|
Bildirim
mimariyi küçültüp güç tüketimini azaltmak bir artış sağlamak değildir.
batarya süresi uzaması ; yapılacak olan işin sürecini azaltmıyor. çünkü ortada hala işlmeci mimarisi anlamıyla verimli bir çözüm üretme sürecinin olmadığı anlamına geliyor. yani işlemci veri işleme mimarisinde bir cacık varmı asıl sorulması gereken soru bu yoksa diz üstü daha uzun pil ömrü veriyor demekle yanında bir power bank taşımak arasında fark yok |
silikon atomunun capi yuvarlak olarak 222picometre civari. yani 1nm yuvarlak olarak 5 atom kalinligi demek. 2nm 10 atom kalinligi. geride ufalacak pek bir alan kalmadigi asikar. bundan sonrasinda ilerleme ufalma degilde uretim tekniklerinin gelismesi yonunde olacaktir.
|
özetle apple'a her hafta zam diyor yav okumayın. bir de intel'in elinden tutan olsa böyle.. |
|
|
1 atom kalınlığına indirecek teknolojiye ulaşılsa bile o boyutta kuantum sıçramaları yaşandığı için işe yaramıyor. Ayrıca geçenlerde bir yerde okumuştum detayını unuttum ama işlemci üzerindeki her birim aynı oranda küçültülemedi geçtiğimiz 10 yılda. Bazı bölümler hala 40nm ye falan denkmiş. |
50atom kalinliginin altinda, yaklasik 10nm ediyor, quantum fizigi etkilerini gostermeye basliyor, klasik fizik gecerliligini kaybediyor. bazi akilli cozumlerin yaninda aynen dediginiz gibi chipin tum parcalari 2-3nm olculerinde degil, verilen node olculeri buyuk oranda pazarlama isimleri. |