|
Thinkbook 15 Gen 2 ARE (AMD) inceleme (20VG006WXT) (15.6', ryzen 4700u, 8 gb, 256 gb) (11. sayfa)
-
-
Arkadaşlar,
Bu uygulamalardan tavsiye ettiğiniz var mı?
-
Vantage programı cihazın garanti başlangıcı satınaldığım tarih(fatura tarihi) değil de, 30.12.2020 olarak gösteriyor.
Bu neden olabilir? Sizlerde nasıl?
-
Ya üretim (ki düşük bir ihtimal) ya da ithal edilme tarihi. Siz fatura vs ibraz edene kadar böyle görünüyor. Lenovoya eposta atıp belge göndererek düzeltme talep edebiliyorsunuz.
Zaten topu topu 15 gün kazandırıyor. Mecbur kalmadan uğraşmaya değmez. -
Lenovo Pen Settings : Adı üstünde dokunmatik kalem ayarı. Bizim makinede yok.
Lenovo Utility : Sistem gereksinimlerinde dokunmatik ekran şartı var indirseniz de çalışmaz diyor.
Lenovo Display Control Center : Lenovonun ürettiği harici monitörler için ayar yazılımı. Bizim notebook ekranlarında ne ayarı olacak. Ayrıca ekranlar ucuzcudan alınma lenovo üretimi değil.
Vimeo for Lenovo : Windows 8 ile gelen metro arayüzüne entegre olan online video izleme yardımcısı gibi anladım. Eski ve gereksiz. Win8 Metro mu kaldı piyasada. Millet çok yaka silkti metrodan.
Lenovo Vantage : Bu da çok gerekli değil. Ama işlem kolaylığı olsun. Ben kafa yormayayım derseniz bir kaç özelliği var işinize yarayabilecek. İşlemci hızını tek tuşla ayarlama. Pili korumaya alma vs gibi. İşe yarayabilecek tek uygulama bu....
-
Dün AMD sitesinden son sürüm driver'ları (ki 400 küsür MB) indirip kurdum (sanırım 21 Ocak tarihili). Bugün windows dediki Vantage update var. Güncelle dedim. Güncelledim dedi. Çalıştır dedim. Vantage hizmetleri güncelleniyor penceresinde takıldı kaldı. Makineyi açtım kapadım. Yok düzelmedi. VAntage programını kaldırdım. YEniden kurdum sorun çözüldü. Bu arada başka güncellemelerde varmış onlar da yapıldı MS store'dan. Sonra Windows update'e de bakayım orada da güncelleme vardır dedim. Girdim baktım. VAr dedi. Biri intelden bir sürücü biri de AMD'den display driver. Baktım sürücü numarası bendekinden yüksek (ya da bana öyle geldi), güncelle bari dedim. Ben bunu dediğimi unutmuştum ki birden ekran gitti. Kapkara bir ekran. Yanıp sönmeler (flicker) vs. BEn panik. Dedim gitti ekran. Sonra ekran geldi ama AMD hata raporlama aracı ile. Hatayı raporladım. Ama ben hala windows'a display driver güncelle dediğimi hatırlamıyorum. Sonra hangi sürücü versiyonu bu hatayı verdi. BAşka hata var mı diye AMD Radeon Software'i açtım. Bir de ne göreyim. Bazı menüler gitmiş. Sürücü olarak lenovo uzantılı stok driver gelmiş. AMD'yi boşuna paniklettik yani... şimdi olmayan hatayı arayıp duracaklar... :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 24 Ocak 2021; 16:22:52 >
-
Hocam geçmiş olsun. Ben de böyle şeyler yaşadığımda canım sıkılıyor. Ben Vantage uygulamasını beğendim bu arada. Artık pili yavaş ve %60 a kadar şarj ediyorum. -
Dün bir arkadaşımın ardından ben de ikinci hesabı ekledim. Cihazı daha çok oğlum kullanıyor. Kimin parmağı ile açılırsa o hesap açılıyor otomatik olarak. Çok kullanışlı buldum. -
https://shop.westerndigital.com/products/internal-drives/wd-black-sn750-nvme-ssd#WDS100T3X0C
Bu ürünü anakart destekliyor mu?
-
Hangi soket için sorduğunuza ve hangi kapasiteyi alacağınıza göre değişir -
Mevcut ssd nin yerine değerli hocam, bir de sizin daha önce belirttiğiniz gibi 1 tb max olarak.
