Şimdi Ara

Transistör yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
575
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhana elimde bc547 npn transistor var 5 v ile calisan bir led lambayi + kısmından anahtarlamak istiyorum ardunio ile sinyal verilince calismasi lazim cok ugrastim ama ya tamamen calisiyor yada ufacik bir tetiklenmeyle (elimi dokundursam bile) calisiyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Devre şemasını uyduruktan da olsa (paintte falan çizerek) ekleyin. Derdi neymiş anlayan arkadaşlar var baksınlar.
  • Arduinodan gelen tetikleme sinyalini transistörün beyz bacağına seri 3-10k arası bir direnç ile girin.

Bağlantılar doğru ve transistörünüz de sağlamsa dokunma hassasiyetini gidermek için beyz ile şasi arasına da 22k bir direnç koyarak da parazit izolasyonu yapabilirsiniz.
  • Aslında benim bunlari sormamdaki sebep biyerde gormustum npn transistor ile sadece - kutbunu anahtarlayabilirsiniz tarzı yani + kısım anahtarlanıyorsa bana cok basit bir sema cizermisiniz nereye kac direnc koymak gerekmekte.

• Transistör yardım bunu buldum fakat calismiyor bir cozumu olan varmidir.

• Zaferpfc Z kullanıcısına yanıt
    Direnç değerlerini neye göre seçtiniz?

• Merhaba, bahse konu küçük transistörlerin base akımı çok ama çok düşük olduğundan base akımları sınırlı verilmelidir.Aksi takdirde Tr hemen nakavt olur.Ayrıca ufak bir tetikleme ile iletime geçmemeleri için eklediğim resimlerde ki gibi base-emiter arası direnç atılmalı.Bu direnç hem parazit tetiklerde sönüme götürür hemde Tr base ucunu korumuş olur.
    Vel hasıl; devrenizi eklediğim resimdeki gibi yapmanızı tavsiye ederim.
    Transistör yardımTransistör yardım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 13 Nisan 2020; 11:12:50 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kapasitör seçiminde yardım.
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Şimdi bu transtör çıkışı gnd den devre tamamlıyor ve 300mA.
    örneğin bana 12v üzerinden pnp transtör ile bc547 den tekrar yardım alarak , BD244 ile 2-3A almam gerekiyor. şema nasıl olması gerekli.
    veya en basit yoldan, GND çıkışlı bir tetik çıkışına 50mA 12v > bd244 ile nasıl yapılır. aslında yine olay bd547 nin yük çıkışına bd244 bağlamaya geliyor.
    Teşekkürler
    Ledin yanmasina yarayan guc kaynagi semada 12 volt onun yerine 5v guc verecem sıkıntı olurmu?

5v ile sadece LED e bağlı olan direnç değeri düşmeli, 12v da 1 kohm direnç bağlı, 5 v da ise 470 ohm gibi direnç gerekli, LED in yanması için

• Burada denilen seyleri yaptim fakat led parlakligi az ve base kac k direnc takarsam takayim parmagimla dokundugum anda yaniyo arduniodan sinyal gelmese bile yanmakta.

Şase ile beyz arasındaki direnç değerini düşürün, mesela 4.7 k ise 3.3 k yapın ,,, ledden transtore gelen bacağı drek şase ye verip deneyin, LED canlı yanacakmi, sonra transtor anahtarlama olayına tekrar bakın

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Şimdi bu transtör çıkışı gnd den devre tamamlıyor ve 300mA.
    örneğin bana 12v üzerinden pnp transtör ile bc547 den tekrar yardım alarak , BD244 ile 2-3A almam gerekiyor. şema nasıl olması gerekli.
    veya en basit yoldan, GND çıkışlı bir tetik çıkışına 50mA 12v > bd244 ile nasıl yapılır. aslında yine olay bd547 nin yük çıkışına bd244 bağlamaya geliyor.
    Teşekkürler
    Merhaba,anahtarlama olarak kullanılan Tr.leri genel olarak darlington tipi seçmek iyidir.Yani BD244 yerine TIP147 daha uygun olur.Bence mosfet tercih edilmeli çünkü mosfetlerin amperajı Tr.lerden çok yüksektir.Yapmak istediğiniz devreyi çizmeye çalıştım.Kolay gelsin.Transistör yardım

Teşekkürler sağolun , elinize emeğinize sağlık .
  • Bende teşekkür ederim,sağolun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.