Şimdi Ara

TTNet & Telekom'a Neden Aşırı Tepkiliyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Telekom ve alt şirketi TTNet özelleştirme sonrası, ne ülkemizde ne de Dünya'da başka hiç bir şirkete nasip olmamış bir şekilde müşterilerinin önemli bir kısmının süregelen tepki ve öfkesine, hatta nefretine hedef olmaktadır. Bu durum, şirketin tekel oluşu nedeniyle hizmetlerine bir anlamda mecbur olunmasıyla, yani özellikle bilinçli tüketicilerin memnuniyetsizliklerinin ve çaresizliklerinin bileşke tepkisi olarak kısmen açıklanabilse de, gene de hiç te normal bir durum sayılmasa gerek.

Kendi adıma eğer, söz konusu şirketlerin yöneticisi konumunda olsaydım, bundan ciddi rahatsızlık duyar ve bu kötü imajın nedenlerini irdelemek, şirketin uzun vadeli çıkarları için bu hataları ve bozuk imajı düzeltmek ihtiyacı ve çabası içerisinde olurdum.

Yetkililerin bu forumları okuduğu ve kendilerine ders çıkartmak, müşterilerinin bam telini hangi durumlarda zıplattıklarını bilmek isteyebileceklerini umarak, kendilerine karşı tepki ve öfke duyma nedenlerimizi bir başlık altında toplayabileceğimizi düşündüm. Buradaki amaç hakaret, aşağılama veya rahatlama amaçlı sövme olmamalı, bir şeylerin değişebilmesi adına rahatsızlıklarımızın yapıcı bir şekilde ifade edilmesi olmalıdır.

Ben kendi nedenlerimi sıralayarak başlıyorum. İlk 4 madde, Telekom veya TTNet’ten ziyade, Telekom özelleştirmesini gerçekleştiren siyasilerin sorumluluğunda olmasına karşın, bu özelleştirmenin kendisindeki yanlışlıklar, Telekom ve TTNet’te karşı olan memnuniyetsizlik ve “nefret”in başlangıcını ve temelini teşkil etmektedir düşüncesindeyim. Bu olguyu değiştirmek artık mümkün olmasa da, bu başlık altında bir kere ifade edilmelerinde fayda var.