M.2 ssd ile nvme ssd bib farklarına baktım biraz netten hocam. Bizdeki soket nvme imiş, diğerine göre daha hızlı ama bu nvme ler içinde de kendi arasında fark var mı? O kadar detaylı bakamadım. -
Bizim soket pci 3 4x daha öncekilerin tamamını destekler. -
Buradaki verilere göre desteklemesi lazım. Bizim soket ile aynı sürüm arayüze sahip.
tom's hardwareWD Black SN750 SSD Review: A Not so Fresh Refreshhttps://www.tomshardware.com/reviews/wd-black-sn750-ssd,5957.html
Lenovo nun sitesinde uyumlu parça listesinde 730 olanı var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 24 Ocak 2021; 16:20:36 >
-
-
Nihayet teklifi gönderdiler. 512 GB disk’e 530 TL, 8 GB ram’e 374 TL ve ayrıca 220 TL’de işçilik istemişler. Gittiğimde özellikle marka model belirtmelerini rica ettim. Açık açık “çünkü uyumlu parçayı öğrenmek istediğimde Lenovo size yönlendirdi” dedim. Buna rağmen ürünlere oem yazmışlar. Boşuna vakit kaybı oldu. Umarım laptop bozulupta Destech bilgisayarın eline düşmeyiz! Şimdi internetten sipariş verip kendim montaj yapacağım.quote:
Orijinalden alıntı: aresinbabasi
Henüz vermediler. Hiç memnun değilim yalnız.
Lenovo'yu arayarak uyumlu parça sordum, Destech'e seri numarası vererek alabilirsiniz dediler. Verdim, bilgisayarınızda ek slot bulunmuyor getirin bakalım dediler, götürdüm hemen teklif onay verirsem verip parça takacaklar sandım. Efendim, sana maille teklifi gönderiyoruz, onay verirsen parçayı sipariş edip geldiğinde takıyoruz dediler. Güya dün göndereceklerdi. Gelen-giden bir mail yok. Bir de bana gelmeden aramama rağmen "randevuya çalışıyoruz ama hadi neyse" demeleri rahatsız etti. Anladığım kadarıyla randevu için de oraya gitmemiz gerekiyor! Alt tarafı ram takacaklar. Ölme eşşeğim ölme... Bir de çirkin bir sticker yapıştırmışlar, umarım iz bırakmaz. Ben parasıyla iş yapmak isteyen müşteriyim. Bana böyle yaparlarsa garantiden ürün tamir etmek isteyeni 45 gün süründürürler. Bir ssd'yi bile stokunda bulundurmayan firma muhtemelen hiçkimseye böyle işler yapmıyordur... Fiyatında dolayısı ile yüksek geleceğini düşünüyorum. Geldiği zaman paylaşırım.
-
Update videosu da çıktı zaten hocam. Ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz... -
Merhaba,
Bu ürün sizin aldığınız modele göre nasıldır. Biraz daha pahalı fiyatı. Ya da başka önerebileceğiniz bir ram var mı? 8 GB takacağım.
www.n11.comHyperx Impact HX432S20IB2/8 8 GB DDR4 3200 MHz CL20 Ram Fiyatları ve Özelliklerihttps://www.n11.com/urun/hyperx-impact-hx432s20ib28-8-gb-ddr4-3200-mhz-cl20-ram-1370582?magaza=elmacik
-
Hocam pahalı olmasının sebebi CL20 olması. Ancak bu bizi ilgilendirmiyor. Çünkü gömülü ramler CL22 olduğu için aldığınız ramler de CL20 olmasına rağmen CL22 modunda çalışacak. Yani boşuna masraf yapmış olacaksınız.
Bence hiç uğraşmayın. CL22 olan en ucuz rami alın geçin. Kingstonlar 338 TL idi. 40 tl cebinizde kalsın.
