|
Bildirim
Bu konuda bir bilgi karmaşası var bundan bahsetmek istiyorum her üreticinin numaralandırdığı üretim sürecinin boyutları aynı değil, örneğin intelin 14nm üretim olarak adlandırdığı döküm neredeyse samsung'un 10nm dökümü kadar transistör kapı boyutuna sahip, tsmc'nin sınıflandırması da biraz numara oyunu aslında, gerçek anlamda 3nm kapı için daha çok erken, esasında bu boyutlar için heyecanlanmanıza hiç gerek yok bunlar çoktan üretildi bile sadece hacimli üretim için bu tarihler gösteriliyor, yoksa 2002 yılında ibm 6nm ile üretilmiş yonga bastı dünya olarak bu teknolojilere çoktan sahibiz yalnızca son kullanıcıya inecek maliyetlere getiremediklerinde herhangi kişisel bir üründe kullanılmıyorlar.
|
İşlemci sınıflarından bahsetmedim hocam, anlatığım yonganın basım süreci, bugün samsung ve intel aynı zamanda birer yonga üreticisi örneğin ryzen işlemcilerin bir kısmını samsung basıyor, intel başkalarına işlemci üretmiyor ama ikna etsen bir işlemciyi hem samsung 14nm ile hem intel 14nm süreci ile üretsen arada intel lehine fark olduğunu görürüz.
|
Quantum işlemciler farklı bir dünya, daha önce uzun anlatmıştım mevcut cpuların yerini niye alamaz diye, bulursam buraya yapıştırırım ama kısaca şöyle düşünün gpu'ların teorik hesaplama gücü daha fazla fakat o zaman neden cpu'ların yerlerini almıyorlar çünkü bu başarııları yaptıkları iş tipiyle sınırlı, cpu'lar ardışık işlemlerde başarılıyken gpu'lar paralel işlemlerde çok başarılıdır bu örnekten yola çıkarak kısacası qunatum bilgisayarlar günümüzdeki kullandığımız alışılageldik işlemcilerle çalışma mantıkları ve yapacakları işler farklı olduğu için kullanımları her senaryoya gelmez, iki ihtimal çalışan işlemcilere alternatif değildir, her haber yapıldığı gibi bizim de doğal olarak zannettiğimiz gibi her işlemde öyle uçuk kaçık performans vermiyorlar yeri geliyor daha geride bile kaldığı alanlar oluyor, ayrıca bu işlemcilerin çalıştırılma koşullarını bilseniz öyle 3-5 sene içinde evlere girmeyeceğini daha rahat anlardınız, geleceği kalıplara koyamayız ancak bu bilgisayarlar 20 sene içinde satın alınabilir olmayacaklarını söylemek mümkün. Alternatif belli grafen yongalar ile yola devam edilecek gibi.
|
Evet doğrudur, 7nm yaklaşık olarak iki silikon atomunun kalınlığına denk geliyor bunun altında da artık kuantum mekanikleri işlemeye başlıyor bir elektronun tam konumunu herhangi bir zaman için bilmemizin mümkün olmadığından elektronun mantıksal kapıları yok sayma gibi bir olasılığı mevcut bu da dediğiniz kaçak oluyor, yani elektron kapalı bir kapıdan geçebilir ve bu bir hatadır, çok yaygınsa işlemci istenilen şekilde çalışmaz, tmsc extreme ultraviolet lithography tekniği ile bu sorunu aştığından bahsediyor, yine üreticiler ileride transistör tasarımını değiştirerek daha ileriye gidilmesinin mümkün olduğundan bahsetmişler, şuan için çareler tükenmiş değil zira teknolojik gelişmelerin tıkanması da mümkün değil elbet bir yol vardır veya alternatif.
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DSG1 -- 8 Aralık 2017; 21:2:35 > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DSG1 -- 8 Aralık 2017; 15:25:18 > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DSG1 -- 8 Aralık 2017; 20:47:29 > |
|
|