Matematik nedir bir fikrim yok demenin baska bir yolu, yani sorunuzun cevabı hayır < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Tıp okumanın zeka gerektirmemesi (4. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
matematiğin ne olduğunu biliyorum yoksa yksde nasıl 20kya girdiğimi sanıyorsun? o formüllerin bi mantığı var deseniz de bi şeyleri kabul etmeden o formüller oluşturulmuyor yani temelde ezber yatıyor. ama matematik fizik tamamen ezber değildir içinde ezber barındırır demek istedim sadece.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi processustransversus23 -- 14 Aralık 2024; 11:57:1 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Okumak, yazmak, konuşmak, etkiye anlamlı tepki vermek vs. de zeka göstergesidir. Arkadaşın demeye çalıştığı ezber; düşük seviye zekaya ait bir eylemdir.
Formül ezberleteceklerine 10 dk fazla emek verip formulün ispatını ve mantığını gösterseler onu hayat boyu hatırlayacaksınız ve diğer işlerinzde de kullanabileceksiniz.
Beyninizde bu bağlantıları kurmadan matematik öğrendiğiniz için harfi harfine formül ezberliyor, bu kavramları öğrenemiyor ve diğer durumlara uyarlayamıyorsunuz. Sizin suçunuz değil; eğitim sisteminin ayıbıdır bu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 14 Aralık 2024; 10:45:5 > -
ben formüllerin çıkış noktasını diyorum mesela bi insan ilk olarak türev almayı gördü x^2nin türevi 2xmiş dedi burda türev kuralını ezberlemeden nasıl yapacak? dikkat ederseniz tek tek her şeyin türevini ezberlemesinden değil ilk gösterilen temeldeki türev formülünü kastediyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi processustransversus23 -- 14 Aralık 2024; 11:37:57 >
Yks yapmak matematik bilgisinin super oldugunu gosteren bir sey degil, cunku yks dedigimiz seydeki matematik belki de undergrad math mufredatinin %1ini bile iceren bir sey degil, ki undergrad math bile yolun ceyregi edecek bir kapsama alanina sahip degil. Turevi ussu bir azaltip usle carpiyorum diye ogrenince matematik ogrenmis olmuyorsunuz sadece 40 soruluk bir testi gecmeye hazirlanmis oluyorsunuz. Normal bir insanin tabi ki gidip sureklilik nedir diye 300 sayfalik bir kitabı (fena bir kitap degildir, ancak bu kitabin kismi olarak fizik odakli olmasindan oturu reel analiz icin temel bir konsept denecek hemicontinuity tarafina girmeyip sadece bildigimiz tek değerli fonksiyonlar uzerine calisarak bile 300 sayfalik bir genislikte olmasi aslinda ne kadar sonu olmayan bir yol olduguna guzel bir ornek) calismasi gerekmiyor, ancak yorum yaparken yksde ayriklik yoksa surekli diyerek gecilen seylerin bile ne kadar temelde olduğunu goz önüne alarak yorum yapmak gerekli.
Yks sadece ufak bir signalingdir. Benim tmde yaptigim sey beni edebiyat konusunda uzman yapmadi. Keza matematik becerilerim iyidir ama bilgi konusunda hala 0a yakin oldugumun da farkindayim mesela, her gun yeni seyler kesfedebildiginiz bir alan bu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
öncelikle konu amacından sapmasın size ya da matematik fizikle alakası olanlara kişisel bi şey demiyorum. burda demek istediğim matematikte bi şeyleri kabul etmeden yani ezberlemeden ilerlemenin boş olduğu gerçeği. mesela öklid aksiyomları diye bi şey var bunu ezberlemeden ilerlemek yeni formüller bulmak imkansız.