Düzeltme fiyatını yanlış hatırlamışım 409 imiş. 70 tl cebinizde kalsın bence. Zaten overclock fln da yapmayız. Ama yaparım bir overclock ve sinekten yağ çıkarırım derseniz olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 26 Ocak 2021; 0:29:27 > -
Hocam gece gece snin soru kafama takıldı. Uzun yıllar önce CL değerinin RAM'in gerçek performansını göstermeyeceğini bazı diğer iç değişkenlerle birlikte ele alınması gerektiğini okuduğum için, biraz test yapayım dedim. Ancak gömülü ram tek başına takılı iken test yapmadığım ve bu saatten sonra da makineyi yeniden açma niyetim olmadığı için sana bir tavsiyede bulunabilmek için hazır sen henüz ram eklemesi yapmamışken ve sistemde sadece gömülü ram var iken bir test yaparsan ve benim aşağıda vereceğim değerlerle kıyaslarsan daha iyi bir ram almaya gerek olup olmadığını belirleyebilirsin.
Öncelikle adata64 ile baktığımda bendeki gömülü RAM'in parça numarası "Micron Technology 4ATF1G64HZ-3G2E1 8GB" şeklinde görülüyor.
Passmark sitesi verilerine göre bu ram takılı bir makine ile yapılan testlere göre bir performans puanı çıkmış. Ayrıntıar linkte:
https://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Micron+Technology+4ATF1G64HZ-3G2E1+8GB&id=14968
Sonra Userbenchmark ile ayrı bir test yaptım. Çünkü benim yeni aldığım ram ile testi yapılan makineler vardı. Ayrıntıları linkte:
https://www.userbenchmark.com/page/ipblacklisted
Benim aldığım RAM'in parça numarası "Kingston 9905700-046.A00G" 2020 yılında ilk üretildiği için passmark değerleri yok ve passmark listesinde ismi çıkmıyor. Ancak fiziksel latency biraz yüksek ve belleğin zayıf karnını oluşturuyor. Eğer sen aynı testi tek RAM varken yaparsan, bu latency zayıflığının benim eklediğim ramden kaynaklanıp kaynaklanmadığını test edebilirsin. Böylece fazla para vermeye değip değmeyeceği belirlenebilir.
AData64 ile 96ns çıkan latency userbench ile 83ns civarı.
Ancak bizim gömülü ram ile aynı parça numarasına sahip bir dizi RAM'in passmark sitesinde verilen latency süreleri 38ns ile 43ns arasında değişiyor. Kaynak: https://www.memorybenchmark.net/ram.php?ram=Micron+Technology+4ATF1G64HZ-3G2E1+8GB&id=14968
Yani benim aldığım RAM sistemi yavaşlatan bir etkiye sahi gibi görünüyor. Bunu sen UserBenchmark testini yaptığında kesin olarak bilebileceğiz...
Satın almak istediğiniz Kingston Technology HyperX Impact 8GB 3200MHz DDR4 CL20 SODIMM HX432S20IB2/8 model RAM'in parça numarasını bulamadığım için performans skorlarına bakamadım.
Düzeltme:
EK1:
Nette gezerken HyperX Impact modellerinin aslında daha düşük hıza sahip olduğunu, günümüz anakartlarındaki XMP teknolojisi desteği sayesinde işlemciden gelen direktif doğrultusunda üzerindeki bir çip sayesinde anlık olarak overclock olarak daha yüksek saat hızlarına çıktıklarını öğrendim. Bunu öğrendiğim video önceki nesil HyperX impact modeline aitti ve tanıtım videosu idi. Sonra amazonda senin almak istediğin modelle ilgili olarak bir kullanıcı yorumu gördüm. Link şu: https://www.amazon.ca/Kingston-Technology-HyperX-Impact-HX432S20IB2/product-reviews/B07BGLYTVG
Kullanıcı yorumu da şu :
"I installed into my laptop and went into Task Manager and saw RAM was running at 2400mhz. Unfortunately, you need to play around in the BIOS to enable the XMP profile so it runs at 3600mhz. My issue is that my laptop's BIOS blocks the advanced setting which would allow the RAM to run at 3600 so I couldn't change it. I bought a cheaper Crucial 8gb stick which ran at 3600mhz right after plugging it in, so I am returning the Kingston stick.
I know it's not the stick's fault per say, but at the end of the day if it says it runs at 3600mhz, I believe it should do so out of the box. Otherwise it should say 2400 but boostable with XMP or whatnot."
Yani vatandaş rami laptopa takmış ama ram 2400 Mhz de çalışmış. 3600 Mhz de çalışması için BİOS ayarları ile oynamak ve XMP ayarlarını aktifleştirmek gerekiyormuş. Ancak vatandaşın laptopunda bu ayarlar kilitli imiş. Bu nedenle değiştirememiş. Daha ucuz olan Crucial marka ram almış ve yeni RAM 3600 Mhz de çalışmış. O da Kingston'u iade etmiş.
