Şimdi Ara

Triyak nedir ? AC motor devir kontrolü.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, çamaşır makinesinden sökmüş olduğum motorda faz-nötr-toprak hattı dışında bağlantı kabloları var. Bunlar motora yük bindiği zaman devir sabitlemesi görevi görüyormuş. Normal bi 220v Dimmer ile devir kontrolü yaparak daire testere planım vardı fakat kesim işleminde motor devrinin aşırı şekilde yavaşlayıp motora zarar verdiği söylendi.

Bu durumda devrinin sabit kalması için yani tork üretimi için triyak denilen devreyi yapmam gerektiği söylendi. Sorum şu kısaca Triyak nedir ? Yapımı ve test süreci kafa ağrıtır mı ?

• Triac yüksek voltaj ile çalışan cihazların ,motor, rezistans vs vs gibi düşük voltaj ile anahtarlama yaparak çalışan bir elemandır aynı zamanda 3-4 kompanent ile ac gerilimin alternanslarını kıyarak devir ayarı da yapar, basit devrelerden birisidir yüzlerce yaptım hala piyasa da çalışıyorlar siz de yaparsınız yapılamayacak bir şey değil,
    Kullanacağınız motorun bilgilerini yazın ona göre triac seçilmesi gerek motorunuz kaç wat ?
  • Şu videoyu da izlemeni tasiye ederim. Uygulamalı olarak çok güzel anlatmış.

https://m.youtube.com/watch?v=BkaW7-D7SUA

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Triac yüksek voltaj ile çalışan cihazların ,motor, rezistans vs vs gibi düşük voltaj ile anahtarlama yaparak çalışan bir elemandır aynı zamanda 3-4 kompanent ile ac gerilimin alternanslarını kıyarak devir ayarı da yapar, basit devrelerden birisidir yüzlerce yaptım hala piyasa da çalışıyorlar siz de yaparsınız yapılamayacak bir şey değil,
    Kullanacağınız motorun bilgilerini yazın ona göre triac seçilmesi gerek motorunuz kaç wat ?

Dostum 2HP lik trifaze su motoruna devir kontrolu yapabilirmiyim ? Eğer yapılırsa hangi triyak kullanmalıyım ?

• quote:

Orijinalden alıntı: istcool

quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Triac yüksek voltaj ile çalışan cihazların ,motor, rezistans vs vs gibi düşük voltaj ile anahtarlama yaparak çalışan bir elemandır aynı zamanda 3-4 kompanent ile ac gerilimin alternanslarını kıyarak devir ayarı da yapar, basit devrelerden birisidir yüzlerce yaptım hala piyasa da çalışıyorlar siz de yaparsınız yapılamayacak bir şey değil,

Dostum 2HP lik trifaze su motoruna devir kontrolu yapabilirmiyim ? Eğer yapılırsa hangi triyak kullanmalıyım ?

su motorunda neden devir düşürmek istediniz

• egealtay kullanıcısına yanıt
    Bazı zamanlarda suyu az basması gerekebiliyor yeni fidan ekiminde vs bu yüzden dostum

• Soktugunuz motorun sürücü devresinde triyak mevcut zaten.surme işlemini devre üzerinden yapmak daha kolay olacaktır.camasir makinesi motoru step motordur.devir ve güç kontrolü farklı bobin sargı uçları ile yapılıyor.ancak dairesel kesim motoru olarak gücü yeterli gelmez.daha güçlü bir motor ile yapmalısınız.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @egealtay Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim hocam. İlerleyen zamanlarda detaylı olarak bilgi paylaşımı yapabilirim.

@Tigertiger Eyvallah hocam.

@mardina Dairesel kesim motoru için bence yeterli olabilir. Eski merdaneli çamaşır makinesi motorundan bıçak bileme ve demir kesme işlemleri yaptığım makinem var. Bu yeni makine motorunun gücü ise daha doğrusu devir sayısı çok fazla. Dimmer ile direk devir kontrolü yaptığımızda evet güçsüz kalıyor. Ancak triyak ile devri torka çevirerek işlem yapılıyor diye biliyorum. Bu yüzden yeterli gelebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.