Şimdi Ara

Thinkbook 15 Gen 2 ARE (AMD) inceleme (20VG006WXT) (15.6', ryzen 4700u, 8 gb, 256 gb) (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
724
Cevap
19
Favori
33.248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Benchmark test sonuçları. Sırası tersten...

Thinkbook 15 Gen 2 ARE (AMD) inceleme (20VG006WXT) (15.6", ryzen 4700u, 8 gb, 256 gb)
    Thinkbook 15 Gen 2 ARE (AMD) inceleme (20VG006WXT) (15.6", ryzen 4700u, 8 gb, 256 gb)

• Benim testler de şöyle :

• Hocam senin testlere bakınca single channel düzende memory latency 100'ün üzerinde yanlış hatırlamıyorsam (102 ns imiş). Dual channel düzene geçince aşağıdaki analizde görüleceği üzere normalde latency'de bir değişim beklenmese de %3'lük bir iyileşme görülebiliyor. Benim testlerde ise latency 96 ns olarak çıktı (dün daha düşük idi. Ama veriler silindiğinden testi yeniden yaptım). Bu da anakarta gömülü ramin latency değerleri ile benim aldığım ramin latency değerleri arasında çok bir fark olmadığı anlamına gelir. Yani en azından benim alıp taktığım yeni ram sistemin ram latency performansını kötüleştirmemiş oluyor. Yani gönül rahatlığı ile alınabilir.

Ayrıca single channel dan dual channel e geçişte okuma yazma hızlarının iki katına çıkması beklenebilir. Elde edilen sonuçlar daha iyi gibi görünüyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 26 Ocak 2021; 21:19:53 >

• Peki hocam bir önceki mesajımda bahsettiğim ramlerden hangisini tavsiye edersiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: aresinbabasi

Hocam, verdiğin userbenchmarkt testi link olarak paylaşılmıyor sanırım. Ekran görüntüsü olarak gönderebilir misin? Henüz hiçbir update yapmadım. Benim test sonucumu birazdan göndereceğim.

Disk olarak linkteki ürünü aldım. Uyum sorunu olmayacağını sanıyorum. 6,8 mm inceliğinde.

https://www.vatanbilgisayar.com/samsung-500gb-860-evo-sata-3-0-okuma-550mb-yazma-520mb-ssd.html

Ram olarak da senin söyleminden yola çıkarak aşağıdaki 3 ürüne yöneldim. Ama problem olur mu olmaz mı biraz endişeliyim. Crucial markasını daha önce duymamıştım doğrusu. Senin gönderdiğin sayfalarda da karşılaştırmalarda hep aşağıda kalmış. O yüzden Kingston'lara biraz daha sıcak bakıyorum. 3. sıradaki senin aldığın ram'in 8 gb'lik olanı. Tümü CL22 zaten. Bir de CL19'luk Lexar var zaten. Onları düşünmedim.

https://www.pttavm.com/crucial-ntb-8gb-3200mhz-ddr4-ct8g4sfra32a-p-96517003?gclid=Cj0KCQiAmL-ABhDFARIsAKywVacNzleNHpXtkWPwwv6x2VhQOw4oAx376EpyYO1WvW_e800zcmO9lJgaAmgtEALw_wcB - 303 TL

https://www.trendyol.com/kingston/8gb-3200mhz-cl22-ddr4-notebook-ram-kvr32s22s6-8-p-53488944?boutiqueId=543901&merchantId=106664&gads=true - 328 TL

https://www.hepsiburada.com/kingston-8gb-3200mhz-ddr4-ram-kvr32s22s8-8-p-HBV00000WMRXK - 387 TL

Ek:

Bir de bu ram var.

https://www.pttavm.com/ballistix-ntb-8gb-3200mhz-ddr4-bl8g32c16s4b-p-96517103?utm_source=akakce.com&utm_medium=fiyat-kiyaslama&utm_campaign=akakce&v=1.52.4 - 352 TL

Bun mesajımdan bahsediyorum.

• iki farklı kington modeli var :

ilki https://www.kingston.com/dataSheets/KVR32S22S8_8.pdf

ikincisi https://www.kingston.com/dataSheets/KVR32S22S6_8.pdf

ikisinin de tüm teknik özellikleri aynı. Tek fark birinde 8 küme (siyah çiplerden) varken diğerinde 16 küme var. Ama her ikisi de single Rank. sadece üzerlerindeki ciplerdeki veri hücresi yoğunlukları farklı.

• Kusura bakmayın hocam, ara ara makinenin başına oturabiliyorum. Hayat biraz yoğun bu aralar. Sadece geç saatlerde müsait olabiliyorum. O mesajdaki kingstonların teknik özelliklerine baktım. Ben alırken 16 GB olanlarda da iki ürün vardı. Ama onların biri single diğeri dual rank idi. Burada rank farkı da yok. Sadece yoğunluk farkı. Bir yerlerde yoğunluğu düşük olanı tercih edin fln diye bir şeyler okumuştum ama fiyat farkı varsa anlamsız.