Nette önceki yıllarda XMP desteği sunan anakartlar ile üzerinde bu işe özel çip bulunduran RAM'lerin uyumsuzluğu üzerine uzun videolara da rastladım. Hatta birinde 2133 Mhz'den 3200 Mhz ye çıkışta otunlar açısından elde edilen %4,57 lik performans artışının harcanan paraya değmeyeceği, bunun için harcanan para yanında hardware uyumsuzlukları nedeniyle yaşanabilecek kilitlenme ve mavı ekran sorunlarının çok daha can sıkıcı olduğu açıklanmaya çalışılmıştı.
Yüzeysel bir bakışla hepsi doğru olmak zorunda olmayan bilgilerden edindiğim malumatların (malumat bilgi değildir çünkü doğrulanmaya ihtiyaç duyar) özeti bu. Umarım yardımcı olur.
EK2:
XMP profilleri şöyle verilmiş Kaynak: https://gzhls.at/blob/ldb/e/2/1/7/76b5f3cab124aa3eab9c170a6035bb021620.pdf
• JEDEC/PnP: DDR4-3200 CL20-22-22 @1.2V
• XMP Profile #1: DDR4-3200 CL20-22-22 @1.2V
• XMP Profile #2: DDR4-2933 CL17-19-19 @1.2V
Bu arada bu RAM şubat 2018 üretimi sanırım. Nette gezerken 3000Mhz hyperX Impact modelleri ile ilgili şeyler görmüştüm ama 2018 e ait eski diye kaale almamıştım.
Benim satın aldığım RAM'de ise XMP profili yok sadece JEDEC ayarları yapılmış (The SPD is programmed to JEDEC standard latency DDR4-3200 timing of 22-22-22 at 1.2V.) Kaynak:https://www.kingston.com/dataSheets/KVR32S22S8_16.pdf
Bu RAM'de Temmuz 2020 üretimi sanırım.
NOT1: SPD günümüzde tüm RAM'lerin üzerinde olan bir controller. Anakart ile iletişimde kalarak XMP ayarlamalarını vs yapıyor.
NOT2: JEDEC ise RAM'lerin teknik kriterlerini/standartlarını oluşturan kuruluş. Örneğin JEDEC 2133 Mhz veriyolu ve belli özelliklere sahip işlemci için RAM kriterlerini koyuyor ama üreticiler XMP ile bu kriterlerin dışına çıkabiliyor yani overclock vs yapıyor.
EK 3:
Yukarıda bahsettiğim passmark teslerini ben kendi makinemde yaptığımda passmark aynı latency değerini 45ns olarak verdi ki dikkate değer bir fark değil. Userbenchmark ile uyuşmuyor. Test mantıkları farklı demekki. Kıyaslama için sizin userbenck ile benimkini kıyaslamamız gerekiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 26 Ocak 2021; 4:41:6 >
-
Hocam, verdiğin userbenchmarkt testi link olarak paylaşılmıyor sanırım. Ekran görüntüsü olarak gönderebilir misin? Henüz hiçbir update yapmadım. Benim test sonucumu birazdan göndereceğim.
Disk olarak linkteki ürünü aldım. Uyum sorunu olmayacağını sanıyorum. 6,8 mm inceliğinde.
https://www.vatanbilgisayar.com/samsung-500gb-860-evo-sata-3-0-okuma-550mb-yazma-520mb-ssd.html
Ram olarak da senin söyleminden yola çıkarak aşağıdaki 3 ürüne yöneldim. Ama problem olur mu olmaz mı biraz endişeliyim. Crucial markasını daha önce duymamıştım doğrusu. Senin gönderdiğin sayfalarda da karşılaştırmalarda hep aşağıda kalmış. O yüzden Kingston'lara biraz daha sıcak bakıyorum. 3. sıradaki senin aldığın ram'in 8 gb'lik olanı. Tümü CL22 zaten. Bir de CL19'luk Lexar var zaten. Onları düşünmedim.
https://www.hepsiburada.com/kingston-8gb-3200mhz-ddr4-ram-kvr32s22s8-8-p-HBV00000WMRXK - 387 TL
Ek:
Bir de bu ram var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresinbabasi -- 26 Ocak 2021; 19:17:35 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X