tıp için de şunu söyleyeyim evet birçok ezber noktası var ama sadece ezber diyemeyiz gördüğümüz derslere. aslında her şeyin bi mantığı var. insan vücudu o kadar mantıklı yaratılmış ki öğrendikçe hayran kalıyorsunuz. anatomide bi organa giden arterler çıkan venler o arter kimin dalı o ven nereye dökülüyor karaciğerde eliminasyon işlemi falan aslında öğrendikçe her şeyin bi sebebi var mantığı var diyorsunuz. ilaçlar da aynı şekilde ilaçların mekanizmasını öğrenince o ilaç hangi organda nasıl bir etki bırakacak vucüttan nasıl atılacak hepsi mantıklı aslında ama tabi başta ezberlemeden de olmuyor. mesela anatomide latince terimleri ezberlemek zorundayız bunun mantığı var mı bence yok ama tıp tamamen ezber değil ve okumak için zeka gerektiriyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi processustransversus23 -- 14 Aralık 2024; 11:24:23 >
-
Axiomlari ezberlemen lazim o zaman matematik ezberdir demek yazi yazmak icin harfleri ve kelimelerin yazilisini ezberlememiz gerekiyor demekle benzer bir bakis acisina sahip bir arguman. Matematik var olan bir sey olmadigi icin nerede calistigini tanimlaman gerekiyor, euclidian geometry icin 5 temel aksiyom lazim, yoksa bambaska seylere gidebiliyorsun. Keza basic arithmetic icin once sayilari tanimlarsin baslangic noktasi alirsin 1, ardil fonskiyonu tanimlamak icin 3 daha bundan sonra baslarsin toplama ile çarpmayı tanimlamaya... Boyle temel aksiyomlarin dışına cikinca 1 adim ileri 1 adim saga gitme ile bir adim sag 1 adim ileri gitme sonucunda bambaska yerlerde oldugun gercekliklere cikabiliyorsun, tip okurken nasil insan vardir yasar veya olur gibi seyleri varsayılan aliyorsan ayni hesap, oyun alanini belirlemen gerekiyor, ezber sayamazsin (ki saysan bile tahminimce 0 baslangic, ardil fonskiyon tanimi için 3, bagintilar icin 3 daha, toplama ve carpma tanimlarini/aksiyomlarini alip ki sayma sekline bagli olarak 2 veya 6 aksiyom daha kullanarak bir reel analiz kitabinj bastan sona çıkarabilirsin, gayet okey bir onsart bence).
-
o zaman hayatın temelinde ezber vardır diyelim konuyu kapatalım
Cok sig bir bakis acisi olur ama saygi duymaktan baska yapabilecegim bir sey yok
sanmıyorum. asıl sığ bakış tıbba sadece ezber demektir.
Ezber %2'si falan anca eder, mantığını anlamadan olmaz o
-
Matematikte 6 7 aksiyom var diye tum alani ezber kategorisine sokmak normal bir dusunceydi ama, anliyorum. Hutf ve cerrahpasa tus dershanesindeki arkadaslar rahatlıkla tipin ezber cogunlukta (tamamen degil elbette, boyle bir şeyi kimse iddia da etmez zaten) bir bolum olduğunu gayet firesiz kabul ediyorlardı, sizin fakultenin matematik/fen bilimlerini bile ezber kategorisine sokacak bariz farkli olmasi disinda bir açıklama cok bulamiyorum
ya bi örnek verdim sadece neden böyle saçma sapan anlamlar çıkarıyorsun neden olayı farklı yerlere çeviriyorsun? ne demek istediğim açık anlamak istemiyorsan da sen bilirsin. şu yazdıklarınla benim söylemek istediklerimin zerre alakası yok.
az ya da çok ezber var mı var. burda herkes tıbba sallarken kendi bölümlerinin de ezber içerdiğini görsün istedim sadece.
formül ezberleyip sınava girersen 0 çekersin.
-
tıpta da sadece ezber yaparsan muhtemelen 0 alırsın
yo direkt bilgi ezber soruyorlar, tus bile öyle. bunu top tıp öğrencileri ve mezunları bile kabul ediyorken senin diretmen anlamsız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1508D13E -- 14 Aralık 2024; 23:26:38 > -
ben mi diretiyorum? mesajlarımı okuduğuna emin misin? ayrıca tustaki sorular mantık da gerektiriyor ama bunu şu an anlamamanız normal. sadece ezber demeye devam.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi processustransversus23 -- 14 Aralık 2024; 23:44:15 >
ezberlenecek cok sey var zor olan kısmı o hep çağrışım yapman gerekiyor kelimelerle mühendislik cart curt okumaya benzemez bu.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X