Kingston marka üzerinde duruyorum iki sebebi var:

ilk olarak lenovonun sitesinde uyumlu parça olarak mevcut

ikinci olarak ise ömür boyu garantili

Ömür boyu garantili olmayan bir rami kimseye tavsiye etmem (tabi arada ciddi performans farkı yoksa)

Sizin ve benim testlerden anladığımıza göre bizin aldığımız kingston, makinede gömülü olan ramden ya daha iyi ya da onunla aynı ayarda. O zaman daha iyi ram alsak bile gömülü ramler ile aynı seviyede çalışacağından, fazla para vermeye de gerek yok.

Umarım bu çıkarımlarım doğrudur. (gömülü olan ramler overclock a uygun flan ise yeni alınan bu defa darboğan olacak overclock yapılırsa vs vs...)

Çiçek spetinde kingston 313'e inmiş:

https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-kingston-8gb-3200-mhz-ddr4-cl22-kvr32s22s6-8-fiyati,858592239.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 26 Ocak 2021; 21:40:23 >

• Kingston alacağım hocam. Grupta hiç 8 gb lik ram takan yok galiba...
  • Ben 8 e baktım 350 tl nin üstünde idi fiyatı. 16 ya baktım 595 aldım geçtim. Şimdiki fiyatı bilmiyorum.
  • Bugün sanal makineye programlama araçlarının kurulumunu yaptım. Yüksek performans modunda 1 saat kadar sürdü. Ben makinede gürültülü bir fan sesi fln duymadım. Kasa ılıktı. Monitorun kasaya birleştiği yer esas olarak ısındı. Sürekli yoğun disk işlemi yapıldığı için ssd 51 dereceye çıkıp orada sabit kaldı. İşlemci 70 dereceyi görmüş arada benim bakmadığım sırada.

Düzeltme EK:

Daha sonra sanal makine açıkken, 20 gb dosyayı en yüksek sıkıştırma ayarlarında winrar ile sıkıştırma komutu verdim. 8 dakika sonra fan çalışmaya başladı. Bu arada ben de sanal makine ile işimi bitirip çıkmıştım ve firefox ile forumda geziyordum. Sıcaklık 75 dereceyi görmüş. Ama ben gidip coretempi çalıştırana kadar 55 dereceye inmişti. Ancak fan son hızda 3 dakika daha çalışmaya devam etti. Gördüğüm kadarıyla işlemci sıcaklığı 50 dereceye inince normale döndü. Bu arada winrar usb bellek üzerindeki bir dosyayı sıkıştırıp yine usb belleğe yazdığı için ssd nin çok ısındığını sanmıyorum. Ancak şunu ifade etmekte de fayda var ssd hiç bir zaman 40'lı derecelerin altına inmiyor...

Sık sık 8 çekirdek 4.2 Ghz de çalışıyor. Sonra sıcaklık artınca içlerinden bir kaçı 1.8'e kadar iniyor. Bu sıcaklığı yeterince düşürmez ise, fan devreye giriyor. Bu arada 89 dereceyi de gördük. işlemcinin çektiği güç 1.5 ile 21.1 W arasında değişiyor. Daha yükseklere de anlık çıkmış olabilir ama ben görmediğim ve o yüzden SS alamadığım için buraya yazmadım.

Ek bir not paylaşıp olayı kapatayım. SSD'den harici hard diske 40 GB dosya kopyaladım. Kopyalama boyunca fan devreye hiç girmedi (arkaplanda çalışmaya devam ediyor orta seviyede) ama işlemci sıcaklığı 63 derecelere kadar çıkıp çıkıp indi ortalama 58-59 arasında diyebilirim. Ama dediğim gibi sanal makine açıkken winrar sıkıştırma boyunca 55 dereceyi geçince hızla devreye giren fan 63 derecede bile daha sessiz idi.

Demek istediğim Ryzen işlemciler güçlü ve aslında kolay ısınan işlemciler. Ancak lenovo fan ayarını sadece işlemci sıcaklığına bağlamamış. Çünkü basit günlük kopyalama, forumda yorum yazma işlemleri yaparken bile 63 dereceyi görüyor. Ama fanın devreye girmesine gerek yok çünkü işlemcilerin saat hızı düşürülebilir durumda. İşlemci yavaşlatılarak soğuma zamana yayılıyor. Ancak işlemciye yüklenen ve işlemciden güç talep eden bir uygulama aktif ise sıcaklık düşük dahi olsa, işlem gücünün soğutmaya yetecek kadar kısılma imkanı olmadığından 55 derecelerde fan son hız devreye giriyor.

Bu laptopu kullanan arkadaşlar hiç bir şey yapmadan işlemci çok ısınıyor demesinler. Çüünkü kanaatimce Lenovo olabildiğince sessiz ama güçten taviz vermeyen bir tasarıma gitmiş gibi görünüyor.

Sesten rahatsız olan aşırı hassas arkadaşlara ben olsam başka bir laptop (daha az güçlü 15w üzerine hiç çıkmayan mesela) bakardım. Her ne kadar sessiz çalıştığını düşünsem de ihtiyaç olduğunda (ayarı size bırakmadan sessiz modu sonlandırıp) 25 Watt'a kadar çıkıyor, güçten taviz de verebilirdi ama vermiyor.