1. Haberleşme anayasal bir hak, sosyal ve herşeyden önce ulusal ve ülke güvenliğini de içeren bir olgu olmasına karşın, Türk Telekom özelleştirildiği ve daha ötesi yabancı bir şirkete satıldığı için.
    2. Satış, bedava denilebilecek bir fiyata (3 senelik karı karşılığı 5 sene taksitle!) yapıldığı için ve teslim edilirken kasasında ciddi bir nakit, üstüne kaymak olarak ta yeni kesilmiş bir aylık tahsil edilecek abone faturası bırakıldığı için.
    3. Özelleştirme, tekellik durumu sona erdirilmeden yapıldığı için.
    4. Satış üzerinden yıllar geçmesine rağmen, tekellik hala sürdürüldüğü için.
    5. Telekom özelleştiğinden beri kotalı internet tarifeleri dayatılıp, kota insanlara çok olağanmış, Dünya’nın her yerinde tüm servis sağlayıcılar tarafınca uygulanan bir şeymiş gibi empoze edildiği için,
    6. Kullanıcılara bir yandan kota zorlanıp, türlü yollarla kabul ettirilirken, kullanıcılardan alınan fahiş ücretlere rağmen, internet bandınn genişletilmesinin ve yurt dışı çıkışlarınının arttırılmasının sanki çok masraflı bir şey olduğu gerçek dışı bilgisinin sürekli empoze edilmesi nedeniyle,
    7. Hükümetin ötv vergi indirimi gerçekleştiği andan itibaren, TTNet gözünü bu indirime diktiği ve abone başına 3-5 liralık bu indirimleri nasıl edip te kendi kazanç hanesine kaydedebileceğinin hesaplarını yaptığı için, bu uğurda kampanya vs düzenleyerek aklımızı çelmek adına onlarca kez bizleri inatla arayıp rahatsız ettiği, en sonunda da yaptığı son zamlarıyla gerekli ayarlamaları yapıp, bu emeline zorla nail olduğu için,
    8. Kullanıcılara, verilenin her zaman daha da iyisini hedeflemek ve parasının karşılığını aldığı duygusu verilmek suretiyle, sürekli memnun edilmesi gereken müşteriler olarak değil, milyon dolarlık reklam kampanyalarıyla, şark kurnazlığı dolu stratejilerle, göz boyayıcı basın bültenleriyle kandırılacak, enayi yerine konulmasında sakınca olmayan, kendisine mecbur, azami faydalanılacak gelir kaynakları olarak bakıldığı için,
    9. Satın aldıklarından beri, Dünya trendlerinin aksine hiç fiyat indirimine gitmedikleri, sadece el mecbur kimi hız arttırımları yaptıkları ve bizleri Avrupa’nın en fahiş fiyatlı ve kotalı internetine mahkum ettikleri için,
    10. Fahiş fiyatlı 8mbit tarifesinden başka gerçek limitsiz internet tarifesi bırakmadıkları, ellerinden gelse bu son limitsiz tarifeyi de ortadan yok etmek arzusunda olduklarını bizlere hissettirdikleri için,
    11. Aslında bir limiti olan tarifeleri limitsiz adı altında sattıkları, adil kullanım gibi göreceli kavramlar uydurarak, bu limitleri saklayarak, müşteriye yalan söylemekten ve yanıltmaktan utanmadıkları için (ilgili mercilerce bu konuda kendilerine hesap sorulmaması da ayrıca irdelenmesi gereken bir husustur)
    12. Yüzbinlerce online oyun oyuncusunu önemsemedikleri, online oyun oynanabilmesi için gerekli düşük pingli, paket kayıpları ve gecikmeler minimize edilmiş sağlıklı ve temiz bir bağlantıyı bir türlü sağlayamadıkları ve bu durum her geçen gün kötüleştiği için ve buna rağmen oyun pazarlama amaçlı portal kurmaktan utanmadıkları için,
    13. Hizmet kalitesini yükseltmek yerine telekom dışı yan-pazarlama işlerine soyundukları için,
    14. Gayretlerini, reklam kampanyalarını, tarifelerini ve düzenlemelerini küstürdükleri, inatlaştıkları ve kızdırdıkları müşterilerini kazanmaya, Dünya’da hiç bir firmaya nasip olmayan bozukluktaki kötü imajlarını düzeltmeye odaklamadıkları için,
    15. Devir aldıkları teknolojinin üzerine yattıkları, vizyon ve ülke çıkarları gereği, kar amaçlı olmayan, geleceğe dönük yatırımları yapmadıkları için,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PePo -- 14 Nisan 2011; 17:25:04 >

• Bence aşırı tepkili değiliz. Aşırı tepkili olsaydık bu fiyatların en az yarısını ödüyor olurduk.

Telekom'un satışında kirli işler olduğu çok açık. Ancak bu konuda fazla bir şey yazmak istemiyorum ki konu kapanmasın.

Bende tabi ki nefret ediyorum bunlardan ama bir düşünelim şimdi yabancı bir ülkenin tek haberleşme altyapısı size veriliyor neredeyse bedavaya ve al bunu işlet deniyor. Siz de olsanız ne kadar kar edebilirim diye düşünürsünüz. Devlet izin verirse bunların hepsi normaldir. Suç Telekom'dan ziyade devlettedir. Bizde devlet millet için değil, millet devlet için var. Ne kadar çok para devletin kasasına girerse o kadar iyi. Ne şekilde vatandaştan hortumlandığının önemi yok, yeter ki para gelsin. Devletimizin zihniyeti çok sakat.

Kısacası eğer protesto kültürümüz olsaydı milyonlar sokaklara çıkar gösteriler düzenler Telekom'u mahvederlerdi. Tepkilerden dolayı telefon ve internet iptalleri müthiş boyutta artardı. Bizde tam aksine adsl abone sayısı artıyor. Telekom'un karı da artıyor sürekli. Akaryakıta zam geldikçe araç ve yakıt satışları da artıyor mesela. Garip milletiz vesselam. Benim ülkemden pek umudum yok artk.

