Fantastik bir evrende geçen bir kitap projem var, hatta bunu 10 kitaplık bir seri haline getireceğim ve kitabın bazı kısımlarını kendi yarattığım dil ile yazmak istiyorum, bazı konuşmaları falan işte. Kitaptaki alfabeleri, haritaları, isimleri, dinleri, tanrıları, yaratılışının destanını, herşeyi yaptım bir tek bu konu beni zorladı, ortaya bir dil çıkarmak ne zor işmiş. Bu tarz bir konuda nereden ya da kimden yardım alabilirim?
adam dilbilimci yanlız bunu bilmiyorsun sanırım. sıradan bi yazar değil.
quote:
Orijinalden alıntı: Itzpapalotl
Yanlış hatırlamıyorsam bu dil yaratma işini de "dur bardağa ne desem ki" diyip ardından gözünü kapatıp klavyede rasgele tuşlara basıp "easkla çıktı la tamam bu bardak" diye değil üzerinde 10 yıl çalışıp yapmış.
10 yıl bana fazla geldi açıkcası.başkası nasıl düşünür bilemem ama şahsen -gerçe kitabı okumadım ama farketmez- filmde veya bir senaryoda kullandıkları dil benim için çok arka sıralardadır.isterse elf'ler ingilizce konuşsunlar benim için önemli olan ne dediklerini anlayabilmemdir.
quote:
Bak bunu bilmiyordum, peki kendi dilimi yaratmak istiyorsam bir dil bilimciden mi yardım almalıyım yani?
quote:
Orijinalden alıntı: Joseph Nightingale
quote:
Bak bunu bilmiyordum, peki kendi dilimi yaratmak istiyorsam bir dil bilimciden mi yardım almalıyım yani?
Dil bilimci olmalısın. Dil bilimcinin oturupta sana dil oluşturma da yardımcı olacağını sanmıyorum. Ali Ağaoğlu ile akrabalığın yoksa.
alttan öttürmeli üstten tüttürmeli çok oturgaçlı bindirgeç
quote:
quote:
Gerçekten de "Dünya" çapında bir iş yapmayı düşünüyorsan oturup Filologlardan bayağı yardım almalısın.
O Tolkien Orta dünya'da yarattığı dil'in hikayesinin bir yerde belgeseli vardı.
Adam Dilbilimcisi olmasına rağmen bir komisyon gibi bir şey kurup,araştırma yaparak senelerce çalışarak o sistemi kurmuş.
ha türkiye için mi ?
"im niçi eyiktür ah" al sana yeni bir dil
'Yapay diller' diye aratırsan işine yarayan sonuçlar çıkar.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: CarrieWhite
Önemli olan ne dediğin nasıl dediğin değil
ikimizde arkadaşın ne demek istediğini gayet iyi biliyoruz,o halde neden gereksiz yere laf cambazlığı yapıyorsun?
quote:
Orijinalden alıntı: Radiohead
quote:
quote:
ikimizde arkadaşın ne demek istediğini gayet iyi biliyoruz,o halde neden gereksiz yere laf cambazlığı yapıyorsun?
nasıl söylediğinin de önemli olduğunu anlamasını sağladım. madem rahatsız oldun şikayet butonunu kullan.
quote:
Orijinalden alıntı: Ken B.
quote:
quote:
Gerçekten de "Dünya" çapında bir iş yapmayı düşünüyorsan oturup Filologlardan bayağı yardım almalısın.
Adam Dilbilimcisi olmasına rağmen bir komisyon gibi bir şey kurup,araştırma yaparak senelerce çalışarak o sistemi kurmuş.
ha türkiye için mi ?
Ya aslında yazdığın "im niçi eyiktür ah" tarzı saçma sapan şeyler yazmayı düşündüm ama bunu belli kuralları olan bir dil haline getirirsem daha çok kişinin ilgisini çekerim diye düşündüm sonra. Yani önerin nedir onu anlamadım, dil bilimcilerden yardım mı alayım? Yoksa bu tarz konular için internette de şeyler var mıdır?
bence dil konusunda daha büyük araştırmalara girmelisin. öncelikle bu tür yapay dilleri yapanların nasıl yaptığını öğrenmen gerekir. ya da kendince uydurma yapabilirsin. ama sonuçta onun Türkçedeki karşılığını da yazman gerekecek. yarattığın dilde asdjka sjd lajdjl asjs djsda bile yazsa asıl önemli olan karşılığında ne yazdığıdır.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Radiohead
quote:
quote:
nasıl söylediğinin de önemli olduğunu anlamasını sağladım. madem rahatsız oldun şikayet butonunu kullan.