Son bir not bütün bu süreç boyunca makine yüksek performans modunda idi. Belki de o yüzden böyle bir davranış paterni izlemiş olabilir. Ama bugüm yaptığım şeyleri diğer modlarda akıcı bir şekilde yapamazdım...

Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Lenovo bu ürünü tanıtırken %15 daha büyük fan ile daha iyi soğutma diye reklam yapmıştı. Daha büyük fan daha güçlü hava akımı o da daha yüksek ses demek...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallami -- 28 Ocak 2021; 3:37:33 >

• Arkadaşlar 8 gb ram almayı düşünüyorum. Kingston dışında önerebileceğiniz bir marka var mı ?

• FALEZ34 F kullanıcısına yanıt
    Hocam maalesef yok. Zaten araştırdığında önüne Kingston ve Crucial markaları çıkacak. Bizim cihazların içindeki Ram Crucial. Ama Sallami’nin paylaştığı karşılaştırma testlerinde çok geride kalmış. Ben o yüzden Kingston tercih ettim. Bir de biraz daha ucuz bir modeli var. Onu da alabilirsin. Tüm özellikleri aynı, sadece pahalı olanda 16 diğerinde 8 banka bulunuyor. Çok farkı yok sanırım ama ben yinede 20-30 TL verip pahalısını aldım.

www.webdenal.com
    Kingston 8gb Ddr4 3200m Kvr32s22s8/8 Nb
    https://www.webdenal.com/kingston-8gb-ddr4-3200m-kvr32s22s8-8-nb_1018920.html
    ben buradan aldım.

En ucuz burada ama satıcıya güvenemedim.

akakce.com
    Kıngston 8Gb 3200Mhz Ddr4 CL22 KVR32S22S8-8 Notebook Ram | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/siparis/?p=993683482&ref=akakce&v=1.53.1&z=125

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresinbabasi -- 28 Ocak 2021; 9:58:30 >

• FALEZ34 F kullanıcısına yanıt
    Bu konuda Sallami’nin daha doğru cevap vereceğini düşünüyorum. Ancak gönderdiğiniz ürün cl19. Uyumsuzluk ya da performans düşüklüğü olabilir diye düşünüyorum.
  • Arkadaşlar acil yardıma ihtiyacım var.

RAM'i taktım hiçbir sorun olmadı. Ancak SSD(Samsung EVO 860)'yi takınca Windows maalesef görmedi. Disk yönetiminde aşağıdaki şekilde hiç görünmüyor. Aygıt yöneticisinde de hiç görünmüyor. Yeni disk 500 GB. Ekranda görünen 500 mb ile karıştırmayın...

• Değiştirme kılavuzunda bir uyarı var mi bakalım hocam. Valla ben de samsung evo 860 ya da wd blue arasında kalmıştım. Ama henüz aciliyeti olmadığı için zamana yaymaya karar vermiştim. Umarım çözülür.

Ryzen 4000 serisi laptop konusunda thinkpad E14 gen2 sahibi bir arkadaş da benzer bir sorun yaşamıştı. Nasıl çözdü hatırlamıyorum.
  • Hocam şuradaki adımlara bakarak device olarak görüyor mu windows bir bakar mısın?

https://www.easeus.com/storage-media-recovery/ssd-not-showing-up-windows-10.html#4

• Klavuzda bir uyarı görmedim. Tabi yorgunluk ve uykusuzluk sesbiyle gözden kaçırmış da olabilirim.

• Bu arada bir kaç hafta önce rastgeldiğim bir forumda, takılan ssd'nin windows disk management tarafından tanınmadığı, ne yaptıysa sorunu çözemediğini söyleyen birinin hikayesini okumuştum. Sorununun kaynağı fabrikadan SSD'nin farklı bir dosya ve partititon yapısıyla ve içinde dosyalarla (!) gelmiş olması olduğunu keşfetmiş. Bunu da portable bootable linux (live linux diyebiliriz) ile sistemi boot etmek ve linux içindeki disk management aracı diski inceleyerek yapmış. Linux (aynı laptopta takılı olmasına rağmen windowsun görmediği) diski görmüş. Linux araçlarıyla disk içeriğini silmiş, yeniden bölümlemiş ve windowsun tanıyacağı şekilde formatlamış. Sonra sistemi windows ile boot edince windows diski sorunsuz tanımış.

Driver olayı ile sorun çözülmez ise bu yöntemi bir dene...

• https://teknoseyir.com/durum/902645

Burada bir yazı var. Onu denedim olmadı.

Samsung'un kendi yazılımını(magician) kurdum o da görmedi.

İnternette tüm yazılar aygıt yöneticisinde ya da disk yöneticisinde görünme senaryosu üzerine.

Sizin gönderdiğiniz forumda böyle bir durum bulamadım. USD disk ile ilgili bir sorun var orada da aygıt yöneticisinde görüyor.

Sizin gönderdiğiniz recovery uygulamasını da kurdum. O da görmedi. Şimdi tekrar söküp takacağım. Olmazsa yarın Vatan bilgisayara :(

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.