüm ama o da ne? OYUNUN SON BOSSU ELLIE. Bu şoku atlattıktan sonra oyunun devam ettiğini görüyor bu kez Ellie olarak Abby'yi boğmaya başladıktan sonra ikinci şoku yaşıyor ve Ellie'nin Abby'e merhamet ettiğini görüyorum. Spider-Man mi bu? 60larda çıkan ilk Spider-Man çizgi romanında Peter, amcasının katilini öldürmek üzereyken With Great Power Comes Great Responsibility sözünün aklına gelmesi gibi Joel geliyor Ellie'nin aklına. Neymiş anlamsız intikam döngüsünü bitirmiş, yoksa arkadaşları Ellie'nin peşinden gelir sonra onunkiler onlara bu döngüde sıkışırlarmış, Ellie bu döngüyü kırmış. Paşalara bak sen. Ellie'nin oyun boyu öldürdüğü elemanlar süs bitkisi miydi? Bu kız Abby'i bağışladı diye diğer öldürülenlerin yakınları Ellie iyi kız bunlar anlamsız diyip peşine düşmeyecekler mi? Lev ve Abby'i Joel ile kendisine benzetti diyelim, Abby'nin tayfasını ve sadakatlerini kendi arkadaşlarına benzetemedi mi oyun boyu? Üstelik Dina birkaç kez dile getirmeye çalışmışken. Joel'u o kadar sevmediğini farketti, bunlara değer miydi diye düşündü desek son sahnedeki diyalog havada kalıyor. Nereden tutsan elinde kalıyor oyunun sonu.

-Bunun dışında ilk oyunla oluşturulan paraleller hoşuma gitti. Mesela Abby'nin Lev'i kucağında taşıması ilk oyunun sonunu hatırlattı bana. Birkaç sahne saha vardı böyle.

-Okumaya üşenenler için:
    Last of Us Part 2, sonuyla cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşmak üzereyken partnerinizin sizi durdurup evi terk etmesine benziyor.

Gameplay: 8.5/10
    Grafik ve Animasyonlar: 8.5/10( PS4 Slimde çok fazla texture pop-in var ve film grain efekti kaliteyi düşürmüş -1 puan)
    Atmosfer ve Bölüm Tasarımları: 9.5/10(Uncharted'dan daha Uncharted sahneler var.)
    Hikaye: 7.5/10

Puanım:8.1/10(%40 Hikaye, %30 Gameplay, %20 Bölüm Tasarımı, %10 Grafikler)

İlk oyunun çok altında kalsa da bence yine de güzel bir oyun.

Hocam, 2. paragrafı ben defalarca söyledim size. Abby'nin kimden intikam almaya çalıltığını bilmeyip bi' 5-6 saat oynadıktan sonra Joel'u öldürse beğenmeyenler linç edilirdi. Spoiler yemesem sever miydim bilmiyorum ama ben Abby ile oynarken daha çok eğlendim. Oyun, Abby'i Ellie'den daha sempatik göstermek için çok çabalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider-Man -- 27 Haziran 2020; 21:39:56 >
  • Oyunun ne Abby'i ne de başka bir karakteri sevdirmek gibi bir derdi olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu bence bunun için uğraşmıyor. Ellie'yi tanımasam, ona karşı da Abby'e hissettiğim duyguları hissederdim mesela, oyun oyuncuyu her konuda arada bırakıp, düşünmeye zorluyor. Bir sonuca varma gibi bir derdi de yok, aynı şiddet saplantısına bulanmış iki kadının hayatlarını kendi elleri ile mahvedişini izledik.

Abby'nin gözünden görmek, alınan intikamın, şiddetin hiçbir şeyin çözümü olmadığını gösteriyor yani teknik Ellie'nin gittiği yolun çözüm olmadığını görmemiz için Abby orada yer alıyor. Çünkü Abby intikam aldı, sonuçlarını birilerinin kölesi olana kadar izledik, kadın ağır ağır çöktü. Neil Druckmann, Abby'nin Ellie'nin hikayesinin tamamlayıcı ögesi olduğunu söylüyor, ki bence kesinlikle doğru.

Final için Ashley Johnson'ın çok güzel bir ifadesi var, "Eğer Ellie, Abby'i öldürmüş olsaydı aynı Joel'i öldüren Abby gibi canavara dönüşmüş olacaktı ama bunu yapmayarak içinde insanlık kaldığını gösterdi." Final bence temizdi ama işte en başından beri aynı şeyi dile getiriyorum, Part 1'deki Joel ile kurulan duygusal bağ insanlarda ağır basıyor. Karakterin o şekilde ölümü ve onu öldüren insanı kontrol etmeye zorlanmak bir de üstüne affetmiş olmamız, kolay kolay hazmedilecek bir şey değil. Bu konuda hak veriyorum ama ben Part 1'e göre değerlendirmedim hiç, Part 2'yi sadece karakterlerin gözünden ele aldığımda, bu oyun her konuda çok nötr, Neil Druckmann'ın da dediği gibi iyi kötü yok.

Anlatmak istediği şeyin amacına ulaştığını düşünüyorum. Part 1 gibi bir hikaye görmek istemiyordum zaten, ki sızıntıları ilk gördüğüm vakitlerde de demiştim, farklı cesaret isteyen bir şey gibi gözüküyor ve ben bu tarz anlatımları seviyorum.

• Oyunun hikayesini bence batırmışlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • THE LAST OF US:PART II | SPOILER KONUSU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider-Man -- 28 Haziran 2020; 2:18:9 >
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.