• @PePo

ilk mesajı görünce kendi kendime adam döşemiş kim okuyacak bu kadar yazıyı dedim? Ama +1 diyorum abi. Aynen hepsi doğru. süper bir yazı olmuş. Hatta konunun silinme ihtimaline karşı yazıyı bilgisayarıma kaydettim. Çok önemli konulara değinmişsiniz. bu yazıyı telekom yönetiminin gözvsthtqtwtttythtktlmtntbgzüne sokmak lazım. Pardon dilim sürçtü.
  • "Ülkemden umudum yok" kısmı hariç yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. Ülkemden umudum yok demeden önce "ben ne yapıyorum" diye sormak gerekiyor açıkçası(Kişisel algılamayın).

Söylediğiniz gibi, internet konusunda "protesto" kültürümüz yok açıkçası.

Ancak daha önemlisi; Sizce Adsl kullanıcılarının ne kadarı kazıklandığının farkında ? Öncelikle, bu kullanıcılar internetin dünyadaki gelişimini ve bizim ülkemizdeki durumunu kıyaslayacak kadar bilgi sahibi mi ? Bu konuların irdelenmesi şart. Öyle bir göz boyanıyor ki yıllardır, bu bağlantı kopmaları, hız düşüklükleri, ping değerleri, yetersiz destek vs. insanımıza bir "sorun" gibi gelmiyor. Misal, adamın interneti kesiliyor 2-3 gün gelmiyor, ama bu durumu sorgulamıyor. Bakıyor bilgisayara, en fazla bir kaç konu komşuya soruyor sizde internet var mı diye.. Ötesi yok.

Yeri gelince aldığı karpuz kelek çıkınca doğruca geri götürüp, paramızın hakkı olan karpuzu isteyen milletin insanlarıyız biz :) Söylediğim gibi internetin bu durumu çok büyük bir çoğunluğa "normal" geliyor.

İnternet neden bu kadar pahalı demeden önce, internet konusunda ödediğimizin karşılığını alıp almadığımıza bakmayı öğrenmeliyiz milletçe. Bunu sorgulamaya başlarsak devamında da "neden bu kadar çok ödüyoruz" sorusu doğrudan gelecektir bence.

Umarım bu başlıkta tartışmadan öteye gidebilmemiz için güzel fikirler gelir.

• biat kültürüne koşar adım giden toplumumuzdan protesto beklemek ne büyük çelişkidir.......
  • tek suçlunun devlet olduğunu farkına öncelikle herkesin varması gerekiyor. Bir zamanlar sağlık sistemi çökmüş durumda iken insanlar gece yarısı, ertesi gün için kuyruğa girerken şimdi gelinen nokta da tc kimlik numarası üzerinden her an işlem yapılabiliniyor...
    Şimdi Türkiyenin telekominikasyon alt yapısı gelişmekte olan ülkere göre bile çok çok geride kalmış çağı yakalayamamış iken devlet tarafından yapılacak kamu harcamaları ile kalkınması çağı yakalaması tek seçenekti. Fakat uygulanan politika ne oldu? Bu denli büyük bir yatırıma ayırıcak kaynak yok kurumu satalım kendi yağında kavrulsun hesabı...
    6 yıl önce özelleştirme yapılırken dönemin başbakanı(hala aynı) insanlar"herşeyi satıyorsunuz" tepkisi vermesi üzerine yapılacak olan yatırımlardan bahsetmişti. Hiç biri gerçekleşmedi. Bakın arkadaşlar telekominikasyon da kullanılan cihazlar ekipmanlar son derece maliyetli. Durumu idare eden kar amacı güden bir şirketin altından kalkabileceği bir bilanço yok ortada. Ancak kamu gücü ile aşılabilinecek bir açık söz konusu...

• @ indem, söylediklerinizde çok haklısınız.
    ekipman konusunda sizi doğrulayacak yönde şunları söylemek isterim.

80'li yılların sonları ile 90'lı yıllar boyunca ülkemizde bir telekomünikasyon atılımı yapıldı. Dönem hükümetlerinin telekomünikasyona süregelen bir önem vermesi doğrultusunda, Teletaş (eski PTT ARLA), Netaş ve Simko gibi (2000'li yıllardaki yerli üretim karşıtı politikalar gereği maalesef yok edilmiş olan!) yerli üreticiler, zaman zaman yılda 1 küsur milyon aboneye varan hızda yüksek teknoloji ürünü dijital santrallar, kırsal istasyonlar, pcm sistemler ürettiler ve bu elektronik sistem parkı ile ülkemizi o zamanlar Avrupa ortalamasının üstüne taşıdılar. Bir çok Avrupa ülkesinin önüne geçtik. O dijital santrallar olmasaydı, bugün 50 dolarlık ADSL kartları takarak aboneye şipşak ADSL hizmeti ve bir çok başka hizmeti götürebilmeyi hayal bile edemezdik. Sadece bu yatırımlar toplam 20 milyar doların üzerindeydi! Ülke ve gelecek için gerekli olduğu için yapılan böylesi bir harcamayı bugünkü Telekom sahiplerinin yapacağını düşünüyor musunuz?

Listeme bir madde daha ekliyorum;

15. Devir aldıkları teknolojinin üzerine yattıkları, vizyon ve ülke çıkarları gereği, kar amaçlı olmayan, geleceğe dönük yatırımları yapmadıkları için,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PePo -- 14 Nisan 2011; 20:41:15 >

• bence aşiri tepkili degiliz aşiri tepkili olsak bütün telekom binalarini yakmiş olurduk.. hatta telekomu araptelekom yapanlara da yapardık bi güzellik
  • bugün aradılar ttnetten. müşteri hizmetlerindeki kızcağız tivibu derdemez istemiyorum dedim kapattım suratına. kız işinin yapmaya çalışıyor ama sabır da bir yere kadar kardeşim. tepkimiz gariban çalışana değil ama napacan biz de sabır küpü değiliz yani.
  • Benim anlayamadığım bişey var. biri adsl'e abone oldum. Hatta 20 mb hız desteği mümünken kopmalarda bana biri hattınız 8 mb desteklemiyor gibi saçmaladı. Ben 20 mb destek veriyo dedim, kem küm geçiştirdi, sonra zaman geçti bağlantı tamamen gitti. Aradım hattınız 8 desteklemiyo dedi, bir baktım hat 6 mb desteğe kasti olarak düşürülmüş! Bunu yapan biri adsl mi ttnet mi? Ve bu kasti davranışın sebebi ne?

Kasti bir internet oyunu oynanıyo ama kim oynuyo niye oynuyo anlayamadım henüz!! Olan halka oluyo!
  • ortada büyük bir kazan var.. bu kazanın sahibi telekom.. elinde bir kepçeyle herkese kazanın içinden yemek dağıtıyor..

yıllardır aynı yemek.. aynı hacimde kepçe .. aynı dağıtış şekli ..

ne kepçenin fiyatı ucuzluyor nede kepçeyle dağıtılan yemeğin kalitesi artıyor..

yemeğin kalitesini artırmak isteyen diğer kepçe sahiplerinede izin verilmiyor..(süperonline gibi fiberoptik hizmetlerin, istediği bölgeye kablo döşemesine izin verilmiyor)

yalan dolan yemeğimde et var şu var bu var diye insanları kandırıyor.(fiberoptik olay)

sana ayda 8 kepçe yemek vericem diyor,ardından günde 1 tas yiyebilirsin diyor(25 gbyte).

sana ayda 8 kepçe yemek vericem diyor,ardından sana 8 kepçe fazla 5 kepçeyle yetin diyor.(8mbite kadar,hattınız desteklemiyor)

yani yazıcak daha çok şey var.. ama yazsanız ne olur..

sistem belli , 1 kazan 1 kepçe

• Yazsanız ne olur diye bişey yok! Bol bol duyurmak lazım. Türkiye'den başka internet saçmalığı Dünya'nın hiçbiyerinde yok. 3g geldi yaşandığı yok! Niye? Hala ttnetle uğraşıyoruz! Japonya 6g den bahsediyo biz 3g'yi kullanıcaz daha! Bu TTNET nasıl bir sahiplerin elindeyse böyle bir sömürgeye izin vermemek lazım. Aslında bu ttnet iyi bir sopayı hak ediyor.
  • Umarım birgün şu yukarıda yazılanları okurda aydınlanırsınız
  • Türk telekomu ,halka kazık atsın diye ÖZELLEŞTİRDİLER ZATEN
  • başka firmalara geçin paralar yobaz arabistana gidiyor
  • Bizde mustehak
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.