pnp/npn tipi transistolerin saglamlik kontrolu en saglam ne sekilde yapilir,
simdi kullandıgın transistörler silisyum transistor ise 0.7 germanyum ise 0.2 volt kutuplama voltajı vardır. eger olcu aletini diyot bolumune getirip base ve emiter arasına uçları dokundurduğunda bu voltajlardan herhangibi biri gorunmesi lazım ama kısa dervre yani 0.001 falan gorunuyorsa muhtemelen transistor yanmıstır yada iletimini kaybetmiştir. bide sağlamlık olcumu yapabilen olcu aletleri vardır bunlar ile işini rahatlıkla gorebilirsin.
3 delik metoduyla Ölçü aleti üzerinde bulunur kendileri
Baz emiter veya baz kollektor arasi diyot ölcme kademesinde 0.6-0.7 V arasi gösterirse genelde saglamdır. Direnc kademesindede ölcüm yapılabilir. Ayni bacakalr arasi yüksek direnc göstermeli. Bi taraf az yüksek biri daha düsük ama en az Mohm degerinde.
kollektor emiter büyük ohm büyük ohm yani sonsuz ohm göstermelidir. kollektor beyz küçük ohm büyük ohm emiter beyz küçük ohm büyük ohm göstermelidir. diğer anlatılanlara göre daha basit anlatımı budur herhalde herkesin yapabilmesi için e-c 50kohm-200Kohm/50Kohm-200Kohm b-c 300ohm-3000ohm/50Kohm-200Kohm b-e 300ohm-3000ohm/50Kohm-200Kohm
birde pnp mi npn anlamak B ucuna + C ya da E ucuna - ucunu değdir avometrenin küçük direnç okursan eğer 300ohm 3000 ohm gibi npn büyük direnç gösterirse pnp
Katalogtan hfe değerine bak. Sonra AVO ile trz'ü ölç. Aynıysa ok.
quote:
Orjinalden alıntı: samray
3 delik metoduyla Ölçü aleti üzerinde bulunur kendileri
ya bu üç delik metodunu ben bir türlü çözemedim birazcık anlatabilir misiniz ? emiter collector base kolalrını kesin dogru takıyorum ama ölçüme iş geldiğinde ne gözlemem gerekli bilmiyorum
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme