Şimdi Ara

transistörler aşırı ısınıyor ne yapabilirim...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
8.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

yaptığımız bir anfi sisteminde çıkışta 4 adet tip3055 transistörlerinden var. test yaparken çıkışındaki 8 ohmlük yükte 4 amper çekmektedir(gerilim 30 V dur). ayrıca bu 4 transistör yaklaşık 300 cm2 lik bir alanda soğutulmaktadır. bu durumda transistölere el vurulmuyor. önlerim diye daha güçlü bir transistör olan tip3055 yerine buv48 tipi transistör koydum, sonuç maalesef aynı. sizce aşırı ısınmanın önüne geçmek için ne yapabilirim....

• Transistörlerinin çektiği güç baya yüksek.30V*4A=120 watt ediyor.Ancak 300 cm2'lik bir soğutucu alanı da küçük değil.Belki daha nitelikli bir soğutucu ile halledebilirsin,ya da soğutucunun üzerine sesi duyulmayacak çok düşük devirli bir bilgisayar fanı yerleştirebilirsin.Eğer yerin varsa en uygun çözüm bu olur.1000 devirde dönen bir fan bile sıcaklığı hissedilir derecede düşürür.

Aslında bu yanlış bir ölçüm ve yorum yöntemi.İnsan eli maksimum 45 derece divarı sıcaklığa dayanabilir.Oysa elektronik devreler çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve zarar görmeden çalışabilir.Biz elimiz yandığı zaman parça da yanacak zannederiz,yani vücudumuza göre kıyas yaparız.

Bende Diana 4+1 sistem var.Üç TDA 2030 entegre ile 40-45 watt güç veriyor ve onun da içindeki büyükçe soğutucunun sıcaklığına bir süre çalıştıktan sonra el 1-2 saniyeden fazla dayanamıyor.Ama alet üç yıldır zarar görmeden çalışıyor.Eğer üzerinde yemek pişirebilecek abartı bir sıcaklık yoksa çok da fazla kafaya
    takmaya gerek yok.

Bir de üzerine el vurulmayan transistörler mi yoksa soğutucu mu?Eğer transistörler çok ısınıp soğutucu fazla ısınmıyorsa ısı iletimi iyi değildir.Araya az miktarda ısı iletken macun sürmen işe yarar.

• Genelde soğutucu hesaplarken çevre sıcaklığı olarak 80 - 90 derece gibi düşünülür ve transistörün P-N yapısı nedeniyle voltajın çok bir önemi yoktur yani 2V gerilim altında 10A çekersen transistörleri soğutucusuz alev alev yakabilirsin.Yapman gereken soğutucu firmalarının birinden (parakende alışveriş yapabildiğin) katalog bilgilerini isteyip ona göre soğutucuyu hesaplamak ve almak. Ankarada isen ulusta yıldırım tarafında ankara pasajı diye biryer var orda lazer elektronik firmasına git. Sana yardımcı olacaklardır ben orayla çalışıyorum ve soğutucualrı çok kaliteli.
  • 5 dakika çalışıtıktan sonra neredeyse her ikisine de el vurulmuyo,belki bu değerler taammül değerler altındadır, fakat içime sinmiyor..

@boreas
    istanbuldayım ben,çalıştığınız firmanın katalogları pdf formatında ise bana gönderebilirmisiniz yada web adresi falan varmı benim katalogları inceleyebileceğim...
  • Soğutucu olarak ithal firma ASSMANN internet adreside www.assmann.com ben kataloğu internet sitesinden indirmiştim. Kullandığım modem V-6716-K yaklaşık 8A filan çekiyorum. umarım işine yarar.
  • Transistörleri daha güçlü transistörle değiştirmeyi dene atıyorum devrendeki kullandığın transistörler 5 amper ise 15 amperlik transistör kullanmayı dene (2SC5200 olabilir) soğutucuyu büyütsen yinede pek bişey anlam ifade etmeyebilir etmesi için bir hayli büyütmen gerekli .

Gerçi bu iş bizi aşıyor untayk - |Burak| bu arkadaşların ilgi alanına giriyor onlara bir danışmak gerek aslında :)
  • Devre şemasını koysanda incelense ii olur ayrıca kullandığın tr ler orjinal mi?
    patates olmasın?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • selamlar.
    Aşırı ama ne kadar aşırı acaba... Bu konuda bizim ölçümüz cos etmesidir. Yani ıslak elle dokunulduğunda cos ediyorsa tehlike sınırına gelmiştir. Bunun manası da 100 dereceyi geçmek yani.
    Kore den ithal ettiğimiz bir cihazda 70 dereceye kadar ısınıyor soğutucu ve o dereceden sonra termik çekilen akımı sınırlıyordu. Tabii el dokunmuyor ama 3-4 saat tam güçte çalıştırdığımda bir sorun oluşmuyordu. Tek sorun , güç transistörlerinin sıcaklığa bağlı olarak verebilecekleri gücün değişmesi. Mesela 100W olan bir transistör atıyorum 80 derecede artık 65W bir transistör oluveriyor. Genelde de 150 derece bir transistörün bozulmaya başlama eşiği olarak gösterilir datasheetlerde.
    Gelelim soruna... 300cmkarelik alan düz bir plaka mı... şayet öyle ise işiniz zor... Kanatları olan bir profil ise işiniz biraz daha kolay... bir de fanınız varsa iş tamamdır...
    http://www.armaltd.com/sogutucu.htm
    Linkteki firmanın sitesini bir incelerseniz epey ufkunuz açılacaktır sanırım. Soğutucu profillerinin haricinde genel bilgiler de var. Çalıştığım yerin soğutucularını da aldığımız bir firmadır ve bildiğim en büyük soğutucu üreten yerdir ( en azından İstanbul da ). Ayrıca piyasada görünen yerli soğutucuların birçoğunun üreticisidirler... Fazla reklam gibi oldu ama ortaklığım yoktur ...
    ampli 8 Ohm da 4A çıkış veriyor demişsiniz. Şayet sinyaliniz 1kHz sinüs ise ( yani kırpılmamış sinüs ise ! ) ve amperi ölçtüğünüz alet TRUE-RMS yani 1kHzi net ölçebilen bir cihaz ise , IxIxR= 128Watt RMS çıkış var demektir. Bu güçteki bir çıkış veren bir amplinin çıkış transistörleri epeyce ısınacaktır. Bu transistörler isterse 500W olsun , devrenin tüm gücü bunların üzerinden aktığı için illa ki ısınırlar. Bipolar transistörlerde maalesef bu kaçınılmaz bir sonuç. Bize düşen bu ısıyı dağıtmak. En ideal çözüm ise siyah eloksallı , kanatları olan ve hava sirkülasyonu yani fan ile soğutulan profil bir soğutucu kullanmak. Ayrıca taktığınız transistör yani buv48 , aslında anahtarlamalı çalışma için üretilmiş bir transistördür. Bir ses amplifikatörü için çok uygun bir transistör değildir. Ama mesela AnarKin arkadaşımızın da önediği 2SC5200 gibi 150Watt bir transistör daha az zorlanacağı için biraz daha az ısınacaktır.
    Bu arada sanırım hesaplarda bir küçük yanlışlığımız var... 30V çıkış ve 4A ise 120W eder... bu durumda ya yükümüz tam 8Ohm değil , ya da voltaj veya akımı reel ölçemiyoruz ... Arada 8W bir fark görünüyür.( İhmal edilebilir bir fark ama 3-5 yüz Watt da çok fark edeceğinden , ölçüm sistemimizin kontrolü için belirttim...)
    Saygılar.

• @anarkin
    dediğiniz transistörü deneyim belki onda daha iyi birsonuç alabilirim.

@untayk hocam ses sistemleri üzerindeki bilginiz takdire şayan.normalde ben pek bu işlere girmeme taraftarıyımdır. ama iş sonuçta ne gelirse yapmakla yükümlüyüz:) hesaplamalarda hata yok normalde ben ortalama olarak yazdım değerleri yük tam 8 ohmdeğil mesela 7.9 ohm civarlarında kayıpta 2 watt civarlarında gözüküyor.ayrıca verdiğiniz site epey işime yaradı. teşekkürler.
  • Soğutucu hesaplama ile ilgili bir doküman http://www.antrak.org.tr/gazete/022000/sahin1.htm
  • slm arkadaş. bu arızanın önüne geçmek için trasitörlerin hepsini kontorol ettinmi hiç veya trasitörlerde kısa devre olabilir bunların hepsini dene olmazzsa diyotandır
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk
    selamlar.
    ampli 8 Ohm da 4A çıkış veriyor demişsiniz. Şayet sinyaliniz 1kHz sinüs ise ( yani kırpılmamış sinüs ise ! ) ve amperi ölçtüğünüz alet TRUE-RMS yani 1kHzi net ölçebilen bir cihaz ise , IxIxR= 128Watt RMS çıkış var demektir. Bu güçteki bir çıkış veren bir amplinin çıkış transistörleri epeyce ısınacaktır. Bu transistörler isterse 500W olsun , devrenin tüm gücü bunların üzerinden aktığı için illa ki ısınırlar. Bipolar transistörlerde maalesef bu kaçınılmaz bir sonuç. Bize düşen bu ısıyı dağıtmak. En ideal çözüm ise siyah eloksallı , kanatları olan ve hava sirkülasyonu yani fan ile soğutulan profil bir soğutucu kullanmak. Ayrıca taktığınız transistör yani buv48 , aslında anahtarlamalı çalışma için üretilmiş bir transistördür. Bir ses amplifikatörü için çok uygun bir transistör değildir. Ama mesela AnarKin arkadaşımızın da önediği 2SC5200 gibi 150Watt bir transistör daha az zorlanacağı için biraz daha az ısınacaktır.
    Bu arada sanırım hesaplarda bir küçük yanlışlığımız var... 30V çıkış ve 4A ise 120W eder... bu durumda ya yükümüz tam 8Ohm değil , ya da voltaj veya akımı reel ölçemiyoruz ... Arada 8W bir fark görünüyür.( İhmal edilebilir bir fark ama 3-5 yüz Watt da çok fark edeceğinden , ölçüm sistemimizin kontrolü için belirttim...)
    Saygılar.

Selam,

Baştaki arkadaşın belirttiği 8 Ohm ve 4 Amper gibi değerler yüke aktarılan gücü verir. Transistörü ısıtan ise kendi üzerinde düşen gerilim ve içinden geçen akımdır. Yüksek gerilim ve akım tek başlarına sorun çıkarmazlar aslında. Dolayısıyla devrenin sürülüş tekniğinde hata olabilir. İyi bir sürüşte transistör üzerinde aynı anda yüksek gerilim ve akım bulunmamalıdır. Ancak analog çalışmada bu da pek mümkün olmaz malesef. Belki mevcut devre girişine on-off sinyaller enjekte edilerek transistörün tam iletim ve tam kesim hallerinde ne kadar enerji harcadığının ölçülmesi, sürüş kalitesi konusunda bir fikir verebilir.

Daha yüksek güçlü transistör, daha yüksek akımlara dayanabilen, içinden geçmesine izin verebilen transistör demektir. Yoksa aynı gerilim ve akım değerlerinde üzerinde aynı güç harcandığında açığa çıkan enerji (ısı) aynı olacağından, soğutma, paketleme ve ısı iletim tekniğinde bir farklılık olmadıkça aynı derecede ısınır. Bizim canımızı yakan aslında paket veya soğutucu değil, yarı iletken eklemlerdeki sıcaklığın aşırı yükselmesidir zaten.

Burada öncelikle bir test sinyali (mesela 1 kHz) verildiğinde maksimum (4A verilmiş) çekerken transistör üzerinde ne kadar gerilim düştüğü ölçülmelidir. Eğer katalog değerlerine göre çok yüksek bir güç harcanmıyor da transistörler çok ısınıyorsa soğutucuyla olan bağlaşımın sağlamlığı tetkik edilmelidir.

Hoparlördeki 8 Ohm değeri, onun en iyi verdiği frekanstaki sinyale karşı olan empedansıdır, direnci değil. DC gerilime karşı olan bobin direnci bundan biraz daha küçüktür, hesaplarda aldatır. Yine de 8 Ohm × 4 Amper değerlerinde en az 32 Voltluk bir gerilim hoparlöre iletiliyor kabul edelim. 2N3055 serisi ise yanlış hatırlamıyorsam 17 Amper/117 Watt değerlerine dayanabiliyordu. Buradan soğutucu problemi gibi görünüyor.

Yaklaşık 10 yıl öncesine ait bilgilerimde ve deneyimlerimde yanlışlıklar olabilir, özür dilerim. Bilgilerin sağlamlığının teyidinde yarar var.

.oO°Oo.

• 2N3055 17 amper 117 watt mı ? Herhalde bir karışıklılık olmuş bütün katologlar 2N3055 leri 7 amper 70 watt olarak belirtiyor ve ancak 5 amper çekebiliyorsun (Toshiba marka) eski mallar artık yok :)
  • http://chipsinfo.com/ST/2N3055.htm

Polarity NPN
    VCEO - nom 60
    VCEO - max 60
    VCBO - max 100
    IC - max 15
    IC - abs_max 15
    hFE - min 20
    hFE - max 70

.oO°Oo.
  • merhabalar.
    Mesudum arkadaşım... eski de deseniz bilgiler doğrudur.
    2N3055 ile ilgili bir araştırma yaptım. firmalara göre özellikleri değişiyor... Mesela Onsemi nin 3055 i 60W
    Linklerde görebilirsiniz. Maalesef eski Toshibalar artık yok. Bu firma yaklaşık 8-9 sene önce üretim bandını plastik kılıfa uygun olarak değiştirdi ve metal to3 kılıfı bıraktı.2SC3281 gibi 2SC5200 gibi ve birçok benzeri plastik kılıflı transistörlerde Sanken ile kapışıyor. Ülkemize Sanken in orj. transistörleri pek gelmiyor ama bu iki firma H-iFi Audio transistörler konusunda lider durumundalar diyebiliriz.
    Amplifikatörlerde ( özellikle A ve AB sınıflarında ! ) lineer çalışma geçerli olduğundan ısı sorunu maalesef var. 240Watt / %10THD veya 190RMS çekilen bir Class-D ampliye ise +-25VDC ile çalışıp bu gücü verebildiği anda , basit bir PIII soğutucusu ( fan çalışmadan dahi ! ) yeterli geliyor. Bizzat çalıştırıp test ettim... Bu sınıf PWM mantığı ile çalışıyor ve çıkış bobininden öncesi tamamen karedalga Çıkış fetleri anahtarlamalı çalıştığı ve iç dirençleri çok düşük olduğu için çok az bir ısı açığa çıkıyor.

........................................................
    2N3055A 15 AMPERE COMPLEMENTARY SILICON POWER TRANSISTORS 60, 120 VOLTS 115, 180 WATTS
    ......................................................
    MJE3055T 10 AMPERE COMPLEMENTARY SILICON POWER TRANSISTORS 60 VOLTS 75 WATTS
    ....................................................
    2N3055_MJ2955 15 AMPERE POWER TRANSISTORS COMPLEMENTARY SILICON 60 VOLTS 115 WATTS
    ...................................................................................
    http://www.onsemi.com/pub/Collateral/2N3055-D.PDF
    ..................................................................................
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/N/3/0/2N3055.shtml

saygılar.

• İşler iyice karıştı ya :) ama ben gerçekten ilk defa 115 - 180 watt 2N3055 duyuyorum hayret valla :) Allah Allah bu 3055 neymişde haberimiz yokmuş ya :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarKin -- 28 Eylül 2005, 21:50:37 >
  • linke bakarsan ( On-semi nin ! ) 180Watt olanın farklı bir nosu olduğunu farkedeceksiniz. Aynı PDF dosyada 2 adet eşlenik transistörün datasheet i var.
  • Vay be gerçekten bu 3055 eskiden manyak bişeymiş demekki belkide şimdilerdede o mallardan hala daha vardır kim bilir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.