2-3 farklı cevap yazıp sildim en sonunda hiçbir şey yazmamaya karar verdim
quote:
quote:
quote:
quote:
ha türkiye için mi ?
Ya aslında yazdığın "im niçi eyiktür ah" tarzı saçma sapan şeyler yazmayı düşündüm ama bunu belli kuralları olan bir dil haline getirirsem daha çok kişinin ilgisini çekerim diye düşündüm sonra. Yani önerin nedir onu anlamadım, dil bilimcilerden yardım mı alayım? Yoksa bu tarz konular için internette de şeyler var mıdır?
Yerinde olsam bir üniversite de okuyorsam o üniversitenin "Filoloji" bölmüne gider,son sınıf öğrencilerinden bir kaç kişi bulurdum.
zaten "Fantastik kitap yazmaya çalışıyorum bunun için yapay bir dil gerek,yardımcı olmaya ne dersin ?" desen onlarca adam bulursun ki adamlar canla başla çalışır "CV'de" yer olsun diye
ama üniversite de okumuyorsan çevrendeki üniversitelere uğrayabilirsin o da zor geliyorsa tercüme bürolarında çalışan insanlarla konuşabilirsin.
yani demek istediğim internetten belli temel şeyleri öğrensende "Filoloji" derya deniz.
öyle ki "kajenaq" diye bir kelime salladın diyelim ; dünya dilleri arasında büyük ihtimal bu kelime yer edinmiştir.
azda ucundan olsa işi bilenlerden yardım al.
elinde avucunda yoksa "Filoloji" kitaplarını tek tek oku,büyük bir araştırma yap ve dilini oluşturmaya başla.
kolay gelsin
quote:
quote:
quote:
quote:
quote:
ha türkiye için mi ?
Yerinde olsam bir üniversite de okuyorsam o üniversitenin "Filoloji" bölmüne gider,son sınıf öğrencilerinden bir kaç kişi bulurdum.
zaten "Fantastik kitap yazmaya çalışıyorum bunun için yapay bir dil gerek,yardımcı olmaya ne dersin ?" desen onlarca adam bulursun ki adamlar canla başla çalışır "CV'de" yer olsun diye
ama üniversite de okumuyorsan çevrendeki üniversitelere uğrayabilirsin o da zor geliyorsa tercüme bürolarında çalışan insanlarla konuşabilirsin.
yani demek istediğim internetten belli temel şeyleri öğrensende "Filoloji" derya deniz.
öyle ki "kajenaq" diye bir kelime salladın diyelim ; dünya dilleri arasında büyük ihtimal bu kelime yer edinmiştir.
azda ucundan olsa işi bilenlerden yardım al.
elinde avucunda yoksa "Filoloji" kitaplarını tek tek oku,büyük bir araştırma yap ve dilini oluşturmaya başla.
kolay gelsin
Yaş 17, 2 sene sonra üniversiteye geçicem, zaten o zaman kendi ekibimi kurmayı düşünüyordum ama oyun yapımcılığın için, bu iş için de adam bulurum.
Önce kendi dünyanı tasarlaman gerekiyor.Sonra o dünyaya ait olan objelerin,varlıkların özelliklerini ortaya koymalısın.Bunlara ait özel bir sözlük oluşturmalısın,bunu da kelime türeterek yapabilirsin.
quote:
Orijinalden alıntı: blackemre
Önce kendi dünyanı tasarlaman gerekiyor.Sonra o dünyaya ait olan objelerin,varlıkların özelliklerini ortaya koymalısın.Bunlara ait özel bir sözlük oluşturmalısın,bunu da kelime türeterek yapabilirsin.
Dünya'yı oluşturdum zaten, hikaye ilerledikçe yeni şeyler ekliyorum tabii ama şuan ayrıntılı bilinmesi gereken herşeyi tasarladım.
Önce alfabeyi yapmalısın. Bildiğimiz harfler mi olacak? O zaman harflerin bazılarını atacak veya yenilerini ekleyeceksin. Bu kolay kısmı. Ardından kelimeler bulmalısın, ekler, fiiller, edatlar, yüklemler vs. Bunlarla bir cümle oluşturmalısın. Sonra o cümleyi türkçeye çevirirken şu şöyle olur bu böyle olur diye değiştirmelisin. Mesela ingilizce de nasıl simple past tense gibi konular var, aynı öyle bir konu yapmalısın. Bunu yapman için de çok ayrıntılı düşünmelisin. Yani öyle kolay bir şey değil.