önümüzdeki kışa girerken benim tipo'nun lastiklerini değiştirmeyi düşünüyorum. üstünde şu an 175/65/14 standard lastik var. hem lastikleri yenilemek bunu yaparkende 185 ya da 195 genişlikte performans lastiği takip aralarındaki farkı görmek istiyorum. 185 tabana çıkarsam, 185/60/14 lastik bakmam lazım. ancak bu seri lastik çeşiti çok az. ya da bir üst seriye çıkıp 195/55/15 lastik takmam lazım ancak bu sefer jantlarında değişmesi lazım gelecek. masraf açısından bunu pek düşünmesemde bu seçenek de ihtimal dahilinde.... şimdi benim sorum, tipo'lara (1996 SLX, 1.6 karbüratörlü motor) 15 jant takılabiliyormu?? 195 lastik arabaya büyük gelirmi?? lastiğin cevre boyu açısından bu söylediğim 3 boy lastik birbiri ile uyumlu, o konuda sıkıntı yok, ancak geniş lastik arabayı ne kadar yorar, bir de 15 jant ve 195 lastiği tipo'da kullanan varmı..ya da 185 lastik daha mı iyi olur.. bu konuda ne dersiniz??
Bıraz yakıtını ve çekişini etkileyebilir ama öyle abartacak bir etkileme olmaz kanımca. artı olarakta yol tutuşun artar ve 15'' jant tipoya olur hiçbir sorun yaşatmaz.
Yol tutuş artacaktır ama yakıt olarak artma ve biraz da olsa çekişte düşme olur.
%1-2 civarında yakıtın artar ve çekişin düşer onuda hissetmezsin zaten. Özellikle 195/55/15 ile yol tutuşuna fazlasıyla etkisi olacaktır
bir de aklıma takılan, 195 lastik ön takımı yorar mı, direksiyon sistemine falan etkisi ne olur. tabi bu arada lastik yanakları 55 kesite inince konfor biraz azalacak herhalde??
195/55/15 yerine 195/50/15 daha şık olur. 175/65/14 'ten dönme çapı yüzde 1 lik bir farkla daha küçüktür.. Lastiğin yanısıra alacağın jant da önemli. Jantın hafif olsun. Benim tavsiyem: CMS 384 + 195/50/15 lastik çok yakışır. CMS 384 ü incele istersen, çok yakışıklı bir jant. Benim arabanın eski jantlarıydı ve çok memnundum.
cms 384 jantları başka bir başlık altında bulabildim nihayet..güzel jantlar ama tiponun üstündeki kapalı orijinallerden sonra arkasını çok gösteriyor.. bakalım biraz başka jantlara bir bakayım. başka ne bulabilirim. kormetal'in sitesinde uygulamalı jant secimi var ama onda da cms kadar ceşit yok gibi..
CMS 384 bu işte. Resimdeki benim arabam. Tipoya da daha çok yakışır bence.
Burda gözden kaçan bir nokta da jantın hafifliği... Kardeşime Panda aldık, 155/80-13 lastik ile geldi... iyi güzel az yakıo ama yan rüzgarlardan etkilenme ve ıslakta kayma çok oluyordu. bende yaptığım araştırmalarda Novitec'in yaptığı Pandada 195/50-15 lastik kullandığını gördüm. Ölçüyü belirledikten sonra sıra jant seçimine geldi. Jantları aracın düşük gücünü de göz önünde bulundurarak hafif Speedline marka aldık. ilk lastiklerle 10bin km yaptıysak geniş tabanlı lastikleri ile neredeyse 45bin km yapıldı. özellikle yol tutuş ve fren performansı çok iyileşti. performans olarak neredeyse fark yok, sadece son süratte 10 km/h'lik fln bi düşüş var. Tüketimde ise 100 kmde litre başına en fazla 0.2 artış oldu ki çoğu zaman haala fabrika verilerini yakalayabiliyoruz.
Sonuç olarak 155 tabandan 195 tabana geçtiysek ve bu kadar az fark olduysa bunu hafif jantlarına borçluyuz. Siz siz olun almadn önce jantları tartmayı unutmayın
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme